Pijn in de linkerarm: oorzaken van een pijnlijke linkerarm

Pijn in de linkerarm: oorzaken van een pijnlijke linkerarm Pijn in de linkerarm kent meerdere mogelijke oorzaken. Als je arm pijn doet, kan je eerste gedachte zijn dat je je arm hebt verwond. Maar pijn in een bepaald deel van het lichaam kan soms ergens anders vandaan komen. Pijn in je linkerarm kan betekenen dat er sprake is van gewrichtsletsel of een beknelde zenuw, maar het kan ook duiden op een probleem met je hart. Er zijn veel mogelijke oorzaken van pijn in de linkerarm, waaronder complicaties door artrose en andere chronische ziekten. De pijn kan komen van een eenvoudige verwonding tot een ernstig hartprobleem. Ga bij aanhoudende of verergerende klachten naar je huisarts. Deze kan onderzoeken waardoor de pijn in je linkerarm wordt veroorzaakt en een behandeling inzetten.

Oorzaken van pijn in de linkerarm

Hoewel pijntjes en pijnen een normaal onderdeel van het ouder worden vormen, kan plotselinge of ongebruikelijke pijn in de linkerarm soms komen door een ernstiger aandoening. Dit kan een teken zijn van een blessure die moet worden behandeld of, in het ergste geval, een symptoom van een hartaanval.

Symptomen

De symptomen die gepaard kunnen gaan met pijn in de arm zijn afhankelijk van de oorzaak. Ze kunnen onder meer bestaan uit:

Pijn op de borst door hartaanval / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczPijn op de borst door hartaanval / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Pijnlijke linkerarm door hartaanval

Wat is een hartaanval?

Pijn of tintelingen in de linkerarm is een veel voorkomend teken van een hartaanval. Een hartaanval is een verstopping van een kransslagader van het hart, waardoor het onderliggende deel geen zuurstof meer krijgt en dientengevolge afsterft. Een hartaanval vindt plaats door het gevolg van slagaderverkalking.

Pijn in de linkerarm is een van de meest voorkomende symptomen van een hartaanval. Dit kan vreemd lijken omdat de armspieren niet worden beschadigd door een hartaanval. Echter, de zenuwen afkomstig van het hart en die van de arm sturen signalen naar dezelfde hersencellen. Dit betekent dat de hersenen verward zijn over de oorzaak van de pijn. Dit fenomeen, genaamd afgeleide pijn (Engels: refferred pain), verklaart waarom iemand die getroffen wordt door een hartaanval pijn in de arm kan voelen zonder pijn op de borst.

Alarmsymptomen

Het is verstandig om 112 te bellen als je plotselinge pijn in de linkerarm ervaart die in de loop van een paar minuten verergert, of wordt gecombineerd met een van de volgende symptomen:
 • pijn of ongemak in het midden van de borst dat langer duurt dan een paar minuten, of verdwijnt en dan terugkeert
 • pijn, gevoelloosheid of een ander ongebruikelijk ongemak in de rug, nek, kaak of onderbuik
 • kortademigheid, met of zonder pijn op de borst
 • indigestie of dyspepsie (hierbij heb je pijn, een opgeblazen gevoel, oprispingen en een ongemakkelijk gevoel in de bovenbuik)
 • misselijkheid of braken
 • duizeligheid
 • plotseling koud zweten

Pijn op de borst is het meest voorkomende symptoom van een hartaanval bij mannen en vrouwen. Vrouwen ervaren echter vaker symptomen zonder de typische pijn op de borst of armen. Als iemand een onverwachte en onverklaarbare combinatie van misselijkheid, braken, kortademigheid of pijn in de onderbuik, rug of kaak ervaart, moet onmiddellijk medische hulp worden ingeroepen.

Angina pectoris

Wat is angina pectoris?

Bij angina pectoris heb je pijn op de borst doordat het hart te weinig zuurstof krijgt. Samen met pijn in de linkerarm kunnen symptomen optreden in de schouders, nek, rug of kaak. Angina kan ook aanvoelen als indigestie. Angina is geen hartaanval, maar een teken van een hartprobleem. Meestal komt dit doordat de kransslagaders verstopt of vernauwd zijn.

Vormen van angina

Er zijn twee hoofdvormen van angina:
 • Stabiele angina is voorspelbaar en beheersbaar. Het treedt alleen op in tijden van fysieke inspanning of emotionele stress. Vervolgens werkt het hart extra hard en heeft het meer zuurstof nodig dan de vernauwde slagaders toestaan. Het kan worden behandeld met rust en, indien nodig, met een slagaderontspannend medicijn dat nitroglycerine wordt genoemd.
 • Instabiele angina is onvoorspelbaar en gevaarlijk. Het kan zelfs tijdens rust of in je slaap voorkomen, wat betekent dat het hart constant niet genoeg zuurstof krijgt. Onstabiele angina is een signaal dat een hartaanval kan plaatsvinden.

Andere oorzaken van pijn in de linkerarm

Sporters hebben een hoger risico op het ontwikkelen van slijmbeursontsteking (bursitis) en peesontsteking (tendinitis) omdat ze beide worden veroorzaakt door overbelasting. Klachten aan de linkerarm zijn waarschijnlijk niet hartgerelateerd als het de volgende kenmerken heeft:
 • stekende pijn die slechts een paar seconden per keer duurt
 • pijn veroorzaakt door beweging of bij aanraking
 • pijn die alleen op een kleine plek op de arm wordt gevonden
 • pijn die urenlang of zonder andere symptomen aanhoudt

In plaats daarvan kan het ongemak het symptoom zijn van een verwonding aan het bot of weefsel in de arm, schouder of elleboog. Enkele veel voorkomende aandoeningen die pijn in de armen kunnen veroorzaken, zijn onder meer de volgende.
bursitis

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeurs is een soort zakje gevuld met vloeistof, gelegen tussen het bot en bewegende delen van een gewricht. Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, wordt het bursitis of slijmbeursontsteking genoemd. Een slijmbeursontsteking van de schouder is vaak het gevolg van repetitieve bewegingen of houdingen die de slijmbeurs bij de gewrichten irriteren. Het risico op bursitis neemt toe met het ouder worden. De pijn neemt meestal toe als je beweegt of als je op je arm of schouder gaat liggen. Mogelijk kun je je schouder niet volledig draaien. Andere symptomen zijn onder meer brandend gevoel en tintelingen.

Gebroken bot of botten

Ondanks pijn is er soms geen uiterlijk teken dat je een bot in je arm of pols hebt gebroken. Een gebroken bot in je arm, pols of hand kan pijn veroorzaken die erger wordt als je beweegt. Andere symptomen zijn zwelling en gevoelloosheid. Het is mogelijk om een ​​botbreuk of een breuk in je arm of pols te hebben, ook al ziet je arm er normaal uit.

Hernia

Een hernia van de nek is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Als deze uitstulping op een zenuw of op het ruggenmerg drukt, kun je last krijgen van pijnklachten of uitvalsverschijnselen. De pijn kan in je nek beginnen en dan naar je schouder en langs je arm gaan. Je kunt ook gevoelloosheid, tintelingen of een branderig gevoel in je arm voelen. Pijn kan toenemen als je beweegt.

Beknelde zenuw

Een beknelde zenuw is gecomprimeerd of ontstoken. Een beknelde zenuw kan het gevolg zijn van een hernia als gevolg van trauma of slijtage. Symptomen van een beknelde zenuw zijn vergelijkbaar met die van een hernia en kunnen gevoelloosheid, tintelingen of een branderig gevoel in je arm veroorzaken. Je kunt een toename van pijn voelen wanneer je beweegt.

Scheur in de rotator cuff

Het optillen van een zwaar object of het uitvoeren van repetitieve bewegingen kan leiden tot een gescheurde pees in de rotator cuff van je schouder. Het verzwakt de schouder aanzienlijk en bemoeilijkt het uitvoeren van dagelijkse taken. Letsel van de rotatormanchet geeft vaak een verergering van de pijn als je op je zij gaat liggen. De pijn in de arm wordt erger als je je arm op een bepaalde manier beweegt. Het kan je arm ook aanzienlijk zwakker maken.

Verstuikingen en verrekkingen

Bij een verstuiking zijn de banden om je gewrichten verrekt of gescheurd. Een verstuikte arm kan leiden tot pijn tijdens belasting, mogelijke zwelling en mogelijk onvermogen om de arm te belasten.

Peesontsteking

Pezen zijn de flexibele banden van weefsel die botten en spieren verbinden. De schouderpezen verbinden de spieren met de botten van de schouders en armen. Wanneer pezen ontstoken zijn, wordt dit tendinitis genoemd. Tendinitis van de schouder of elleboog kan armpijn veroorzaken. Het risico op tendinitis neemt toe naarmate je ouder wordt. De symptomen van tendinitis lijken op de symptomen van slijmbeursontsteking.

Thoracic outlet syndroom (TOS)

Het thoracic outlet syndroom (TOS) is een aandoening waarbij bloedvaten onder het sleutelbeen worden samengedrukt als gevolg van trauma of herhaald letsel. Onbehandeld kan dit leiden tot progressieve zenuwbeschadiging. TOS kan gevoelloosheid, tintelingen en krachtverlies in de arm veroorzaken. In sommige gevallen kan de arm opzwellen. Andere symptomen zijn verkleuring van de hand, koude hand of arm en een zwakke pols.

Stoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com

Behandeling van pijn in de linkerarm

Als je een hartaandoening hebt, kan de behandeling bestaan uit medicijnen, verlichting van symptomen en leefstijlveranderingen (stoppen met roken, bewegen en gezond en gevarieerd eten). Bij verstopte kransslagaders kan een operatie nodig zijn in de vorm van een bypass-operatie, dotterbehandeling of een stent.

Als er sprake is van een gebroken arm met instabiliteit en verplaatsing van de breukdelen, dan is een operatie vaak noodzakelijk. Bij verstuikingen en verrekkingen, is rust belangrijk. Een steunverband kan comfort bieden.

Fysiotherapie, rust en medicatie tegen pijn en ontsteking zijn de belangrijkste behandelingen van:
 • bursitis
 • hernia
 • beknelde zenuw
 • Scheur in de rotator cuff
 • tendinitis
 • thoracic outlet syndroom

In sommige gevallen kunnen corticosteroïden of een operatie noodzakelijk zijn.

Prognose

Als de pijn in de linkerarm het gevolg was van een hartaanval, dan is de prognose vrij gunstig als dit je eerste hartinfarct was, je snel en adequaat bent behandeld en er verder geen complicaties zijn opgetreden. Meestal zal pijn in de armen als gevolg van een blessure goed genezen met de nodige rust en de juiste behandeling. Sommige schouderproblemen kunnen langer duren om te genezen en sommige zijn progressief. De hersteltijd kan langer zijn naarmate je ouder bent.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Een hartaanval is de eerste doodsoorzaak bij vrouwen en de tweede doodsoorzaak bij mannen. Een hartaanval wordt vaak ver…
Maak indruk op de dansvloer - Doe het 'Gangnam Style'!Maak indruk op de dansvloer - Doe het 'Gangnam Style'!Het nummer 'Gangnam Style' is de K-Pop klassieker van de Koreaanse artiest Psy. Leer de verschillende stappen van de Gan…
Tips bij hart- en vaatziekten: angina pectoris / hartinfarctTips bij hart- en vaatziekten: angina pectoris / hartinfarctHoe kunt u een angina pectoris herkennen en wat gebeurt er bij een hartinfarct? Hart- en vaatziekten hebben grote invloe…
Hartaandoening angina pectorisBij angina pectoris krijgt een deel van de kransslagader die naar het hart toeloopt onvoldoende zuurstof doordat door ee…

Slijmcyste (speekselkliercyste): Cyste in mond of op lippenSlijmcyste (speekselkliercyste): Cyste in mond of op lippenSlijmcysten (mucoceles, speekselkliercysten) zijn kleine, met vocht gevulde zakvormige holtes die zich vaak op de lippen…
Plantaire fasciitis: Peesplaatontsteking met hielpijnPlantaire fasciitis: Peesplaatontsteking met hielpijnDe plantaire fascia (fascia plantaris, peesplaat) is een weefselband die langs de onderkant van de voet loopt. Deze zit…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dora Zett/Shutterstock.com
 • https://www.healthline.com/symptom/arm-pain
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/317652.php
 • https://www.healthline.com/health/pain-in-left-arm
 • https://www.thuisarts.nl/angina-pectoris
 • https://www.ziekenhuis.nl/ziektebeelden/n/nekhernia/item588
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
 • Afbeelding bron 2: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
Reactie

Yolande Marchand, 20-12-2019
Als ik ga liggen om te rusten gaat mijn linkerarm pijn doen, een soort zeurderige pijn die erg irriteert, ook word ik er erg onrustig bij,
Als ik diep ademhaal doet het aan de linkerkant ook pijn aan mijn borst. Ik ben een vrouw van 61 jaar en al vanaf april ziek met een burn out, nu gaat het net weer wat beter en ben ik rustig aan begonnen met werken.
doe wat meer dingen, maar wat dit nu weer is weet ik niet, kan er niet van slapen, overdag gaat het wel, kan ook de arm goed bewegen, maar vooral in rust gaat het opspelen. Reactie infoteur, 20-12-2019
Het is belangrijk om dit na te laten kijken door de huisarts.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.