InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Scheurtje of kloofje in de tong

Scheurtje of kloofje in de tong

Scheurtje of kloofje in de tong Een scheurtje in de tong komt vrij vaak voor. Het kan dan om één of meerdere scheurtjes of kloven gaan. Vaak is de oorzaak een droge mond, vitaminegebrek, een onderliggende aandoening of een ongeval. Wat is de behandeling en hoe lang duurt het herstel van scheurtjes in de tong?

Wat is een scheurtje in de tong?

De tong heeft een niet geheel vlak oppervlak: op de tong bevinden zich de smaakpapillen. Dit zijn zenuwuiteinden die zich aan het oppervlak van de tong vertonen. De een heeft wat ruwere smaakpapillen dan de ander. Verder behoort de tong er normaal, gezond en roze van kleur uit te zien zonder vreemde bultjes of scheurtjes in de tong.

Scheurtjes in de tong lijken op kloven of groeven aan het oppervlak van de tong. Deze kunnen horizontaal of verticaal liggen. Soms gaat het om één enkel scheurtje, soms ook bezit de tong velen scheurtjes. Door de scheurtjes kan een tong behoorlijk ruw aanvoelen. Soms is het eten van gekruid of zuur voedsel zelfs pijnlijk.

Ontstaan van kloven of scheuren in de tong

Een ruwe tong met scheurtjes kan erfelijk zijn: soms komt het in families veel voor. Een andere reden dat het vaker voor komt binnen één familie is het feit dat er vaak door de gehele familie foutief voedsel gegeten wordt dat de tong teveel beschadigd.

Xerostomie is de benaming voor een abnormaal droge mond. Normaal gesproken zorgen de speekselklieren voor de aanmaak van voldoende speeksel waardoor de mondholte vochtig blijft. Bij te weinig speeksel droogt de mondholte uit. De tong gaat barsten en scheuren vertonen. Vaak zien we dat de mondhoeken ook scheurtjes vertonen en de lippen open springen. Een droge mond is vaak het gevolg van roken, medicijngebruik, diabetes, astma, hersenbloeding, stress, schildklieraandoening, hoge bloeddruk, chemotherapie, bestraling en een aantal nog niet genoemde aandoeningen en ziekten.

Een kloofjestong ontstaat vaak bij mensen met psoriasis, het syndroom van down of andere onderliggende ziekten of afwijkingen.

Scheurtjes halverwege de tong langs de middellijn wordt een fissuurtong of geplooide tong genoemd. De oorzaak is soms een vitamine-B gebrek, beschadiging van de tong of schuren langs de tong. Ook komt dit vaker voor bij mensen met het syndroom van down.

Soms ontstaan er bij een landkaarttong ook scheurtjes. Een landkaarttong op zich kan al pijn doen bij het eten van gekruid voedsel of zuren. Scheurtjes verergeren deze klachten nog meer.

Een tong kan ook scheuren als gevolg van een ongeval. Vaak scheurt de zijkant van de tong in. Maar ook vanaf het midden kan de tong inscheuren wanneer er een scherp voorwerp tegenaan prikt. Een bloeding uit de tong is dan vrij normaal.

Behandeling en herstel

Wanneer er sprake is van een abnormale droge mond, is het belangrijk om de droogte aan te vullen door het drinken van kleine slokjes water verdeeld over de dag. Daarnaast kan een goede tandpasta met speekselenzymen de bacteriële werking in de mond herstellen. Een mondbevochtigingsgel kan gedurende enkele uren de mond helpen om vochtig te blijven. Bovendien verminder de gel jeuk of een brandend gevoel. Door het kauwen op suikervrije kauwgom wordt de speekselproductie gestimuleerd. Wanneer de mond juist extra droog wordt door het kauwen van kauwgom, kan hier beter mee gestopt worden.

De kloofjestong is moeilijk te behandelen. Vaak ontstaat deze door een onderliggende ziekte of afwijking. Omdat etensresten in kloofjes achter kunnen blijven, is het belangrijk om iedere dag de tong goed te poetsen. Veel kleine slokjes water drinken helpt de tong schoon en vochtig te houden.

Eem fissuurtong of geplooide tong wordt behandeld door toediening van extra vitaminen B en het goed schoonhouden van de tong. Soms is een ontstekingsremmend medicijn nodig wanneer blijkt dat de tong ontstoken is.

Een landkaarttong is niet te behandelen. Wel kan extra vitaminen ingenomen worden: in sommige gevallen verdwijnen de klachten zelfs. Een goede tonghygiëne is erg belangrijk. Een desinfecterende mondspoeling of gel kan de klachten verminderen. Soms is het ook mogelijk een verdovende gel aan te brengen op de tong.

Een gescheurde tong door een ongeval zal niet gehecht worden. Binnen enkele dagen geneest de tong prima vanzelf en trekt de scheur weer dicht. Bij diepe scheuren kan het herstel langer duren.
© 2012 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De tong, een veelzijdig orgaanHet is een orgaan dat belangrijker is dan je wellicht op het eerste gezicht zou denken: de tong. Je praat, slikt, kauwt…
Pijn aan de tongPijn aan de tongIedereen bijt wel eens op de tong: dit veroorzaakt veel pijn en soms een bloeding. Maar de tong kan ook om andere oorzak…
Haartong: een gekleurde aanslag op de tongHaartong: een gekleurde aanslag op de tongHaartong is een verandering van het bovenste laagje van het achterste gedeelte van de tong. De roze kleur wordt geleidel…
Kloofjestong: Tongafwijking met groeven of kloven in de tongKloofjestong: Tongafwijking met groeven of kloven in de tongEen kloofjestong is een goedaardige tongafwijking waarbij een patiënt diepe groeven (kloven) in het dorsale oppervlak va…
Tong verbrand: eerste hulpTong verbrand: eerste hulpDe tong verbranden is iets dat bijna iedereen overkomt. Een verbrande tong geeft pijn, en soms ook blaasjes op de tong.…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2185

Reageer op het artikel "Scheurtje of kloofje in de tong"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Thea, 12-07-2017 23:45 #5
Ik heb al jaren scheuren in mijn tong. Soms doet dit erg pijn als ik iets scherps eet bv kruiden of een snoepje die scherp van smaak is. Kan de oorzaak stress zijn? Ik kamp al jarenlang met stress, zit al 15 jaar in een burn-out en kom er niet van af. Kunt u mij zeggen wat ik aan de scheuren kan doen?

Lygia Maria Sibilo, 31-05-2017 19:43 #4
Beste Bibiana,
Ik heb een kleindochter van twee jaar. Sedert een jaar heeft ze kloofjes voorin van haar tong en achterin grote en kleine papillen.
Graag uw advies.

Marian de Wit, 05-10-2016 18:34 #3
Mijn Acupuncturist zei jaren geleden dat de scheuren komen door overbelasting, te weinig rust nemen, je lichaam overvragen. Zou dit ook een oorzaak kunnen zijn?

'n vd Zanden, 14-06-2016 15:42 #2
Ik heb scheurtjes kloven in mijn tong in de vorm van een hart heel raar maar ook pijnlijk, hoe kan ik dit behandelen? Wie heeft hier een antwoord op? Ik eet goed, drink voldoende, eet fruit, dus snap het ergens niet.

Sandokan, 16-05-2016 19:26 #1
Maar welke vitamine mis je als je scheurtjes in je tong hebt?

Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 29-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!