Het voorkomen van een slechte adem
Een slechte adem komt heel veel voor en begint een steeds groter probleem te worden. Ongeveer 25% van de mensen heeft vaak last van een slechte adem, dat veelal veroorzaakt wordt door een slechte bacterie in de mond of op de tong. En vaak zal een kauwgom hier maar tijdelijk wat tegen kunnen doen.
Wat houdt een slechte adem in
In de mond leven honderden bacteriën, allemaal verschillende soorten bacteriën. Deze bacteriën kunnen een slechte adem veroorzaken, namelijk door een zwavelgas te produceren. Hierdoor ontstaat een soort rotte eierenlucht. Het is belangrijk dat de balans tussen de goede en de slechte bacteriën in evenwicht is, want dan is er niets aan de hand en zul je geen last hebben van een slechte adem. Mochten de slechte bacteriën de overhand krijgen kan dat dus wel een slechte adem tot gevolg hebben. Sociaal gezien kan een slechte adem zeer ernstige gevolgen hebben voor de persoon. Uit schaamte wordt contact vermeden en hij/zij kan zeer onzeker worden. Toch is het een probleem dat je makkelijk kan aanpakken door middel van een simpele verandering in je dagelijkse routine.
De oorzaken van een slechte adem
Als je een slechte adem wilt aanpakken is het belangrijk dat je weet waar de oorzaak ligt. Er zijn verschillende oorzaken voor een slechte adem, namelijk;
Slechte mondhygiëne
Er zijn bepaalde factoren die een slechte adem kunnen veroorzaken, zoals tandbederf, tandprothesen, gingivitis, parodontitis en een slechte mondhygiëne. Op deze plekken bevinden zicht zeer veel bacteriën. Goede en slechte bacteriën. Maar zodra de slechte bacteriën de overhand gaan nemen, zullen op juist deze plekken de bacteriën eiwitten afbreken en dat veroorzaakt zwavelverbindingen. Dit proces veroorzaakt de slechte adem.
Een uitgedroogde mond
Voldoende speeksel in de mond zorgt ervoor dat de mond minder gevoelig is voor bacteriën. Als de productie van het speeksel minder is en de mond uitdroogt is de mond dus gevoeliger voor bacteriën en infecties. Het is daarom belangrijk om voldoende vocht te drinken per dag om zodoende de bacteriën buiten de deur te houden. Als je bijvoorbeeld een nacht geslapen hebt zul je vaak merken dat je mond een stuk droger is en je adem iets minder fris is.
Aanslag op de tong
De meeste bacteriën in je mond bevinden zich op de tong en de oorzaak van een slechte adem ligt is in bijna alle gevallen te wijten aan de mond. Je ziet soms wel eens een witte aanslag op je tong. Deze aanslag kan zeer veel slechte bacteriën bevatten. Deze bacteriën leven van de eiwitten die ze uit etensresten ontvangen. Deze eiwitten zullen worden afgebroken, waarbij zwavel verbindingen ontstaan. Het is verstandig om de tongaanslag te verwijderen, anders kun je een zeer slechte adem krijgen.
Aandoeningen aan de keel, neus of oren
In zo’n 5 % van alle gevallen kan een slechte adem veroorzaakt worden door een keel-, neus- of ooraandoening. Als je bijvoorbeeld ontstoken keelamandelen hebt is een slechte adem ook vaak een gevolg hiervan. Deze amandelen kunnen dan bijvoorbeeld verwijderd worden. Ook kunnen de holtes helemaal vol zitten met snot, waardoor je ook via de mond een slechte adem kan krijgen.
De spijsvertering
In zeer weinig gevallen kan een slechte adem ook komen doordat er een verstopping in je spijsverteringskanaal is. Voedsel dat te lang in de darmen zit zal gaan gisten. Deze gassen zullen via je bloedbaan in je longen terecht komen, wat vervolgens weer via je mond naar buiten zal komen.
Het voorkomen van een slechte adem
Een stuk kauwgom of een pepermuntje zullen de geur wel tijdelijk kunnen verbergen, maar zullen niet het probleem kunnen aanpakken. Het is belangrijk om je mond goed te reinigen en de bacteriën en de eiwitten te verwijderen. Geen eiwitten en bacteriën betekend geen zwavelgassen, dus een (blijvend) frissere adem. Hoe kun je het beste je mond reinigen?
Tanden poetsen
Minimaal 2 keer per dag je tanden poetsen is vereist voor een blijvende frissere adem. Als je met een goede tandpasta poets, zul je zo goed mogelijk de tandplak en bacteriën kunnen verwijderen. Probeer bijvoorbeeld een antibacteriële tandpasta en probeer dan ook al die onmogelijke plekjes in je mond te poetsen. De bacteriën hebben zodoende geen kans om te overleven.
De tandarts
Ga regelmatig naar de tandarts voor controle van je gebit. Minimaal twee keer per jaar is toch wel vereist. Buiten het feit dat je voorkomt dat je complicaties krijgt met je gebit, bestrijd je ook nog een slechte adem.
Mondspoeling
Door je mond te spoelen met mondwater zal je alle bacteriën doden, maar ook het tandplak wordt aangepakt. Uitkomst frisse adem en gezond gebit.
Flossen helpt
Je tandenborstel komt helaas niet op alle plekken van je gebit. De ruimte tussen je tanden is belangrijk om niet over te slaan. Hier hopen zicht bacteriën op, waar je gewoonweg niet altijd bij kan. Een rotte eieren lucht tot gevolg.
Aanslag op de tong
Met een tongreiniger kun je de aanslag op je tong aanpakken. Met behulp van een soort tandenborstel met een ribbelvlak erop kun je de tong poetsen en schrapen. Schonere tong en geen bacteriën meer.
Lees verder