Rosacea: Huidaandoening met roodheid en zwelling in gezicht

Rosacea: Huidaandoening met roodheid en zwelling in gezicht Rosacea is een veel voorkomend chronisch huidprobleem waardoor het gezicht blijvend rood is. Dit gaat soms gepaard met zwelling en huidzweren die er uitzien als acne, terwijl rosacea eigenlijk niet hetzelfde is als acne. Ook de ogen zijn aangetast door de vaak ontsierende huidaandoening. De aandoening treedt veelal op bij vrouwelijke dertigplussers met een lichte huidskleur. Vele mogelijk uitlokkende factoren verergeren de symptomen. De aandoening valt niet te genezen maar enkele behandelingsmethoden verlichten de symptomen.

Epidemiologie en risicofactoren rosacea

Vrouwelijke patiënten zijn vaker aangetast dan mannen. De aandoening komt minder vaak voor bij mannen, maar de symptomen zijn vaak wel ernstiger. Verder presenteert de aandoening zich meestal tussen dertig- en vijftigjarige leeftijd. De ziekte komt tot slot vaker voor bij patiënten met een lichte huidskleur. De aandoening komt vaak voor, maar exacte cijfers zijn niet gevonden in de geraadpleegde bronnen.

Oorzaken huidaandoening

Het is niet bekend hoe rosacea ontstaat. Bij rosacea zijn de bloedvaten net onder de huid gezwollen. Dit gaat soms gepaard met andere huidaandoeningen, zoals acne vulgaris en seborroe, maar ook met enkele oogaandoeningen zoals blefaritis en keratitis.

Symptomen: Roodheid en zwelling in gezicht, ogen

De symptomen presenteren zich vooral in de winter en verbeteren in de zomer. Ze variëren bovendien in ernst en uitgebreidheid. Bij mannen zijn de symptomen meestal ernstiger dan bij vrouwen, al zijn vrouwen wel vaker getroffen. De symptomen variëren per patiënt, maar in de menopauze verergeren de symptomen bij sommige vrouwen wel. Vooral het gezicht en de ogen zijn aangetast.

Gezicht

Vooral het gezicht is aangetast (neus, wangen, kin, voorhoofd en één of beide oren). De patiënt heeft hierbij huidzweren die lijken op acne. Soms zijn de zweren nogal vochtig, maar ook korstige huidzweren treden op. Hierdoor krijgt de patiënt een nogal grof uiterlijk. Wat het gezicht betreft, ziet dit er rood (donkerrood tot paarsrood) uit (in medische termen is dit gekend als erytheem), bloost de patiënt en heeft hij een rode neus (drankneus of bloemkoolneus). Voorts heeft de patiënt een verbrand of een stekend gevoel in het gezicht. Op het gezicht zijn teleangiëctasieën (huidaandoening met verwijde bloedvaten) of couperose zichtbaar. Dit zijn spinachtige bloedvaten waarbij roodheid en ontsteking van de huidklieren in het gezicht optreden.

Ogen

Bij de helft van de patiënten treden ooggerelateerde symptomen op die vaak terugkomen en variëren van mild tot ernstig. De ogen zijn dan geïrriteerd, bloeddoorlopen en waterig (tranende ogen). Ook heeft de patiënt last van fotofobie, wat staat voor overgevoeligheid voor licht. Pijn komt hierbij ook voor. De oogaandoeningen blefaritis, keratitis, conjunctivitis en meibomitis treden bovendien mogelijk op. Tot slot heeft de patiënt met oculaire rosacea mogelijk cefalalgie, de medische term voor hoofdpijn.

Diagnose onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De diagnose van de huidaandoening valt meestal al op basis van de zichtbare symptomen te stellen. Hiervoor zijn geen verdere diagnostische onderzoeken vereist.

Diagnostisch onderzoek

Soms voert de arts toch nog een huidbiopsie uit om andere huidaandoeningen uit te sluiten.

Differentiële diagnose

Huid
De arts verwart cutane rosacea (de huidgerelateerde symptomen) mogelijk met volgende ziekten:

Ogen
Oculaire rosacea (de ooggerelateerde symptomen) verwart de arts mogelijk met volgende aandoeningen:

Behandeling

Voor rosacea is geen effectief bewezen behandeling beschikbaar. Via zelfzorgmaatregelen en professionele medische behandelingen verlicht de patiënt wel de symptomen.

Zelfzorg

Bepaalde uitlokkende factoren (triggers) verergeren de symptomen of doen de symptomen weer opflakkeren. Deze triggers omvatten mogelijk alcohol, bepaalde geneesmiddelen (vaatverwijdende middelen), blootstelling aan zon en activiteiten in warm weer, cafeïne, cosmetica, hete baden, inspanning, koud weer, kruidig voedsel, meer wind, shampoos, specifieke huidproducten, stress en warme dranken.

Professionele medische zorg

Antibiotica werken bij sommige patiënten voor het verminderen van de huidproblemen. Deze medicatie neemt de patiënt dan oraal (via de mond) in of brengt hij aan op de huid. Daarnaast schrijft de arts indien mogelijk krachtige medicatie voor om ernstige rosacea te verminderen. In zeer ernstige gevallen vermindert laserchirurgie de roodheid. Voorts is (plastische) chirurgie beschikbaar voor de gezichtsafwijkingen. De chirurg verwijdert tevens mogelijk het gezwollen neusweefsel waardoor het uiterlijk verbetert. Een goede ooglidhygiëne is verder van primordiaal belang. Bij droge ogen neemt de patiënt kunsttranen. Verder zijn oogzalven en oogdruppels voor de patiënt beschikbaar. Hij gebruikt de oogdruppels steevast via correcte oogdruppelrichtlijnen.

Prognose rosacea

Rosacea is een onschuldige aandoening, maar de patiënt voelt zich mogelijk beschaamd of verliest zijn zelfvertrouwen, soms met (ernstige) psychische problemen tot gevolg. De aandoening valt niet te genezen maar dankzij een effectieve behandeling verminderen de symptomen. Wel komen de symptomen regelmatig terug. De ernst en uitgebreidheid van de terugkerende symptomen verminderen echter bij de meeste patiënten naarmate de tijd vordert.

Complicaties ziekte

Blijvende veranderingen in het uiterlijk, zoals bijvoorbeeld een rode, gezwollen neus en een verlies van eigenwaarde zijn mogelijke complicaties van rosacea.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rosacea fulminans: bultjes, puistjes en roodheid in gezichtRosacea fulminans: bultjes, puistjes en roodheid in gezichtRosacea fulminans, ook bekend als 'pyoderma faciale', is een zeldzame, ernstige variant van rosacea en wordt gekarakteri…
Rosacea, is te verminderen!Rosacea, voor velen een onbekende aandoening behalve voor diegene die het hebben. Het is een ernstige huidaandoening in…
Acne rosacea: acne bij volwassenenAcne rosacea: acne bij volwassenenDacht je eindelijk van die jeugdpuistjes af te zijn, krijg je op latere leeftijd opnieuw acne?! Acne rosacea is een aand…
Rosacea: verschijnselen, behandelingRosacea: verschijnselen, behandelingRosacea is een ontsierende huidafwijking van het gezicht. Het komt vooral voor bij vrouwen boven de 30, maar kan ook man…

Stijve handen, polsen en voeten: door reumatoïde artritisStijve handen, polsen en voeten: door reumatoïde artritisStijve handen en voeten bij opstaan of in de ochtend is een vervelende klacht die kan duiden op reumatoïde artritis, vaa…
Cysticercose: Varkensworminfectie in verschillende weefselsCysticercose: Varkensworminfectie in verschillende weefselsCysticercose, ook gekend als cysticercosis, is een infectie veroorzaakt is door de parasiet Taenia solium, een varkensli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hr.icio, Flickr (CC BY-2.0)
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 18 mei 2016
  • Ocular Rosacea Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/1197341-differential, geraadpleegd op 18 mei 2016
  • Rosacea Background, http://emedicine.medscape.com/article/1071429-overview#showall, geraadpleegd op 18 mei 2016
  • Rosacea Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/1071429-differential, geraadpleegd op 18 mei 2016
  • Rosacea, http://www.huidarts.com/huidaandoeningen/rosacea/, geraadpleegd op 18 mei 2016
  • Rosacea, http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/rosacea.htm , geraadpleegd op 18 mei 2016
  • Rosacea, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000879.htm, geraadpleegd op 18 mei 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.