Pijn in nek en schouder rechts en links: oorzaken nekpijn

Pijn in nek en schouder rechts en links: oorzaken nekpijn Pijn in de nek is een veelvoorkomende medische klacht. Nekpijn en pijn in de schouder kan afkomstig zijn van een aantal aandoeningen en ziekten, en kan van betrekking zijn op een van de weefsels en structuren in de nek. Voorbeelden van veelvoorkomende aandoeningen die pijn in de nek veroorzaken, zijn mechanische nekpijn, degeneratie of artrose van de nekwervels, nekletsel zoals whiplash, een (nek)hernia, of een beknelde zenuw. Nekpijn kan ook optreden bij infecties, zoals een keelontsteking, wat leidt tot lymfeklierzwelling en nekpijn. De pijn kan soms meer rechts of links zijn gelokaliseerd. De pijn kan stekend, zeurend, scherp of kloppend aanvoelen en steeds aanwezig zijn of met tussenpozen.
Nekpijn / Bron: InesBazdar/Shutterstock.comNekpijn / Bron: InesBazdar/Shutterstock.com

Oorzaken van pijn in de nek en schouder

Nekpijn kan gevoeld worden in de achterhoofd tot laag in de nek net tussen de schouderbladen, met eventuele uitstralingspijn naar de schouders (links of rechts) en/of armen maar ook naar het hoofd. De nek en schouders bevatten spieren, botten, zenuwen, bloedvaten en aders, evenals vele ligamenten en andere ondersteunende structuren. Veel aandoeningen kunnen pijn in de nek en schouders veroorzaken. Sommige aandoeningen zijn levensbedreigend, zoals een hartaanval of een ernstig trauma, en andere aandoeningen zijn niet zo gevaarlijk, zoals een kneuzing of spierspanningspijn. De pijn kan direct voorkomen uit schade of irritatie aan de spieren, pezen en ligamenten (een band van bindweefsel om een gewricht) in de nek- of schouderregio, maar er kan ook sprake zijn van uitstralingspijn.

Een aantal mogelijke oorzaken van pijn in de nek en schouder (links of rechts) zijn de volgende.

Mechanische nekpijn

Mechanische of aspecifieke nekpijn wordt vooral veroorzaakt door overbelaste of verrekte spieren/pezen in de nek. Het wordt ook wel gewone nekpijn genoemd. Heel vaak is de precieze oorzaak hiervan niet bekend, maar een slechte lichaamshouding speelt vaak een rol. Deze vorm van pijn in de nek wordt meer gezien bij mensen die een groot deel van hun werkdag aan een bureau werken in een 'voorovergebogen' positie vanwege werkzaamheden aan de computer.

Whiplash door een auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.comWhiplash door een auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com

Stijve nek

Een stijve nek kan op velerlei manieren ontstaan, zoals een verkeerde houding, een verkeerde, vaak onverhoedse beweging, maar ook door op de tocht te hebben gestaan of door een andere oorzaak, zoals een whiplash als gevolg van een auto-ongeval, door artrose of het inzakken van de wervels door osteoporose. Osteoporose is het minder sterk worden van de botten, waardoor de kans op botbreuken groter is. Een hersenvliesontsteking kan ook een stijve nek veroorzaken. Bij vermoeden van een hersenvliesontsteking dien je onverwijld medische hulp in te schakelen.

Whiplash

Whiplash is een nekletsel als gevolg van een krachtige, abrupte en snelle beweging van het hoofd ten opzichte van de romp. Whiplash ontstaat vaak ten gevolge van een kop-staart auto-ongeluk, maar het kan ook veroorzaakt worden door een sportongeval mishandeling of ander trauma. Veel voorkomende tekenen en symptomen van een whiplash zijn onder meer pijn in de nek, stijfheid en hoofdpijn. De meeste mensen met whiplash herstellen binnen een paar maanden na behandeling met pijnstillers, bij flinke klachten het dragen van een halskraag of nekbrace, beweging en fysiotherapie. Sommige mensen ervaren chronische nekpijn en andere complicaties.

Nekhernia

Een nekhernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf in de halswervelkolom. Dit kan zonder symptomen verlopen, maar als deze uitstulping op een zenuw drukt ontstaan (flinke) pijnklachten die je behoorlijk kunnen immobiliseren. Met een nekhernia kun je last hebben van pijn in het nek- en schoudergebied en soms straalt de pijn uit naar de arm(en) of het hoofd.

Cervicale spondylose

Bij artrose verandert het kraakbeen met klachten als stijfheid en gewrichtspijn. Cervicale spondylose of nekartrose geeft meestal klachten als pijn en stijfheid in de nek. Soms leidt cervicale spondylose tot cervicale stenose, een vernauwing in de nek. Vernauwing van het halswervelkanaal kan de volgende klachten geven:
  • Tintelingen, gevoelloosheid en zwakte in je armen, handen, benen of voeten;
  • Gebrek aan coördinatie en moeite met lopen;
  • Blaas- en darmcontroleproblemen.

Gebroken sleutelbeen

Een gebroken sleutelbeen is een veel voorkomende fractuur, in het bijzonder bij kinderen, tieners en jongvolwassenen. Het sleutelbeen verbindt het bovenste deel van je borstbeen aan het schouderblad. Veelvoorkomende oorzaken van een gebroken sleutelbeen zijn (voorover) vallen, sportblessures en trauma als gevolg van verkeersongevallen. Mogelijke symptomen bestaan uit:
  • Pijn die toeneemt als je je schouder beweegt;
  • Zwelling;
  • Gevoeligheid;
  • Blauwe plekken;
  • Een bult op of in de buurt van je schouder;
  • Een slijpend of krakend geluid wanneer je probeert om je schouder te bewegen;
  • Stijfheid of onvermogen om je schouder te bewegen.

Bursitis

Schouderbursitis ontstaat gewoonlijk als gevolg van overbelasting van het schoudergewricht. Een bursa is een vloeistofzakje met het smeersel van het gewricht. Door overbelasting kan door onze zware druk komen te staan, waardoor deze ontstoken raakt en een gezwollen, stijve en pijnlijke schouder en nek is het gevolg.

Pijn of ongemak in de borststreek is het meest voorkomende symptoom van een hartaanval. De pijn kan uitstralen naar de linkerarm (pijnlijke linkerarm, soms voelbaar als tintelingen in de linkerarm), de nek, de kaak en tussen de schouderbladen.

Gebroken schouderblad

Een gebroken schouderblad wordt meestal geassocieerd met een relatief krachtige trauma. Vaak heb je ter plaatse van de breuk veel pijn, wat toeneemt door beweging. Na de breuk kan er een gevoelige blauwe plek of zwelling ontstaan.

Rotator cuff letsels

De rotator cuff is een groep van pezen die de schouder helpen ondersteunen. Deze pezen kunnen worden verwond tijdens het heffen, bij het sporten waarbij je veel moet gooien of werpen, of na herhaald gebruik gedurende lange tijd. Dit kan leiden tot pijn bij beweging van de schouder als gevolg van het impingement syndroom en uiteindelijk tot een bewegingsbeperking van de schouder (frozen shoulder).

Aandoening van het AC-gewricht

Het AC-gewricht s het gewricht tussen het sleutelbeen en een bot van het schouderblad. Bij een aandoening van het AC-gewricht krijg je vaak eerst pijn bij het verder en hoger bewegen van de arm. de pijn is vaak gelokaliseerd boven het gewrichtje en ervaar je vooral pijn bij het slapen en erop liggen. Ontwrichting van het AC-gewricht ontstaat vaak als gevolg van een val op de punt van de schouder, dikwijls met uitgestrekte arm, of elleboog.

Tendinitis

Een peesontsteking of tendinitis kan optreden in onder meer de schouder, meestal door overbelasting of microtrauma's. Hierbij staan pijn en irritatie voorop. Er kan ook zwelling ontstaan. Behandeling richt zich op het verminderen van de pijn en functieherstel.

Pijn in schouder (rechts) bij galblaasziekte

Een galblaasaandoening kan leiden tot pijn in de de rechterschouder of onderkant van het rechterschouderblad. Een galblaasontsteking bijvoorbeeld, geeft pijn aan de rechterzijde van het lichaam, net onder de ribben, rugpijn, alsook pijn in de rechterschouder. Daarnaast kun je last krijgen van misselijkheid, braken, zweten en rusteloosheid.

Onderzoek en diagnose

Pijn in de nek en schouders is iets waar veel mensen vroeg of laat mee te maken krijgen. Het voelt vaak zeurend, stekend of kloppend aan en beperkt je in je dagelijkse bewegingen. Als je naar de dokter gaat met deze klachten, wil je natuurlijk weten wat er aan de hand is. Dit is wat je kunt verwachten tijdens het onderzoek en de diagnose.

Klachten bespreken

De arts begint met vragen over je klachten: wanneer begon de pijn, waar zit het precies, en hoe voelt het aan? Is de pijn continu aanwezig, of komt het in periodes opzetten? Daarnaast zal hij vragen of er andere symptomen zijn zoals tintelingen, krachtverlies, of uitstraling naar de armen. Dit helpt om een beeld te krijgen van wat er aan de hand is.

Lichamelijk onderzoek

Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de arts je nek, schouders en rug goed onderzoeken. Je wordt gevraagd om je hoofd in verschillende richtingen te bewegen om te zien of bepaalde bewegingen de pijn erger maken. De arts kan ook op je nek en schouders drukken om te voelen of er spieren of gewrichten gevoelig zijn. Dit geeft belangrijke aanwijzingen of de oorzaak in de spieren, gewrichten of zenuwen ligt.

Beeldvormend onderzoek

Als de oorzaak niet meteen duidelijk is, wordt soms een röntgenfoto of MRI-scan gemaakt. Hiermee kan de arts de wervels, spieren en zenuwen beter bekijken. Bij verdenking van artrose, een hernia of een beknelde zenuw biedt een MRI vaak een duidelijk antwoord. Röntgenfoto’s tonen vooral eventuele slijtage van de nekwervels of abnormale botstructuren.

Bloedonderzoek

Bij vermoeden van een ontsteking of infectie kan bloedonderzoek worden aangevraagd. Dit is vooral het geval wanneer de pijn gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts of gezwollen lymfeklieren. Een keelontsteking of andere infectie kan namelijk ook uitstralen naar de nek en schouders.

Fysiotherapieconsult

Bij klachten die te maken hebben met overbelasting of verkeerde houding, zal de arts je vaak doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Daar wordt nogmaals goed gekeken naar je houding, spierkracht en eventuele bewegingsbeperkingen. Op basis daarvan krijg je een persoonlijk behandelplan met oefeningen om de pijn te verminderen en je nek sterker te maken.

Pijn in de nek en schouder kan door verschillende oorzaken ontstaan. Gelukkig zijn er voor de meeste problemen effectieve behandelingen. Hier is een overzicht van hoe je de meest voorkomende nek- en schouderklachten kunt aanpakken:
  • Mechanische nekpijn: Bij mechanische nekpijn, vaak door een verkeerde houding of overbelasting, draait alles om rust en herstel. Fysiotherapie helpt om je spieren sterker te maken, en een goede houding aanleren is essentieel om herhaling te voorkomen. Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen bieden tijdelijke verlichting.
  • Stijve nek: Een stijve nek door te lang in dezelfde positie zitten (denk aan een dag achter de computer) wordt vaak beter met rust, lichte bewegingen en een warme douche. Rek- en strekoefeningen zorgen voor soepelere spieren, en een goede houding tijdens het werken helpt om herhaling te voorkomen.
  • Whiplash: Na een whiplash, meestal door een auto-ongeluk, is rust belangrijk. Pijnstillers en fysiotherapie bevorderen het herstel. In sommige gevallen is een zachte nekbrace nodig om de nek te ondersteunen, maar langdurige rust wordt afgeraden—lichte bewegingen helpen juist om de nek weer te versterken.
  • Nekhernia: Bij een nekhernia ontstaan vaak uitstralende pijn en tintelingen in de armen. Fysiotherapie en pijnstillers verminderen de klachten. In ernstige gevallen, waarbij de pijn blijft of de armkracht afneemt, wordt een operatie overwogen om de hernia te verwijderen.
  • Cervicale spondylose (slijtage van de nekwervels): Bij slijtage in de nek zorgen fysiotherapie, pijnstillers en soms warmtebehandelingen voor verlichting. Het doel is om de nekspieren sterk en soepel te houden en verdere schade te voorkomen. Bij ernstige pijn of neurologische problemen is soms een operatie nodig.
  • Gebroken sleutelbeen: Een gebroken sleutelbeen ontstaat vaak door een val. Meestal is een mitella nodig om de arm en schouder rust te geven, waardoor het bot kan herstellen. Pijnstilling zorgt ervoor dat de pijn onder controle blijft. Na enkele weken volgt fysiotherapie om de beweeglijkheid terug te krijgen.
  • Bursitis: Een ontsteking van de slijmbeurs in de schouder veroorzaakt pijn bij beweging. Rust, ijs en ontstekingsremmende medicijnen helpen om de ontsteking te verminderen. Bij hardnekkige klachten is soms een injectie met corticosteroïden nodig.
  • Uitstralende pijn links door hartaanval: Pijn in de linkerschouder die veroorzaakt wordt door een hartaanval vereist onmiddellijke medische hulp. Dit is een noodgeval. Een snelle behandeling in het ziekenhuis kan levens redden, met medicatie en soms een ingreep zoals een dotterbehandeling of een bypassoperatie.
  • Gebroken schouderblad: Een gebroken schouderblad is zeldzaam, maar pijnlijk. Het herstel duurt lang, met een periode van rust, gevolgd door fysiotherapie om de beweeglijkheid terug te krijgen. Pijnstilling helpt om de pijn draaglijk te maken tijdens het herstel.
  • Rotator cuff letsels: Bij een rotator cuff letsel, waarbij de spieren en pezen rondom het schoudergewricht beschadigd raken, is fysiotherapie essentieel. In sommige gevallen zijn pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen nodig, en bij ernstige scheuren wordt een operatie overwogen om de pezen te herstellen.
  • Aandoening van het AC-gewricht: Het AC-gewricht verbindt het sleutelbeen met de schouder en kan ontstoken of beschadigd raken, vaak door sportblessures. Behandeling bestaat meestal uit rust, ijs en ontstekingsremmende medicijnen. Fysiotherapie helpt om de schouder te stabiliseren en te versterken.
  • Tendinitis: Tendinitis, een ontsteking van de pezen, ontstaat vaak door overbelasting. Rust, ijs en ontstekingsremmende medicijnen zorgen voor verlichting. Fysiotherapie helpt om de pezen weer sterker te maken, terwijl corticosteroïdeninjecties bij ernstige gevallen de ontsteking verminderen.
  • Pijn in de schouder (rechts) bij galblaasziekte: Bij pijn in de rechterschouder door galblaasproblemen ligt de oorzaak vaak in de galblaas zelf, bijvoorbeeld door galstenen. Een galblaasoperatie, waarbij de galblaas wordt verwijderd, is meestal nodig om de pijn voorgoed op te lossen.

Zelfzorg

Pijn in je nek en schouders kan je behoorlijk uit je dagelijkse ritme halen, maar gelukkig zijn er veel manieren om jezelf te helpen, zonder meteen naar de dokter te rennen. Hier zijn wat zelfzorgtips die je thuis kunt proberen om die vervelende pijn te verminderen.

Warmte of kou toepassen

Een warmtekussen of een warme douche doet wonderen voor stijve spieren. Warmte helpt je spieren te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren, waardoor de pijn afneemt. Heb je last van een zwelling of een ontsteking? Kies dan voor een coldpack of een zakje bevroren erwten in een theedoek. Dit vermindert de zwelling en maakt de pijn dragelijker.

Let op je houding

Een slechte houding is een van de grootste boosdoeners. Zit je de hele dag voorovergebogen over je laptop of telefoon? Probeer bewust je rug recht te houden en je schouders naar achteren te duwen. Zet je scherm op ooghoogte en wissel regelmatig van houding om te voorkomen dat je nek en schouders vast gaan zitten.

Rek- en strekoefeningen

Maak tijd vrij om je nek en schouders los te maken met simpele rek- en strekoefeningen. Draai je hoofd langzaam van links naar rechts en van voor naar achter, en rol je schouders rustig naar voren en naar achteren. Dit helpt om de spanning weg te nemen en je spieren soepel te houden.

Massage

Als je de luxe hebt van iemand die in de buurt is, vraag om een schoudermassage. Even de knopen losmasseren kan een wereld van verschil maken. Geen masseur in de buurt? Pak een tennisbal, leg hem tegen de muur, en rol hem over de pijnlijke plekken in je schouders en bovenrug. Je zult versteld staan van hoeveel verlichting dit geeft.

Gebruik een goed kussen

Als je nek- en schouderklachten ‘s ochtends erger zijn, ligt het misschien aan je kussen. Zorg ervoor dat je nek goed wordt ondersteund tijdens het slapen. Een ergonomisch kussen dat je nek volgt, kan ervoor zorgen dat je ‘s ochtends niet meer met pijn opstaat.

Blijf in beweging

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar beweging is belangrijk, zelfs als je pijn hebt. Blijf niet te lang stilzitten, want daardoor verstijven je spieren juist. Een rustige wandeling of lichte gymnastiekoefeningen kan al helpen om de bloedcirculatie te bevorderen en je nek en schouders soepeler te maken.

Pijnstillers bij de hand

Heb je echt veel pijn? Houd dan paracetamol of ibuprofen binnen handbereik. Deze pijnstillers geven snel verlichting en verminderen ontstekingen, zodat je weer makkelijker kunt bewegen. Gebruik ze alleen als je ze echt nodig hebt, en volg de aanbevolen dosering.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…
Acromioclaviculaire luxatieBij een Acromioclaviculaire (AC) luxatie is het sleutelbeen uit de kom geraakt. Dit kan veroorzaakt worden door een hard…
Pijn aan de schouder? Oorzaken & tips tegen schouderpijnPijn aan de schouder? Oorzaken & tips tegen schouderpijnPijn aan de schouder lijkt op het eerste zicht vrij onschuldig, maar kan in het dagelijks leven toch wel ernstige ongema…
Pijn aan schouderbladPijn aan schouderbladPijn aan het schouderblad of tussen de schouders kan verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van een blessure o…

Behandelingen voor het hart: PTCABehandelingen voor het hart: PTCAEen PTCA is een percutane transluminale coronaire angioplastiek. Dit wordt soms ook wel PCI of percutane coronaire inter…
Goodpasture-syndroom: Symptomen aan nieren en longenGoodpasture-syndroom: Symptomen aan nieren en longenHet Goodpasture-syndroom is een zeldzame aandoening waarbij de nieren en longen zijn aangetast. Een foute reactie van he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Csaba Deli
  • http://ssrehab.com/conditions/neck/mechanical-neck-pain/
  • http://www.medicinenet.com/shoulder_and_neck_pain_health/article.htm
  • http://www.fysiofrankenhof.nl/nekpijn
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/whiplash/basics/definition/con-20033090
  • http://www.schouderfysiotherapie.nl/patienten/schouderaandoeningen/ac-gewricht.html
  • Thuisarts. Ik heb pijn in de nek. https://www.thuisarts.nl/nekpijn/ik-heb-nekpijn (ingezien op 4-9-2024)
  • Afbeelding bron 1: InesBazdar/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 04-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.