Mondwater en mondspoeling: Soorten en gebruik

Mondwater en mondspoeling: Soorten en gebruik Mondwaters of mondspoelingen zijn producten die helpen om een frisse adem te behouden en de mondgezondheid te verbeteren. Ze zijn geen vervanging voor de basisprincipes van mondhygiëne, zoals het twee keer per dag poetsen van de tanden en dagelijks flossen. Toch kunnen mondspoelingen een waardevolle aanvulling zijn op de mondverzorging en bijdragen aan een betere tand- en mondgezondheid. De markt biedt een breed scala aan mondspoelingen, elk met verschillende functies, smaken en ingrediënten. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken en mondwater correct te gebruiken om optimaal te profiteren van de voordelen.

Indicaties voor mondwater en mondspoeling

Mondwater en mondspoelingen kunnen helpen bij het verkrijgen van een frisse adem. Bij aanhoudende slechte adem (halitose), is het raadzaam om een arts te raadplegen om de oorzaak vast te stellen en een geschikte behandeling te krijgen. Sommige mondspoelingen, zoals die met fluoride, beschermen de tanden tegen zuren die door tandplakbacteriën worden geproduceerd. Daarnaast kunnen mondspoelingen nuttig zijn voor het verfrissen van de adem bij mensen die herstellen van schimmelinfecties of tandvleesaandoeningen.

Aanvulling op tand- en mondhygiëne

Mondwater is geen vervanging voor goede mondhygiëne, die het grondig poetsen van de tanden twee keer per dag en dagelijks flossen omvat. Het gebruik van mondwater dient als aanvulling op deze basisverzorging. Veel mondspoelingen bevatten ingrediënten zoals cetylpyridiniumchloride, een kiemdodende stof die effectief is tegen bacteriën en meestal veilig in gebruik. Een mogelijke bijwerking van mondspoelingen met cetylpyridiniumchloride is een onaangename nasmaak, hoewel dit zelden voorkomt. Andere ingrediënten zoals povidonjodium en etherische oliën kunnen bijdragen aan het verminderen van tandplak en de symptomen van gingivitis (tandvleesontsteking). Sommige mondspoelingen met kruidenextracten hebben geen significante invloed op de mondgezondheid.

Dagelijks tanden poetsen en flossen blijft essentieel voor een goede mondgezondheid. / Bron: Photo Mix, PixabayDagelijks tanden poetsen en flossen blijft essentieel voor een goede mondgezondheid. / Bron: Photo Mix, Pixabay

Fluoride mondspoelingproducten

In de meeste gevallen is het voldoende om tweemaal daags te poetsen met fluoridetandpasta om tandbederf (cariës) te voorkomen. Voor mensen die gevoelig zijn voor gaatjes kan een fluoridemondspoeling een nuttige aanvulling zijn, vooral in gebieden waar het drinkwater niet met fluoride is aangevuld. Fluoridemondspoelingen helpen het tandglazuur te versterken en beschermen tegen zuurschade.

Gebruik van mondspoelingen en mondwaters

Etiket

Het is belangrijk om het etiket van mondwaterproducten zorgvuldig te lezen. Sommige merken bieden mondspoelingen in verschillende concentraties aan, en het kan nodig zijn om het product te verdunnen met water. Volg altijd de aanbevolen hoeveelheid die op het etiket staat of die door de tandarts is voorgeschreven.

Gebruik voor of na het poetsen?

Het is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de aanbevelingen van de fabrikant of mondspoeling voor of na het poetsen en flossen moet worden gebruikt. Als je mondwater na het tandenpoetsen gebruikt, is het belangrijk om de mond goed te spoelen met water voordat je het mondwater aanbrengt. Dit helpt om restanten van tandpasta te verwijderen en zorgt ervoor dat het mondwater optimaal kan werken.

In de mond

Breng het mondwater aan in de mond, sluit de mond en spoel krachtig gedurende de tijd die op het etiket staat, meestal dertig seconden tot een minuut. Spuug het mondwater uit en slik het niet in, aangezien de fluoride in veel mondwaters mogelijk giftig kan zijn bij overmatige inname (fluorideoverdosis). Kinderen jonger dan zes jaar mogen geen mondwater gebruiken, tenzij dit specifiek door een tandarts wordt aanbevolen, omdat ze het product vaak inslikken en hun slikreflexen nog niet volledig ontwikkeld zijn.

Kort na gebruik

Om optimaal te profiteren van de voordelen van fluoridemondwater, is het aan te raden om gedurende ten minste dertig minuten na gebruik niet te eten, drinken of roken. Dit geeft het fluoride de tijd om effectief te zijn.

Verschillende types mondwaters

Functie

Er zijn verschillende soorten mondspoelingen op de markt, elk met een specifieke functie. Sommige zijn ontworpen om de adem te verfrissen, terwijl andere bescherming bieden tegen tandbederf en tandplak. Weer andere bevatten kiemdodende ingrediënten om tandplak te verminderen. De keuze van mondwater hangt af van de specifieke behoeften en voorkeuren.

Alcohol

Mondspoelingen kunnen alcohol bevatten, maar er zijn ook alcoholvrije varianten beschikbaar. Alcoholvrije mondwaters zijn een betere optie voor gezinnen met kinderen of voor mensen die herstellen van alcoholverslaving, omdat alcohol in mondspoelingen het risico op alcoholmisbruik kan verhogen. Het gebruik van alcoholvrije mondwaterproducten kan ook helpen om irritatie van het mondslijmvlies te voorkomen.

Gevoeligheid

Bij de keuze van mondwater moet ook rekening worden gehouden met de gevoeligheid van het tandvlees. Na een tandheelkundige ingreep kan het tandvlees gevoeliger zijn, en in dergelijke gevallen zijn alcoholvrije of natuurlijke mondwaters vaak een betere keuze. Natuurlijke mondwaters bevatten vaak verzachtende ingrediënten zoals aloë vera en kamille, die een kalmerend effect kunnen hebben op het mondslijmvlies.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slechte adem: Wat zijn de oorzaken?Slechte adem: Wat zijn de oorzaken?Slechte adem komt bij meer mensen voor dan je eerst zult verwachten. Meer dan 20% van de Nederlandse bevolking heeft las…
Slechte adem: wat je er zelf aan kunt doenSlechte adem: wat je er zelf aan kunt doenIedereen heeft wel eens een slechte adem. Zo kan het zijn dat je knoflook, alcohol of vis hebt gegeten. Dit is tijdelijk…
Slechte adem - wat kan je er aan doen?Slechte adem - wat kan je er aan doen?Veel mensen hebben er last van, een slechte adem. Sommige mensen hebben het zelf niet door en andere mensen denken dat z…
Het voorkomen van een slechte ademHet voorkomen van een slechte ademEen slechte adem komt heel veel voor en begint een steeds groter probleem te worden. Ongeveer 25% van de mensen heeft va…

Bloedende tong (tongbloeding): oorzaken en symptomenBloedende tong (tongbloeding): oorzaken en symptomenEen bloedende tong of tongbloeding is een symptoom van een lokaal trauma of een aandoening. Een bloedende tong is iets w…
Hypopneu: Langzame ademhaling door verstopping van luchtwegHypopneu: Langzame ademhaling door verstopping van luchtwegHypopneu is een slaapstoornis waarbij de luchtweg gedeeltelijk geblokkeerd is, wat resulteert in een verminderde luchtst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hannahlouise123, Pixabay
  • Geraadpleegd op 27 februari 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Mouthwash (Mouthrinse), https://www.ada.org/en/member-center/oral-health-topics/mouthrinse
  • The Different Types of Mouthwash, http://canyontrailsfamilydental.com/different-types-mouthwash/
  • Types of Mouthwash : Guide to Mouthwash, http://www.medic8.com/cosmetic-dentistry/dental-hygiene/mouthwash/types.html
  • Types of Mouthwash: Choose One that Works for You, https://crest.com/en-us/oral-health/why-crest/mouthwash/types-mouthwash-choose-one-works-for-you
  • Types of Mouthwash: Find the One That Works for You, https://oralb.com/en-us/oral-health/solutions/mouthwash/types-mouthwash-one-that-works-for-you
  • What is mouthwash, how it works and how to use it?, https://www.oralb.co.uk/en-gb/oral-b-institute/mouthwash/how-to-use-mouthwash
  • Afbeelding bron 1: Photo Mix, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.