Hoe voorkom je oorpijn?

Hoe voorkom je oorpijn? Sommige mensen hebben nooit last van oorpijn en oorontstekingen en voor anderen is dit een veelvuldig terugkerend probleem. Vooral kinderen hebben er vaker last van. Waarom krijgt de één zoveel vaker last van oorontstekingen dan de ander en wat kan je er aan doen? Zijn er methodes waarmee je oorpijn kan voorkomen?

Oorpijn en kinderen

Oorpijnen en oorontstekingen komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Dit komt door het nog niet volgroeid zijn van de buis van Eustachius. Na het zevende levensjaar nemen oorpijnen bij kinderen vaak af. Voor die tijd is de kans aanwezig dat het kind bij iedere verkoudheid een middenoorontsteking oploopt. Vooral zwembaden zijn een beruchte veroorzaker van oorinfecties. Wanneer je kind bezig is met zwemlessen, maar ook voortdurend oorpijnen en infecties heeft, kan het een idee zijn om de zwemlessen tijdelijk te onderbreken. Zwemmen is belangrijk, maar veelvuldige oorontstekingen zorgen voor veelvuldige perioden van doofheid en slechthorendheid bij je kindje. Zo kan het zijn dat je kind op een ander gebied een ontwikkelingsachterstand oploopt en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Het enige wat je als ouder kan doen om veelvuldige verkoudheden en oorinfecties te voorkomen is zorgen voor een goede lichamelijke conditie van het kind. Zorg dat hij zijn vezels en vitaminen binnenkrijgt en zorg voor voldoende slaap. Zorg ook dat het kind voldoende drinkt. Maak na het douchen of bad de oortjes goed droog met een handdoek of tissue (geen watten of wattenstaafje). Wanneer het kind verkouden is, kan je eventueel proberen de oorpijn te voorkomen door gelijk te beginnen met homeopathische behandeling. Start dan direct met het geven van Echinaforce. Dit middel zou het immuunsysteem moeten beïnvloeden, waardoor het kind sneller herstelt. Ga bij langdurige oorpijn en hoge koorts altijd even langs de huisarts.

Duidelijk aantoonbare oorzaken van oorpijn

Soms zijn er duidelijke oorzaken voor de oorpijn aan te wijzen zoals ontstoken amandelen of een slecht gebit. In deze gevallen is het zaak om de oorzaak weg te nemen, zodat de oorpijnen en oorontstekingen op termijn uitblijven. Nog een duidelijke oorzaak van oorpijn is een steenpuist in de gehoorgang of de schimmelinfectie. Hierbij heeft de patiënt vaak last van hevige pijnen en ernstige jeuk. De schimmelinfectie is meestal niet met het blote oog waarneembaar, maar voor de specialist en ook voor veel huisartsen tijdens het medisch onderzoek wel duidelijk zichtbaar.

Oorpijn en allergieën

Er zijn aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen oorpijn en voedselallergie. Mensen met een bepaalde voedselallergie lopen meer kans op oorpijnen en oorontstekingen wanneer ze hiervan niet op de hoogte zijn en de voedingsmiddelen gewoon nuttigen. Wanneer ze deze voedingsmiddelen vermijden, neemt ook de kans op oorpijn en oorontstekingen af. Beruchte allergieën in dit verband zijn koemelk, tarwe, eiwit en pinda-allergie. Wanneer je kind vaak oorpijn of oorontstekingen heeft, kan het geen kwaad om eens onderzoek te laten doen naar mogelijk aanwezige allergieën.

Wat kan je doen wanneer je oorpijn voelt aankomen?

Hak een ui in kleine stukjes en stop deze uisnippers in een schoon gaasje. Bevestig dit met behulp van pleisters voor de gehoorgang. Wanneer je dit 's avonds voor het slapen gaan bevestigt, heb je grote kans dat de oorpijn de volgende dag minder is.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Pijn in één oor of beide oren kan erg pijnlijk zijn. Kinderen worden vaak getroffen door oorpijn. Meestal wordt de pijn…
Oorpijn bij kinderenOorpijn bij kinderenKinderen kunnen soms vrij vaak last hebben van oorpijn. De oorzaak is lang niet altijd ernstig en komt nog al eens voor…
Wat doe je tegen oorpijn bij het vliegenWat doe je tegen oorpijn bij het vliegenVeel mensen hebben er last van: oorpijn bij het opstijgen of landen, bij het reizen met een vliegtuig. Deze oorpijn is n…
Als je last hebt van oorpijnAls je last hebt van oorpijnKinderen hebben vaak last van oorpijn, maar ook volwassenen kunnen hier last van hebben. Wat zijn de klachten bij oorpij…

Herfstquiz of najaarsquiz bij dementie: oefen het geheugen!Herfstquiz of najaarsquiz bij dementie: oefen het geheugen!Vaak wordt in de zorg voor ouderen met dementie, aan hersengymnastiek of "braintraining" gedaan. Geschikte onderwerpen w…
Hartfalen: uitleg, oorzaken en behandelingVan alle Nederlanders hebben zo'n 200.000 mensen hartfalen. Dit is een erg groot aantal en naar schatting zal dit aantal…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=256
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 06-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.