Infectie aan tandwortelkanaal door wortelkanaalbehandeling

Infectie aan tandwortelkanaal door wortelkanaalbehandeling Wanneer een infectie of schade aan een tand aanwezig is, volgt mogelijk een wortelkanaalbehandeling. Door deze meestal veilige procedure veroorzaakt ontstaat af en toe een infectie in het tandwortelkanaal. Dit gaat gepaard met onder andere pijn, een stinkende adem, een andere tandkleur en een pusafscheiding. Een infectie van het tandwortelkanaal moet een arts zo snel mogelijk behandelen, omdat de aandoening snel voortschrijdt. Een nieuwe tandwortelkanaalbehandeling is noodzakelijk, al is soms ook een endodontische behandeling vereist om de infectie te elimineren en de tand te herstellen. Een goede tand- en mondhygiëne voorkomt tot slot veel infecties in het mondgebied.

Doel van wortelkanaalbehandeling

Tanden zijn opgebouwd uit lagen. Het harde, buitenoppervlak van een tand staat bekend als tandglazuur. De binnenste laag is dentine, een poreus, bijna sponsachtig weefsel. In het midden van elke tand bevindt zich pulp, een verzameling van zacht weefsel. De pulp bevat de zenuwen en bloedvaten waardoor de tand kan groeien. Dit zit vol met odotoblasten (cellen die de tand gezond houden). Een wortelkanaalbehandeling verwijdert het tandvlees van een tand die is geïnfecteerd of beschadigd door tandbederf of andere verwondingen. Wortelkanaalbehandelingen werken tandsparend en zijn doorgaans zeer veilig. Zeer zelden ontstaat een infectie van het tandwortelkanaal als gevolg van deze tandbehandeling.

Oorzaken van infectie van het tandwortelkanaal

Ondanks de inspanningen van de tandarts om een tand schoon te maken en af te dichten, treedt echter soms een infectie op als gevolg van een wortelkanaalbehandeling. Volgende mogelijke oorzaken zijn hiervoor bekend:
 • een geleidelijke afbraak van het inwendige afdichtingsmateriaal na de wortelkanaalbehandeling, waardoor bacteriën de inwendige tandgebieden opnieuw kunnen besmetten
 • een defecte of onvoldoende tandheelkundige restauratie waardoor bacteriën voorbij de restauratie in de binnenste tandgebieden zijn gekomen en het gebied opnieuw hebben besmet
 • een niet-gedetecteerde scheur in de tandwortel
 • meer dan het normaal verwachte aantal wortelkanalen in een tand (waardoor er één niet schoon is)

Symptomen

Chronische slechte adem

Patiënten met een infectie van het tandwortelkanaal hebben vaak een chronische slechte adem. Als een slechte adem constant is, zelfs na het poetsen en flossen van de tanden en het gebruik van mondwater, is mogelijk een infectie aanwezig. De bacteriën die infectie van het tandwortelkanaal veroorzaken, brengen een stinkende lucht met zich mee. Hierdoor ervaren patiënten vaak een slechte adem en een slechte smaak in de mond. De vorming van een tandabces verergert dit probleem.

Pijn

Patiënten met een geïnfecteerd wortelkanaal ervaren intense pijn, die nog erger is bij het bijten of het uitoefenen van druk op de tand. Bovendien is de tand bijzonder gevoelig voor warme en koude gerechten en drankjes.

Tandabces

Een tandabces veroorzaakt mogelijk extreem ongemak en een slechte adem. Dit vormt zich wanneer door bacteriën en het stervende pulpweefsel een met pus gevulde zakje aan het uiteinde van de wortel gevormd wordt. Door het tandabces ontstaat een bultje of puistje op het tandvlees. Soms lekt ook een vies ruikende vloeistof uit het tandabces.

Verdonkering van de tand

De tand die is geïnfecteerd, heeft een donkerde kleur en oogt dan bruiner of geler van kleur. Wanneer de weefsels in de wortelkanalen geïnfecteerd raken, krijgen ze een donkerbruine kleur en tasten ze de tandkleur aan.

Zwelling en gevoeligheid van de tandvleesrand

Een infectie van het tandwortelkanaal veroorzaakt een ontsteking aan de tandvleesrand. Door deze zwelling is het tandvlees gevoeliger (pijnlijk tandvlees) en roder (rood tandvlees) dan normaal. In de meeste gevallen zijn de zwelling en het ongemak gelokaliseerd. Hierdoor is enkel het gebied rondom de geïnfecteerde tand aangetast.

Behandeling van geïnfecteerd wortelkanaal

Herbehandeling

Een nieuwe wortelkanaalbehandeling is nodig om het geïnfecteerde wortelkanaal te behandelen. De procedure is vergelijkbaar met de eerste behandeling. Tijdens een nieuwe wortelkanaalbehandeling wordt het pijnlijke abces gedraineerd (pus afvoeren) en kunnen bacteriën en dode weefsels worden verwijderd. Verder wordt het donkere tandmateriaal verwijderd en wordt de tand afgedekt met een kroon, waardoor het uiterlijk van de tand helderder wordt.

Endodontische behandeling

Soms is een herbehandeling succesvol. Is dit niet het geval, dan voert de arts endodontische behandeling uit om de tand te redden. De meest voorkomende endodontische behandeling is een apicoectomie of root-end resectie. Deze procedure verlicht de ontsteking of infectie in het benige gebied rond het einde van de tand. Bij deze procedure opent de arts het tandvlees, verwijdert hij het geïnfecteerde weefsel en af en toe moet hij ook het uiteinde van de wortel verwijderen. De arts plaatst tot slot een kleine vulling om het wortelkanaal af te dichten.

Prognose van tandaandoening

De infectie verdwijnt niet vanzelf. Een snelle behandeling verbetert de uitkomsten.

Complicaties van infectie aan tandwortelkanaal door wortelkanaalbehandeling

Wanneer de patiënt na enkele uren of binnen een paar dagen na de start van de symptomen een behandeling krijgt, is de schade nog beperkt tot de tand zelf (en de eventueel omliggende tanden), maar gebeurt er dan geen behandeling, dan verspreidt de infectie zich verder. De infectie tast dan het omliggende weefsel in de mond, zoals andere tanden, het tandvlees en het weefsel in de wangen en het gezicht. Af en toe verspreidt de infectie zich zelfs naar de bloedbaan (sepsis).

Preventie van tandinfecties

Regelmatige bezoeken aan de tandarts en een effectieve dagelijkse tand- en mondverzorging thuis zijn de beste verdediging tegen infecties in het mondgebied. Het is voorts aangewezen om bij tekenen van een infectie meteen een tandarts op te zoeken. Een snelle behandeling vermindert de kans op verspreiding van de infectie waardoor de patiënt een gezonde glimlach kan behouden.

Lees verder

© 2020 - 2022 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingWortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingVoor een tandarts is wortelkanaalbehandeling een term die hij of zij vaak gebruikt, maar weet degene die in de tandartss…
Wortelkanaalbehandeling of tand of kies laten trekken?Wortelkanaalbehandeling of tand of kies laten trekken?Krijg je van de tandarts te horen dat een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is dan kun je nog wel eens voor keuze kom…
Gevoelige tandenGevoelige tandenGevoelige tanden zijn vaak het gevolg van blootliggende tandhalzen, waardoor de zenuwen overgevoelig reageren. Soms onts…
Opbouw en kroon plaatsenOpbouw en kroon plaatsenEen kroon is soms nodig om een verloren tand of kies te vervangen. Het gaat hier om een gedeeltelijk verloren tand of ki…

Steken in het oor: oorzaken en behandeling stekende oorpijnSteken in het oor: oorzaken en behandeling stekende oorpijnFelle, heftige of pijnlijke steken in het oor is een onaangename en stressvolle aangelegenheid die veroorzaakt kan worde…
Stekende maagpijn: symptomen, oorzaken en behandelingStekende maagpijn: symptomen, oorzaken en behandelingStekende maagpijn treedt meestal op aan de linkerkant of het midden van de bovenbuik. Deze pijn kan te wijten zijn aan v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Johnoaz, Pixabay
 • Geraadpleegd op 22 januari 2020:
 • An Overview of Root Canals, https://www.webmd.com/oral-health/root-canals#1
 • Can Root Canal Infections Spread?, https://www.colgate.com/en-us/oral-health/procedures/root-canals/can-root-canal-infections-spread
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Root Canal Infection Symptoms, https://www.bostonsmile.com/blog/2018/05/04/root-canal-infection-symptoms-190479
 • Root Canal Infections: Symptoms, Causes, Treatment, and Prevention, https://www.healthline.com/health/root-canal-infection
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.