Pijn aan het oor? Oorzaken, behandeling & tips bij oorpijn

Pijn aan het oor? Oorzaken, behandeling & tips bij oorpijn Pijn aan het oor kan samengaan met vervelende symptomen als jeuk, hoofdpijn, of pijn bij het slikken. Doorgaans zijn de oorzaken vrij onschuldig en zal de oorpijn na enkele dagen weer voorbijgaan. Oorpijn kan bijvoorbeeld optreden net na het zwemmen of na een vliegreis. Een oorontsteking bij kinderen kan als erg pijnlijk ervaren worden en behandeld worden met een pijnstiller zoals paracetamol. Ook een oorreininger of een oorspray kunnen helpen om het oor proper te maken en vuiltjes weg te werken. Volwassenen kunnen een oorontsteking voorkomen met enkele bijkomende tips, denk hierbij aan het voorzichtig gebruik van oorwatjes, oordopjes en muziekoortjes. Wat kan je nog zoal doen tegen oorpijn en welke tips zijn nuttig bij de behandeling ervan?

Pijn aan het oor

Oorpijn is een aandoening die uiterlijk niet zichtbaar is, maar toch erg veel last kan geven. Pijn aan je oren kan samengaan met een bijkomende symptomen als een zwaar, dof gevoel in het oor, een (tijdelijk) verminderd gehoor, hoofdpijn, en een etterachtige afscheiding uit het oor. Eventueel kan ook pijn bij het slikken samengaan met oorpijn, net als jeuk aan het oor of misselijkheid. Het oor is een gevoelig orgaan en pijn eraan kan dan ook als erg sterk ervaren worden. Oorpijn kan meerdere oorzaken hebben, gaande van vrij onschuldig en voorbijgaand tot ernstiger.

Oorpijn na zwemmen

Een eerste, relatief onschuldig geval van oorpijn is pijn aan het oor na het zwemmen. Dit komt omdat er teveel water in het oor is gekomen waardoor het oor verstopt is geraakt of waardoor de druk in het oor is verhoogd. Deze pijn komt vrij vaak voor bij mensen die regelmatig gaan zwemmen of duiken. Ook tijdens een strandvakantie op een zonnige bestemming hebben sommige mensen last van oorpijn, en dit doordat ze zowat elke dag gaan zwemmen in de zee of in het zwembad van het hotel. Als je in zee gaat zwemmen kunnen er bovendien bacteriën het oor binnendringen, wat pijn of een dof gevoel kan veroorzaken. In een zwembad is die kans iets kleiner omwille van de aanwezigheid van chloor in het water, maar toch kan je ook daar last krijgen van een pijnlijk oor.

Oorpijn na het vliegen

Pijn aan het oor na het maken van een vliegreis heeft te maken met een relatief snelle verandering van de luchtdruk in het vliegtuig, dat moeilijk kan opgevangen worden door het oor. Hierdoor ontstaat een ongemakkelijk, verstopt gevoel in de oor dat samen kan gaan met pijn. Na de landing van het vliegtuig zal het probleem zich doorgaans vanzelf oplossen. Wanneer het probleem blijft aanhouden probeer dan te geeuwen: hierdoor zal het oor zich makkelijker kunnen "openen" waardoor dat vervelende, verstopte gevoel zal verdwijnen. Om pijnlijke verstopte oren te voorkomen kan je deze geeuwoefening ook al doen in het vliegtuig voordat je last krijgt van oorpijn.

Oorontsteking als oorzaak

Naast deze vrij lichte en in de meeste gevallen voorbijgaande oorzaken, is oorontsteking de belangrijkste oorzaak van oorpijn. Bij kinderen situeert de ontsteking vooral in het middenoor, terwijl het bij volwassen doorgaans een ontsteking van de buitenste gehoorgang betreft. Kinderen kunnen oorpijn als erger ervaren dan volwassenen, omdat hun weerstand nog niet ten volle ontwikkeld is en ze minder sterk zijn dan volwassenen. In het algemeen kan oorpijn ook optreden als bijverschijnsel bij infecties aan de keel of aan de kaak.

Oorpijn bij kinderen: tips

Bij de overgrote meerderheid van de kinderen zal een middenoorontsteking na een drietal dagen verdwijnen. Duren de klachten langer is het raadzaam om het advies te vragen van een kinderarts, zeker wanneer de pijn toeneemt of gepaard gaat met koorts. Is de pijn erg hevig dan kan dit verholpen worden met het toedienen van een pijnstiller als paracetamol. Paracetamol voor kinderen kan de pijn sneller verminderen dan bijvoorbeeld een zetpil, waar het pijnstillend effect later optreedt maar ook langer duurt. Ben je ongerust over de te nemen medicatie neem dan voor alle zekerheid even contact op met je huisarts.

Behandeling oorpijn bij volwassenen

Algemene tips

In het algemeen kan je oorontsteking voorkomen worden met behulp van enkele nuttige tips:
 • gebruik geen zeep bij het wassen van het oor, maar alleen water
 • gebruik geen watten om je oor schoon te maken: dit houdt alleen maar risico's in
 • maak je oren goed schoon en droog ze goed na het zwemmen of douchen
 • let op met oordopjes tegen geluid: duw deze niet te diep in het oor
 • gebruik een handdoek om het oor af te drogen na het wassen
 • vermijd een overvloedig gebruik van muziekoortjes

Oordruppels

Ook bij een oorontsteking bij volwassenen kan een behandeling even uitgesteld worden. Normaal gezien gaan de symptomen na enkele dagen weer voorbij. Bij ernstiger ontstekingen kunnen er oordruppels of antibiotica voorgeschreven worden om de infectie aan het oor op te lossen. Vaak zijn oordruppels nuttig om te zorgen voor een betere oorhygiëne, waardoor ook de pijn kan verminderen. Door middel van oordruppels kan er dus een reinigend én pijnstillend effect optreden. Een voorbeeld daarvan is Oroclean Oordruppels.

Oorspray

Daarnaast kan het ook zinvol zijn om je oren regelmatig te reinigen met behulp van oorspray of oorreiniger. Schadelijke stofdeeltjes, vuiltjes, bacteriën en oorsmeer kunnen hierdoor mogelijk snel uit je oor verdwijnen. Op die manier kan je oor weer snel normaal en pijnloos gaan aanvoelen. Enkele voorbeelden van dergelijke oorsprays zijn:
 • Audispray Oorhygiëne
 • Otalgan Oorspray
© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen met oorpijnKinderen met oorpijnKinderen kunnen erg vaak oorpijn hebben. Oorpijn doet dan ook erg pijn en kinderen kunnen soms niet meer stoppen met hui…
Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Pijn in één oor of beide oren kan erg pijnlijk zijn. Kinderen worden vaak getroffen door oorpijn. Meestal wordt de pijn…
Oorontsteking: middenoorOorontsteking: middenoorDe meest voorkomende vorm van oorontsteking is een oorontsteking van het middenoor. Bij kinderen komt een oorontsteking…
Oorpijn, hoe komt het en wat doe je eraan?Meestal als iemand last heeft van oorpijn gaat dit samen met een ontsteking. Bij kinderen komt vaak een ontsteking in he…

Pijn aan de enkel? Oorzaken, behandeling & tipsPijn aan de enkel? Oorzaken, behandeling & tipsPijn aan de enkels kan meerdere oorzaken hebben, gaande van een sportblessure tot een chronische aandoening zoals artros…
Bultje op tandvlees: symptomen & oorzaken bult op tandvleesBultje op tandvlees: symptomen & oorzaken bult op tandvleesEen pijnlijk blaasje, hard knobbeltje of juist een zachte bult of bultje op het tandvlees kennen meerdere mogelijke oorz…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Valeria Boltneva, Pexels
 • http://www.kring-apotheek.nl/zz/zz31.html
 • http://www.oorpijn.eu/
 • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7490 (bronnen geraadpleegd op 06/03/2016)
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.