Gezwollen gezicht: Oorzaken van zwelling van gelaat

Gezwollen gezicht: Oorzaken van zwelling van gelaat Bij een gezwollen gezicht hoopt zich vocht op in de weefsels van het gezicht. De oorzaken variëren van mild tot levensbedreigend. Patiënten moeten aan de arts melden of ze pijn hebben, waar de pijn zich bevindt, hoe lang de zwelling al aanwezig is, welke factoren de zwelling beïnvloeden, en of er andere symptomen zijn. Hoewel sommige oorzaken thuis behandeld kunnen worden, is medisch advies nodig bij infecties of allergische reacties. Ernstige zwellingen of ademhalingsproblemen vereisen onmiddellijke medische hulp.
Sommige patiënten reageren allergisch op voedsel met een gezwollen gezicht als gevolg / Bron: Jill111, PixabaySommige patiënten reageren allergisch op voedsel met een gezwollen gezicht als gevolg / Bron: Jill111, Pixabay

Allergieën en zwelling van het gezicht

Een allergische reactie op voedsel (voedselallergie), stuifmeel, een medicijn, huidschilfers van honden of een andere stof kan een ontsteking van het gezicht veroorzaken, vooral rond de ogen en de neus. Rode ogen, jeukende ogen, waterige ogen, niezen, een loopneus, netelroos, een piepende ademhaling (stridor), ademhalingsproblemen en een gezwollen gezicht zijn enkele symptomen van allergieën. Antihistaminica bestrijden de allergische reactie.

Cellulitis en gezwollen gezicht

Cellulitis is een bacteriële huidinfectie waarbij de patiënt mogelijk te maken krijgt met een snel opgeblazen gezicht (of een ander lichaamsdeel) dat bovendien warm aanvoelt en een rode kleur krijgt. Gezichtspijn, een rood gezicht, hoofdpijn, koorts, rillingen en spierpijn kunnen ook optreden. Wanneer deze symptomen verschijnen en vooral wanneer de zwelling zich verspreidt, is onmiddellijke medische hulp nodig. Onbehandeld kan de ziekte dodelijk zijn, maar dankzij een antibioticakuur herstellen de meeste patiënten binnen twee weken.

Vermoeidheid en concentratieproblemen treden op bij nierfalen / Bron: Concord90, PixabayVermoeidheid en concentratieproblemen treden op bij nierfalen / Bron: Concord90, Pixabay

Chronische nierziekte en zwelling in het gezicht

Bij een chronische nierziekte (chronisch nierfalen) stoppen de nieren geleidelijk met werken. Meestal zijn ouderen aangetast. Vermoeidheid, concentratieproblemen, een verlies van eetlust, een verminderde zin in seks (verminderd libido), onbedoeld gewichtsverlies en een gezwollen gezicht zijn enkele symptomen van nierfalen.

Chronische sinusitis en gezichtsoedeem

Sinussen zijn met lucht gevulde ruimten tussen de ogen en achter het voorhoofd, de neus en de jukbeenderen. Wanneer de sinussen ontstoken of geïnfecteerd zijn, raken ze verstopt met slijm. De druk veroorzaakt een doffe pijn rond de ogen, een groenachtig-gele afscheiding uit de neus (sputum), een loopneus, congestie (verstopte sinussen), vermoeidheid, slaapproblemen en beukende hoofdpijn. Bij chronische sinusitis heeft de patiënt ook last van een gezwollen gezicht. Meestal ligt een virus aan de basis van sinusitis. Voldoende rust nemen en water drinken in combinatie met het nemen van vrij verkrijgbare antihistaminica behandelen deze aandoening.

Hormonale aandoeningen en gezichtszwelling

Acromegalie

Acromegalie is een zeldzame aandoening waarbij het lichaam te veel groeihormoon aanmaakt. In de meeste gevallen is de overtollige hormoonproductie het gevolg van een klein goedaardig gezwel in de hypofyse. Vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, een gewichtstoename en problemen met het gezichtsvermogen kunnen optreden. De arts verwijdert het abnormale gezwel in de hypofyse.

Patiënten met het Cushing-syndroom hebben sneller blauwe plekken / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Patiënten met het Cushing-syndroom hebben sneller blauwe plekken / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Cushing-syndroom

Het Cushing-syndroom ontstaat door een verhoogde hoeveelheid cortisol in het lichaam. Deze aandoening is meestal te wijten aan het gebruik van glucocorticosteroïde medicatie, een longtumor, een hypofysetumor (soort hersentumor) of een bijniertumor. Door de hormonale onbalans kunnen de volgende symptomen optreden:
  • dikkere of meer lichaamsbeharing
  • een abnormale menstruatie
  • een afgerond en rood, gezwollen gezicht (maangezicht)
  • een hoge bloeddruk (hypertensie)
  • een hoge bloedsuikerspiegel (hyperglykemie)
  • een laag libido (zin in seks)
  • een opeenhoping van vet op de achterkant van de nek en de schouders
  • een opeenhoping van vet op de borst en buik, met slanke armen en benen
  • grote paarse striae (striemen)
  • harige tepels (zelden)
  • neerslachtigheid
  • snel blauwe plekken
  • stemmingswisselingen
  • vruchtbaarheidsproblemen
  • zwakte in de bovenarmen en dijen

De patiënt stopt geleidelijk met corticosteroïden als deze de oorzaak zijn van het Cushing-syndroom. Tumoren worden chirurgisch verwijderd en daarna volgt mogelijk nog radiotherapie. Sommige patiënten hebben levenslang medicatie nodig.

Kanker

Acute lymfatische leukemie

Acute lymfatische leukemie (ALL) is een vorm van kanker die de witte bloedcellen treft. Deze ziekte komt het vaakst voor bij kinderen tussen de twee en vijf jaar. Patiënten met deze ziekte worden erg snel ziek. Ze kampen met ernstige vermoeidheid, duizeligheid, verlies van eetlust, koorts, kortademigheid, en uiteindelijk leidt de ziekte tot beenmergfalen (onvoldoende productie van bloedcellen). Een bloedonderzoek bevestigt de diagnose. ALL is een ernstige aandoening die meestal wordt behandeld met agressieve chemotherapie.

Hodgkin-lymfoom

Een Hodgkin-lymfoom is een vorm van kanker van het lymfestelsel, dat deel uitmaakt van het immuunsysteem. Cellen in het lymfestelsel groeien abnormaal en verspreiden zich dan buiten het lymfestelsel. Vermoeidheid, verlies van eetlust, kortademigheid, buikpijn en koorts zijn bekende tekenen van deze aandoening. De behandeling is gebaseerd op een combinatie van chemotherapie, radiotherapie en, in sommige gevallen, stamceltransplantatie.

Systemische lupus erythematosus (SLE) en een gezwollen gezicht

Systemische lupus erythematosus (SLE) is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. Deze ziekte komt vooral voor bij vrouwen. Symptomen van lupus variëren, maar de meest voorkomende zijn vermoeidheid, ]huiduitslag (vooral in het gezicht), gewrichtspijn en een gezwollen gezicht. De behandeling van lupus bestaat uit het onderdrukken van het immuunsysteem met behulp van medicatie.

Uremie en zwelling van het gezicht

Bij uremie functioneren de nieren niet goed en hopen afvalstoffen zich op in het bloed. Deze aandoening kan veroorzaakt worden door een chronische nierziekte, maar ook door acute nierproblemen zoals nierstenen of een infectie. Symptomen zijn onder andere misselijkheid, braken, vermoeidheid, jeuk, en gezwollen enkels, benen en gezicht. De behandeling bestaat uit dialyse of niertransplantatie.

Zwangere vrouwen en zwelling van het gezicht

Pre-eclampsie

Pre-eclampsie is een complicatie die optreedt tijdens de zwangerschap en wordt gekenmerkt door een hoge bloeddruk en schade aan andere organen, vaak de nieren. Symptomen zijn onder andere ernstige hoofdpijn, veranderingen in het gezichtsvermogen, buikpijn, misselijkheid, en zwelling van het gezicht, handen en voeten. Pre-eclampsie kan levensbedreigend zijn voor zowel de moeder als het kind en vereist onmiddellijke medische aandacht. De enige definitieve behandeling is de bevalling van het kind.

Behandeling en preventie van gezichtszwelling

De behandeling van gezichtszwelling hangt af van de onderliggende oorzaak. Voor allergieën kunnen antihistaminica of corticosteroïden worden voorgeschreven. Bacteriële infecties, zoals cellulitis, vereisen antibiotica. Chronische aandoeningen zoals nierfalen of lupus vereisen gespecialiseerde behandeling door een arts. Het vermijden van bekende allergenen, het handhaven van een gezonde levensstijl en regelmatige medische controles kunnen helpen bij het voorkomen van sommige oorzaken van gezichtszwelling.

Conclusie

Gezichtszwelling kan vele oorzaken hebben, variërend van allergische reacties tot ernstige medische aandoeningen zoals kanker of nierfalen. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te identificeren en passende medische behandeling te zoeken. Bij plotselinge of ernstige zwelling moet onmiddellijk medische hulp worden ingeroepen om mogelijke complicaties te voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Meige: Erfelijke lymfoedeem met gezwollen benenZiekte van Meige: Erfelijke lymfoedeem met gezwollen benenDe ziekte van Meige is geclassificeerd als primaire lymfoedeem. De zwelling van de lymfeklieren is met andere woorden ni…
Opgezet, gezwollen, pafferig gezicht: gezichtsoedeemOpgezet, gezwollen, pafferig gezicht: gezichtsoedeemZwellingen kunnen overal in en aan het lichaam voorkomen. Meest opvallende en voor iedereen direct zichtbaar is een gezi…
Gezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsGezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsEen gezwollen pols of polszwelling is meestal een symptoom van een traumatische verwonding, waaronder verstuikingen van…
Gezwollen gehemelte: oorzaken zwelling van het gehemelteGezwollen gehemelte: oorzaken zwelling van het gehemelteAf en toe kan het gehemelte geïrriteerd raken. Een pijnlijk en gezwollen gehemelte kan diverse oorzaken hebben. Het dak…

Schimmelnagel (onychomycose): Oorzaken van schimmelinfectieSchimmelnagel (onychomycose): Oorzaken van schimmelinfectieBij een schimmelnagel groeit een schimmel in en rond de vingernagel of teennagel. Deze veel voorkomende aandoening komt…
Galactorroe: Afscheiding uit tepel, niet door zwangerschapGalactorroe: Afscheiding uit tepel, niet door zwangerschapEen melkwitte tepelafscheiding komt soms tot stand door hormonale veranderingen: tijdens de zwangerschap en de borstvoed…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 27 mei 2018:
  • 7 Reasons Why Your Face Could Be Swollen, https://www.womenshealthmag.com/health/a19906900/reasons-your-face-is-swollen/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Cushing-syndroom: Te veel cortisol in lichaam, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/179449-cushing-syndroom-te-veel-cortisol-in-lichaam.html
  • Facial swelling, https://medlineplus.gov/ency/article/003105.htm
  • Facial swelling. Why does the face swell and what should you do?, https://iliveok.com/health/facial-swelling-why-does-face-swell-and-what-should-you-do_106253i15995.html
  • Harige tepels: Oorzaken van haar op tepels (tepelharen), https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/187015-harige-tepels-oorzaken-van-haar-op-tepels-tepelharen.html
  • Have you got a swollen face? Swelling here could be a sign of this killer disease, https://www.express.co.uk/life-style/health/899487/lung-cancer-symptoms-signs-causes-swollen-face
  • Medicatie-geïnduceerde overgevoeligheidssyndroom, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/185111-medicatie-geinduceerde-overgevoeligheidssyndroom.html
  • Swollen Face Symptoms, Causes & Treatment Options, https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/swollen-face/
  • Top 9 Severe Face Swelling Causes, https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/severe-face-swelling/
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Concord90, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.