Ziekte van Graves: Overproductie van schildklierhormonen

Ziekte van Graves: Overproductie van schildklierhormonen De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte die leidt tot een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie). Een auto-immuunziekte ontstaat wanneer het immuunsysteem ten onrechte gezond weefsel aanvalt. Dit resulteert in een reeks fysieke en mentale symptomen. Een kenmerkend aspect van de ziekte van Graves zijn de oogproblemen. De behandeling omvat meestal medicijnen, soms levenslang, en in sommige gevallen chirurgie om de overproductie van schildklierhormonen af te remmen en de symptomen te verlichten. De meeste patiënten reageren goed op de behandeling, maar vaak ontwikkelen ze na verloop van tijd symptomen van een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). De ziekte is genoemd naar de Ierse arts Robert Graves (1797–1853), die deze vorm van hyperthyreoïdie voor het eerst beschreef rond 1830.

Synoniemen van de ziekte van Graves

De ziekte van Graves is ook bekend onder andere synoniemen:
  • diffuse thyrotoxische struma
  • hyperthyreoïdie – Graves
  • thyrotoxicose – Graves
  • ziekte van Basedow
  • ziekte van Graves-Basedow

Epidemiologie van de aandoening

De incidentie van de ziekte van Graves bedraagt 100 tot 200 gevallen per 100.000 inwoners per jaar. Vrouwen tussen de twintig en veertig jaar worden het vaakst getroffen, maar de ziekte kan op elke leeftijd voorkomen en treft ook mannen.

Oorzaken van overproductie van schildklierhormonen

Overactieve schildklier

De schildklier is een essentieel onderdeel van het endocriene systeem. Deze klier, gelegen aan de voorzijde van de hals waar de sleutelbeenderen samenkomen, produceert de hormonen thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3), die nodig zijn voor het reguleren van de stofwisseling. Dit omvat het beheer van stemming, gewicht en energie. Bij overproductie van deze hormonen ontstaat hyperthyreoïdie (een te snel werkende schildklier), waarvan de ziekte van Graves de meest voorkomende oorzaak is.

Auto-immuunaandoening

De ziekte van Graves is een auto-immuunaandoening, veroorzaakt door een abnormaal werkend immuunsysteem dat de schildklier aanzet tot overmatige productie van hormonen. Vaak gaat de ziekte van Graves gepaard met andere auto-immuunziekten zoals:

Roken vormt een risicofactor voor het ontwikkelen van de ziekte van Graves / Bron: Geralt, PixabayRoken vormt een risicofactor voor het ontwikkelen van de ziekte van Graves / Bron: Geralt, Pixabay

Risicofactoren

Naast het hebben van andere auto-immuunziekten, lopen sommige patiënten met de ziekte van Graves ook het risico om diabetes mellitus type 1 (suikerziekte) te ontwikkelen. Zwangerschap of een recente bevalling vormen risicofactoren, vooral bij genetisch gevoelige vrouwen. Emotionele of fysieke stress kan de ziekte van Graves uitlokken bij mensen die hiervoor genetisch vatbaar zijn. Ook roken verhoogt het risico op het ontwikkelen van deze auto-immuunaandoening.

Symptomen van de ziekte van Graves

Bij jongeren

Jongere patiënten ervaren zowel fysieke als mentale symptomen die vooral te maken hebben met een verhoogd metabolisme. De ooggerelateerde symptomen zijn vaak kenmerkend voor de ziekte van Graves.

Pijn op de borst kan voorkomen bij de ziekte van Graves / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst kan voorkomen bij de ziekte van Graves / Bron: Pexels, Pixabay
Fysieke symptomen
Mogelijke fysieke symptomen zijn:

Dubbelzien is een van de mogelijke ooggerelateerde symptomen / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)Dubbelzien is een van de mogelijke ooggerelateerde symptomen / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
Ooggerelateerde symptomen
Graves' oftalmopathie is een verzameling van ooggerelateerde symptomen die ongeveer 30% van de patiënten met de ziekte van Graves treft. Deze auto-immuunaandoening tast de spieren en andere weefsels rond de ogen aan en resulteert in de volgende symptomen:
  • druk of pijn in de ogen
  • dubbelzien (diplopie)
  • verlies van het gezichtsvermogen
  • uitpuilende ogen (exoftalmie)
  • droge ogen, roodheid of tranende ogen
  • het onvermogen om de ogen volledig te sluiten
  • opgezwollen, rode ogen
  • gevoel van zand of vuil in de ogen
  • verhoogde lichtgevoeligheid

Mentale symptomen
De ziekte van Graves kan ook mentale symptomen veroorzaken, zoals:

Bij ouderen

Bij oudere volwassenen worden symptomen van de ziekte van Graves vaak verkeerd gediagnosticeerd, aangezien ze geneigd zijn te lijden aan gewichtsverlies, vermoeidheid, kortademigheid en hartkloppingen. Oogproblemen, zoals uitpuilende ogen, zijn minder frequent bij ouderen.

Diagnose van de ziekte van Graves

De diagnose van de ziekte van Graves omvat meerdere stappen, waaronder:
  • Anamnese (gedetailleerde beschrijving van de symptomen door de patiënt)
  • Klinisch onderzoek door een arts, waarbij symptomen zoals een vergrote schildklier, verhoogde polsslag en tremoren worden opgemerkt
  • Laboratoriumonderzoek: Schildklierfunctietesten tonen gewoonlijk een verlaagde TSH-spiegel en verhoogde T3- en T4-spiegels aan.
  • De arts kan ook een bloedtest laten uitvoeren om te screenen op de aanwezigheid van specifieke auto-antilichamen, zoals de schildklierstimulerende hormoonreceptorantilichamen (TRAb’s) en schildklierperoxidase (TPO).
  • Beeldvorming zoals een schildklierscintigrafie met behulp van radioactief jodium wordt uitgevoerd om diffuse radioactieve jodiumopname in de schildklier te detecteren.

Behandeling van de ziekte van Graves

De behandelingsopties voor de ziekte van Graves richten zich op het beheersen van de overactieve schildklier en de symptomen ervan, en omvatten meestal medicatie, radioactief jodium of chirurgie.

Medicatie

Verschillende soorten medicatie kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen en het verminderen van de schildklierhormoonproductie:
  • Bètablokkers helpen bij het beheersen van symptomen zoals een snelle hartslag, tremoren en angst.
  • Thionamiden, zoals methimazol of propylthiouracil (PTU), verlagen de productie van schildklierhormonen. Bij sommige patiënten kan de medicatie bijwerkingen veroorzaken, zoals huiduitslag of leverproblemen. Langdurige medicamenteuze behandeling kan leiden tot remissie.

Radioactief jodium

Behandeling met radioactief jodium wordt veel gebruikt om de overactieve schildklier te vernietigen. De behandeling is meestal effectief, hoewel sommige patiënten mogelijk een tweede dosis nodig hebben. Na behandeling ontstaat vaak hypothyreoïdie, waardoor patiënten dagelijks schildklierhormoonvervangende medicatie moeten innemen.

Chirurgie

In zeldzame gevallen kan een operatie (subtotale of totale thyreoïdectomie) nodig zijn, vooral bij patiënten die geen medicatie of radioactief jodium kunnen verdragen. De operatie kan resulteren in hypothyreoïdie en vereist doorgaans levenslange hormoonvervangende therapie. Patiënten met oogproblemen worden vaak behandeld met corticosteroïden of operatieve procedures om de druk in de oogkas te verminderen. Roken kan het succes van behandelingen voor Graves' oftalmopathie verminderen.

Ogen

Oogproblemen gerelateerd aan de ziekte van Graves kunnen variëren van mild tot ernstig en verbeteren vaak na behandeling met medicijnen, radiotherapie, of chirurgie. Het is echter belangrijk op te merken dat radioactieve jodiumtherapie de oogproblemen soms kan verergeren, vooral bij patiënten die roken. Roken is een bekende risicofactor voor ernstigere oogproblemen bij de ziekte van Graves, zelfs wanneer de hyperthyreoïdie onder controle is. In sommige gevallen kan het nodig zijn om prednison (steroïde medicatie die het immuunsysteem onderdrukt) voor te schrijven om ontsteking en zwelling rond de ogen te verminderen. Patiënten kunnen 's nachts hun ogen dichtplakken om uitdroging te voorkomen, wat vooral nuttig is als de ogen niet volledig gesloten kunnen worden tijdens de slaap. Verder kunnen een zonnebril en oogdruppels helpen om irritatie en droogheid te verminderen. In zeldzame en ernstige gevallen kan een operatie of aanvullende radiotherapie (anders dan radioactief jodium) nodig zijn om verdere schade aan het oog en gezichtsverlies te voorkomen.

Ondersteuning en patiënteneducatie

Patiënten met de ziekte van Graves kunnen baat hebben bij educatie en ondersteuning om de ziekte effectief te beheren. Zorgverleners raden aan om betrokken te raken bij patiëntenverenigingen en gebruik te maken van beschikbare bronnen voor informatie en ondersteuning. Dit kan patiënten helpen om beter om te gaan met hun aandoening en proactief deel te nemen aan hun eigen zorgproces.

Prognose van te snel werkende schildklier is vaak goed

De ziekte van Graves heeft vaak een gunstige prognose wanneer deze tijdig en adequaat wordt behandeld. Medicamenteuze therapieën, zoals antithyroïdemiddelen, radioactief jodium en soms chirurgie, zijn meestal effectief in het onder controle krijgen van de overmatige productie van schildklierhormonen. Het is echter belangrijk te beseffen dat zowel een schildklieroperatie als behandeling met radioactief jodium vaak resulteren in een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Hypothyreoïdie vereist levenslange vervanging van schildklierhormonen met de juiste dosering om complicaties te voorkomen, zoals depressie, gewichtstoename, en een algehele vertraging van zowel lichamelijke als geestelijke functies. Het naleven van de medicatievoorschriften is essentieel voor een goede levenskwaliteit.

Complicaties door hyperthyreoïdie

De complicaties van de ziekte van Graves kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van hoe lang de aandoening onbehandeld blijft en de algehele gezondheid van de patiënt. De meest voorkomende complicaties omvatten broze botten, hartaandoeningen, schildklierstorm en zwangerschapsproblemen.

Broze botten

Onbehandelde hyperthyreoïdie kan leiden tot osteoporose, een aandoening waarbij er verlies van botmassa optreedt, wat het risico op botbreuken vergroot. De sterkte van botten hangt grotendeels af van de aanwezigheid van calcium en andere mineralen. Te veel schildklierhormoon in het lichaam beïnvloedt het vermogen van het lichaam om calcium op te nemen in de botten, wat leidt tot een verhoogd risico op botontkalking en fracturen, vooral bij postmenopauzale vrouwen.

Hartaandoeningen

Complicaties van de ziekte van Graves omvatten ook ernstige hartaandoeningen. Patiënten kunnen te maken krijgen met hartritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren, wat kan leiden tot bloedstolsels, beroertes, en hartfalen. Veranderingen in de structuur en functie van de hartspier kunnen het hartvermogen om effectief bloed door het lichaam te pompen, aantasten, wat leidt tot congestief hartfalen. Dit type hartfalen wordt gekenmerkt door kortademigheid, zwelling in de ledematen, en verminderde inspanningstolerantie.

Zwangerschapsproblemen komen voor bij de ziekte van Graves / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangerschapsproblemen komen voor bij de ziekte van Graves / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Schildklierstorm
Een schildklierstorm, ook bekend als "thyrotoxische crisis," is een zeldzame maar levensbedreigende complicatie van de ziekte van Graves. Anno augustus 2024 blijft dit een ernstige medische noodsituatie die onmiddellijke behandeling vereist. Deze toestand ontstaat wanneer de hyperthyreoïdie ernstig en onbehandeld blijft, wat leidt tot een plotse, extreme stijging van schildklierhormonen in het lichaam. Symptomen van een schildklierstorm zijn onder andere koorts, overvloedig zweten, braken, diarree, delirium, ernstige zwakte, epileptische aanvallen, een sterk onregelmatige hartslag, geelzucht, hypotensie, en zelfs een coma. Vanwege de potentieel fatale aard van een schildklierstorm, is snelle medische interventie cruciaal.

Zwangerschapsproblemen

De ziekte van Graves kan aanzienlijke complicaties veroorzaken tijdens de zwangerschap. Deze complicaties omvatten onder andere het risico op een miskraam, vroeggeboorte, foetale schildklierafwijkingen, groeivertraging van de foetus, en hartfalen bij de moeder. Daarnaast kan de ziekte leiden tot pre-eclampsie, een ernstige zwangerschapscomplicatie die wordt gekenmerkt door hoge bloeddruk en eiwit in de urine. Pre-eclampsie kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen voor zowel de moeder als de baby en vereist nauwlettende medische monitoring.

Levensstijl en preventieve maatregelen

Hoewel de ziekte van Graves een complexe aandoening is die voornamelijk genetisch en immunologisch bepaald is, kunnen bepaalde levensstijlveranderingen bijdragen aan het verbeteren van de prognose en het verminderen van symptomen. Anno augustus 2024 benadrukken artsen het belang van stressmanagement, een gezonde voeding, en het vermijden van roken om het risico op verergering van de ziekte te verminderen. Regelmatige medische controles en naleving van voorgeschreven behandelingen zijn cruciaal om complicaties te voorkomen en de algehele gezondheid te behouden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Graves: Auto-immuunziekte van de schildklierDe ziekte van Graves is een auto-immuunziekte, waarbij de schildklier te snel werkt. Doordat het immuunsysteem de eigen…
Hyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie wil zeggen dat er teveel schildklierhormoon wordt aangemaakt, door een te hard werkende schildklier. Dit…
Struma: oorzaken, behandelingStruma: oorzaken, behandelingStruma is wereldwijd gezien de meest voorkomende schildklierafwijking. Struma hoeft niet altijd meteen behandeld te word…
Ziekte van Hashimoto en Graves - schildklierZiekte van Hashimoto en Graves - schildklierDe ziekte van Hashimoto is een zeer bekende auto-immuunziekte die leidt tot een te traag werkende schildklier. Hashimoto…

Hallucinaties: Waanvoorstellingen en onechte perceptiesHallucinaties: Waanvoorstellingen en onechte perceptiesGezonde mensen ervaren af en toe ook hallucinaties, zoals in de normale rouw bij het kort zien van of horen van de stem…
Graft-versus-host ziekte: Complicatie na transplantatieGraft-versus-host ziekte: Complicatie na transplantatieDe graft-versus-host ziekte is een complicatie die kan optreden na een stamcel- of beenmergtransplantatie. Het lichaam r…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 16 februari 2017:
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/120619-clinical-presentation#showall
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Complications, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/graves-disease/basics/complications/con-20025811
  • Definition, http://www.thyroid.org/graves-disease/
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/120619-differential-diagnoses#showall
  • Graves' disease, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 987
  • Graves disease, https://medlineplus.gov/ency/article/000358.htm
  • Graves’ Disease, http://www.thyroid.org/graves-disease/
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/120619-overview#showall
  • Risk factors, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/graves-disease/basics/risk-factors/con-20025811
  • Symptoms, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/graves-disease/basics/symptoms/con-20025811
  • Understanding Graves' Disease -- the Basics, http://www.webmd.com/women/understanding-graves-disease-basics#1
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 4: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 17-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.