Laryngospasme: Plotse kramp aan spieren van strottenhoofd

Laryngospasme: Plotse kramp aan spieren van strottenhoofd Laryngospasme (strottenhoofdkramp) is een zeldzame aandoening waarbij plotseling en oncontroleerbaar de spieren van het strottenhoofd samentrekken. Dit blokkeert de luchtstroom naar de longen, waardoor de patiënt moeite heeft met ademhalen en spreken. Vaak is de oorzaak onbekend, maar gastro-oesofageale reflux en angst spelen een belangrijke rol. De behandeling richt zich op de onderliggende oorzaak met medicatie, leefstijladviezen en soms chirurgie. Complicaties zijn zeldzaam bij deze meestal onschuldige aandoening.

Synoniemen

Synoniemen voor laryngospasme zijn:
  • laryngismus stridulus
  • strottenhoofdkramp

Epidemiologie van strottenhoofdkramp

Strottenhoofdkramp, oftewel laryngospasme, is een zeldzame aandoening. Ongeveer 2 op de 100.000 mensen ervaren laryngospasmen. Het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, en kan variëren van incidentele episodes tot chronische problemen.

Oorzaken van laryngospasme

In veel gevallen blijft de exacte oorzaak van laryngospasme onbekend. Bij deze aandoening spannen de spieren van het strottenhoofd zich plotseling aan, wat leidt tot tijdelijke afsluiting van de luchtwegen.

Risicofactoren

Verschillende aandoeningen en omgevingsfactoren kunnen laryngospasmen uitlokken:

Aandoeningen


Gastro-oesofageale reflux is de meest voorkomende oorzaak van laryngospasmen. Maagzuur of onverteerd voedsel kan terugstromen naar de slokdarm en het strottenhoofd irriteren, wat leidt tot spasmen. Reflux die het strottenhoofd bereikt, wordt 'laryngofaryngeale reflux' genoemd.

Omgevingsfactoren

  • Angst
  • Irriterende stoffen (rook, stof, dampen)
  • Lichaamsbeweging
  • Medicatie zoals anesthetica
  • Stress

Symptomen

Pijn op de borst kan optreden bij laryngospasmen / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst kan optreden bij laryngospasmen / Bron: Pexels, Pixabay

Kramp van strottenhoofdspieren

Laryngospasme komt plotseling voor en kan leiden tot een gevoel van stikken, waardoor de patiënt tijdelijk niet kan ademhalen of spreken. Dit angstaanjagende symptoom kan ook 's nachts optreden, wat leidt tot 'slaapgerelateerd laryngospasme'. Naarmate de luchtwegen zich langzaam openen, kan de patiënt een hoog piepend en gierend geluid maken bij het inademen (stridor). Hoesten en uitademen zijn meestal wel mogelijk, terwijl inademen vaak moeilijker is. Beklemming op de keel en bewustzijnsverlies komen ook voor. De episode duurt meestal slechts één à twee minuten, waarna de ademhaling weer normaliseert.

Gastro-oesofageale reflux

Gastro-oesofageale reflux kan gepaard gaan met kramp van de spieren rond het strottenhoofd. Dit uit zich in de volgende symptomen:

Diagnose en onderzoeken

Als de diagnose onduidelijk is, wordt de patiënt vaak doorverwezen naar een KNO-arts. Deze specialist voert een laryngoscopie uit, waarbij de keel, het strottenhoofd en de stembanden worden bekeken om andere afwijkingen uit te sluiten. Bovendien kunnen aanvullende onderzoeken worden uitgevoerd om de onderliggende oorzaak van het laryngospasme te achterhalen.

Behandeling van plotse laryngospasmen

Medicatie is vaak een optie / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie is vaak een optie / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Als gastro-oesofageale reflux de oorzaak is van de laryngospasmen, richt de behandeling zich op het verminderen van het brandend maagzuur. Protonpompremmers (medicijnen die de maagzuurproductie verminderen) en antacida neutraliseren maagzuren, waardoor terugvloeiende vloeistoffen uit de maag minder irriterend zijn voor de slokdarm. In sommige gevallen kan de arts prokinetische middelen voorschrijven die de beweging in het spijsverteringskanaal bevorderen en de hoeveelheid zuur die beschikbaar is, verminderen.

Chirurgie

Als medicatie onvoldoende helpt, kan een operatie nodig zijn. Deze chirurgische ingreep, bekend als 'fundoplicatie', houdt in dat het bovenste deel van de maag (fundus) rond de slokdarm wordt gewikkeld om te voorkomen dat maagzuur terugstroomt. Een alternatieve chirurgische optie is het plaatsen van een ring van titanium kralen rond de onderkant van de slokdarm. Dit verstevigt de klep tussen de slokdarm en de maag, terwijl voedsel en vloeistoffen nog steeds kunnen passeren.

Therapieën bij kinderen

Bij kinderen kunnen laryngospasmen optreden als complicatie van anesthesie tijdens een operatie. De arts zal mogelijk het hoofd en de nek van het kind bewegen om de luchtwegen te openen. Het gebruik van een CPAP-apparaat (continue positieve luchtwegdruk) kan ook helpen door lucht direct in de luchtwegen te brengen. In zeldzame gevallen kan het nodig zijn om een buis in de keel te plaatsen om het kind te laten beademen.

Stoppen met roken is noodzakelijk / Bron: Geralt, PixabayStoppen met roken is noodzakelijk / Bron: Geralt, Pixabay

Leefstijladviezen

Het is belangrijk om uitlokkende factoren van brandend maagzuur (gastro-oesofageale reflux) te vermijden. Dit omvat het beperken van fruit en vruchtensappen, cafeïne, vet voedsel en pepermunt. Patiënten wordt geadviseerd kleinere maaltijden te eten en voedsel te vermijden drie uur voor het slapengaan. Stoppen met roken en het beperken van alcoholconsumptie zijn ook belangrijk. Het verhogen van het hoofdeinde van het bed met enkele centimeters door bijvoorbeeld houten blokken onder de bedpoot te plaatsen kan nuttig zijn. Indien patiënten allergisch zijn voor bepaalde triggers, is het van belang deze te vermijden. Ademhalingstechnieken, zoals langzaam en diep ademhalen en kalm blijven, kunnen voor sommige patiënten nuttig zijn. Een logopedist kan deze ontspannings- en ademhalingstechnieken aanleren om de ernst en frequentie van laryngospasmen te verminderen.

Prognose van krampen aan strottenhoofdspieren

Bij de meeste patiënten verdwijnt laryngospasme plotseling binnen een paar minuten. Wanneer de krampen optreden als gevolg van anesthesie, kunnen de symptomen langer aanhouden. Herhaling van laryngospasmen is zeldzaam. Over het algemeen zijn laryngospasmen geen ernstige aandoening en veroorzaken ze geen blijvende schade. Ze kunnen echter de kwaliteit van leven beïnvloeden door angst en slaapstoornissen te veroorzaken.

Complicaties bij spasmen aan strottenhoofdspieren

Kinderen met gastro-oesofageale reflux die laryngospasmen ervaren, lopen een verhoogd risico op overlijden door wiegedood. Het is cruciaal om deze kinderen goed te monitoren en preventieve maatregelen te nemen om de kans op ernstige complicaties te minimaliseren.

Preventie

Preventie van laryngospasmen richt zich voornamelijk op het verminderen van de risicofactoren en het vermijden van triggers die spasmen kunnen uitlokken. Hier zijn enkele strategieën en aanbevelingen:

Voorkomen van gastro-oesofageale reflux

  • Dieetveranderingen: Vermijd voedingsmiddelen die gastro-oesofageale reflux kunnen verergeren, zoals citrusvruchten, tomaten, vet voedsel, cafeïne, en pepermunt.
  • Kleine Maaltijden: Eet kleinere maaltijden verspreid over de dag en vermijd grote maaltijden voordat je gaat slapen.
  • Hoofdeinde Verhogen: Plaats het hoofdeinde van je bed enkele centimeters hoger om te voorkomen dat maagzuur terugstroomt tijdens de slaap. Dit kan door houten blokken onder de bedpoot te plaatsen.

Omgaan met stress en angst

  • Ontspanningstechnieken: Oefen ontspanningstechnieken zoals diep ademhalen en mindfulness om stress en angst te verminderen, die kunnen bijdragen aan laryngospasmen.
  • Cognitieve Gedragstherapie: Overweeg cognitieve gedragstherapie om stress en angst beter te beheersen en te verminderen.

Vermijden van irriterende stoffen

  • Rook en damp: Vermijd roken en blootstelling aan rook of andere irriterende stoffen zoals stof en chemische dampen.
  • Luchtvervuiling: Probeer blootstelling aan luchtvervuiling te minimaliseren door bijvoorbeeld binnen te blijven tijdens vervuilde weersomstandigheden.

Juiste gebruik van medicatie

  • Volg medische adviezen: Gebruik medicatie zoals protonpompremmers en antacida zoals voorgeschreven door je arts om gastro-oesofageale reflux te beheersen.
  • Controleer medicijnen: Bespreek met je arts de mogelijkheid van bijwerkingen van medicatie die laryngospasmen kan uitlokken.

Voorzorgsmaatregelen bij kinderen

  • Anesthesie: Als je kind een operatie ondergaat, bespreek dan met de anesthesist de risico’s van laryngospasmen en eventuele preventieve maatregelen.
  • Monitoren na chirurgie: Houd je kind goed in de gaten na een operatie om te zorgen dat eventuele ademhalingsproblemen tijdig worden opgemerkt en behandeld.

Leefstijl en preventieve maatregelen

  • Stoppen met roken: Stoppen met roken is essentieel voor het verminderen van irritatie van de luchtwegen en kan helpen om het risico op laryngospasmen te verlagen.
  • Beperk alcoholconsumptie: Beperk alcoholconsumptie, aangezien alcohol de kans op gastro-oesofageale reflux kan verhogen.
  • Houd je aan een gezonde leefstijl: Zorg voor een gezonde levensstijl met een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging om de algehele gezondheid van je luchtwegen te ondersteunen.

Door deze preventieve maatregelen te volgen, kun je het risico op laryngospasmen aanzienlijk verminderen en de algehele kwaliteit van leven verbeteren.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barrett-oesofagus: Schade aan wand van slokdarm door refluxBarrett-oesofagus: Schade aan wand van slokdarm door refluxEen Barrett-oesofagus of Barrett-slokdarm is een aandoening waarbij de bekleding van de slokdarm (oesophagus) beschadigd…
Stridor: Gierende, piepende ademhalingStridor: Gierende, piepende ademhalingStridor is een abnormaal, gierend ademgeluid dat kan optreden bij zowel de in- als uitademing. Dit geluid heeft een hoge…
Schorre stem (hese stem): oorzaken van heesheidSchorre stem (hese stem): oorzaken van heesheidSchorre stem, hese stem, schorheid of heesheid is een abnormale verandering in je stemgeluid. Een schorre stem of schorh…
Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Je bent aan het wandelen of leuk aan het sporten. En dan opeens uit het niets krijg je zomaar kramp in je benen of op an…

Locked-in-syndroom: Opgesloten in eigen lichaamLocked-in-syndroom: Opgesloten in eigen lichaamHet locked-in-syndroom is een neurologische toestand waarbij een patiënt als het ware ‘opgesloten’ zit in zijn eigen lic…
Bloedende tong (tongbloeding): oorzaken en symptomenBloedende tong (tongbloeding): oorzaken en symptomenEen bloedende tong of tongbloeding is een symptoom van een lokaal trauma of een aandoening. Een bloedende tong is iets w…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 27 februari 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Laryngospasm, https://laryngopedia.com/laryngospasm/
  • Laryngospasm, https://lifeinthefastlane.com/ccc/laryngospasm/
  • Laryngospasm, https://www.healthline.com/health/laryngospasm
  • Laryngospasm, https://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/laryngospasm-causes-symptoms-and-treatments#1
  • Laryngospasm: Causes, symptoms, and treatments, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319232.php
  • Laryngospasm: What causes it?, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/expert-answers/laryngospasm/faq-20058269
  • What Causes Laryngospasm or Laryngeal Spasm & How is it Treated?, https://www.epainassist.com/face-mouth-throat/what-causes-laryngospasm-or-laryngeal-spasm-and-how-is-it-treated
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.