Roodheid van huid: Oorzaken van rode huiduitslag

Roodheid van huid: Oorzaken van rode huiduitslag Roodheid van de huid (erythrodermie) heeft veel verschillende milde tot ernstige oorzaken, waaronder brandwonden, allergische reacties, infecties en andere aandoeningen. Vaak gaan huidgerelateerde tekenen gepaard met de rode huid, zoals jeuk en een brandend gevoel. Ook algemene tekenen zoals koorts, misselijkheid en duizeligheid treden mogelijk op, afhankelijk van de oorzaak. Voor sommige oorzaken is een thuisbehandeling voldoende terwijl andere oorzaken (dringende) medische hulp vereisen.
Sommige patiënten reageren allergisch op medicatie met roodheid van de huid tot gevolg / Bron: Stevepb, PixabaySommige patiënten reageren allergisch op medicatie met roodheid van de huid tot gevolg / Bron: Stevepb, Pixabay

Allergieën voor medicijnen

Sommige patiënten reageren allergisch op bepaalde medicijnen, zoals:

Deze medicijnen veroorzaken mogelijk jeuk, een huiduitslag, netelroos en een zwelling van de huid. In ernstige gevallen veroorzaakt een medicijnallergie anafylaxie, wat een levensbedreigende aandoening is en waarvoor medische noodhulp nodig is.

Symptomen van anafylaxie kunnen zijn:

Angio-oedeem en rode huid

Angio-oedeem is een vorm van een ernstige zwelling onder het huidoppervlak, dat mogelijk gepaard gaat met netelroos en jeuk. Een allergische reactie op voedsel of medicatie veroorzaakt mogelijk angio-oedeem. Bijkomende symptomen zijn maagkrampen en verkleurde plekken of een huiduitslag op de handen, armen en voeten.

Botinfectie

Bij een botinfectie zijn bacteriën of schimmels in een bot binnengedrongen. Een verwonding of operatie ligt vaak aan de basis van deze aandoening. Bekende tekenen zijn pijn, roodheid, zwelling, stijfheid en warmte in het geïnfecteerde lichaamsdeel. Koorts en koude rillingen komen soms ook voor.

Brandwonden

Soorten

Naast zonnebrand zijn er nog andere soorten brandwonden aan de huid die leiden tot roodheid.
 • Chemische brandwonden: De blootstelling van de huid aan sterke of irriterende chemicaliën, zoals bleekmiddelen, zuren en wasmiddelen, veroorzaakt een chemische verbranding.
 • Elektrische brandwonden: Deze komen tot stand als een sterke elektrische stroom, zoals een blootliggende draad, de huid bereikt.
 • Stralingsbrandwonden: De blootstelling aan straling brengt schade toe aan de huid en veroorzaakt dan brandwonden. Brandwonden zijn bijvoorbeeld mogelijk een bijwerking van radiotherapie voor de behandeling van kanker.
 • Thermische brandwonden: Deze brandwonden verschijnen wanneer de huid in contact komt met iets warms, zoals vlammen, stoom en hete vloeistoffen
 • Wrijvingsbrandwonden: Wanneer de huid herhaaldelijk tegen een ruw oppervlak of materiaal wrijft, veroorzaakt dit wrijvingsbrandwonden.

Stadium

Artsen classificeren brandwonden volgens hun ernst:
 • Eerstegraadsbrandwonden zijn de mildste en bestaan meestal uit roodheid van de huid.
 • Tweedegraads- en derdegraadsbrandwonden zijn ernstiger en beschadigen meerdere huidlagen.
 • Vierdegraadsbrandwonden zijn het meest ernstig en tasten de botten en spieren onder de huid aan.

Dermatitis

Dermatitis of eczeem verwijst naar een groep ontstekingshuidaandoeningen. Deze aandoeningen veroorzaken meestal rode, jeukende plekken op de huid waar ontstekingen zijn opgetreden.

Enkele veel voorkomende soorten dermatitis zijn:
 • Atopische dermatitis (atopisch eczeem) is dit een langdurige vorm van dermatitis die vaak optreedt bij kinderen.
 • Seborreïsche dermatitis (roos): Dit is een chronische vorm van dermatitis die zich voornamelijk op de hoofdhuid ontwikkelt, maar soms ook verschijnt op andere lichaamsdelen waar veel olieproducerende klieren aanwezig zijn, zoals het gezicht en de borst.
 • Contactdermatitis: Deze vorm van dermatitis treedt op wanneer de huid in direct contact komt met een irriterende stof. De patiënt krijgt hierdoor te maken met een jeukende uitslag.

Dermatitis leidt mogelijk tot een aantal andere symptomen, waaronder:
 • andere huidskleurveranderingen
 • een droge, schilferige of hobbelige huid
 • een schilferende huid
 • met vocht gevulde blaren
 • netelroos, waarbij zich een jeukende, gezwollen, rode uitslag vormt

Infecties en rode huiduitslag

Cellulitis

Cellulitis is een huidinfectie die zonder (snelle) behandeling levensbedreigend is. Cellulitis treedt op wanneer bacteriën diepe lagen van de huid infecteren en ervoor zorgen dat het gebied rood, gezwollen, gevoelig en vaak warm wordt. Cellulitis veroorzaakt ook koortsachtige symptomen, soms voordat de huid wordt aangetast. Deze symptomen bestaan uit:

Een bloedbaaninfectie (sepsis) is een mogelijke complicatie van cellulitis.

Folliculitis

Folliculitis is een veel voorkomende aandoening waarbij de haarzakjes in de huid ontstoken raken. De ontsteking is vaak het gevolg van een bacteriële infectie of schimmelinfectie. Bij folliculitis verschijnen kleine groepjes rode, jeukende bulten rond de aangetaste follikels. Het gebied is mogelijk gevoelig. Daarnaast ontstaan in deze gebieden mogelijk met pus gevulde blaasjes.

Gordelroos

Gordelroos is een virale infectie die een rode uitslag of blaasjes op de huid veroorzaakt. De uitslag verschijnt meestal op de romp, maar tast elk lichaamsdeel mogelijk aan, inclusief het gezicht en de ogen. Gordelroos begint meestal met een brandend of tintelend gevoel, wat in sommige gevallen zeer pijnlijk is. Een aantal patiënten kampt met blaasjes die gevuld zijn met vocht, vaak aan slechts één kant van het lichaam. Alleen patiënten die eerder waterpokken hebben gehad, ontwikkelen mogelijk gordelroos.

Ringworm

Bij ringworm, een schimmelinfectie van de huid, ontstaat een cirkelvormige jeukende, schilferige en rode huiduitslag met een verhoogde rand. De huid in het midden van de ring lijkt helder en gezond. De randen van de ring verspreiden zich verder naar buiten.

Roodvonk

Roodvonk is een besmettelijke bacteriële infectie die meestal kinderen treft. De infectie veroorzaakt een rozerode uitslag die ruw aanvoelt. De uitslag begint meestal op de borst, maar breidt zich mogelijk uit naar andere lichaamsdelen.

Andere symptomen van roodvonk zijn onder andere:

Insectenbeet of insectensteek

Diverse insectenbeten of insectensteken veroorzaken warmte, roodheid, zwelling, jeuk en/of pijn op of rond de plaats van de beet of steek.

Lupus

Lupus is een chronische aandoening waarbij het immuunsysteem per ongeluk de organen en weefsels van het lichaam aanvalt. De auto-immuunaandoening tast mogelijk elk lichaamsdeel aan, zoals onder andere de huid. Sommige patiënten met lupus ontwikkelen een huiduitslag op het gezicht, de nek en de hoofdhuid. Dit zijn meestal vlindervormige gebieden met een rode, gezwollen huid (vlinderuitslag).

Osteosarcoom

Osteosarcoom is een type botkanker dat vaak optreedt bij kinderen. De botkanker ontwikkelt zich meestal in het scheenbeen (tibia) bij de knie, het dijbeen (femur) bij de knie of het bovenarmbeen (humerus) bij de schouder. Veelvoorkomende symptomen zijn botpijn (in beweging, in rust of bij het optillen van objecten), botbreuken, zwelling, roodheid en hinken.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij een overproductie van nieuwe huidcellen ontstaat, hetgeen resulteert in rode, droge, korstige stukken huid met zilverachtige schilfers. Deze plekken ontwikkelen zich meestal op de ellebogen, de knieën of de hoofdhuid, maar ze komen mogelijk overal op het lichaam tot stand. De symptomen van psoriasis komen en gaan in cycli.

Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende aandoening die op lange termijn roodheid van de huid veroorzaakt, meestal op het gezicht. De aandoening begint meestal met blozen, waardoor de huid tijdelijk rood lijkt. Deze perioden van blozen worden langer duren wanneer rosacea vordert. Na verloop van tijd is de roodheid dan permanent. In de gebieden ontstaan mogelijk ook nog vlekken en brandende of prikkelende gevoelens.

Tromboflebitis

Bij tromboflebitis ontstaat een ontsteking van een oppervlakkige ader, hetgeen het gevolg is van een bloedstolsel. Meestal zijn de benen aangetast. Bekende symptomen zijn onder meer gevoeligheid, warmte, roodheid en een zichtbare stuwing langs de ader.

Warmte-uitslag

Warmte-uitslag (zweetuitslag) is een aandoening waarbij de huid geïrriteerd raakt door hete of vochtige omstandigheden. De uitbraak bestaat uit rode, jeukende huidplekken met trossen kleine, opgeheven puistjes. Deze plekken zijn mogelijk ongemakkelijk en veroorzaken een stekende of stekelige sensatie. Warmte-uitbarstingen ontwikkelen zich vaak in gebieden van huidplooien waarbij huid-op-huid contact optreedt, zoals in de liesstreek of in de elleboogplooien.

Door blootstelling aan de zon ontstaat mogelijk zonnebrand, wat gepaard gaat met een rode huiduitslag / Bron: Blueeve, PixabayDoor blootstelling aan de zon ontstaat mogelijk zonnebrand, wat gepaard gaat met een rode huiduitslag / Bron: Blueeve, Pixabay

Zonnebrand en roodheid van de huid

Zonnebrand is een veelvoorkomende oorzaak van de rode huid en resulteert meestal uit langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht zonder voldoende bescherming. De ultraviolette stralen van zonlicht beschadigen de huid, die rood wordt omdat het lichaam meer bloed naar het getroffen gebied stuurt om de schade te herstellen. Andere symptomen zijn gevoeligheid, blaren, jeuk en schilfering van de huid.

Alarmsymptomen bij huid die roodgekleurd is

Het is niet altijd nodig om een arts te raadplegen voor roodheid van de huid. Een patiënt behandelt een milde rode huid vaak thuis door vochtinbrengende middelen toe te passen en veel vocht te drinken. Sommige oorzaken van een rode huid vereisen echter medische hulp. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als de uitslag:
 • blijft terugkomen
 • grote lichaamsdelen bestrijkt
 • optreedt naast koorts
 • pijnlijk is
 • plotseling verschijnt en zich snel verspreidt
 • tekenen van een infectie vertoont, zoals warm aanvoelen of pus of andere vloeistoffen produceren
 • na enkele dagen niet verdwijnt

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode branderige huid gezicht: prikkende huid en rode vlekkenRode branderige huid gezicht: prikkende huid en rode vlekkenEen rode, brandende huid op je gezicht kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de oorzaak. Je kunt last hebbe…
Rode scrotum syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingRode scrotum syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingHet rode scrotum syndroom is een zeldzaam syndroom waarbij het scrotum of balzak – de huidplooi achter de penis waarin z…
Huiduitslag op de penis: Oorzaken van uitslagHuiduitslag op de penis: Oorzaken van uitslagSoms krijgen mannen te maken met een huiduitslag op de penis. De man heeft dan rode, jeukende plekken op het puntje van…
Maculopapulaire uitslag: Huiduitslag met vlekken en bultjesMaculopapulaire uitslag: Huiduitslag met vlekken en bultjesEen macule is een klein, plat en verkleurd gebied op de huid. Een papel is een klein verheven bultje op de huid. Een mac…

Gekneusde enkel: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseGekneusde enkel: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseBij een gekneusde enkel of een verstuiking van de enkel klapt je voet plotsklaps naar binnen, als gevolg waarvan de enke…
Antibioticaresistentie: Geen werking meer van antibioticaAntibioticaresistentie: Geen werking meer van antibioticaAntibiotica werken door bacteriën te doden of te voorkomen dat de bacteriën gaan groeien. Het verkeerd gebruik van antib…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bobjgalindo, Wikimedia Commons (GFDL)
 • Geraadpleegd op 31 oktober 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How To Calm A Skin Freakout, https://www.refinery29.com/en-us/rosacea-treatment-skin-redness
 • Skin redness, https://clinicofcosmeticsurgery.com/skin-redness/
 • Skin redness, https://www.healthline.com/health/skin-redness
 • What can cause red skin?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323521.php
 • What causes facial redness and inflammation, https://www.laroche-posay.co.uk/what-causes-facial-redness-and-inflammation
 • What is Causing My Skin's Redness?, https://www.academicderm.com/blog/post/what-is-causing-my-skins-redness.html
 • What's Causing All That Skin Redness?, https://www.shape.com/lifestyle/beauty-style/whats-causing-skin-redness
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Blueeve, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.