Beschadiging buitenkant van het oor: bloemkooloor

Beschadiging buitenkant van het oor: bloemkooloor Een bloemkooloor, ook wel schrompeloor of boksersoor genoemd is een oorschelp dat door beschadiging van het kraakbeen het uiterlijk van een bloemkool heeft gekregen. Beschadiging ontstaat veelal bij contactsporten zoals vechtsporten of rugby waarbij er veelvuldige harde klappen op het oor komen. Piercings door het kraakbeen van het oor kan een ontsteking veroorzaken met een bloemkooloor tot gevolg.

Wat een bloemkooloor is

Andere benamingen voor een bloemkooloor is ook wel een schrompeloor of boksersoor. Het kraakbeen van het oor krijgt door beschadiging het bolle uiterlijk van een bloemkool waardoor de oorschelp ernstig misvormd raakt. Door een ontstoken piercing of door contactsport kan het kraakbeen ernstig beschadigd raken. Ook het vlies dat het oorkraakbeen omhult (perichondrium) raakt ontstoken. Door deze beschadiging ontstaan er bloedingen in het kraakbeen. Het lichaam zal deze kraakbeenbloedingen willen opruimen waarbij niet alleen het bloed wordt opgeruimd, maar ook het kraakbeen zelf. Dit zorgt ervoor dat het oor verschrompelt.

Hoe het ontstaat

Door een flinke klap op het oor kan er een bloeding ontstaan tussen het kraakbeen en het vlies dat dit kraakbeen omhult, ook wel perichondrium genoemd. Dit vlies voorziet het kraakbeen van voedingsstoffen en zuurstof. Als door de bloeding een bloedprop ontstaat, kan de toevoer naar het kraakbeen onderbroken worden wat een misvormde oorschelp tot gevolg heeft. De naam bloemkooloor is gegeven voor deze aandoening omdat dit verschrompelde oor lijkt op een bloemkoolroosje.

Hoe een bloemkooloor wordt behandeld

Als er sprake is van een bloeding onder het kraakbeenvlies van het oor of tussen dit vlies en de huid, is het belangrijk dat het stolsel zo snel mogelijk wordt verwijderd door de arts. Dit kan hij doen door een klein sneetje in het oor te maken en het stolsel eruit te drukken. Daarna wordt er op deze plek een druk uitgeoefend om te voorkomen dat er weer opnieuw een bloedstolsel ontstaat. De druk mag ook niet te hoog zijn omdat dit de bloedvoorziening naar het kraakbeen toe kan belemmeren. Daarnaast is het belangrijk dat deze behandeling steriel uitgevoerd wordt omdat een bacteriële infectie van het perichondrium het probleem juist zal verergeren. Mocht de arts te laat zijn voor deze behandeling en het bloemkooloor is al tot ontwikkeling gekomen kan een plastisch chirurg nog als enige een uitkomst bieden. Daarbij is volledig herstel niet mogelijk omdat behandeling eigenlijk al te laat is.

Hoe een bloemkooloor te voorkomen is bij sport

Indien je een vechtsport of andere vorm van een contactsport uitoefent, dan is het raadzaam om oorbeschermers te dragen om een bloeduitstorting te voorkomen. Bij boksers ontstaan er vaak herhaalde beschadigingen en verwondingen aan het oor. Vandaar ook de naam boksersoor voor deze aandoening. Hierdoor ontstaat er een blauwrode zwelling van de oorschelp als gevolg van de bloeduitstorting tussen het kraakbeen en perichondrium. Deze ontstaat meestal in de bovenste helft aan de voorzijde van het oor. De zwelling is vatbaar voor infecties wat kan leiden tot een bloemkooloor.

Bloemkooloor door piercing

Een bloemkooloor kan ook ontstaan door het aanbrengen van een piercing in het bovenste deel van het oor door het kraakbeen heen. Indien de piercing pijn en zwelling veroorzaakt moet de piercing zo snel mogelijk worden verwijderd en het oor moet daarna zo snel mogelijk worden behandeld. Ook hierbij kan er een bloeding ontstaan tussen het kraakbeen en perichondrium die meestal in de bovenste helft van de voorzijde plaats vindt. Door onvoldoende of late behandeling kan het kraakbeen in het oor verloren gaan waardoor de oorschelp verschrompelt. Artsen adviseren soms bij een ontsteking in het kraakbeen een snelle en agressieve behandeling met antibiotica. Indien de ontsteking niet snel weg is, kan de arts je doorverwijzen naar een specialist. Want als er eenmaal een bloemkooloor is ontstaan, is dit niet meer terug te brengen in de oude staat.

Het dragen van een piercing in de oorlel kan minder kwaad omdat er geen kraakbeen aanwezig is.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloemkooloor: oorzaak en behandelingBloemkooloor: oorzaak en behandelingEen bloemkooloor, in het Engels een cauliflower ear, is een oor die de vorm van een bloemkool heeft. Mensen die een klap…
Bloemkooloor: Vervorming van oor door trauma of wrijvingBloemkooloor: Vervorming van oor door trauma of wrijvingBij een bloemkooloor ontstaat een zwelling aan de oorschelp als gevolg van een bloedstolsel. Dit bloedstolsel ontstaat d…
Info over helixpiercingsEen helixpiercing is een piercing in de rand van de oorschelp. Dit kan dus helemaal bovenin het oor zijn, maar ook meer…
Een othaematoom of bloedoor bij de hondEen othaematoom of bloedoor bij de hondSoms kan je hond een kleine verdikking of bultje op de oorflap vertonen. Meestal is dit onschuldig en verdwijnt dit weer…

Scheelzien, scheel kijken en loensen: operatie en genezenScheelzien, scheel kijken en loensen: operatie en genezenScheelzien (strabisme) of scheel kijken is een afwijking van de stand van de ogen, waarbij de ogen niet op hetzelfde fix…
Slijm bij de ontlasting, wat te doen?Slijm bij de ontlasting, wat te doen?Slijm bij de ontlasting is een symptoom dat mensen zorgen baart. Is dit ook nodig? Vaak denken mensen dat het een voorbo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • - wikipedia
  • - www.huidinfo.nl
  • - www.lasalle.aw
  • - www.volkskrant.nl
Reactie

Anoniem, 14-03-2016
Hallo,
Ik heb net een week mijn 'helix' piercing, die geschoten is. Nu heb ik onder de piercing, bij m'n oorlel een klein blauw plekje. M'n piercing doet wel een klein beetje pijn maar is verder niet gezwollen of ontstoken. En het blauwe plekje zit ook onder de piercing. Is het nodig om me zorgen te maken? Want ik ben nu door alle dingen die ik lees over bloemkooloren wel een beetje bang…
Alvast bedankt
Groetjes! Reactie infoteur, 16-03-2016
Als het blauwe plekje niet snel wegtrekt of je krijgt er toch een ontsteking aan, dan zou ik een huisarts raadplegen. Houd het gewoon even in de gaten. Waarschijnlijk is de blauwe plek gekomen door het schieten van het piercing.
Groetjes,
YMBakker

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.