Steken in het oor: oorzaken en behandeling stekende oorpijn

Steken in het oor: oorzaken en behandeling stekende oorpijn Felle, heftige of pijnlijke steken in het oor is een onaangename en stressvolle aangelegenheid die veroorzaakt kan worden door verschillende mogelijke oorzaken. Stekende oorpijn komt vooral vaak voor in de herfst en winter. Het natte en koude weer kan voor pijnlijke sensaties zorgen. Bovendien loop je in de wintermaanden het risico op ziekten zoals griep en verkoudheid. Deze hebben een effect op alle gebieden van de bovenste luchtwegen. Vanwege hun nabijheid tot de buis van Eustachius is het niet ongewoon dat verkoudheid pijn in het oor kan veroorzaken, waar het gevoeld kan worden als een steek. Als een verkoudheid of griep niet goed geneest, bestaat er ook het risico dat de ziekteverwekkers in de buis van Eustachius terechtkomen. Als gevolg hiervan ontstaat er zwelling en ontsteking in het ventilatiekanaal. De luchtuitwisseling, evenals de drukvereffening in het oor, worden hierdoor extreem moeilijk gemaakt, wat voor klachten kan zorgen.

Wat zijn steken in het oor?

Steken in het oor, een soort oorpijn, kan zowel bij volwassenen als bij kinderen voorkomen en is acuut of chronisch. Stekende oorpijn of stekende pijn in het oor is vaak eenzijdig, maar de klacht kan ook in beide oren voorkomen. Steken in het oor worden voornamelijk geassocieerd met verkoudheid en otitis media (middenoorontsteking). Maar er zijn verschillende andere ziekten die de klacht kunnen veroorzaken.

Mastoiditis met subperiostaal abces / Bron: B. Welleschik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mastoiditis met subperiostaal abces / Bron: B. Welleschik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oorzaken van stekende oorpijn

Mogelijke oorzaken

Stekende oorpijn kan veroorzaakt worden door onder meer de volgende aandoeningen:
  • verkoudheid
  • griep
  • middenoorontsteking (otitis media)
  • lijmoor of loopoor (otitis media met effusie)
  • mastoïditis (bacteriële infectie van de processus mastoïdeus, het uitstekend bot achter het oor)
  • perichondritis (een infectie van het kraakbeenvlies van het buitenoor)
  • steenpuist in het oor
  • zenuwinfecties
  • tumoren
  • inwendig letsel

Beschrijving

Vanwege de extreem complexe structuur van het oor, kan een steek in het oor een kenmerk zijn voor een verscheidenheid aan aandoeningen. Een ontsteking is de primaire oorzaak voor de sensatie van steken in het oor. Afhankelijk van waar de ontstekingsprocessen optreden, kunnen steken in het oor worden veroorzaakt door een ontsteking van het middenoor, een mastoiditis of perichondritis. Andere oorzaken van een steek in het oor zijn steenpuisten, bepaalde zenuwinfecties, tumoren en inwendig letsel. Pathologische veranderingen in de kaakgewrichten, schedelbasisfractuur (een botbreuk van de schedelbasis) of een abces van de amandelen met de betrokkenheid van een speciale keelspier kunnen ook een steek in het oor veroorzaken.

Huisarts raadplegen

Steken in het oor is bijna altijd het eerste teken van een oorontsteking. Oordruppels met een zuur en een corticosteroïd erin helpen, maar soms moet je de gehoorgang eerst laten uitspuiten bij de huisarts. Als na drie tot vier dagen geen significante verbetering is, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Pus uit het oor is ook een teken dat onmiddellijk medische hulp moet worden gezocht. Als de steek in het oor wordt veroorzaakt door extern geweld, bijvoorbeeld een harde klap op het oor, moet ook een arts worden geraadpleegd. Vooral als er bloed uit de gehoorgang komt, is dit een zeer acuut geval. Dan is een bezoek aan de arts dringend noodzakelijk, omdat dit het trommelvlies ernstig kan beschadigen.

Onderzoek van de gehoorgang en het trommelvlies / Bron: Staff Sgt. Alesia Goosic, Wikimedia Commons (Publiek domein)Onderzoek van de gehoorgang en het trommelvlies / Bron: Staff Sgt. Alesia Goosic, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Onderzoek en diagnose

De huisarts of KNO-arts zal vragen aan je stellen over je klachten en hij zal daarbij je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Daarna volgt onderzoek van het oor, waarbij de arts zowel het buiten- als het binnenoor onderzoekt. Hij gebruikt een otoscoop om het binnenoorgebied te onderzoeken. Een otoscoop is een diagnostisch apparaat waarmee de arts je gehoorgang kan bekijken. Mogelijke andere diagnostische onderzoek die plaats kunnen bij steken in het oor zijn gehooronderzoek (audiometrie) en beeldvormingsonderzoek. Dit zijn bijvoorbeeld de röntgenfoto om fracturen van de schedel te bepalen en/of MRI-onderzoek.

Complicaties

Omdat steken in het oor meestal te wijten is aan otitis media, kunnen er ook verschillende complicaties optreden. Over het algemeen gaat een middenoorontsteking vanzelf weer over, maar soms treden er complicaties op. Voorbeelden zijn een bacteriële ontsteking van het uitstekende bot achter het oor en hersenvliesontsteking. En bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt pus of etter uit het oor. Zodra deze klachten verschijnen, moet onmiddellijk een arts worden geraadpleegd. Bloedvergiftiging kan zelfs optreden als bacteriën of andere ziekteverwekkers in de bloedbaan terechtkomen. Een middenoorontsteking gaat vaak gepaard met verschillende klachten. Dit omvat een koorts, koude rillingen of braken.

Uiteraard is stekende pijn in het oor niet altijd te wijten aan een ontsteking. Als de pijn wordt veroorzaakt door extern geweld, is uiterste voorzichtigheid geboden. Vooral als er een vreemd voorwerp in het oor zit, bestaat er een risico op inwendig letsel. Omdat het menselijk oor een zeer gevoelig orgaan is, mag alleen een specialist het vreemde lichaam verwijderen. Anders bestaat er een risico op blijvende (rest)schade.

Behandeling van een steek in het oor

Het behandelen van een steek in het oor hangt af van de diagnose. Soms volstaat zelfzorg en huismiddeltjes, maar vaak is een medische interventie in de vorm van medicijnen of een ingreep (bijvoorbeeld het uitspuiten van de het oor) geboden. Behandeling van steken in het oor kan bestaat uit voorgeschreven ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen. Bij een bacteriële oorzaak, kan de arts een antibioticum voorschrijven. Andere therapeutische maatregelen zijn minimaal invasieve operaties onder narcose, zoals een gaatje in het trommelvlies dichtmaken of het verwijderen van een vreemde voorwerp in het oor. Dit laatste komt veel voor bij jonge kinderen.

Preventie

Een warme muts of oorbeschermers zijn aan te raden bij koud en guur weer. Er wordt geadviseerd om geen wattenstaafjes te gebruiken om je oren schoon te maken, teneinde de.gehoorgang en het binnenoor niet te beschadigen. Soms kan oorsmeer problemen geven en dan moet het weggehaald worden door de huisarts door het oor uit te spuiten of met instrumenten.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom je oorpijn?Hoe voorkom je oorpijn?Sommige mensen hebben nooit last van oorpijn en oorontstekingen en voor anderen is dit een veelvuldig terugkerend proble…
Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Pijn in één oor of beide oren kan erg pijnlijk zijn. Kinderen worden vaak getroffen door oorpijn. Meestal wordt de pijn…
Oorpijn bij kinderenOorpijn bij kinderenKinderen kunnen soms vrij vaak last hebben van oorpijn. De oorzaak is lang niet altijd ernstig en komt nog al eens voor…
Pijn aan het oor? Oorzaken, behandeling & tips bij oorpijnPijn aan het oor? Oorzaken, behandeling & tips bij oorpijnPijn aan het oor kan samengaan met vervelende symptomen als jeuk, hoofdpijn, of pijn bij het slikken. Doorgaans zijn de…

Steken in de knie: oorzaken en behandeling van stekende knieSteken in de knie: oorzaken en behandeling van stekende knieSteken in de knie is een klacht die acuut kan optreden of chronisch kan zijn. Het kan optreden in bepaalde situaties. So…
Infectie aan tandwortelkanaal door wortelkanaalbehandelingInfectie aan tandwortelkanaal door wortelkanaalbehandelingWanneer een infectie of schade aan een tand aanwezig is, volgt mogelijk een wortelkanaalbehandeling. Door deze meestal v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Counselling, Pixabay
  • http://snelevacature.nl/ontsteking-van-het-middenoor-otitis-media/
  • https://www.thuisarts.nl/verkouden
  • https://www.hoorzaken.nl/gehoorproblemen/middenoorontsteking/
  • https://www.gezondheidsnet.nl/horen/middenoorontsteking
  • https://www.isala.nl/patientenfolders/5329-trommelvliessluiting/
  • https://www.uzgent.be/nl/zorgaanbod/mdspecialismen/neus-keel-en-oorheelkunde/oren-en-evenwicht/aandoeningen-en-behandelingen/aandoeningen-van-het-trommelvlies-en-middenoor/Paginas/default.aspx
  • https://encyclopedie.medicinfo.nl/acute-mastoiditis/200341eef54647eb9b446f5311d2fb2b
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/lijmoor/item36726
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/acute-oorontsteking/item37662
  • https://www.vipermedical.nl/welch-allyn-otoscopen
  • https://www.thuisarts.nl/ontsteking-van-gehoorgang/ik-heb-ontsteking-van-gehoorgang
  • https://www.kno.nl/patienten-informatie/oor/gehooronderzoek/
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15799-glossopharyngeal-neuralgia-gpn
  • https://www.schoonenberg.nl/blog/gehoorbescherming/waarom-u-nooit-uw-oren-moet-schoonmaken-met-wattenstaafjes/
  • https://www.cwz.nl/patient/behandelingen/oorsmeer-verwijderen/
  • https://n.neurology.org/content/neurology/83/16/e152.full.pdf
  • https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/qa/what-are-symptoms-of-an-ear-infection-in-adults
  • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
  • Afbeelding bron 1: B. Welleschik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Staff Sgt. Alesia Goosic, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.