Bloedende tong (tongbloeding): oorzaken en symptomen

Bloedende tong (tongbloeding): oorzaken en symptomen Een bloedende tong of tongbloeding is een symptoom van een lokaal trauma of een aandoening. Een bloedende tong is iets waar veel mensen bij tijd en wijle last van hebben. De locatie van de tong maakt het kwetsbaar voor verwondingen. Je tong kan gewond raken door factoren als bijten op de tong (tongbijten), het dragen van een beugel, een kunstgebit, afgebroken tanden en hard voedsel. Meestal is een tong die een beetje bloedt niets om je zorgen over te maken. Maar er zijn nog andere oorzaken van een bloedende tong. Hoewel de meeste oorzaken niet ernstig zijn, is het soms verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Medische oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je tong gaat bloeden, lopen uiteen van kleine problemen die zichzelf genezen tot aandoeningen die medische behandeling vereisen.

Oorzaken van een bloedende tong

De menselijke tong bestaat vooral uit spieren en is een orgaan waarmee je praat, slikt, kauwt en proeft. Vanwege de ligging van de tong in de mond is het een orgaan dat vaak verwond raakt doordat je erop bijt of doordat je voedsel eet dat hard of scherp is. Ook kun je je tong verbranden door heet voedsel of hete dranken. De tong kan hevig bloeden vanwege de vele bloedvaten die in de tong aanwezig zijn. Dit komt omdat de tong vooral bestaat uit spieren en daarom veel bloed nodig heeft. Niet alleen bijten op je tong kan een bloedende tong veroorzaken, maar ook bepaalde aandoeningen kunnen leiden tot wondjes op de tong die kunnen gaan bloeden.

Trauma's en verwondingen aan de tong

Een bloedende tong wordt vaak veroorzaakt door een lokaal trauma.

Tongbijten

Kauwen of bijten op de tong (tongbijten) kan leiden tot een bloedende tong. Je kunt per ongeluk op je tong bijten tijdens het kauwen op voedsel, maar er zijn ook mensen die dwangmatig op hun tong bijten. In het laatste geval is het verstandig om professionele psychologische hulp in te schakelen om het af te leren.

Tongpiercing

Een tongpiercing kan soms leiden tot complicaties, vooral als 'doe-het-zelvers' de piercing zetten. Zij boren vaak op een verkeerde plaats, waardoor er bloedvaten of zenuwen kunnen worden geraakt en het sieraad niet goed blijft zitten. De kans op infectie bij zelfpiercing is aanzienlijk.

Tandheelkundige behandelingen

Slecht passende of slecht geplaatste kunstgebitten, beugels, bruggen, kronen en andere tandheelkundige materialen leiden mogelijk tot verwondingen aan de tanden wat leidt tot een bloedende tong. Een gebroken of afgebroken tand kan een diepe snee in de tong veroorzaken, wat leidt tot hevig bloeden in de mond en ook aan de tong.

Bijten op voorwerpen

Bloedingen aan de zijkanten van de tong ontstaan vaak door op de tong te bijten tijdens het eten, tandenknarsen of kauwen op voorwerpen zoals potloden of pennen.

Tong schrapen

De tong schrapen is nuttig om bacteriën te verwijderen en een slechte adem (halitose) tegen te gaan. Als je echter te ruw je tong schraap met een tongschraper, kan er schade ontstaan aan de tong wat leidt tot een bloedende tong. Zachtjes de tong schrapen met de tongschraper is voldoende en voorkomt veel ongemak.

Candidainfectie in de mond / Bron: Adam J/Shutterstock.comCandidainfectie in de mond / Bron: Adam J/Shutterstock.com

Mondschimmel (candida)

Schimmelinfecties van de mond komen vaak voor. Een candidainfectie van de mond komt het meest voor bij baby's en wordt dan spruw genoemd, mensen met ziekten die hun immuunsysteem beïnvloeden en mensen die antibiotica gebruiken. Mondschimmel kan pijnlijke witte of geelwitte vlekken of open wondje in de mond en de achterkant van de keel veroorzaken. Het wondje kan soms een beetje bloeden. Ze kunnen het eten en slikken verstoren, waardoor je moeite krijgt met slikken of eten. In de meeste gevallen is mondschimmel geen ernstige aandoening, maar je moet alert zijn bij baby's en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem.

Diagnose en behandeling
Orale schimmelinfecties worden meestal gediagnosticeerd op basis van het klinische beeld. de arts zal een antischimmelcrème voorschrijven ter behandeling van mondschimmel.

Herpes-simplex-infectie in de mond

Het herpes-simplex-virus in de mond veroorzaakt terugkerende blaasjes en zweren (op de lippen bekend als een 'koortslip'), waarbij zich in een of meerdere groepjes kleine met vocht gevulde blaasjes op de mond ontwikkelen. Orale herpes is een infectie veroorzaakt door het herpes simplex-virus type 1 of 2. Orale herpes verspreidt zich door oraal contact, meestal door middel van zoenen of orale seks. Het is niet duidelijk of herpes ook kan worden verspreid door uit hetzelfde glas te drinken of met hetzelfde bestek te eten. Orale herpes kent perioden van rust en activering. Het virus is het meest besmettelijk tijdens de actieve fase, wanneer blaasjes aanwezig zijn. Symptomen van orale herpes zijn onder meer:
 • roodheid en pijn
 • uitslag of met vocht gevulde blaasjes die openbreken en zweren
 • clusters van blaren die samenvloeien en samen een grote laesie vormen
 • jeuk, tintelingen of een branderig gevoel op of in de mond

Een bloedende tong komt bij deze infectie soms ook voor als de blaasjes stuk gaan of als er eten of iets anders tegenaan wrijft.

Diagnose en behandeling
Orale herpes kan moeilijk zijn om te diagnosticeren omdat het vaak op andere aandoeningen lijkt. Hoewel sommige artsen herpes kunnen diagnosticeren op basis van de verschijnselen, wordt het betrouwbaarder vastgesteld door een viruscultuur te nemen. Orale herpes kan niet worden genezen, maar medicatie kan de symptomen onder controle houden. de huisarts kan verdovende mondspoeling met lidocaïne voorschrijven om de pijn te verlichten. Ook een mondspoeling op basis van (vrij verkrijgbare) zuiveringszout kan de pijn verlichten.

Bloedvat- en lymfestelselmisvormingen

Een bloedende tong kan worden veroorzaakt door misvormingen van bloedvaten, hemangiomen genoemd. Het gaat hierbij om goedaardige woekeringen van bloedvaten. Het kan ook voorkomen als lymfestelselafwijkingen, zoals lymfangiomen. Dit zijn aangeboren, goedaardige lymfatische malformaties. Lymfangiomen komen vaak voor op de schouders, de hals en de nek, maar ze kunnen ook voorkomen op de onderarm en in de mond, vooral op de tong.

Behandeling
Deze afwijkingen zijn bijna nooit gevaarlijk of kwaadaardig. Ze veroorzaken meestal geen klachten en in dat geval is een behandeling niet nodig. Als er wel behandeling nodig is, kan de arts steroïden voorschrijven of ze operatief verwijderen.

Zweertje in de mond / Bron: Istock.com/FeelPicZweertje in de mond / Bron: Istock.com/FeelPic

Zweertjes in de mond

Mondzweren worden ook stomatitis of aften genoemd. Het zijn kleine, witte zweertjes die in je mond verschijnen, ook op de tong. De zweertjes kunnen pijnlijk zijn en ongemak veroorzaken. Soms kunnen grotere zweren met rode, ronde randen verschijnen. Deze kunnen pijnlijker zijn en gaan moeilijker weg. Zo'n zweertje kan soms ook opengaan doordat er iets tegenaan komt of wrijft, met een bloedende tong tot gevolg.

Behandeling
Zweertjes in de mond verdwijnen normaal zonder behandeling binnen een paar weken. Voor verlichting van de symptomen kan de arts lokale steroïde in de vorm van zuigtabletten of lokale analgetica (pijnstillende middelen) voorschrijven.

Tongkanker: symptomen en behandeling

Tongkanker begint vaak als een enkele zweer in de mond die niet geneest. Na verloop van tijd breidt de zweer zich uit en kan deze hard worden. Deze zweren kunnen pijnlijk zijn en bloeden. Symptomen van tongkanker kunnen bestaan uit:
 • een rode of witte plek op de tong die niet weggaat;
 • een zere keel die niet weggaat;
 • een zere plek (zweer) of knobbeltje op de tong dat niet weggaat;
 • pijn bij het slikken;
 • gevoelloosheid in de mond die niet verdwijnt;
 • onverklaarbaar bloeden van de tong (en deze bloedende tong is niet het gevolg is van het bijten op je tong of ander letsel);
 • pijn in het oor of oorpijn (zeldzaam).

Er zijn verschillende risicofactoren geïdentificeerd voor het ontstaan van tongkanker. Het roken van tabak (sigaretten, sigaren en pijpen) en het drinken van veel alcohol zijn de belangrijkste risicofactoren in de westerse wereld.

Diagnose en behandeling
Tongkanker wordt meestal gediagnosticeerd via biopsie van het aangetaste weefsel. Als uit het weefselonderzoek blijkt dat er sprake is van tongkanker, zal de arts verdere beeldvormende tests uitvoeren om te bepalen of de kanker zich heeft verspreid. Zoals met veel soorten kanker, is het vroegtijdig diagnosticeren van tongkanker gunstig voor de genezing. De behandeling van tongkanker hangt af van de grootte van de kanker en of deze al dan niet is uitgezaaid naar de lymfeklieren in je nek. Behandeling kan bestaan uit chirurgie, radiotherapie, chemotherapie of een combinatie van deze behandelingen.

Huisarts raadplegen

Bij een zweertje in de mond dat langer aanhoudt dan drie weken, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Stel de arts op de hoogte als je last hebt van aanhoudende pijn of als uit het wondje pus of een vieze geur komt.

Eet gezond en gevarieerd / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockEet gezond en gevarieerd / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Preventie van een bloedende tong

Hoewel de oorzaken van een bloedende tong variëren, zijn er algemene richtlijnen die helpen bij het voorkomen van veel aandoeningen. Volg deze tips:
 • Zorg voor een goede mondgezondheid door regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en door tweemaal daags je tanden te poetsen en dagelijks je tanden te stoken en te flossen.
 • Spoel je mond regelmatig met zuiveringszout.
 • Als je een kunstgebit draagt, reinig deze dan elke dag zoals voorgeschreven door je tandarts.
 • Vermijd roken en zwaar alcoholgebruik.
 • Eet gezond en gevarieerd.

Prognose

De meeste aandoeningen die ervoor zorgen dat je tong bloedt, zijn niet ernstig en vormen geen blijvende bedreiging voor je gezondheid. Het is echter belangrijk om je huisarts te raadplegen als je klachten hebt die niet verbeteren of bij vermoeden van tongkanker.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tongbloeding: Oorzaken van bloedende tongTongbloeding: Oorzaken van bloedende tongEen bloedende tong is een symptoom dat vele mogelijke oorzaken heeft. Het bepalen van de locatie van de tongbloeding is…
Tongontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenTongontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenEen ontstoken tong is een vervelende aandoening, doordat de tong flink opzwelt en glad en rood wordt. Deze infectie staa…
Haartong: een gekleurde aanslag op de tongHaartong: een gekleurde aanslag op de tongHaartong is een verandering van het bovenste laagje van het achterste gedeelte van de tong. De roze kleur wordt geleidel…
Wat is een landkaarttong?Wat is een landkaarttong?Een landkaarttong (lingua geographica) is de benaming voor een aandoening aan de tong. Wat is een landkaarttong en is er…

Laryngospasme: Plotse kramp aan spieren van strottenhoofdLaryngospasme: Plotse kramp aan spieren van strottenhoofdLaryngospasme (strottenhoofdkramp) is een zeldzame aandoening waarbij een plotselinge en oncontroleerbare kramp ontstaat…
Mondwater en mondspoeling: Soorten en gebruikMondwater en mondspoeling: Soorten en gebruikMondwaters of mondspoelingen zijn middelen waarmee mensen weer een frisse adem kunnen krijgen. Dit vervangt de normale m…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/dolgachov
 • Cancerresearchuk. About tongue cancer. http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/mouth-cancer/stages-types-grades/tongue-cancer/about (ingezien op 27-2-2018)
 • Healthfully. Reasons for a Bleeding Tongue. https://healthfully.com/reasons-bleeding-tongue-5806536.html (ingezien op 27-2-2018)
 • Healthline. Why Is My Tongue Bleeding? https://www.healthline.com/health/bleeding-tongue (ingezien op 27-2-2018)
 • Live Strong. How to Stop a Bleeding Tongue. https://www.livestrong.com/article/24285-stop-bleeding-tongue/ (ingezien op 27-2-2018)
 • Tandartspraktijk Dijkgraaf. Mondpiercings. https://www.tandartspraktijkdijkgraaf.nl/informatiefolder/mondpiercings/ (ingezien op 10-4-2018)
 • Afbeelding bron 1: Adam J/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/FeelPic
 • Afbeelding bron 3: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-06-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.