Bunionette: symptomen en oorzaken van bult bij kleine teen

Bunionette: symptomen en oorzaken van bult bij kleine teen Een bunionette is een pijnlijke uitstekende knobbel, bult of zwelling net voor de kleine teen. In het Engels wordt een bunionette ook wel een tailor’s bunion genoemd. 'Tailor' betekent 'kleermaker' en het vaak zitten in een kleermakerszit kan een bunionette veroorzaken en hier heeft de klacht zijn naam dan ook aan te danken. De belangrijkste oorzaak van een bunionette zijn smalle schoenen – vooral die met hoge hakken – die niet genoeg ruimte aan de tenen bieden, zodat de grote en de kleine teen samengedrukt worden naar het midden waar de andere drie tenen zitten. Als de bult zich aan de basis van de grote teen voordoet, dan wordt dit een 'bunion' genoemd. Er zijn enkele behandelingsopties beschikbaar voor een bunionette, evenals enkele zelfzorgmaatregelen om de symptomen te verzachten. In sommige gevallen is een operatie nodig om de bunionette te verwijderen en de klachten definitief te verhelpen. De prognose na ene operatieve ingreep is goed. Na herstel ben je geheel klachtenvrij.
Symptomen van een bunion: pijnlijke bult bij de grote teen / Bron: Photographee.eu/Shutterstock.comSymptomen van een bunion: pijnlijke bult bij de grote teen / Bron: Photographee.eu/Shutterstock.com

Wat is een bunionette?

Een bunion is een geïrriteerde, pijnlijke ontsteking en zwelling aan de zijkant van de grote teen. Men spreekt van een bunionette als deze bult zich aan de basis van de kleine teen bevindt. Vaak treedt er ook eeltvorming op en soms buigt de kleine teen over of onder de vierde teen. Een bunionette wordt meestal veroorzaakt door slecht passende schoenen en structurele voetproblemen. Een arts kan een injectie met corticosteroïden toepassen om zwelling en pijn te verminderen.

Symptomen: bult bij de kleine teen

Een bunionette verschijnt aan de buitenkant van de voet, dichtbij de kleine teen. Het kenmerkende symptoom van een bunionette is een gezwollen, harde bult aan de buitenkant van de voet bij de kleine teen. De bult kan na verloop van tijd groter worden en rood en pijnlijk zijn. De zwelling, roodheid en pijn kunnen ook erger worden als je voet de ganse dag tegen een (te krappe) schoen wrijft. Een bunionette kan op één of beide voeten verschijnen. Een bunionette kan kan problemen geven bij het lopen, zoals pijn en irritatie wat van invloed is op de manier waarop je loopt.

Oorzaken van een bunionette

Het dragen van slecht passende schoenen, strakke schoenen of schoenen met hoge hakken, die de voet in een ongemakkelijke positie plaatsen, kan leiden tot eeltknobbels of een bunionette. Anatomische problemen met de voet en enkel kunnen ook een bunionette veroorzaken. Iemand met zwakke enkels of harde dan wel stijve kuitspieren kan meer vatbaar zijn voor eeltknobbels. Genetische factoren kunnen ook een rol spelen in de ontwikkeling van een bunionette. Iemand wiens ouders eeltknobbels hebben als gevolg van platvoeten of teenafwijkingen, heeft ook meer kans op een bunionette. Een bunionette ontwikkelt zich meestal geleidelijk. Een bunionette kan zich ontwikkelen op jonge leeftijd en pas jaren later voor klachten zorgen.

Onderzoek en diagnose

Een huisarts of podoloog kan een bunionette diagnosticeren door alleen maar naar je voet te kijken. Een röntgenfoto kan problemen met het bot van je kleine teen aanhef licht brengen.

Zelfzorg

Sommige eenvoudige aanpassingen kunnen de pijn die een bunionette teweegbrengt verlichten, hoewel je daarmee niet van de bult afkomt.

Icepack aanbrengen

Een arts kan adviseren om drie tot vier keer per dag gedurende 10 minuten per keer een icepack aan te brengen op de aangedane voet.

Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's)

Sommige vrij verkrijgbare NSAID's kunnen helpen pijn en zwelling te verminderen, zoals naproxen of ibuprofen. Lees altijd eerst de bijsluiter voor gebruik.

Kracht en flexibiliteit vergroten

Door elke dag oefeningen te doen om de voet en de enkel te versterken, kun je een goede loophouding aannemen en daardoor kan de druk op de bunion worden verminderd.

Hoge hakken kunnen voetklachten veroorzaken / Bron: Jill111, PixabayHoge hakken kunnen voetklachten veroorzaken / Bron: Jill111, Pixabay

Verandering van schoenen

Het dragen van comfortabele, goed passende schoenen met voldoende ruimte voor de tenen, kan de druk op de bunionette verlichten. Schoenen die smal of stijf zijn of schoenen met hoge hakken, kunnen de symptomen verergeren. In sommige gevallen kunnen speciale orthopedische schoenen worden gemaakt die zijn afgestemd op je voeten.

Steunzolen

Inlegzolen die zijn gemaakt om de bogen van de voeten te ondersteunen, kunnen de druk op de bunionette verminderen. Een orthopedisch chirurg of een podoloog kan de persoon helpen beslissen hoeveel steunboog zij nodig hebben.

Kleineteenbeschermer
Een vrij verkrijgbare bunionette-kleineteenbeschermer kan in principe in elke schoen worden gedragen en heeft een goed passend zacht siliconen kussentje, dat prima op z’n plaats blijft en de tenen comfortabel van elkaar houdt. De siliconengelbeschermer zorgt ervoor dat de klappen op de kleine teen opgevangen worden.

Medische behandeling

Wanneer thuisbehandeling de klachten van een bunionette niet verlichten, kan je huisarts injecties met een corticosteroïd toedienen rond je kleine teengewricht. Corticosteroïden helpen de zwelling te verminderen. Je huisarts kan ook een inlegzool op maat aanbevelen om de bunionette op te vangen en pijn en irritatie te voorkomen.

Als de pijn en zwelling niet verdwijnen, of als je geen normale schoenen kunt dragen omdat de bunionette zo groot is geworden, kan een operatie uitkomst bieden. Een operatieve ingreep van een bunionette is een poliklinische procedure, dus je gaat dezelfde dag nog naar huis. Welke operatie uitgevoerd wordt, hangt af van het type bult. Zo kan er bijvoorbeeld een stukje bot worden verwijderd zodat de bult minder groot wordt of verdwijnt.

De chirurg zal anesthesie geven om pijn te voorkomen en dan het weefsel dat uitsteekt verwijderen. De chirurg kan ook een deel van het bot in de kleine teen verwijderen om de teen recht te zetten. Een orthopedisch chirurgische ingreep waarbij een stuk bot wordt doorgenomen, wordt osteotomie genoemd. Het bot wordt op zijn plaats gehouden met een schroef, plaat of stuk staaldraad.

Hersteltijd en prognose

De hersteltijd is gebaseerd op de behandeling die is uitgevoerd. Bij een operatie kan de hersteltijd variëren. Rust en hooghouden van de voet is vaak twee weken. In de meeste gevallen worden zelf oplosbare hechtingen gebruikt. Soms zijn krukken nodig. Na gemiddeld 4 weken kun je weer zittend werk verrichten en na gemiddeld 6 tot 8 weken staand werk. Na 12 weken is de zwelling vaak helemaal verdwenen. De eerste 4 tot 8 weken draag je revalidatieschoenen. Daarna een aantal weken wijde schoenen dragen en daarna kun je vaak wel weer normale schoenen dragen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen is een afwijking aan je tenen. Een hamerteen is een teen die afwijkend staat en verschillende oorzaken kan he…
Gekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen symptomen zijn pijn en gevoeligheid in de teen, zwelling, stijfheid, roodheid en soms blauwverkleuring en…
Wat zeggen je tenen?Wat zeggen je tenen?Ontdek wat jouw tenen jou te zeggen hebben. De stand en de vorm van de tenen onthullen namelijk iemands karakter, gedrag…
De meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeDe meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeAfwijkingen aan de tenen komen veel voor. Meestal gaat om het kromme tenen, hamertenen, klauwtenen, vergroeide tenen of…

Dunnedarmkanker: Soorten/symptomen van kanker in dunne darmDunnedarmkanker: Soorten/symptomen van kanker in dunne darmDe dunne darm, die de maag met de dikke darm verbindt, bestaat uit de twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne…
Seborreïsche keratosen: Goedaardige gezwellen op huidSeborreïsche keratosen: Goedaardige gezwellen op huidSeborreïsche keratose is een veel voorkomende goedaardige huidaandoening waarbij een goedaardig wratachtig gezwel op de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BlueSkyImage/Shutterstock.com
  • http://www.aofas.org/footcaremd/treatments/pages/bunionette-deformity-correction.aspx
  • https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/tailors-bunion
  • https://www.foothealthfacts.org/conditions/tailor-s-bunion-(bunionette)
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bunions/symptoms-causes/syc-20354799
  • Afbeelding bron 1: Photographee.eu/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Jill111, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.