Onze darmen: cruciaal voor ons welbevinden
Over onze darmen spreken we niet graag. Dat is een beetje gênant. En dat terwijl onze darmen een van de meest invloedrijke factoren voor een goed gevoel zijn en bovendien als een van onze meest harde werkers moeten worden aangemerkt. Als onze darmen optimaal functioneren, voelen we ons goed. Omgekeerd geldt dat als onze darmen het laten afweten en de stofwisseling niet lekker verloopt, we zwaarmoedig en futloos zijn.
De stofwisseling stimuleren
Veel mensen lopen in de winter niet bepaald over van energie. Ze komen doorgaans enkele kilo’s bij, zien er vermoeid uit terwijl de huid vaal en bleek is. Waarom eigenlijk? Wel heel eenvoudig: hun stofwisseling is niet in topvorm. Ons organisme heeft in de wintermaanden de neiging om in de slaapstand te gaan. En dat is niet te verhelpen met een beetje extra slaap of wat minder chocolade. Men zou er beter aan doen om de
stofwisseling te stimuleren en de onderliggende probleemgebieden van het lichaam aan te pakken.
Darmen bezitten meer zenuwcellen dan ons ruggenmerg
Veel mensen beseffen het niet maar onze darmen voorzien ons hele lichaam van energie en ze beschikken over pakweg 70 procent van onze afweercellen. Nu is onze ongeveer acht meter lange darm ook een zeer gevoelig orgaan. In de darmwand bevinden zich niet minder dan 100 miljoen zenuwcellen, meer dan in het ruggenmerg! Dit zogenaamde "enterisch zenuwstelsel", een eigen, op zich zelf staand zenuwstelsel van het spijsverteringsstelsel, reageert zeer heftig op gemoedstoestanden. En dat héél simpel: darmen die het laten afweten of juist kiezen voor de aanval: in de vorm van lucht, véél lucht. Maar gelukkig is er een aantal mogelijkheden om deze zeer krachtige helpers tot onze bondgenoten te maken.
Obstipatie of verstopping
Steeds weer wordt aangenomen dat de maandelijkse cyclus verantwoordelijk is voor verstopping (obstipatie). De hormonen
oestrogeen en progesteron, die tijdens de zwangerschap de
spieren van de baarmoeder in toom moeten houden, werken bij sommige vrouwen ook zonder zwangerschap, maar dan op de darm. Maar hoe goed en hoe snel het lichaam voedsel verteert, is erg persoonlijk. Het heeft overigens ook weinig ermee te maken of je
slank of mollig bent. Mensen die een “buikgecontroleerd” leven leiden, hebben vaak wel enig overgewicht maar minder last van een slechte spijsvertering dan de slanke “kopgecontroleerde" medemens
De bovenbenen masseren, helpt snel bij verstopping
De reflexzones van de dikke darm bevinden zich aan de buitenkant van de dijbenen. Die worden het beste zittend gestimuleerd waarbij men vanaf de knie ongeveer 20 keer krachtig richting heupen masseert. Deze massage moet men twee tot drie keer per dag uitvoeren.
Buikkrampen en opgeblazen gevoel
Terwijl de darmbacteriën het voedsel verwerken, ontstaan er gassen, soms te veel gassen. De lucht in de maag heeft plaats nodig. Die spanning en druk kunnen zich dan naar andere pijngevoelige organen en lichaamsdelen verplaatsen. Een goede aanjager is koffie. Die bevordert de dynamiek in de darmen. Het beste is espresso of koffie met een beetje melk. Het helpt bij winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Trage spijsvertering
Ook een trage spijsvertering wordt vaak geassocieerd met een opgeblazen gevoel. De paradox: uitgerekend
gezonde voeding bezorgt sommige mensen vaak problemen: Als mensen met een slechte spijsvertering veel onverteerbare voedingsmiddelen zoals rauwe groenten of volkoren brood eten, riskeren ze een opgeblazen gevoel. Dan helpt maar één remedie: gebruik lichte maaltijden met witbrood, vis, wit vlees en gestoomde producten. Dat helpt snel.
Zuurkool stimuleert de spijsvertering
De goede oude zuurkool stimuleert een trage spijsvertering en de melkzuurbacteriën erin versterken de darmflora: Het best werkt zuurkool rauw, bijvoorbeeld als salade samen met stukjes appel.
Lees verder