Pijn in nek en schouder rechts en links: oorzaken nekpijn

Pijn in nek en schouder rechts en links: oorzaken nekpijn Pijn in de nek is een veelvoorkomende medische klacht. Nekpijn en pijn in de schouder kan afkomstig zijn van een aantal aandoeningen en ziekten, en kan van betrekking zijn op een van de weefsels en structuren in de nek. Voorbeelden van veelvoorkomende aandoeningen die pijn in de nek veroorzaken, zijn mechanische nekpijn, degeneratie of artrose van de nekwervels, nekletsel zoals whiplash, een (nek)hernia, of een beknelde zenuw. Nekpijn kan ook optreden bij infecties, zoals een keelontsteking, wat leidt tot lymfeklierzwelling en nekpijn. De pijn kan soms meer rechts of links zijn gelokaliseerd. De pijn kan stekend, zeurend, scherp of kloppend aanvoelen en steeds aanwezig zijn of met tussenpozen.
Nekpijn / Bron: InesBazdar/Shutterstock.comNekpijn / Bron: InesBazdar/Shutterstock.com

Oorzaken van pijn in de nek en schouder

Nekpijn kan gevoeld worden in de achterhoofd tot laag in de nek net tussen de schouderbladen, met eventuele uitstralingspijn naar de schouders (links of rechts) en/of armen maar ook naar het hoofd. De nek en schouders bevatten spieren, botten, zenuwen, bloedvaten en aders, evenals vele ligamenten en andere ondersteunende structuren. Veel aandoeningen kunnen pijn in de nek en schouders veroorzaken. Sommige aandoeningen zijn levensbedreigend, zoals een hartaanval of een ernstig trauma, en andere aandoeningen zijn niet zo gevaarlijk, zoals een kneuzing of spierspanningspijn. De pijn kan direct voorkomen uit schade of irritatie aan de spieren, pezen en ligamenten (een band van bindweefsel om een gewricht) in de nek- of schouderregio, maar er kan ook sprake zijn van uitstralingspijn.

Een aantal mogelijke oorzaken van pijn in de nek en schouder (links of rechts) zijn de volgende.

Mechanische nekpijn

Mechanische of aspecifieke nekpijn wordt vooral veroorzaakt door overbelaste of verrekte spieren/pezen in de nek. Het wordt ook wel gewone nekpijn genoemd. Heel vaak is de precieze oorzaak hiervan niet bekend, maar een slechte lichaamshouding speelt vaak een rol. Deze vorm van pijn in de nek wordt meer gezien bij mensen die een groot deel van hun werkdag aan een bureau werken in een 'voorovergebogen' positie vanwege werkzaamheden aan de computer.

Whiplash door een auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.comWhiplash door een auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com

Stijve nek

Een stijve nek kan op velerlei manieren ontstaan, zoals een verkeerde houding, een verkeerde, vaak onverhoedse beweging, maar ook door op de tocht te hebben gestaan of door een andere oorzaak, zoals een whiplash als gevolg van een auto-ongeval, door artrose of het inzakken van de wervels door osteoporose. Osteoporose is het minder sterk worden van de botten, waardoor de kans op botbreuken groter is. Een hersenvliesontsteking kan ook een stijve nek veroorzaken. Bij vermoeden van een hersenvliesontsteking dien je onverwijld medische hulp in te schakelen.

Whiplash

Whiplash is een nekletsel als gevolg van een krachtige, abrupte en snelle beweging van het hoofd ten opzichte van de romp. Whiplash ontstaat vaak ten gevolge van een kop-staart auto-ongeluk, maar het kan ook veroorzaakt worden door een sportongeval mishandeling of ander trauma. Veel voorkomende tekenen en symptomen van een whiplash zijn onder meer pijn in de nek, stijfheid en hoofdpijn. De meeste mensen met whiplash herstellen binnen een paar maanden na behandeling met pijnstillers, bij flinke klachten het dragen van een halskraag of nekbrace, beweging en fysiotherapie. Sommige mensen ervaren chronische nekpijn en andere complicaties.

Nekhernia

Een nekhernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf in de halswervelkolom. Dit kan zonder symptomen verlopen, maar als deze uitstulping op een zenuw drukt ontstaan (flinke) pijnklachten die je behoorlijk kunnen immobiliseren. Met een nekhernia kun je last hebben van pijn in het nek- en schoudergebied en soms straalt de pijn uit naar de arm(en) of het hoofd.

Cervicale spondylose

Bij artrose verandert het kraakbeen met klachten als stijfheid en gewrichtspijn. Cervicale spondylose of nekartrose geeft meestal klachten als pijn en stijfheid in de nek. Soms leidt cervicale spondylose tot cervicale stenose, een vernauwing in de nek. Vernauwing van het halswervelkanaal kan de volgende klachten geven:
 • Tintelingen, gevoelloosheid en zwakte in je armen, handen, benen of voeten;
 • Gebrek aan coördinatie en moeite met lopen;
 • Blaas- en darmcontroleproblemen.

Gebroken sleutelbeen

Een gebroken sleutelbeen is een veel voorkomende fractuur, in het bijzonder bij kinderen, tieners en jongvolwassenen. Het sleutelbeen verbindt het bovenste deel van je borstbeen aan het schouderblad. Veelvoorkomende oorzaken van een gebroken sleutelbeen zijn (voorover) vallen, sportblessures en trauma als gevolg van verkeersongevallen. Mogelijke symptomen bestaan uit:
 • Pijn die toeneemt als je je schouder beweegt;
 • Zwelling;
 • Gevoeligheid;
 • Blauwe plekken;
 • Een bult op of in de buurt van je schouder;
 • Een slijpend of krakend geluid wanneer je probeert om je schouder te bewegen;
 • Stijfheid of onvermogen om je schouder te bewegen.

Bursitis

Schouderbursitis ontstaat gewoonlijk als gevolg van overbelasting van het schoudergewricht. Een bursa is een vloeistofzakje met het smeersel van het gewricht. Door overbelasting kan door onze zware druk komen te staan, waardoor deze ontstoken raakt en een gezwollen, stijve en pijnlijke schouder en nek is het gevolg.

Pijn of ongemak in de borststreek is het meest voorkomende symptoom van een hartaanval. De pijn kan uitstralen naar de linkerarm (pijnlijke linkerarm, soms voelbaar als tintelingen in de linkerarm), de nek, de kaak en tussen de schouderbladen.

Gebroken schouderblad

Een gebroken schouderblad wordt meestal geassocieerd met een relatief krachtige trauma. Vaak heb je ter plaatse van de breuk veel pijn, wat toeneemt door beweging. Na de breuk kan er een gevoelige blauwe plek of zwelling ontstaan.

Rotator cuff letsels

De rotator cuff is een groep van pezen die de schouder helpen ondersteunen. Deze pezen kunnen worden verwond tijdens het heffen, bij het sporten waarbij je veel moet gooien of werpen, of na herhaald gebruik gedurende lange tijd. Dit kan leiden tot pijn bij beweging van de schouder als gevolg van het impingement syndroom en uiteindelijk tot een bewegingsbeperking van de schouder (frozen shoulder).

Aandoening van het AC-gewricht

Het AC-gewricht s het gewricht tussen het sleutelbeen en een bot van het schouderblad. Bij een aandoening van het AC-gewricht krijg je vaak eerst pijn bij het verder en hoger bewegen van de arm. de pijn is vaak gelokaliseerd boven het gewrichtje en ervaar je vooral pijn bij het slapen en erop liggen. Ontwrichting van het AC-gewricht ontstaat vaak als gevolg van een val op de punt van de schouder, dikwijls met uitgestrekte arm, of elleboog.

Tendinitis

Een peesontsteking of tendinitis kan optreden in onder meer de schouder, meestal door overbelasting of microtrauma's. Hierbij staan pijn en irritatie voorop. Er kan ook zwelling ontstaan. Behandeling richt zich op het verminderen van de pijn en functieherstel.

Pijn in schouder (rechts) bij galblaasziekte

Een galblaasaandoening kan leiden tot pijn in de de rechterschouder of onderkant van het rechterschouderblad. Een galblaasontsteking bijvoorbeeld, geeft pijn aan de rechterzijde van het lichaam, net onder de ribben, rugpijn, alsook pijn in de rechterschouder. Daarnaast kun je last krijgen van misselijkheid, braken, zweten en rusteloosheid.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandende nek: oorzaken branderige pijn in nek en schoudersBrandende nek: oorzaken branderige pijn in nek en schoudersNekpijn is een veel voorkomende klacht. Dit kan bestaan uit een brandende nek of een branderige pijn in de nek. Je neksp…
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…
Acromioclaviculaire luxatieBij een Acromioclaviculaire (AC) luxatie is het sleutelbeen uit de kom geraakt. Dit kan veroorzaakt worden door een hard…
Pijn aan de schouder? Oorzaken & tips tegen schouderpijnPijn aan de schouder? Oorzaken & tips tegen schouderpijnPijn aan de schouder lijkt op het eerste zicht vrij onschuldig, maar kan in het dagelijks leven toch wel ernstige ongema…

Behandelingen voor het hart: PTCABehandelingen voor het hart: PTCAEen PTCA is een percutane transluminale coronaire angioplastiek. Dit wordt soms ook wel PCI of percutane coronaire inter…
Goodpasture-syndroom: Symptomen aan nieren en longenGoodpasture-syndroom: Symptomen aan nieren en longenHet Goodpasture-syndroom is een zeldzame aandoening waarbij de nieren en longen zijn aangetast. Een foute reactie van he…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Csaba Deli
 • http://ssrehab.com/conditions/neck/mechanical-neck-pain/
 • http://www.medicinenet.com/shoulder_and_neck_pain_health/article.htm
 • http://www.fysiofrankenhof.nl/nekpijn
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/whiplash/basics/definition/con-20033090
 • http://www.schouderfysiotherapie.nl/patienten/schouderaandoeningen/ac-gewricht.html
 • Afbeelding bron 1: InesBazdar/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.