Wortelkanaalbehandeling of tand of kies laten trekken?

Wortelkanaalbehandeling of tand of kies laten trekken? Krijg je van de tandarts te horen dat een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is dan kun je nog wel eens voor keuze komen te staan tussen het doorzetten van deze kostbare behandeling of het trekken van de tand of kies. Daarvoor moet je een aantal factoren in overweging nemen. Wat zijn de kosten van een wortelkanaalbehandeling? Dit wordt onder meer bepaald door hoeveel wortels behandeld moeten worden. Op welke plek bevindt de tand of kies die een behandeling vereist zich? Ook dat is een belangrijke overweging.

Wortelkanaalbehandeling of niet?


Waarom kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn?

Een wortelkanaalbehandeling of zenuwbehandeling behelst dat het tandmerg of pulpa van het wortelkanaal wordt verwijderd en de hierdoor opengelaten ruimte wordt opgevuld. Het doel hiervan is het desinfecteren en het hermetisch afsluiten van de wortelkanalen en de pulpakamer om ontstekingen te voorkomen. De wortelkanalen worden verbreedt om deze goed te kunnen reinigen waardoor veel boren noodzakelijk is. Sommige mensen denken dat hiervoor een incisie in het tandvlees gemaakt moet worden, maar dit is dus niet het geval.

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor het uitvoeren van een dergelijke behandeling, zoals:
  • Pijn veroorzaakt door (verwaarloosde) cariës
  • Schade als gevolg van een ongeval
  • Necrose of afsterven van de zenuw
  • Een periapicaal abces
  • Als voorbereiding of nabehandeling bij een andere procedure zoals met maken van een prothese of implantaat

Hoe duur is een wortelkanaalbehandeling?

De kosten van een wortelkanaalbehandeling zijn als volgt (2018):
Onderdeel behandeling Kosten in €
Verdoving€ 13
Röntgenfoto's (4)€ 60
Rubberdam€ 11
Electronisch lengtebepalen€ 14
Microscoop€ 73
Éénkanalig element€ 97
Insluiten Calcium Hydroxide€ 16
Roterend instrumentarium€ 45
Endodontisch consult€ 21
Totaal € 350

Deze kosten zijn afgerond en exclusief de vulling of kroon. Indien twee, drie of vier kanalen behandeld moeten worden is de prijs hoger.

Complicaties bij een wortelkanaalbehandeling

Bij de wortelkanaalbehandeling kunnen complicaties optreden waardoor aanvullende behandeling nodig zijn. Dit kan gaan om een moeilijke wortelkanaalopening of element met uitzonderlijke anatomie, het moeten verwijderen van een kroon, brug, wortelstift, of wortelkanaalvulmateriaal, het behandelen van een dichtgeslibd of verkalkt wortelkanaal of een voortgezette behandeling met iatrogene schade. Voor al deze complicaties geldt een prestatiecode waaraan een meerprijs verbonden is.

Is het trekken van een tand of kies een alternatief?

Wanneer je niet of niet volledig verzekerd bent voor tandheelkundige kosten dan is een wortelkanaalbehandeling een behoorlijke aanslag op je bankrekening. Het simpelweg niet uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling en de tand op kies onbehandeld laten is geen optie. Ontstoken pulpa geneest immers niet. Dit kan leiden tot de overweging om een tand of kies dan maar te laten trekken. Het trekken van een tand of kies kost immers slechts een paar tientjes (€ 42 euro exclusief eventueel benodigd hechtmateriaal). Een tandarts zal er echter de nadruk op leggen dat het veel verstandiger is om zoveel mogelijk van de eigen tanden te behouden. Een belangrijke (financiële) overweging hierbij is bovendien dat het trekken van een tand of kies gevolgen kan hebben voor de rest van het gebit. Uiteindelijk kan dit voor meer kosten zorgen.

Voor sommige mensen is de verwachte pijn bij een wortelkanaalbehandeling de reden dat zij het laten trekken van de kies of tand als een betere optie zien. Een wortelkanaalbehandeling is echter in principe pijnloos. Er wordt altijd gewerkt met een verdoving waarvan door de tandarts goed wordt gecontroleerd of deze voldoende effectief is. De doffe of juist hevige pijn die kan bestaan als gevolg van de wortelkanaalontsteking is bij de meeste mensen na behandeling meteen weg. Wel kan er sprake zijn van napijn maar deze is over het algemeen goed te bestrijden met pijnstillers als paracetamol of ibuprofen.

Lees verder

© 2013 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingWortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingVoor een tandarts is wortelkanaalbehandeling een term die hij of zij vaak gebruikt, maar weet degene die in de tandartss…
Tandwortelpunt ontsteking & oorzaak en behandelingTandwortelpunt ontsteking & oorzaak en behandelingTandwortelpuntontsteking of tandwortelabces is een met pus gevulde holte in het weefsel rond de tandwortelpunt. Meestal…
Opbouw en kroon plaatsenOpbouw en kroon plaatsenEen kroon is soms nodig om een verloren tand of kies te vervangen. Het gaat hier om een gedeeltelijk verloren tand of ki…
Pulpitis, ontsteking van tand of kiesPulpitis, ontsteking van tand of kiesTandpijn of kiespijn wordt als erg vervelend ervaren. De pijn is vaak hevig kloppend en verergert bij bukken of liggen.…

HLA-bloedtest bij auto-immuunziekte en orgaantransplantatieHLA-bloedtest bij auto-immuunziekte en orgaantransplantatieOm de invloed van de afweer te kunnen bepalen, kan een HLA bloedtest worden gedaan. Het is een goede indicator voor bepa…
Afvallen? Stoppen met roken? Zo houd je het vol!Hoe komt het toch, dat we ieder jaar vol goede voornemens zitten, en toch iedere keer weer rond maart moeten concluderen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wetmount, Pixabay
  • Tandarts - http://www.tandarts.nl/tarieven-verzekering/rekeningen/wat_kost_een_behandeling
  • De Tandartsengroep - http://www.detandartsengroep.nl/site/wortelkanaalbehandeling-kosten
  • CDC Tandzorg - http://www.cdctandzorg.nl/2013/01/14/wortelkanaalbehandeling/
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Wortelkanaalbehandeling of tand of kies laten trekken?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Erik Claasse, 21-12-2017 14:02 #2
Bij 2 naastgelegen kiezen (geen verstandskies) is ontsteking te zien op de foto. Een endodontoloog wil de meest ontstoken kies behandelen. Hier zitten 3 of 4 wortelkanalen in die al eerder behandeld zijn door een endodontoloog, die de kanalen toen niet helemaal heeft kunnen vullen. Anderen menen dat bij beide kiezen de wortelkanalen moeten worden herbehandeld. De eerste behandeling wordt, zonder complicaties al op €650 begroot.
Omdat de kiezen al eerder behandeld zijn, en dus "dood", waarom wordt dan niet over trekken gesproken? Een implantaat is bij deze kosten nauwelijks duurder. Wat is het voordeel van het behouden van de eigen kiezen, ook bij kiezen zonder zenuw?

Riet van den Berg, 10-02-2015 14:20 #1
Goedendag, goede en duidelijke informatie over het probleem en wat er zoal gedaan kan worden…
op dit moment heb ik er ook mee te maken… nu heb ik vorig jaar chemo en bestraling gehad, dus een wat verzwakt imuumsysteem… bij mij is rechts achter een gaatje in de kies gevuld, na 5 dagen kreeg ik kiespijn die steeds heviger werd. op de 8e dag een wortelkanaalbeh, (kwam pus uit) 2 dagen na deze weer snel heftig wordende pijn… niet te houden! zaterdag weekendtandarts, weer opengemaakt, (weer pus), weer thuis begon de vreselijke pijn opnieuw. zondag weer naar weekendtandarts… kon niet trekken of iets, want verdoving werkt niet bij zo'n ontsteking… kreeg zware pijnstillers en antibiotica en paracetamol… nu na twee dagen slikken, wordt het iets draaglijker, maar m'n kaak nog steeds dik en pijnlijk…
Mijn vraag is, of hier ook info over is ivm behandelen van patiënten met een laag imuumsysteem door chemo en/of bestraling. Naar mijn idee is het beter om eerder antibiotica voor te schrijven en ook info geven over pijnstilling voor behandeling… Ik kan over dit onderwerp niet iets vinden op internet… ik zou nu liever m'n kies eruit hebben en dat bij een kaakchirurg laten doen in mijn geval. Mijn tandarts maakt het liever af, maar ik heb er geen vertrouwen meer in ivm alle pijn.
hartelijke groet Riet

Infoteur: Dessal
Laatste update: 21-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Tandarts
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!