Tong reinigen: Voordelen tongreinigers bij mondgezondheid
Dagelijks tandenpoetsen en flossen, evenals het gebruik van mondwater, is vaak niet voldoende om de adem fris en gezond te houden. Een tongreiniger, zoals een tandenborstel, een tongschraper of een lepel, is een essentieel mondverzorgingsproduct. Het gebruik van een tongreiniger draagt bij aan een verbeterd smaakgevoel en een sterker immuunsysteem. Naast de vele voordelen zijn er ook enkele nadelen en tips verbonden aan het gebruik van tongreinigers. Het is belangrijk om de tong op de juiste manier te reinigen om problemen te voorkomen.
Voordelen van een tongreiniger
Stoppen met roken is ook noodzakelijk voor het verkrijgen van een frisse adem /
Bron: Geralt, PixabayEffectiviteit en studies
Onderzoek toont aan dat tongreiniging effectief is in het verminderen van de hoeveelheid bacteriën in de mond en het verbeteren van de mondgezondheid. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van tongreinigers kan bijdragen aan een verminderde halitose en een verbeterde algehele mondhygiëne.
Frisse adem
Een slechte adem (
halitose) kan verschillende oorzaken hebben, waaronder voeding, slechte
mondhygiëne, een droge mond (
xerostomie), tandvleesaandoeningen en andere medische aandoeningen. Goede tandhygiëne is cruciaal, net als het drinken van voldoende water en stoppen met
roken. Na een maaltijd kunnen voedselresten op de tong door bacteriën worden afgebroken, wat leidt tot een onaangename geur. Vooral voedingsmiddelen zoals ui en
knoflook kunnen de adem verontreinigen. Het gebruik van een tongreiniger kan de stinkende adem met ongeveer 75 procent verminderen, terwijl een gewone tandenborstel slechts ongeveer 45 procent van de vieze deeltjes verwijdert. Na het poetsen, flossen en spoelen met
mondwater, is het daarom aan te raden om een tongreiniger te gebruiken om de adem fris te houden.
Ondersteuning bij ademhalingsproblemen
Een schone tong kan bijdragen aan het verlichten van ademhalingsproblemen veroorzaakt door een slechte mondgezondheid. Het verwijderen van bacteriën en toxines kan ook helpen bij het verminderen van ademhalingsklachten.
Rol van tongreiniging bij gezondheidsproblemen
Regelmatige tongreiniging kan een nuttige aanvulling zijn bij de behandeling van aandoeningen zoals
xerostomie en
mondbranden. Het kan ook een preventieve maatregel zijn bij mensen met een verhoogd risico op mondinfecties en tandvleesaandoeningen.
Schonere mond
Naast het twee keer per dag poetsen met een tandenborstel en dagelijks flossen, is het belangrijk om de tong te reinigen. Dit zorgt niet alleen voor een frisse adem, maar ook voor een schone en gezonde mond. Een tongreiniger verwijdert overtollig tandplak en bacteriën die kunnen leiden tot een
witte tong of een vuil uitziende tong. Door de tong te reinigen, verklein je ook het risico op tandproblemen zoals
tandbederf, tandverlies en
tandvleesontstekingen. Het is belangrijk om de tongreiniger zo ver mogelijk naar achteren in de mond te gebruiken om zoveel mogelijk bacteriën te verwijderen.
Verbeterd immuunsysteem
Het reinigen van de tong kan ook bijdragen aan een beter functionerend immuunsysteem. Door toxines en bacteriën van de tong te verwijderen, wordt voorkomen dat deze stoffen in het lichaam worden opgenomen, wat kan leiden tot een verminderde immuunfunctie.
Verbeterd smaakgevoel
Een minder bekend voordeel van tongreiniging is de verbetering van het smaakvermogen. Dode cellen, schimmels, toxines en voedselresten kunnen zich ophopen op de tong en de smaakpapillen blokkeren, wat kan leiden tot
metaalachtige smaken en andere
smaakstoornissen. Het gebruik van een tongreiniger verwijdert deze ophopingen, wat kan bijdragen aan een verbeterd smaakgevoel.
Nadelen van en tips bij het reinigen van de tong
Het gebruik van een tongreiniger kan enkele nadelen en risico’s met zich meebrengen:
Kokhalzen en braken
Sommige mensen ervaren kokhalzen of
braken door de brakenreflex bij het reinigen van de tong. Dit gebeurt vooral als de tongreiniger te ver naar achteren wordt geplaatst.
Beschadiging van smaakpapillen
Het is belangrijk om een veilige tongreiniger te gebruiken die de smaakpapillen niet beschadigt. Te veel druk bij het reinigen kan ook leiden tot
tongbloeding.
Inspectie en onderhoud
Controleer de tongreiniger vóór elk gebruik op ongelijkmatige of ruwe randen om te voorkomen dat deze wondjes aan de tong veroorzaken. Zorg ervoor dat de tongreiniger goed schoon is om
tongontstekingen of andere infecties te voorkomen.
Soorten tongreinigers
Tandenborstel
Een gewone
tandenborstel kan worden gebruikt om de tong te reinigen. Bevochtig het borsteltje met water en schraap de tong voorzichtig vanaf de achterkant naar voren. Na gebruik, spoel je de mond goed door. Er zijn ook tandenborstels met een ingebouwde tongreiniger.
Het gebruik van een tongschraper is nuttig /
Bron: Niro5, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tongschraper
Een tongschraper, van kunststof of metaal, is speciaal ontworpen voor tongreiniging. Het gebruik ervan is vergelijkbaar met dat van een tandenborstel. Metalen tongschrapers gaan doorgaans langer mee, maar kies altijd voor roestvrij materiaal dat vaatwasserbestendig is.
Lepeltje
Sommige mensen gebruiken een klein lepeltje om de tong te reinigen. Maak de tong nat en gebruik het lepeltje om de tong voorzichtig te schrapen. Deze methode is vergelijkbaar met het gebruik van een tandenborstel.
Werkwijze van tong schrapen / reinigen
Reinig de tong bij voorkeur elke ochtend. Wanneer je begint met tongreiniging, wees dan extra voorzichtig, omdat de tong moet wennen aan deze handeling. Steek de tong uit en plaats de tongreiniger (tandenborstel, tongschraper of lepel) zo ver mogelijk naar achteren. Schraap voorzichtig van de achterkant naar de voorkant van de tong. Spoel de tongreiniger af na elke veeg en herhaal de procedure totdat je het hele oppervlak van de tong hebt gereinigd. Stop met schrapen zodra de tong glad aanvoelt om schade te voorkomen. Was de tongreiniger na elk gebruik grondig met warm water.
Lees verder