Laryngospasme: Plotse kramp aan spieren van strottenhoofd

Laryngospasme: Plotse kramp aan spieren van strottenhoofd Laryngospasme (strottenhoofdkramp) is een zeldzame aandoening waarbij plotseling en oncontroleerbaar de spieren van het strottenhoofd samentrekken. Dit blokkeert de luchtstroom naar de longen, waardoor de patiënt moeite heeft met ademhalen en spreken. Vaak is de oorzaak onbekend, maar gastro-oesofageale reflux en angst spelen een belangrijke rol. De behandeling richt zich op de onderliggende oorzaak met medicatie, leefstijladviezen en soms chirurgie. Complicaties zijn zeldzaam bij deze meestal onschuldige aandoening.

Synoniemen

Synoniemen voor laryngospasme zijn:
  • laryngismus stridulus
  • strotkramp

Epidemologie van strottenhoofdkramp

Strottenhoofdkramp is een zeldzame aandoening. Ongeveer 2 op de 100.000 mensen ervaren laryngospasmen.

Oorzaken van laryngospasme

In de meeste gevallen is de oorzaak van laryngospasme niet duidelijk. De spieren van het strottenhoofd raken plotseling verkrampt, waardoor de longen geen lucht meer krijgen.

Risicofactoren van laryngospasmen

Enkele aandoeningen en omgevingsfactoren kunnen laryngospasmen uitlokken:

Aandoeningen

Allergieën
Astma (chronische ontsteking van de luchtwegen in de longen)
Bijna-verdrinking
Operatie of behandeling aan neus, keel en/of oren
Recente of huidige infectie van de bovenste luchtwegen
Ruggenmerg- of hersenletsel
Epilepsie (zelden)
Gastro-oesofageale reflux (meestvoorkomende oorzaak)
Hypocalciëmie (te laag calciumgehalte in het bloed)
Stemstoornissen / stembanddisfunctie / verlamde stembanden
Strychninevergiftiging
Tetanus (bacteriële infectie met spiersamentrekkingen)
Zenuwschade aan de nek of wervelkolom
Gastro-oesofageale reflux is de meestvoorkomende oorzaak van laryngospasmen. Maagzuur of onverteerd voedsel komt terug in de slokdarm en irriteert bij contact met het strottenhoofd de stembanden, wat leidt tot spasmen. Reflux die het strottenhoofd bereikt, wordt 'laryngofaryngeale reflux' genoemd.

Omgevingsfactoren

Angst
Irriterende stoffen (rook, stof, dampen)
Lichaamsbeweging
Medicatie zoals anesthetica
Stress

Symptomen

Pijn op de borst kan optreden bij laryngospasmen / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst kan optreden bij laryngospasmen / Bron: Pexels, Pixabay

Kramp van strottenhoofdspieren

Laryngospasme komt en gaat plotseling. Patiënten ervaren een gevoel van stikken, waardoor ze niet kunnen ademhalen of spreken. Dit angstaanjagende symptoom kan ook 's nachts optreden, waarbij patiënten wakker worden uit hun slaap en niet kunnen spreken of ademhalen. Dit staat bekend als 'slaapgerelateerd laryngospasme'. Naarmate de luchtwegen zich langzaam openen, maakt de patiënt bij het inademen een hoog piepend en gierend geluid (stridor). Hoesten en uitademen zijn meestal wel mogelijk, terwijl inademen vaak moeilijker is. Beklemming op de keel en bewustzijnsverlies komen ook voor. De episode duurt meestal slechts een à twee minuten, waar na de ademhaling weer normaaliseert.

Gastro-oesofageale reflux

Vaak gaat gastro-oesofageale reflux gepaard met kramp van de spieren rond het strottenhoofd. Dit uit zich in de volgende symptomen:

Brandend maagzuur
Heesheid
Hoesten
Keelpijn
Misselijkheid
Pijn op de borst
Slikproblemen

Diagnose en onderzoeken

Als de diagnose onduidelijk is, wordt de patiënt doorverwezen naar een KNO-arts. Deze voert een laryngoscopie uit, waarbij de keel, het strottenhoofd en de stembanden worden bekeken om andere afwijkingen uit te sluiten. De arts kan ook andere onderzoeken uitvoeren om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

Behandeling van plotse laryngospasmen

Medicatie is vaak een optie / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie is vaak een optie / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Wanneer gastro-oesofageale reflux de oorzaak is van de laryngospasmen, richt de behandeling zich op het bestrijden van het brandend maagzuur. Protonpompremmers (medicijnen die de maagzuurproductie verminderen) en antacida neutraliseren maagzuren, waardoor terugvloeiende vloeistoffen uit de maag minder irriterend zijn voor de slokdarm. In sommige gevallen kan de arts prokinetische middelen voorschrijven. Deze medicijnen bevorderen de beweging in het spijsverteringskanaal, waardoor de hoeveelheid zuur die beschikbaar is, vermindert.

Chirurgie

Wanneer medicatie onvoldoende helpt, kan een operatie nodig zijn. Deze chirurgische ingreep wordt in medische termen een 'fundoplicatie' genoemd. De arts wikkelt het bovenste deel van de maag (fundus) rond de slokdarm om te voorkomen dat maagzuur terugstroomt. Een andere chirurgische optie is het plaatsen van een ring van titanium kralen rond de buitenkant van de onderkant van de slokdarm. Dit verstevigt de klep tussen de slokdarm en de maag, terwijl voedsel en vloeistoffen er nog steeds doorheen kunnen stromen.

Therapieën bij kinderen

Bij sommige kinderen treden laryngospasmen op als complicatie van anesthesie tijdens een operatie. De arts zal dan het hoofd en de nek bewegen om de luchtwegen te openen. Gebruik van een CPAP-apparaat (continue positieve luchtwegdruk) is ook mogelijk, waarbij lucht direct in de luchtwegen wordt gebracht. In zeldzame gevallen moet de arts een buis in de keel plaatsen om het kind te laten beademen.

Stoppen met roken is noodzakelijk / Bron: Geralt, PixabayStoppen met roken is noodzakelijk / Bron: Geralt, Pixabay

Leefstijladviezen

Het is belangrijk om uitlokkende factoren van brandend maagzuur (gastro-oesofageale reflux) te vermijden, zoals het eten van fruit en vruchtensappen, cafeïne, vet voedsel en pepermunt. Patiënten eten best kleinere maaltijden en vermijden voedsel 3 uur voor het slapengaan. Stoppen met roken en alcoholconsumptie beperken zijn andere adviezen. Het hoofdeinde van het bed kan ook enkele centimeters hoger worden geplaatst, bijvoorbeeld door houten blokken onder de bedpoot te plaatsen. Indien patiënten allergisch zijn voor bepaalde triggers, is het van belang om deze te vermijden. Ademhalingstechnieken zoals langzaam en diep ademhalen en kalm blijven, kunnen voor sommige patiënten nuttig zijn. Een logopedist kan deze ontspannings- en ademhalingstechnieken aanleren om de ernst en frequentie van laryngospasmen te verminderen.

Prognose van krampen aan strottenhoofdspieren

Bij de meeste patiënten verdwijnt laryngospasme plotseling binnen een paar minuten. Wanneer de krampen optreden als gevolg van anesthesie, kunnen de symptomen langer aanhouden. Herhaling van laryngospasmen is zeldzaam. Laryngospasmen zijn meestal geen ernstige aandoening en veroorzaken geen blijvende schade. Laryngospasmen kunnen de kwaliteit van leven wel aantasten door angst en slaapstoornissen te veroorzaken.

Complicaties bij spasmen aan strottenhoofdspieren

Kinderen met gastro-oesofageale reflux die laryngospasmen ervaren, lopen een verhoogd risico op overlijden door wiegedood.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barrett-oesofagus: Schade aan wand van slokdarm door refluxBarrett-oesofagus: Schade aan wand van slokdarm door refluxEen Barrett-oesofagus of Barrett-slokdarm is een aandoening waarbij de wand van de slokdarm (oesophagus) schade oploopt…
Stridor: Gierende, piepende ademhalingStridor: Gierende, piepende ademhalingStridor is een abnormaal, gierend bijgeluid dat een patiënt vertoont bij de in- of uitademhaling. Het geluid heeft een h…
Schorre stem (hese stem): oorzaken van heesheidSchorre stem (hese stem): oorzaken van heesheidSchorre stem, hese stem, schorheid of heesheid is een abnormale verandering in je stemgeluid. Een schorre stem of schorh…
Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Je bent aan het wandelen of leuk aan het sporten. En dan opeens uit het niets krijg je zomaar kramp in je benen of op an…

Locked-in-syndroom: Opgesloten in eigen lichaamLocked-in-syndroom: Opgesloten in eigen lichaamHet locked-in-syndroom is een neurologische toestand waarbij een patiënt als het ware ‘opgesloten’ zit in zijn eigen lic…
Bloedende tong (tongbloeding): oorzaken en symptomenBloedende tong (tongbloeding): oorzaken en symptomenEen bloedende tong of tongbloeding is een symptoom van een lokaal trauma of een aandoening. Een bloedende tong is iets w…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 27 februari 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Laryngospasm, https://laryngopedia.com/laryngospasm/
  • Laryngospasm, https://lifeinthefastlane.com/ccc/laryngospasm/
  • Laryngospasm, https://www.healthline.com/health/laryngospasm
  • Laryngospasm, https://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/laryngospasm-causes-symptoms-and-treatments#1
  • Laryngospasm: Causes, symptoms, and treatments, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319232.php
  • Laryngospasm: What causes it?, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/expert-answers/laryngospasm/faq-20058269
  • What Causes Laryngospasm or Laryngeal Spasm & How is it Treated?, https://www.epainassist.com/face-mouth-throat/what-causes-laryngospasm-or-laryngeal-spasm-and-how-is-it-treated
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.