Actieve stofwisseling helpt afvallen

Actieve stofwisseling helpt afvallen Onze stofwisseling en ons gewicht hangen nauw met elkaar samen. Wie een actieve stofwisseling heeft, valt het afvallen lichter. Hoe actief de stofwisseling is, is afhankelijk van verschillende factoren. Leeftijd, geslacht en voeding spelen een belangrijke rol. Gelukkig kunnen we er veel aan doen om een trage stofwisseling beter op gang te helpen. Hoe kan je de stofwisseling effectief bevorderen?

Stofwisseling en basaal verbruik

Onder stofwisseling - ook wel metabolisme genoemd worden alle biochemische processen samengevat die zich voordoen in onze lichaamscellen. Daaronder valt de opname, het transport en de omzetting van voedingsstoffen en het vrijkomen van afvalproducten. Op die manier zorgt de stofwisseling ervoor dat onze lichaamsfuncties draaiend worden gehouden en ons lichaam van energie wordt voorzien.

Een belangrijke parameter met betrekking tot de stofwisseling is ons basaal verbruik. Daaronder wordt de hoeveelheid energie verstaan die het lichaam in rust verbruikt. Naast volledige lichamelijke rust gelden een temperatuur van 28 graden en een lege maag als nadere voorwaarden voor de bepaling van het basaal verbruik.

Stofwisseling en gewicht

Onze stofwisseling heeft een belangrijke invloed op ons lichaamsgewicht. Mensen met een trage stofwisseling nemen gemakkelijker in gewicht toe en hebben problemen om gewicht te verliezen. Is de stofwisseling daarentegen zeer actief, dan zijn de betrokkenen vaak aan de magere kant en hebben ze moeite om in gewicht toe te nemen. Achter een trage stofwisseling kunnen verschillende oorzaken steken. Een belangrijke rol speelt bijvoorbeeld de leeftijd. Zo hebben jongere mensen doorgaans een actievere stofwisseling dan oudere mensen. En ook het geslacht is van invloed: Omdat mannen in de regel meer spiermassa hebben dan vrouwen, verbranden ze meer energie.

Behalve de leeftijd kunnen nog verschillende andere factoren negatief op de stofwisseling uitwerken. Daartoe behoren:
  • een ongezonde voeding met te veel suikers;
  • diëten en vasten;
  • gebrek aan lichaamsbeweging.

Maar ook bepaalde ziekten zoals een slecht functionerende schildklier kunnen leiden tot een tragere stofwisseling.

De stofwisseling stimuleren

Gelukkig is er een aantal tips en trucs waarmee men zijn stofwisseling kan stimuleren. Het is vooral belangrijk dat je de vetverbranding activeert, en dat lukt het beste door gezond te sporten. Maar ook een gezonde voeding en het kiezen van de juiste voeding is belangrijk. Een aantal manieren om je stofwisseling te verhogen is hieronder verzameld.

Kleine porties eten

Om de stofwisseling op gang te brengen, is het raadzaam om af te zien van grote, zware maaltijden. Maar aangeraden wordt ook om niet te weinig calorieën in te nemen. Dan kan het namelijk gebeuren, dat het lichaam overschakelt naar een hongermodus en probeert om zoveel mogelijk vet op te slaan. Neem in plaats daarvan liever over de dag verspreid meerdere kleine porties. Het beste val je daarbij terug op kleine (bij de hoofdmaaltijd mag het ook iets meer zijn) gezonde snacks. Geschikt daarvoor zijn bijvoorbeeld fruit, groenten en salades. Ook zaden en ongebrande en ongezouten noten worden aanbevolen. Bij noten moet je echter letten op het hoge caloriegehalte.

Nog meer voedingstips

Naast de portiegrootte en de aard van de opgenomen levensmiddelen, zijn er nog andere tips en trucs waarmee je je stofwisseling kan stimuleren:
  • drink 's ochtends een glas water met een scheutje citroensap of appelazijn;
  • als alternatief wordt ook wel eens hete gemberthee aangeraden. In het algemeen moet je ervoor zorgen om minstens twee tot drie liter per dag te drinken;
  • eet vezelrijk! Neem vooral je toevlucht tot oplosbare ballaststoffen. Deze kunnen grote hoeveelheden water binden en zwellen op in de darm. Tot de oplosbare vezels behoort onder andere pectine, dat vooral in fruit voorkomt;
  • neem indien mogelijk alleen levensmiddelen met een hoge dichtheid aan voedingsstoffen tot je. Daaronder verstaat men producten die in vergelijking tot andere levensmiddelen bij minder calorieën meer voedingsstoffen bevatten. Aanbevolen zijn naast fruit en groenten bijvoorbeeld granen, peulvruchten en mager vlees of vetarme vis;
  • zorg ervoor je lichaam altijd van voldoende vitamine C te voorzien. Het is het beste om gedurende de dag meerdere malen vitamine C-rijke vruchten zoals kersen, appelen, aardbeien, kiwi, sinaasappelen of citroenen te eten. Ook aan te bevelen zijn groenten als broccoli, paprika of spinazie.

De stofwisseling stimuleren: sporten helpt

Sporten is waarschijnlijk de beste manier om je stofwisseling echt aan de praat te krijgen. Want bij het sporten wordt niet alleen energie verbrand, maar worden ook spieren opgebouwd. Daardoor neemt het basisverbruik toe omdat spiermassa in rust meer energie verbruikt dan andere weefsels.

Lees verder

© 2014 - 2023 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: verhoog je stofwisselingAfvallen: verhoog je stofwisselingWanneer je wilt afvallen, is je stofwisseling van groot belang. Hoe hoger je stofwisseling is, hoe meer je verbrandt in…
10 manieren om je metabolisme te versnellen/verhogenDe ene persoon komt veel sneller aan dan de andere, dit heeft te maken met het metabolisme, oftewel de stofwisseling. Al…
Voedingstips voor een beter metabolismeVoedingstips voor een beter metabolismeEen verhoogde metabolisme betekend dat je lichaam veel meer calorieën verbrand. Dus als je een hoge metabolisme hebt dat…
Verhoog je stofwisseling en val afVerhoog je stofwisseling en val afMensen die willen afvallen maar waarbij het niet echt wil vlotten hoor je vaak zeggen dat ze nu eenmaal een trage stofwi…
Kaneel: keukenkruid of superkruid?Kaneel: keukenkruid of superkruid?We weten het allemaal: kaneel is een keukenkruid. Het wordt gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten. Maar het zit ook…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 19-11-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.