Kaneel: keukenkruid of superkruid?
We weten het allemaal: kaneel is een keukenkruid. Het wordt gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten. Maar het zit ook in kant-en-klare producten zoals kruidnoten, thee, stroopwafels, appeltaart en ontbijtkoek. Maar kaneel is ook een superkruid. Want behalve dat kaneel erg lekker is om aan je voeding toe te voegen heeft kaneel ook vele gezondheidsvoordelen!
Waar komt kaneel vandaan?
Kaneel, ook wel bekend als cinnamon, komt van de gedroogde binnenbast van de kaneelboom. De kaneelboom heeft een vochtig warm klimaat nodig en groeit vooral in tropische landen als: Sri Lanka (vroeger Ceylon), Indonesië, Zuid-India, Vietnam en China. De kaneelboom is een altijd groene, snel groeiende boom die zo'n 7 meter hoog wordt. De jonge takjes en stammetjes van de kaneelboom worden om de twee jaar geoogst en levert de bekende "kaneelstokjes". Na het oogsten worden de takken in stukken gekapt en van de bast ontdaan door afschaven van de buitenste kurklagen. De bast rolt vanzelf op tijdens het drogen en aan deze eigenschap heeft de kaneel zijn naam te danken, die stamt van het Latijnse woord “canella”, wat rolletje betekent.
Soorten kaneel
Er bestaan heel veel soorten kaneel. De twee meest gebruikte zijn Cassia (Cinnamomum cassia) en Ceylon kaneel (Cinnamomum ceylanicum). Cassia is wat branderiger en zoeter dan Ceylon kaneel. Kaneel wordt in stokjes verkocht. Het kaneelpoeder dat in de keuken wordt gebruikt bestaat meestal uit gemalen Cassia waar soms wat gemalen Ceylon kaneel aan toegevoegd is. Op zich maakt het niet zo heel veel uit welke je kiest, want beide soorten hebben vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Het wordt een ander verhaal als je iedere dag heel veel kaneel gebruikt. Want de hoeveelheid Coumarine in Ceylon kaneel is fors lager dan in de Cassia kaneel. In grote hoeveelheden kan Coumarine problemen opleveren voor de lever en voor de nieren. Tot 2 theelepels per dag is aanvaardbaar, en dan maakt het niet uit welke soort je kiest. Gebruik je meer? Gebruik dan Ceylon kaneel!
Gezondheidsvoordelen van kaneel
Kaneel wordt al eeuwenlang gebruikt als geneesmiddel in de kruiden- en Chinese geneeskunde bij ziektes als verkoudheid, diarree, misselijkheid en koude voeten. Ja, ook bij koude voeten, want van kaneel krijg je het lekker warm! Vooral de laatste jaren is er heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van kaneel, en dat zijn er wat! Opvallend is ook dat de positieve effecten van kaneel versterkt worden als het in combinatie met honing genomen wordt … Kaneel + honing is: 1 + 1 = 3.
Hoewel niet wetenschappelijk onderbouwd, is wel aangetoond dat kaneel een positieve werking heeft op de gezondheid. Maar wat zijn dan de gezondheidsvoordelen van kaneel en welke aandoeningen kunnen we hiermee voorkomen of de symptomen ervan ten minste verzachten?
Kaneel tegen verkoudheid
Kaneel is in staat bacteriën en virussen te bestrijden. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld verkouden bent. Neem gedurende een aantal dagen iedere dag een eetlepel honing met een kwart eetlepel kaneel. Het verzacht je keel, vermindert het hoesten en het reinigt ook nog eens de sinussen (de bijholten).
Kaneel stabiliseert de bloedsuiker
Wanneer koolhydraatrijk voedsel gekruid wordt met kaneel heeft het minder effect op de bloedsuikerspiegel. Kaneel bevat de stof MHCP (methylhydroxychalonepolymeer), een stof die de gevoeligheid voor insuline verhoogt en de lichaamscellen stimuleert om de suikers op te nemen. Slechts 1 theelepel kaneel per dag kan al voor een gigantisch verschil zorgen!
Kaneel bestrijdt schimmelvorming
Dit kan tweeledig opgevat worden. Ten eerste is gebleken dat voeding waar kaneel doorheen zit, langer goed blijft dan voeding waar geen kaneel doorheen zit. Wanneer er in producten bijvoorbeeld geen synthetische conserveringsmiddelen gewenst zijn, kan kaneelolie gebruikt worden. Ten tweede is kaneelolie ook werkzaam tegen de in het lichaam voorkomende aandoeningen die met schimmels te maken hebben, zoals Candida.
Kaneel tegen artrose
Uit een onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Kopenhagen, is gebleken dat kaneel helpt bij het verminderen van de pijn bij artrose. Bij de proefpersonen die meededen aan het onderzoek werd er elke dag kaneel en honing toegevoegd aan de ontbijtgranen. Na een week waren de pijnsymptomen van artrose bij een groot deel van de proefpersonen verdwenen.
Kaneel tegen een blaasinfectie
Heb je vaak last van blaasontsteking? Drink dan om een blaasontsteking te voorkomen dagelijks een glas warm water met daarin opgelost een eetlepel honing en een theelepel kaneel. Dit werkt als een antibacteriële drank. Het doodt allerlei bacteriën die niet in je lichaam thuishoren.
Kaneel bij maag- en/of darmklachten
Kaneel wordt aanbevolen bij darmkrampen, misselijkheid, zure oprispingen, winderigheid en diarree. Kaneelpoeder dat op twee theelepels honing wordt gestrooid en voor het eten ingenomen, verlicht zure oprispingen en verteert zware maaltijden
Kaneel en kanker
Kaneel zou ook helpen om de groei van kankercellen te verminderen. Dit geldt met name voor vormen van bloedkanker zoals Leukemie en Lymfeklierkanker. Het is natuurlijk niet zo dat je geen kanker kunt krijgen als je kaneel eet.
Kaneel voor een betere concentratie
Door kaneel ga je beter denken en het verbetert tevens je geheugen. Dit komt doordat kaneel magnesium en de mineralen mangaan en ijzer bevat. Deze mineralen zijn belangrijk voor het goed functioneren van ons brein.
Kaneel is super voor je humeur
Volgens voedingsexperts geeft de geur van kaneel je een flinke mood boost. Meng zes theelepels water met tien druppels kaneelbladolie in een kleine verstuiver. Spuit het zelfgemaakt luchtje om je heen als je een oppepper nodig hebt.
Kaneel en gewichtsverlies
Hoewel kaneel niet direct de vetverbranding kan verhogen kan het wel indirect helpen om af te vallen. Want zoals eerder genoemd brengt kaneel de bloedsuikerspiegel in balans, waardoor je minder insuline aanmaakt en insuline bevordert de vetopslag in je lichaam. Slechts 6 gram, ongeveer een theelepeltje per dag zou al voldoende moeten zijn om resultaat te zien.
Drink dagelijks, ’s morgens een half uur voor het ontbijt op een lege maag en ’s avonds voor het slapen gaan, een kopje thee van honing en kaneel. Recept: water koken, in een theeglas of mok doen, 1 theelepel honing toevoegen, en een halve theelepel kaneel toevoegen, even laten trekken en zo warm mogelijk opdrinken. Als je dit regelmatig gebruikt reduceert het het gewicht.
Kaneel bij huidproblemen
Bij huidproblemen, zoals een huidontsteking, insectenbeten, eczeem of acne, is de combinatie van honing en kaneel een prima medicijn. Deze combinatie zorgt ervoor dat zwellingen verdwijnen, de jeuk verminderd en infecties genezen. Om je huid te behandelen met kaneel en honing, moet je eerst een mengsel maken. Dit mengsel maak je door 1 theelepel honing met 2 theelepels water en een halve theelepel kaneelpoeder te mengen, Smeer het mengsel daarna op de aangedane huid en je zult merken dat het verlichting brengt.
Kaneel tegen een slechte adem
Door dagelijks te gorgelen met een theelepel honing en een theelepel kaneel in warm water voorkom je zelfs een slechte adem.
Hoe kan ik kaneel gebruiken??
Behalve in thee of met honing zou je kaneel ook aan je dagelijkse voeding toe kunnen voegen. Je zou het bijvoorbeeld prima toe kunnen voegen aan smoothies, yoghurt, kwark, warme melk, appeltaart, appelmoes, stoofperen, havermout, rijstepap en muesli. Maar je kunt ook kaneel strooien over je cappuccino of toevoegen aan cake. In de Indiase keuken wordt kaneel vooral veel gebruikt in hartige spijzen zoals stoofschotels en curry's. Kortom gebruik kaneel bij wat je maar kunt bedenken....
Conclusie
Kaneel is zowel een keukenkruid als een superkruid! Want het is een heerlijk kruid dat ook nog eens verantwoordelijk kan zijn voor vele gezondheidsvoordelen…