Pijn in de tenen: oorzaken van pijnlijke tenen of teenpijn

Pijn in de tenen: oorzaken van pijnlijke tenen of teenpijn Wat is pijn in tenen en wat veroorzaakt pijnlijke tenen of teenpijn? Pijn in je teen is een ongemakkelijk gevoel in één van je tenen. De teen is een uitstekend en onafhankelijk beweegbaar onderdeel van je voet. Elke voet heeft 14 teenkootjes; de grote teen (ook wel 'dikke teen' genoemd) heeft twee teenkootjes, de andere tenen drie. De tenen spelen een belangrijke rol bij het lopen. De teennagel is de harde bescherming op de bovenzijde van een teen en bevat hoornstof. Je tenen bestaan niet alleen uit kootjes, maar ook uit gewrichten, spieren, pezen, ligamenten, zenuwen en bloedvaten. Al deze onderdelen van een teen kunnen pijn veroorzaken, bijvoorbeeld als gevolg van een trauma, infectie of een andere oorzaak. Pijn in de teen kan kort duren of constant aanwezig zijn. Pijn in de teen kan bestaan uit een stekend, kloppend, branderig of tintelend gevoel. Pijn in een teen of meerdere tenen kan behoorlijk invaliderend zijn. De belangrijkste oorzaak van pijn in tenen passeren de revue.

Oorzaken van pijn in de tenen


Pijn in tenen door wintertenen

Wintertenen zijn kleine, jeukende, pijnlijke paarsrode zwellingen die zich ontwikkelen op de bovenkant van je tenen. Vaak is het een abnormale reactie op kou. Het is een vervelende, maar onschuldige aandoening die vanzelf wegtrekt.

Pijn in teen door gebroken teen / Bron: Dormiraubois, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Pijn in teen door gebroken teen / Bron: Dormiraubois, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Pijn in teen door gebroken teen

Een gebroken teen komt relatief vaak voor en is vaak een gevolg van een verwonding of trauma. Symptomen van een gebroken teen zijn pijn, zwelling of stijfheid, bloeduitstorting, soms gevoelsstoornissen in de teen en moeilijk kunnen lopen als de grote teen is gebroken. Een gebroken kleine teen geeft vaak veel minder klachten en problemen.

Gekneusde teen

Bij een gekneusde teen of verstuikte teen wordt het botvlies en banden rond de teenkootjes uitgerekt. Dit kan hevige pijn veroorzaken, waardoor de beweeglijkheid kan afnemen. Bij een gekneusde teen kan in veel gevallen worden volstaan met het koelen van de teen met ijsblokjes en relatieve rust. De klachten nemen dan normaal gesproken vrij snel af.

Pijn in grote teen door een turf teen

Een turf teen is een blessure van het hoofdgewricht van de grote teen. De medische benaming is verstuiking van het metatarsofalangeale gewricht. De oorzaak is dat de grote teen in een extreme positie terechtkomt waardoor druk ontstaat op dit teengewricht. Op het moment van het letsel ervaar je een 'plop' op of rond het metatarsofalangeale gewricht. Je krijgt er plaatselijk last van pijn, zwelling en bloeduitstorting. De aangedane plek is gevoeligheid voor aanraking.

Hallux rigidus / Bron: J. Lengerke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hallux rigidus / Bron: J. Lengerke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Slijtage grote teen (hallux rigidus)

Hallux is de Latijnse benaming voor 'grote teen' en rigidus betekent 'stijf'. Letterlijk vertaald betekent hallux rigidus dan ook: 'stijve grote teen'. Meestal is dit het gevolg van artrose van het grote teen gewricht. Bij artrose (zie onder) gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit: het wordt dun, brokkelig, of verdwijnt zelfs helemaal. Ofschoon de klachten van een hallux rigidus zich vaak pas na het vijftigste levensjaar manifesteren, kunnen ook jongvolwassenen er last van krijgen. In dat geval is de oorzaak veelal een sportletsel. De belangrijkste klacht van een hallux rigidus is pijn aan het grote teen gewricht, hetgeen gepaard kan gaan met ochtendstijfheid en pijn bij de eerste stappen met lopen, zogeheten 'startpijn'.

Eeltplekken en likdoorns

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een pijnlijke eeltplek of -pit, die kan voorkomen onder de voet of op of tussen de tenen. De lastpak ontstaat door toegenomen eeltvorming op een plek waar de huid blootstaat aan druk, bijvoorbeeld door slecht passend schoeisel. Er ontstaat een eeltlaag en deze boort zich (puntvormig) in het vlees en dit veroorzaakt pijn tijdens wandelen, hardlopen, sporten, enz.

Ingegroeide teennagel / Bron: Uruz08, Wikimedia Commons (GFDL)Ingegroeide teennagel / Bron: Uruz08, Wikimedia Commons (GFDL)

Ingroeiende teennagel

Een ingegroeide teennagel is een pijnlijke aandoening waarbij een deel van de nagel in de huid dringt. Dit kan tot een ontsteking leiden. Een ingegroeide teennagel wordt vooral gezien bij een grote teen. Er kunnen allerlei oorzaken zijn dat een nagel ingroeit, bijvoorbeeld te nauw of te smal schoeisel, waardoor de tenen tegen elkaar aan gedrukt worden en de nagel niet normaal kan groeien. Het kan ook aan de bouw van de teen liggen, bijvoorbeeld doordat deze licht gekanteld is, met als gevolg dat bij het lopen een nagelrand in de huid drukt. Voorts kan het te kort inknippen van de nagel in de hoekjes aanleiding geven voor een ingegroeide teennagel.

Hallux valgus (scheefstaande grote teen)

Een zere teen kan ook komen door een hallux valgus. Dit betekent dat de grote teen niet meer rechtstaat, maar schuin naar buiten, in de richting van de tweede teen. Des te schever de teen, des te meer pijn je ervaart. Het is niet precies duidelijk wat de oorzaak is van een hallux valgus. Erfelijkheid lijkt echter in sommige gevallen een rol te spelen. Voorts wordt het geassocieerd met het dragen van nauw schoeisel of hoge hakken.

Hamertenen / klauwtenen

Klauwtenen en hamertenen worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn verschillende aandoening die op elkaar lijken. Een hamerteen verwijst naar de situatie waarbij het eerste gewrichtje in een teen gebogen is en het andere overstrekt. Het middelste gewrichtje van de teen is dan omhoog en krom vergroeid. Een klauwteen verwijst naar de situatie waarbij de eerste twee teenkootjes van een teen in een onnatuurlijke hoek staan ten opzichte van elkaar. Bij een klauwteen raakt het uiteinde van de teen dan de grond. Het heeft wel wat weg van een klauwstand, vandaar de benaming.

Hoge hakken kunnen het Mortons neuroom veroorzaken / Bron: Jill111, PixabayHoge hakken kunnen het Mortons neuroom veroorzaken / Bron: Jill111, Pixabay

Branderige pijn in voorvoet en tenen door Mortons neuroom

Het Mortons neuroom is een verdikking of beklemming in de gevoelszenuw van de tenen. Het Mortons neuroom zit meestal tussen de derde en vierde teen, vanaf de grote teen gerekend. Deze aandoening ontstaat vaak door het door het dragen van te smalle schoenen of te hoge hakken. De aandoening wordt vaker gezien bij vrouwen. Een branderige pijn in de voorvoet en de tenen, is de belangrijkste klacht.

Pijn in grote teen door jicht

Jicht is een reumatische ziekte waarbij een acute ontsteking van gewrichten optreedt als gevolg van het neerslaan van urinezuurkristallen in de gewrichten. Dit komt doordat de stofwisseling in het lichaam niet neer behoren verloopt, als gevolg waarvan urinezuur zich ophoopt. Een eerste jichtaanval gaat vaak over in chronische jicht. De eerste klacht bij jicht is het plotseling ontstaan van een warm, rood, gezwollen en pijnlijk gewricht. Bij jicht gaat het meestal om het basisgewricht van de grote teen.

Tintelingen door fenomeen van Raynaud

Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening, waarbij je tenen en vingers tijdelijk minder goed doorbloed zijn wat komt doordat de vaatwandspiertjes samentrekken. Dit wordt vooral uitgelokt door koude of (hevige) emoties, zoals angst, agitatie of opwinding. Door de slechte doorbloeding kleuren tenen en/of vingers eerst wit, vervolgens blauw en ten slotte rood of paars. Je tenen kunnen ook verdoofd en koud aanvoelen. Als de doorbloeding weer goed op gang komt, dan krijg je tintelingen en zwellingen. De pijn wordt tijdelijk erger. Een dergelijke aanval duurt enkele minuten tot soms zelfs uren. De klachten zijn weliswaar hinderlijk, maar kunnen geen kwaad.

Pijnlijke tenen door voetschimmel / Bron: Ellington, Wikimedia Commons (Publiek domein)Pijnlijke tenen door voetschimmel / Bron: Ellington, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Pijnlijke tenen door voetschimmel

Voetschimmel is een veel geziene huidaandoening, dat wordt veroorzaakt door schimmels die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Er ontstaat een ontstekingsreactie met als gevolg schilfering, een branderig gevoel en (pijnlijke) kloofjes tussen de tenen. Ook kunnen er (ingedroogde) jeukende blaasjes aan de voetzolen ontstaan of rode schilferende huidafwijkingen. De nagels van de tenen kunnen eveneens zijn aangedaan. Dit wordt schimmelnagel genoemd.

Pijnlijke neuropathie bij diabetes

Als bij een diabetespatiënt de bloedsuiker regelmatig te hoog is, kunnen zenuwen beschadigd raken. Dit wordt zenuwschade of neuropathie genoemd. De gevoelsstoornissen beginnen normaal gesproken in de tenen of aan de voetzolen. Vaak wordt deze vorm van pijn ervaren als scherp, stekend, brandend of zeurend. Het wordt soms ook vergeleken met speldenprikken of messteken. Sommige mensen ervaren contact met kleren of lakens als pijnlijk.

Pijn in teen door artrose

Artrose is een chronische gewrichtsstoornis waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat. Na verloop van tijd kan het kraakbeen zelfs geheel, waarbij het aangrenzende bot toeneemt. Artrose kenmerkt zich door pijn (gewrichtspijn), stijfheid en functieverlies. Artrose kan zich ook voordoen in de tenen.

Nagelriemontsteking

Een nagelriemontsteking is een ontsteking van de huidplooi rondom een vinger- of teennagel. Bij een nagelriemontsteking ontstaat een rode en (druk-)pijnlijke zwelling aan één kant van de nagelwal. Daarbij ontstaat er ook pusvorming in de nagelwal of onder de nagel. Indien onbehandeld, kan de nagel loslaten van het nagelbed en er op den duur zelfs afvallen.

Tenen doen pijn door stijve platvoeten

Er worden twee soorten platvoeten onderscheiden: de soepele en de stijve platvoet. De soepele platvoet komt het meeste voor. Hierbij zakken de voeten als je plat op de grond staat. Ga je op je tenen staan, dan zie je door het aanspannen van de spieren wel een mooie voetboog. Bij de stijve platvoet blijft je voet plat als je op je tenen staat.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teenEerste hulp bij een gekneusde vinger of teenDe vingers en de tenen zijn de meest kwetsbare ledematen aan ons lichaam. Met een keertje flink stoten heb je al een kne…
Een gebroken teenEen gebroken teenEen gebroken teen kun je oplopen door bijvoorbeeld je teen erg hard te stoten of er iets op te laten vallen. In de paard…
Overrijdende tenen, een afwijking aan de teenOverrijdende tenen, een afwijking aan de teenBij overrijdende tenen hebben een of meerdere tenen een afwijking. Hierbij is de teen zo gedraaid dat hij over de andere…
De meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeDe meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeAfwijkingen aan de tenen komen veel voor. Meestal gaat om het kromme tenen, hamertenen, klauwtenen, vergroeide tenen of…

Staaroperaties: Kunstlens vervangt vertroebelde lensStaaroperaties: Kunstlens vervangt vertroebelde lensDe enige manier om cataract te verwijderen, is via een chirurgische ingreep. Deze operatie werkt goed en helpt mensen be…
Pijn in de enkel: oorzaken van pijnlijke enkel of enkelpijnPijn in de enkel: oorzaken van pijnlijke enkel of enkelpijnPijn in enkel is een veel voorkomende klacht. Pijn in enkel kan zeurend of stekend zijn en gepaard gaan met andere klach…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
 • Fysio Douma. Turf teen. https://www.fysiodouma.nl/wiki/turf-teen/ (ingezien op 11-9-2017)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nagel_(anatomie)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Teen
 • http://www.healthgrades.com/symptoms/toe-pain
 • https://www.ortho-care.eu/page/36/hallux-rigidus/
 • http://www.bergmanclinics.nl/divisies/bewegingszorg/behandelingen/enkel-en-voet/voet/hallux-valgus
 • https://www.thuisarts.nl/morton-neuroom/ik-heb-morton-neuroom
 • http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/jicht
 • http://www.diep.info/Diabetes-educatie-Complicaties-Nadere-info-module-Meer-over-neuropathie-Pijnlijke-neuropathie
 • Afbeelding bron 1: Dormiraubois, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: J. Lengerke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Uruz08, Wikimedia Commons (GFDL)
 • Afbeelding bron 4: Jill111, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Ellington, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

Joke Honig, 30-09-2017
Wat moet ik doen aan brandende tenen? Heb het nu 3 dagen en heb al in koud water gezeten, en verkoelende gel gebruikt maar niets helpt. Kan het door schildklier pillen komen? Ik word er echt gek van. Weet niet waar ik het moet zoeken. Ik kan er niet van slapen. Reactie infoteur, 03-10-2017
Krijgt u last van een van de bijwerkingen die in de bijsluiter vermeld staan? Of krijgt u een bijwerking die niet in de bijsluiter staat? Neem dan contact op met uw arts, of apotheker.

Roeli Ringenier, 04-03-2017
Hallo, mijn teen (naast kleine teentje) doet soms zoveel branderige/pijn dat ik absoluut geen schoenen meer aan kan. Al naar pedicure geweest kan niets vinden! Inpakken in gel-omhulsel werkt wel een poosje maar pijn steekt al weer snel de kop op! Ik draag schoenen met extra wijdte dus dat het te strak zit is ook niet aan de orde! Help, want altijd op slippers en blote voeten is niet altijd een optie. Reactie infoteur, 04-06-2017
U kunt dit het beste laten beoordelen door huisarts of podoloog.

Ruud Arends, 16-10-2016
Goedendag mevr / meneer,
Ik heb ineens pijn in mijn rechtervoet tenen, zo'n pijnlijke irritante gevoel, vanaf 2de tot 4de teen. Ik begrijp niet waarom, want ik fiets veel ben veel in beweging, altijd geweest.
Hoe kan ik dit oplossen?

Dank u wel,
Met vriendelijke groet,
Ruud Arends Reactie infoteur, 14-11-2016
Vrij vaak zie je dat tintelende tenen of een doof gevoel wordt veroorzaakt door een beknelling van de voorvoetszenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje, maar soms ook tussen het 2e en 3e middenvoetsbeentje. Dit wordt 'mortonse neuralgie' genoemd. U kunt dit het beste laten beoordelen door de huisarts.

Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Wilke & Zn, 02-08-2015
Af en toe pijnlijke tenen, wisseld soms grote teen, dan kleine en vaak aan de zijkanten, af en toe dan rode plekken, ben diabeet. Reactie infoteur, 11-08-2015
Ik heb een apart artikel geschreven over de mogelijke complicaties van diabetes: http://goo.gl/X5RVda

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.