Pijn op de wreef: symptomen en oorzaak van pijnlijke wreef

Pijn op de wreef: symptomen en oorzaak van pijnlijke wreef Pijn op de wreef of wreefpijn is een veel geziene klacht. De wreef is de bovenkant van de voet tussen tenen en enkel, ongeveer het midden van de voet. Pijn aan de wreef kan allerlei oorzaken hebben. Sommige mensen hebben van nature een verhoogde wreef, wat pijnklachten kan veroorzaken door druk van de schoenen. Sommige aandoeningen kunnen ook pijn aan de wreef veroorzaken. Terugkerende pijn bovenop voet in de vorm van stekende of krampende pijn is zeer vervelend. Het is belangrijk dat de oorzaak wordt achterhaald zodat de juiste behandeling ingezet kan worden. Enkele veelvoorkomende oorzaken van pijn aan de wreef worden besproken.

Oorzaken van een pijnlijke wreef

Pijn aan de bovenkant van de voet komt regelmatig voor. De bovenzijde van de voet wordt ook wel de wreef genoemd.Pijn aan de wreef kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen voor pijn aan de bovenkant van de voet (wreef):
 • Overbelasting of verrekking: Te veel druk of herhaalde bewegingen kunnen leiden tot overbelasting van de voet en wreef, wat pijn veroorzaakt. Dit kan het gevolg zijn van intensieve sportactiviteiten, verkeerd schoeisel of langdurig staan.
  Hoge hakken kunnen voetklachten veroorzaken / Bron: Jill111, PixabayHoge hakken kunnen voetklachten veroorzaken / Bron: Jill111, Pixabay
 • Schoeisel: Onjuiste schoenen, zoals te strakke schoenen, hoge hakken of schoenen die de voet niet goed ondersteunen, kunnen leiden tot wreefpijn.
 • Voetboogproblemen: Platvoeten of een te hoge voetboog kunnen leiden tot extra druk op de wreef en pijn veroorzaken.
 • Stressfractuur: Herhaalde impact op de voet kan leiden tot kleine scheurtjes in de botten, wat resulteert in pijn. Dit komt vaak voor bij hardlopers.
 • Tendinitis: Een peesontsteking in de voet kan wreefpijn veroorzaken. Dit kan optreden door herhaalde bewegingen of overbelasting.
 • Morton neuroom: Dit is een verdikking van het weefsel rond de zenuw tussen de tenen. Het kan pijn en een brandend gevoel veroorzaken, vooral aan de bovenkant van de voet, maar ook in de tenen (branderige tenen).
 • Artrose: Slijtage van het kraakbeen in de gewrichten van de voet kan leiden tot pijn, ook aan de wreef.
 • Compressie van zenuwen: Druk op zenuwen in de voet kan pijn veroorzaken. Dit kan het gevolg zijn van schoenen die te strak zitten of andere aandoeningen zoals het tarsaal tunnel syndroom (TTS).
 • Gewrichtsontsteking: Ontsteking van de gewrichten, zoals bij reumatoïde artritis, kan wreefpijn veroorzaken.
 • Trauma of letsel: Een blessure aan de voet, zoals een verstuiking, breuk of kneuzing, kan leiden tot pijn aan de wreef.

Sommige oorzaken passeren hieronder de revue.

Klachten door een verhoogde wreef

Hoge voetboog

Sommige mensen hebben een iets hogere wreef (voetboog). Als je echter een abnormaal hoge wreef hebt, dan is het peesblad in de voetzool gespannen en hebben de tenen de neiging om in een klauwstand te gaan staan. Dit zorgt voor een zogeheten 'holvoet', het tegenovergestelde van een platvoet. Zolang dit niet te erg wordt en je er niet al te veel hinder van ondervindt, kan het beschouwd worden als een onschuldige afwijking. Bij een normale voet is de voetboog ongeveer 1,3 cm hoog. Grofweg 5 procent van de mensen hebben voeten met een hoogde wreef.

Andere klachten

Vaak gaat een verhoogde wreef gepaard met klachten in de voet of elders. Mensen met een hoge voetboog hebben meer kans dat het peesblad of bindweefselband die van het hielbeen naar de tenen toeloopt, geïrriteerd raakt. Dit kan leiden tot een peesplaatontsteking. Ook kan een verhoogde wreef veel andere klachten veroorzaken, vooral omdat je nauwelijks op je middenvoet belandt en weinig schokdemping krijgt. Het zijn dan de voorvoet en de hiel die het zwaar te verduren hebben, maar ook andere gewrichten zoals de enkels, knieën, heupen en de rug moeten harder werken, waardoor ze op een gegeven ogenblik klachten kunnen gaan vertonen.

Podotherapeut

Wanneer een verhoogde wreef klachten geeft, kan het zinvol zijn om de voeten te ondersteunen en/of te corrigeren zodat deze klachten afnemen. Een bezoek aan een podotherapeut kan dan nodig zijn.

Pijn op de wreef door druk van de schoenen

Constante druk en wrijving

Mensen met een verhoogde wreef hebben meer kans op pijnklachten op de wreef door druk van de schoenen. Bij iemand met een hogere kunnen bepaalde schoenen en voornamelijk laarzen, gaan irriteren als gevolg van de druk en de wrijving die dit schoeisel uitoefent op de wreef. Door constante druk en wrijving kunnen zelfs vergroeiingen ontstaan aan de voet, waardoor tot overmaat van ramp het drukprobleem verergert. Vaak zie je dat zenuwen ook bekneld raken ten gevolge van de druk en is de irritatie zelfs dermate erg dat je er zelfs last van hebt als je geen schoenen of laarzen draagt.

Aanpassingen aan het schoeisel

Op podotherapeutisch gebied valt hier niet zo heel veel aan te doen. Wel kun je de klachten beperken door de juiste schoenen aan te trekken. Dat zijn schoenen met een sluiting (zoals veters), waardoor je de schoen iets losser kan vastmaken ter hoogte van de wreef. Dit kan niet bij laarzen, waardoor het af te raden is om laarzen te dragen bij deze klachten. Als je ondanks aanpassingen aan het schoeisel wat je draagt last blijft houden van pijn op de wreef, dan is het raadzaam om een afspraak te maken met de huisarts om te bekijken of het eventueel nodig is om verwezen te worden naar een specialist.

Verdikking op de wreef door tarsal boss

Een tarsal boss is een botuitstulping (exostose) op de wreef van de voet, die last geeft bij het dragen van schoenen. Soms een teken van onderliggende artrose. (Bij artrose verandert het kraakbeen met klachten als stijfheid en gewrichtspijn.) Het is belangrijk om de schoenen niet te strak te sluiten. Vilt kleven aan de binnenzijde van de tong van de schoen, kan ook helpen. Chirurgische behandeling bestaat uit het verwijderen van de knobbel. Middels een incisie bovenop de wreef kan de botknobbel chirurgisch verwijderd worden.

Een bult op de wreef door een accessoire os naviculare

Het 'os naviculare' is een van de kleine botjes in de middenvoet, gelegen in de wreef, de boog in het midden van de voet. De voeten kunnen echter kleine, extra (accessoire) botjes bevatten, welke aanleiding kunnen geven tot problemen. Dit extra botje noemt men een accessoire os naviculare of os tibiale externum. Het betreft een aangeboren afwijking. Ook wanneer het skelet volledig ontwikkeld is, zullen het os naviculare en het accessoire os naviculare nooit volledig vergroeien tot een solide verbinding. Ze zijn met elkaar vergroeid door stevig bindweefsel of kraakbeen. Lang niet iedereen met een accessoire os naviculare zal klachten ontwikkelen. Wanneer het accessoire os naviculare is vergroot of wanneer er door een ongeval letsel optreedt, kunnen klachten ontstaan. Zo kan een sterk vergroot accessoir os naviculare een bult vormen op de boven en/of binnenkant van de wreef wat aanleiding kan geven tot een pijnlijke wrijving bij het dragen van schoenen.

Hardlopende vrouw / Bron: Istock.com/MartinanHardlopende vrouw / Bron: Istock.com/Martinan

Peesontsteking van de kuitspieren

Een peesontsteking (tendinitis) van de kuitspieren (Musculus Posterior) kan ontstaan ten gevolge van beginnende artrose van de middenvoet. Overbelasting door sport (hardlopen, voetballen, enz.) of overgewicht kan dit in de hand werken. Vaak is er ook sprake van een korte achillespees. Deze aandoening kan pijn aan de buitenzijde van de voetrand of de middenvoet geven, vooral tijdens het belasten/lopen van de voet en in rust na het belasten/lopen. Niet zelden treedt er ook een zwelling van de middenvoet bij de wreef op.

Mortonse neuralgie

Beknelde zenuw in de voet

Mortonse neuralgie wijst op een zenuwbeknelling in de voet. Het gaat hier om een entrapment neuropathie, dat is een beklemming van de zenuw tussen de kopjes van twee middenvoetsbeentjes. De klacht kan voorkomen bij:
 • een holvoet, een platvoet en een voet met doorgezakte voorvoet;
 • het dragen van verkeerd schoeisel, waarbij de schoen smaller is dan de voet waardoor de voet in elkaar wordt gedrukt en de zenuw klem komt te liggen;
 • veel lopen of veel staan of veelvuldig op de hurken zitten.

Klachten van de zenuwbeknelling

De klachten bestaan uit:
 • Een plotseling opkomende scherpe pijn op de wreef die kan doorstralen naar de tenen (waarbij de pijn vaak afneemt als je je schoenen uittrekt en je voorvoet masseert);
 • tintelingen en een doof of brandend gevoel in de tenen of de voorvoet;
 • later kan de pijn continu aanwezig zijn, ook ’s nachts (de pijn is dan chronisch geworden).

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Holvoet, oorzaak en symptomenHolvoet, oorzaak en symptomenEen holvoet is het tegenovergestelde van de platvoet. De wreef bij de holvoet ligt beduidend hoger. Hierdoor ontstaan er…
Pijn aan de voet: symptomen en oorzaken van pijnlijke voetenPijn aan de voet: symptomen en oorzaken van pijnlijke voetenPijn aan de voet of pijnlijke voeten is een vrij vaak voorkomende klacht. Pijn aan de voet kan je aan de onderkant, bove…
Lopen op hoge hakken kan de gezondheid nadelig beïnvloedenLopen op hoge hakken kan de gezondheid nadelig beïnvloedenLopen op hoge hakken kan de gezondheid nadelig beïnvloeden. Er goed uitzien en opvallen wordt door veel vrouwen bereikt…
Het kinderschoenendramaHeeft jouw kindje smalle voetjes? Misschien wel in combinatie met een hoge wreef? Of juist erg brede voetjes? Heeft je k…

Onze darmen: cruciaal voor ons welbevindenOnze darmen: cruciaal voor ons welbevindenOver onze darmen spreken we niet graag. Dat is een beetje gênant. En dat terwijl onze darmen een van de meest invloedrij…
Pijn aan de ribben: oorzaken van ribpijn of pijnlijke ribbenPijn aan de ribben: oorzaken van ribpijn of pijnlijke ribbenPijn aan de ribben of pijnlijke ribben kan voorkomen in elke leeftijdsgroep en bij zowel mannen als vrouwen. Pijn aan de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lubyanka, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.voetwereld.nl/voetproblemen/voorzijde
 • http://www.ocon.nl/voet/accessoire-os-naviculare-os-tibiale-externum/
 • http://www.gezondheidsnet.nl/mooie-en-gezonde-voeten/ik-heb-last-van-een-pijnlijke-wreef-wat-nu
 • http://voetenenkelklacht.nl/voetklachten/holvoeten
 • http://www.spaarneziekenhuis.nl/nl/Folders/DSZ.158%20peesontsteking%20tendinitis%20musculus%20tibialis%20posterior.pdf
 • http://www.podocare.net/Mortonse-neuralgie
 • Voetchirurgie.info. Tarsal boss. http://voetchirurgie.info/tarsal-boss/ (ingezien op 3-9-2017)
 • Voetencentrum Wender. Pijn bovenkant voet. https://podotherapeut.nl/klachten/voet/wreef/ (ingezien op 16-12-2023)
 • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/Martinan
Reacties

Carolien80, 05-05-2020
Sinds enkele maanden heb ik last van pijnlijke /branderige wreven. Soms steken ze ook als speldenprikjes. Is hier nog iets aan te doen? Reactie infoteur, 08-05-2020
Het is allereerst belangrijk om de precieze oorzaak te achterhalen. De huisarts kan onderzoek doen en u zo nodig verwijzen naar een specialist. Als de oorzaak is vastgesteld, kan bekeken worden wat er aan gedaan kan worden.

Lies, 28-09-2019
--- Als je ondanks aanpassingen aan het schoeisel wat je draagt last blijft houden van pijn op de wreef, dan is het raadzaam om een afspraak te maken met de huisarts om te bekijken of het eventueel nodig is om verwezen te worden naar een specialist. --

Welke specialist wordt hier bedoeld en weet iemand wat er aan te doen is? Reactie infoteur, 18-01-2020
Bijvoorbeeld een orthopeed. Orthopedie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met de behandeling van afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat.

Maria Benoy, 15-09-2018
Heb stekende pijn op wreef en buitenkant voet. Straalt verder naar been tot in bil. Welke dokter kan ik het best raadplegen? Alvast bedankt Reactie infoteur, 19-09-2018
Een orthopedisch specialist.

Ronald van Egten, 16-03-2018
Goeiedag,
Ik heb een beetje alle reacties/klachten hieronder gelezen en ik heb mijn vreemde klacht er niet tussen zien staan.
Ik heb sinds een paar weken last van een enorme brandende stekende pijn op mn wreef, maar alleen als ik eroverheen wrijf en dat duurt dan maar een paar seconden! Niet als ik loop, of schoenen aan heb of wat dan ook, maar alleen als ik even over mn wreef wrijf. Of als ik mn schoenen bijv uit doe terwijl de veters nog wel gestrikt zijn. Ik zie totaal geen verdikking of verkleuring op mn wreef. Heel vreemd allemaal en ik kan ook nergens iets op internet vinden over deze rare verschijning. Kunnen jullie mij misschien helpen?

Mvg Ronald Reactie infoteur, 02-04-2018
Zenuwklachten kunnen diverse symptomen geven, zoals tintelingen, prikkelingen, doof en dood gevoel, stroomstootjes, kramp, brandende of stekende pijn. U kunt dit het beste laten onderzoeken door uw huisarts. Mogelijk dat er een zenuw beklemd zit.

Renske, 03-11-2017
Hai,
ik dans en sinds dat ik dans heb ik een bult midden op mijn voet het was eerst zo erg dat er een hele grote blauwe plek omheen zat en een witte bult midden in. Ben nooit naar de dokter gegaan omdat ik dat niet durf want ik kan echt niet stoppen met deze sport. Reactie infoteur, 27-11-2017
Toch is het zinvol om de bult te laten beoordelen door een arts. Hij of zij kan dan adviseren wat te doen. Wat u met het advies doet, is aan u.

Merel, 01-09-2017
Hoihoi, ik heb gister een bult ontdekt aan de bovenkant in het midden van mijn voet. Ik kan me tenen ook niet een klein beetje buigen of ik verga al van de pijn. Zelf denk ik dat ik ergens tegenaan heb geschopt in mijn slaap. Ik heb ook opstartproblemen en de 1e paar stappen zijn pijnlijk, daarna gaat het wel redelijk maar voel ik het nog wel. Ook heb ik een raar gevoel op de plaats, een dof gevoel. Zou u mij kunnen helpen met wat het zou kunnen zijn? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 02-09-2017
Mogelijk is er sprake van een tarsal boss, een botknobbel op de wreef. De bult bevindt zich op de rug van de voet, ongeveer in het midden. Maar er kan ook wat anders aan de hand zijn. Het is verstandig om een diagnose te laten stellen door uw huisarts.

Hilly Ypma, 07-07-2017
Heb last van pijn op de wreef van mijn voet. Gewoon overdag weinig last, maar met grote afstand met wandelen erg veel pijn, en iets dik (bv Nijmeegse vierdaagse). Wil hem wel graag weer lopen. Wat zou ik daar aan kunnen doen? Smeer er al Voltaren op. Reactie infoteur, 10-07-2017
Dat is heel vervelend. Pijn op de wreef kan ervoor zorgen dat je lange(re) wandelingen niet volhoudt. Door de huisarts kunt u laten onderzoeken wat de mogelijke oorzaak is.

Van der Gucht Claudia, 26-05-2017
Heb sinds 6 mnd ong last van brandende pijn op wreef van beide voeten. Deze pijn is continu. Vaak pijnscheuten, ook 's nachts. Voelt warm aan en zwelling rond enkel. Ook rode uitslag op wreef. Heb staand beroep, nl in tgv treinen. Wat kan de oorzaak zijn? Reactie infoteur, 28-05-2017
Er kan sprake zijn van overbelasting. Raadpleeg uw huisarts voor advies.

Jantina Kooij, 07-01-2017
Heb al 20 jaar zenuwaandoening aan de beide voeten. Zooltjes en regelmatig bezoek podotherapeut. Nu ben ik bijna 70 en krijg ik pijn (was altijd tinteling en gevoelloos), boven op de wreef van de rechtervoet. Heb eerder ondergewicht dan bovengewicht. Zeer slank dus. Goede schoenen. Altijd… ik ben niet blij met deze pijn… wat te doen? Reactie infoteur, 06-02-2017
Dit kunt u het beste na laten kijken door de huisarts. Deze kan een diagnose stellen en bepalen welke behandeling het beste is. Of mogelijk verwijst hij u door.

Gisela, 06-11-2016
Ik heb heel veel pijn op mijn boven kant voet (wreef) als is wandel wat ik ik zelf aan doen. Helpt het als ik thrombocid op smeer? Reactie infoteur, 14-11-2016
Dat ligt aan de oorzaak van de pijn op uw wreef. Het lijkt mij verstandig om bij aanhoudende pijnklachten de huisarts te raadplegen.

Mevr Sturmans, 22-09-2016
Op 26 april heb ik op de fiets een hartstilstand gehad. Hoe ik beland ben op de voeten weet ik niet, maar meteen toen ik weer bij kwam ontzettende pijn op mijn bovenvoet en uitstraling naar mijn dikke teen en midden teen een branderig gevoel, et stijfheid en vreselijke pijnen, vooral 's nachts. Bij opstaan of bij het lopen moet mijn voet buiten het bed laten hangen en kan er geen druk op verdragen. Ik ben bij de fysio geweest en nu bij de chiropracticer, maar die krijgt mijn pijnen ook niet minder. Reactie infoteur, 14-11-2016
Uw huisarts kan u verwijzen naar een specialist op de poli 'Orthopedie'. Zo nodig kan er voor onderzoek een bot-, CT-, of MRI-scan gemaakt worden.

Wiek, 03-08-2016
Kreeg in een ruststand plotseling zeer pijnlijke scheuten boven op mijn wreef, linker zijde, heb al geruime tijd problemen met mijn enkel die pijn doet met lopen, maar niet altijd. Maar deze pijn heb ik nog nooit gehad en heb er niet van kunnen slapen. Het is nu iets minder maar krijg toch regelmatig echt felle pijnscheuten. Wat zou hier aan de hand zijn? Reactie infoteur, 12-08-2016
Bij aanhoudende klachten kunt u het beste naar een podoloog, een voetenspecialist. Een podoloog is gespecialiseerd in het behandelen van voetklachten en eventueel daaruit voortvloeiende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Een podoloog adviseert over schoeisel en behandelt klachten die zich beperken tot de voet en de enkel.

Meiny Blekkenhorst, 19-01-2016
Ik heb vanmorgen te horen gekregen dat ik slijtage heb aan de voetwortel. Ik heb ook last van slapende/dove tenen. Is het mogelijk dat het laatste een gevolg is van het eerste? De huisarts stuurt mij naar een neuroloog. Hij denkt dat het niets met elkaar te maken heeft. Wat is uw mening? Reactie infoteur, 06-02-2016
Bij artrose van de voet is het kraakbeen in de voet in kwaliteit achteruitgegaan. Het gladde oppervlak is dun geworden, brokkelig en/of het kraakbeen is helemaal verdwenen. Met de voetwortel worden de botjes aangeduid die direct voor de enkel liggen. In de gewrichten tussen het sprongbeen en de voetwortel evenals tussen hielbeen en voetwortel kan artrose ontstaan. De benige uitsteeksels die soms aan de randen van de gewrichten ontstaan, kunnen op de zenuwen gaan drukken. Dit veroorzaakt zenuwprikkeling. Als dat lang aanhoudt kan de zenuw uitvallen.

Marja, 26-09-2015
Ik heb vandaag gesport, ik kreeg een rare bal aangespeeld (korfbal) en ging toen op iemand anders zijn voet staan. Toen gebeurde er iets (vind lastig te zeggen wat) het leek alsof ik door mijn enkel heen ging. Toen ben ik niet meer verder gespeeld, ik ben eruit gegaan. Ik heb mijn voet wat gekoeld met water en daarna gewoon gaan lopen, omdat ik niet wilde dat het stijf werd. Nu zit ik thuis en het doet nog best wel veel pijn. Ik kan niet alleen op mijn linkervoet staan (die deed pijn). Ook als ik geen druk zet voel je het wel. Lopen doet ook pijn. Wat moet ik doen? Wat heb ik? Reactie infoteur, 13-10-2015
Alleen een arts kan een diagnose stellen met behulp van anamnese (een vraaggesprek tussen de patiënt en de arts), lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullend onderzoek.

Annelies, 01-09-2015
Ik ben al 36 jaar diabeet heb al vele jaren neuropathie in mijn voeten slik daar gabapentine voor draag steunkousen heb steunzolen en aangepaste redelijke schoenen. de laatste maanden heb ik heel veel pijn bovenop mijn voeten kan mijn schoenen en steunkousen soms niet velen heb ook hele warme / hete voeten en ga vaak met mijn voeten in koud water zitten.
ook hiervan koelen mijn voeten niet af. Reactie infoteur, 03-09-2015
Het volgende artikel gaat uitgebreid in op dit onderwerp: http://goo.gl/Thr8KD

Marianne, 12-08-2015
Ik ben op vakantie geweest naar Oostenrijk. Heb een keer een afdaling gedaan van een uur en had toen wat last van spierpijn en mijn teentje. Tijdje later begon het op mijn wreef zeer te doen en nu is de wreef van mijn linkervoet dik en wat pijnlijk. Zeker als ik teenslippers draag. Reactie infoteur, 18-08-2015
Mogelijk dat een van de pezen is overbelast. Dit kan resulteren in een ontsteking met klachten als pijn, (een lichte) zwelling en een warme huid ter plaatse van de ontstoken pees. Het is belangrijk de pijnlijke spier of spiergroep te koelen en een paar dagen rust te geven. Wel blijven beweging om verstijving tegen te gaan. Als de klachten niet overgaan of verergeren, is het verstandig de huisarts in te schakelen.
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Danielle, 03-08-2015
Hey,

Ik heb een week of twee geleden kramp in mijn kuit gehad en sindsdien heb ik een pijnlijke wreef. Voornamelijk als ik druk op mijn wreef zet (bijv. door schoenen)… Wel heb ik altijd een hogere wreef gehad (kan dus ook veel schoenen niet aan.), is er iets wat ik er aan kan doen. Reactie infoteur, 11-08-2015
Bij aanhoudende klachten kunt u het beste naar een podoloog. Een podoloog is gespecialiseerd in het behandelen van voetklachten en eventueel daaruit voortvloeiende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.

An Klomps, 16-06-2015
Wat te doen aan Mortonse Neuralgie? (chronisch) Reactie infoteur, 16-06-2015
Behandeling bestaat vaak uit ruime, comfortabele schoenen, welke het bot in de voet ruimte geven waardoor de druk op de zenuw afneemt. Inzetstukjes of kussentjes in de schoenen helpen daarbij. Bij chronische klachten is het mogelijk om een injectie met corticosteroïden te geven of over te gaan tot een chirurgische ingreep, waarbij een deel van de zenuw verwijderd wordt. Dit kunt u het beste met uw huisarts bespreken.

Michelle, 26-05-2015
Hooi!

Ik heb sinds een paar maanden last van steken in m'n wreef bij het traplopen (omhoog), en op mijn tenen lopen. Misschien beter te omschrijven dat het voelt alsof er iets van een naaldje van onder in m'n voet gestoken word, in de voetboog. Ik heb er alleen aan mijn rechtervoet last van. Het is niet heel erg pijnlijk, maar als ik veel trappen op loop is het na 10 treden toch wel een heel vervelend gevoel. Zeker als ik weet dat er daarna nog veel meer trappen moet lopen. Kan er nergens echt iets over vinden.? Reactie infoteur, 10-06-2015
Mogelijk dat er een zenuw bekneld raakt in die positie. U kunt dit het beste laten beoordelen door uw huisarts. Deze kan u wat aanvullende vragen stellen en uw voet onderzoeken.

Tiny van der Niet, 12-05-2015
Wreef rechter voet is dikker dan linker voet. Bij elke stap voel ik mijn wreef. Volgens mij was die voet voorheen hetzelfde als de linker voet. Wat te doen? Reactie infoteur, 17-05-2015
Een zwelling van de middenvoet bij de wreef kan verschillende oorzaken hebben. Zo kàn het bijvoorbeeld wijzen op een peesontsteking van een van de kuitspieren, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Alleen een (huis)arts kan beoordelen wat er aan de hand is en een goede diagnose stellen. Ik adviseer u om een afspraak te maken met uw huisarts, zodat hij of zij u wat vragen kan stellen en lichamelijk onderzoek kan doen.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-12-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.