Wortelkanaalbehandeling of tand of kies laten trekken?

Wortelkanaalbehandeling of tand of kies laten trekken? Krijg je van de tandarts te horen dat een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is dan kun je nog wel eens voor keuze komen te staan tussen het doorzetten van deze kostbare behandeling of het trekken van de tand of kies. Daarvoor moet je een aantal factoren in overweging nemen. Wat zijn de kosten van een wortelkanaalbehandeling? Dit wordt onder meer bepaald door hoeveel wortels behandeld moeten worden. Op welke plek bevindt de tand of kies die een behandeling vereist zich? Ook dat is een belangrijke overweging.

Wortelkanaalbehandeling of niet?


Waarom kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn?

Een wortelkanaalbehandeling of zenuwbehandeling behelst dat het tandmerg of pulpa van het wortelkanaal wordt verwijderd en de hierdoor opengelaten ruimte wordt opgevuld. Het doel hiervan is het desinfecteren en het hermetisch afsluiten van de wortelkanalen en de pulpakamer om ontstekingen te voorkomen. De wortelkanalen worden verbreedt om deze goed te kunnen reinigen waardoor veel boren noodzakelijk is. Sommige mensen denken dat hiervoor een incisie in het tandvlees gemaakt moet worden, maar dit is dus niet het geval.

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor het uitvoeren van een dergelijke behandeling, zoals:
  • Pijn veroorzaakt door (verwaarloosde) cariës
  • Schade als gevolg van een ongeval
  • Necrose of afsterven van de zenuw
  • Een periapicaal abces
  • Als voorbereiding of nabehandeling bij een andere procedure zoals met maken van een prothese of implantaat

Hoe duur is een wortelkanaalbehandeling?

De kosten van een wortelkanaalbehandeling zijn als volgt (2018):
Onderdeel behandeling Kosten in
Verdoving 13
Röntgenfoto's (4) 60
Rubberdam 11
Electronisch lengtebepalen 14
Microscoop 73
Éénkanalig element 97
Insluiten Calcium Hydroxide 16
Roterend instrumentarium 45
Endodontisch consult 21
Totaal 350

Deze kosten zijn afgerond en exclusief de vulling of kroon. Indien twee, drie of vier kanalen behandeld moeten worden is de prijs hoger.

Complicaties bij een wortelkanaalbehandeling

Bij de wortelkanaalbehandeling kunnen complicaties optreden waardoor aanvullende behandeling nodig zijn. Dit kan gaan om een moeilijke wortelkanaalopening of element met uitzonderlijke anatomie, het moeten verwijderen van een kroon, brug, wortelstift, of wortelkanaalvulmateriaal, het behandelen van een dichtgeslibd of verkalkt wortelkanaal of een voortgezette behandeling met iatrogene schade. Voor al deze complicaties geldt een prestatiecode waaraan een meerprijs verbonden is.

Is het trekken van een tand of kies een alternatief?

Wanneer je niet of niet volledig verzekerd bent voor tandheelkundige kosten dan is een wortelkanaalbehandeling een behoorlijke aanslag op je bankrekening. Het simpelweg niet uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling en de tand op kies onbehandeld laten is geen optie. Ontstoken pulpa geneest immers niet. Dit kan leiden tot de overweging om een tand of kies dan maar te laten trekken. Het trekken van een tand of kies kost immers slechts een paar tientjes ( 42 euro exclusief eventueel benodigd hechtmateriaal). Een tandarts zal er echter de nadruk op leggen dat het veel verstandiger is om zoveel mogelijk van de eigen tanden te behouden. Een belangrijke (financiële) overweging hierbij is bovendien dat het trekken van een tand of kies gevolgen kan hebben voor de rest van het gebit. Uiteindelijk kan dit voor meer kosten zorgen.

Voor sommige mensen is de verwachte pijn bij een wortelkanaalbehandeling de reden dat zij het laten trekken van de kies of tand als een betere optie zien. Een wortelkanaalbehandeling is echter in principe pijnloos. Er wordt altijd gewerkt met een verdoving waarvan door de tandarts goed wordt gecontroleerd of deze voldoende effectief is. De doffe of juist hevige pijn die kan bestaan als gevolg van de wortelkanaalontsteking is bij de meeste mensen na behandeling meteen weg. Wel kan er sprake zijn van napijn maar deze is over het algemeen goed te bestrijden met pijnstillers als paracetamol of ibuprofen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingWortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingVoor een tandarts is wortelkanaalbehandeling een term die hij of zij vaak gebruikt, maar weet degene die in de tandartss…
Tandwortelpunt ontsteking & oorzaak en behandelingTandwortelpunt ontsteking & oorzaak en behandelingTandwortelpuntontsteking of tandwortelabces is een met pus gevulde holte in het weefsel rond de tandwortelpunt. Meestal…
Opbouw en kroon plaatsenOpbouw en kroon plaatsenEen kroon is soms nodig om een verloren tand of kies te vervangen. Het gaat hier om een gedeeltelijk verloren tand of ki…
Pulpitis, ontsteking van tand of kiesPulpitis, ontsteking van tand of kiesTandpijn of kiespijn wordt als erg vervelend ervaren. De pijn is vaak hevig kloppend en verergert bij bukken of liggen.…

HLA-bloedtest bij auto-immuunziekte en orgaantransplantatieHLA-bloedtest bij auto-immuunziekte en orgaantransplantatieOm de invloed van de afweer te kunnen bepalen, kan een HLA bloedtest worden gedaan. Het is een goede indicator voor bepa…
Afvallen? Stoppen met roken? Zo houd je het vol!Hoe komt het toch, dat we ieder jaar vol goede voornemens zitten, en toch iedere keer weer rond maart moeten concluderen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wetmount, Pixabay
  • Tandarts - http://www.tandarts.nl/tarieven-verzekering/rekeningen/wat_kost_een_behandeling
  • De Tandartsengroep - http://www.detandartsengroep.nl/site/wortelkanaalbehandeling-kosten
  • CDC Tandzorg - http://www.cdctandzorg.nl/2013/01/14/wortelkanaalbehandeling/
  • Wikipedia
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 21-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.