Steken in de knie: oorzaken en behandeling van stekende knie

Steken in de knie: oorzaken en behandeling van stekende knie Steken in de knie is een klacht die acuut kan optreden of chronisch kan zijn. Het kan optreden in bepaalde situaties. Soms ontstaat het tijdens het sporten, in andere gevallen vooral wanneer je ontspant. Een van de meest voorkomende oorzaken van steken in de knie is een ongeval. Pijn in het voorste kniegebied kan het gevolg zijn van onjuiste krachttraining en kan optreden als je je beenspieren ongelijk traint. Een acute pijn die plotseling verschijnt, duidt op een verwonding. Komen de klachten voor wanneer je de trap oploopt? Dan is het mogelijk artrose; heb je kruisbandpijn als je de trap afloopt? Dan heb je mogelijk last van een scheur in de voorste kruisband. Is de knie gezwollen? Dit duidt op een ontsteking, hetzij door een wond, hetzij door bacteriën. Is de pijn erg diep? Dit kan duiden op een ontsteking van de botten.
Steken in de knie / Bron: Africa Studio/Shutterstock.comSteken in de knie / Bron: Africa Studio/Shutterstock.com

Steken in de knie

Het kniegewricht is een belangrijke 'scharnier' tussen het bovenbeen en onderbeen. Net zoals een deur zonder scharnier niet opent en sluit, zijn de botten in het boven- en onderbeen nutteloos voor menselijke beweging als het kniegewricht ze niet verbindt. De knie bestaat uit kraakbeen, botten, spieren en ligamenten.

Korte en plotselinge steken in de knie of een aanhoudende stekende pijn in een of beide kniegewrichten, is een relatief veel voorkomende klacht. Steken in de knie kunnen acuut of chronisch zijn. Door deze klacht wordt de mobiliteit van het gewricht ernstig beperkt. De klachten kunnen variëren in ernst. Sommige personen melden een lichte pijn, anderen zeer ernstige, scherpe pijn.

Oorzaken van stekende kniepijn

Mogelijke oorzaken

Stekende pijn in de knie of knieën kan onder meer de volgende oorzaken hebben:
 • knieartrose (artrose in de knie)
 • kraakbeenschade
 • meniscus- of voorste kruisbandletsel (wat vaak ontstaat door sporten of een ongeluk)

Stadia van artrose in de knie / Bron: Designua/Shutterstock.comStadia van artrose in de knie / Bron: Designua/Shutterstock.com

Beschrijving van de oorzaken

De oorzaken van stekende pijn in de knie zijn zeer divers en kunnen worden onderverdeeld in externe en interne factoren. Externe invloeden die een steek in de knie veroorzaken, zijn voornamelijk verwondingen aan de gewrichten door mechanische kracht. Ongevallen zijn meestal verantwoordelijk voor het ervaren van steken van de knie.

Het zijn met name de buitenste kniebanden, ook wel de laterale knieband genoemd, en kruisbanden die beschadigd zijn en die bijdragen aan zenuwirritatie in het kniegewricht. Dit proces manifesteert zich op zijn beurt als een steek in de knie. Steken in de knie kunnen ook voorkomen uit fracturen die niet direct in het kniegewricht zijn opgetreden.

Chronische steken in de knie zijn gebaseerd op artrose in het kniegewricht. Bij knieartrose verandert het kraakbeen in het kniegewricht. Dit kan klachten geven, zoals pijn en stijfheid van de knie.

Huisarts raadplegen

Een arts moet worden geraadpleegd zodra de steken in de knie leiden tot een verslechtering van het welzijn. Als dagelijkse activiteiten niet of slechts in beperkte mate kunnen worden uitgevoerd, is een bezoek aan de huisarts zinvol. Als de klachten meerdere dagen of weken aanhoudt, dan is medisch onderzoek ook nodig. Ook als de symptomen toenemen, is een bezoek aan de arts noodzakelijk om de oorzaak te bepalen en de behandeling te starten.

Als de steken in de knie leiden tot verminderde beweging, moet een arts worden geraadpleegd. Als de steken in de knie zich uitbreiden naar de dij of het onderbeen, moeten de symptomen aan een arts worden gepresenteerd. Als er sensaties optreden zoals gevoelloosheid, tintelingen of overgevoeligheid, zijn er problemen met de bloedcirculatie of zenuwen, die in principe moet worden opgehelderd.

Als de steken in de knie optreden na zware lichamelijke inspanning, is het vaak voldoende als je voldoende rust neemt en je knie ontlast. Een bezoek aan de arts is niet nodig als de symptomen de komende uren afnemen.

Huisarts onderzoekt knie / Bron: Denis Simonov/Shutterstock.comHuisarts onderzoekt knie / Bron: Denis Simonov/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

De huisarts stelt vragen over je klachten en doet lichamelijk onderzoek. Dit omvat onderzoek van de knieën en onderzoek van de mobiliteit. Als de kniepijn gepaard gaat met symptomen zoals zwelling, warmte en rood worden van de huid, kan een ontstekingsproces in de knie niet worden uitgesloten. Zo nodig zal de arts beeldvormend onderzoek inzetten om de oorzaak te achterhalen, zoals echografie, computertomografie en röntgenfoto's. Als deze diagnostische maatregelen nog niet voldoende zijn om de oorzaken van de kniesteken te identificeren, kan een MRI-scan uitgevoerd worden of scintigrafie (een beeldvormingstechniek die gebruik maakt van radioactieve stoffen).

Behandeling van een stekende knie

Medische behandeling

De behandeling van steken in de pijn hangt af van de oorzaak. De arts kan ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven om ontsteking te verminderen en pijn verlichten. Bij artrose is het is belangrijk dat je een halfuur per dag actief beweegt door te wandelen, fietsen of zwemmen en daarnaast kun je dagelijks oefeningen doen. Verder is het belangrijk om af te vallen bij overgewicht. Soms is een operatieve ingreep nodig, zoals een 'artroscopie' bij meniscusletsel, kraakbeenletsel, kruisbandletsel, bij een een gescheurde voorste of achterste kruisband, een corpus liberum ('los stukje') en bij een bacteriële infectie van de knie (septische artritis). Een artroscopie van de knie is een kijkoperatie in de knie. Een belangrijke basis voor de behandeling van stekende pijn in de knie is de interdisciplinaire samenwerking tussen verschillende medische disciplines, zoals onder meer neurologen, orthopedische chirurgen, sportartsen en reumatologen.

Zelfzorg

Vermijd zware inspanning als je kniepijn hebt. Zwemmen is bijvoorbeeld geen probleem omdat het de gewrichten verlicht, maar ga niet springen of rennen en vermijd sporten als voetbal, handbal, volleybal of basketbal. Regelmatig zwemmen is vooral nuttig voor chronische pijn, maar niet voor acuut letsel.

Kniepijn / Bron: ESB Professional/Shutterstock.comKniepijn / Bron: ESB Professional/Shutterstock.com

Preventie

Je kunt niet altijd kniepijn voorkomen, maar je kunt wel een aantal van de risico's verminderen. Overgewicht leidt tot een overbelasting van het kniegewricht en gebrek aan lichaamsbeweging maakt je knie zwakker en kwetsbaarder. Matige maar regelmatige lichaamsbeweging en andere fysieke activiteit trainen de spieren rondom de knie en zorgen voor een soepel gewricht en voorkomen zo artrose. Fietsen en gewichtstraining met professionele ondersteuning zijn bijzonder geschikt. Voorkom overbelasting van de knie. Sporters die veel druk op hun knieën leggen, zoals basketbalspelers, moeten zichzelf regelmatig laten controleren door een sportarts.

Versterking van de kniespieren en gezond schoeisel verkleinen de kans op knieklachten. Bovendien zijn abrupte en hectische bewegingen niet goed voor de knie. Eenzijdige spanningen op de kniegewrichten door constant staan ​​(waarbij het gewicht op één been rust) of hurken zijn niet gunstig.

Lees verder

© 2020 - 2023 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steek in je lichaamSteek in je lichaamVeel mensen hebben wel eens last van steken op plaatsen in het lichaam. Maar waar komen die steken nou vandaan en wat is…
Pijn in de knieën bij trap af lopen of traplopen; kniepijnPijn in de knieën bij trap af lopen of traplopen; kniepijnPijn bij het lopen is erg vervelend, je mobiliteit gaat achteruit en je kunt soms niet meer doen wat je altijd hebt geda…
Kniepijn oorzaken en behandelingenKniepijn oorzaken en behandelingenEen veel voorkomend frustratie punt is knie pijn, een probleem dat vele oorzaken kan hebben. Het is belangrijk een goede…
Kniepijn symptomen verklaardKniepijn symptomen verklaardEr zijn veel verschillende soorten kniepijn en veel verschillende soorten kniepijn. Hier een overzicht van soorten kniep…

Coprolalie: Onvrijwillige drang tot uitspreken vuile taalCoprolalie: Onvrijwillige drang tot uitspreken vuile taalCoprolalie is de medische term voor het onvrijwillige uiten van obscene woorden of sociaal onaangepast en afwijkende opm…
Steken in het oor: oorzaken en behandeling stekende oorpijnSteken in het oor: oorzaken en behandeling stekende oorpijnFelle, heftige of pijnlijke steken in het oor is een onaangename en stressvolle aangelegenheid die veroorzaakt kan worde…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Denis Simonov/Shutterstock.com
 • https://www.meandermc.nl/patientenportaal/patienten/afdelingen-specialismen/orthopedie/aandachtsgebieden/knie
 • https://www.thechelseakneeclinic.com/blog/knee-pain-burning-knees-stabbing-inner-knee/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321065.php
 • https://www.arthritis-health.com/types/general/knee-pain-and-arthritis
 • http://www.healthcommunities.com/knee-pain/symptoms.shtml
 • https://www.healthline.com/health/pain-above-knee
 • https://www.clinicaladvisor.com/slideshow/ortho-dx/ortho-dx-sharp-stabbing-knee-pain/
 • https://www.kiesbeter.nl/onderwerpen/meniscusletsel?subjectId=227&sectorId=1
 • https://www.antoniusziekenhuis.nl/artrose-van-knie-slijtage
 • https://www.diakonessenhuis.nl/onderzoeken/scintigrafie
 • https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Knieartrose
 • https://www.thuisarts.nl/artrose/ik-heb-artrose-van-knie
 • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
 • Afbeelding bron 1: Africa Studio/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Designua/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Denis Simonov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: ESB Professional/Shutterstock.com
Tartuffel (2.973 artikelen)
Laatste update: 19-10-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.