Afvallen: verhoog je stofwisseling

Afvallen: verhoog je stofwisseling Wanneer je wilt afvallen, is je stofwisseling van groot belang. Hoe hoger je stofwisseling is, hoe meer je verbrandt in ruststand. Dit is natuurlijk erg belangrijk, omdat het afvallen daardoor gemakkelijker gaat. Hoe zorg je ervoor dat je je stofwisseling kunt verhogen voor een beter en sneller resultaat?

Wat houdt stofwisseling in?

Je verbrandt de hele dag door calorieën. Ook wanneer je lekker op de bank hangt en televisie kijkt. Hoe veel calorieën je verbrandt, is per persoon verschillend. Dit noemen we de stofwisseling. Ook heeft de hoeveelheid vet en suiker die je lichaam opslaat te maken met je stofwisseling. De stofwisseling kan in een lichaam vertraagd zijn, bijvoorbeeld door te weinig activiteiten, te slecht eten of een aandoening zoals een schildklierafwijking. Een lage stofwisseling betekent doorgaans dat je minder calorieën verbrandt en dus moeilijker afvalt. Hoe kun je de stofwisseling verhogen voor een beter resultaat wanneer je gaat afvallen? Er zijn verschillende manieren om je stofwisseling en metabolisme te verhogen.

Krachttraining

Een hogere stofwisseling krijg je door veel aan krachttraining te doen. Dit betekent dat je met gewichten aan de slag moet gaan. Wanneer je gewicht in combinatie met weerstand gebruikt, zal je spiermassa toenemen. Hoe hoger je spiermassa is, hoe meer calorieën je verbrandt in ruststand. Dit geldt voor élke spier in je lichaam. Voor een snel resultaat kun je sowieso proberen om de grote spiergroepen flink aan te pakken. Denk hierbij aan de rug- en beenspieren. Belangrijk is ook echt om de gewichten met regelmaat te verhogen, zodat je je stofwisseling kunt blijven verhogen. Je wordt immers steeds sterker en lichtere gewichten zullen dan vrijwel geen effect meer hebben. Raadzaam is ook om regelmatig af te wisselen.

Vrouwen en krachttraining

Vrouwen denken vaak dat ze extreem gespierd worden wanneer ze met gewichten bezig gaan en dit vinden ze niet mooi, waardoor ze de krachttraining achterwege laten. Het extreem gespierde is niet iets dat zomaar voorkomt bij een vrouwenlichaam. Meestal komen hier ook steroïden aan te pas. Ook voor vrouwen is krachttraining absoluut onmisbaar.

Stofwisseling verhogen met cardiotraining

Krachttraining is dus heel erg belangrijk, maar dat geldt ook voor cardiotraining. Cardiotraining houdt in dat je je hartslag flink verhoogt. Bijvoorbeeld rennen, fietsen en de crosstrainer. Wanneer je minstens een half uur achter elkaar aan cardiotraining doet, zal dit een positief effect hebben op je stofwisseling. Een paar keer per week cardiotraining is echt aan te raden!

Op je voedsel letten

Suikers en ongezonde vetten kunnen je stofwisseling verlagen. Tegelijkertijd moet je geen streng dieet gaan volgen, want ook dat kan de stofwisseling aanzienlijk verlagen. Kies daarbij voor voldoende vezels en eiwitten. Ook dit zorgt ervoor dat je stofwisseling verhoogt.

Slaap verhoogt de stofwisseling

Te weinig slaap kan ervoor zorgen dat je stofwisseling verlaagt. Zorg dat je dus rond de zeven tot acht uur slaap per nacht hebt. Ook regelmaat in je slaappatroon maakt een groot verschil. Ga iedere avond rond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd weer op. Dit heeft een zeer positieve werking op je stofwisseling. Een hele makkelijke manier dus om een snellere stofwisseling te krijgen. Zeker in combinatie met sporten en de juiste voeding zal dit absoluut verschil maken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 manieren om je metabolisme te versnellen/verhogenDe ene persoon komt veel sneller aan dan de andere, dit heeft te maken met het metabolisme, oftewel de stofwisseling. Al…
Wat is mijn ruststofwisseling (basaal metabolisme)?Wat is mijn ruststofwisseling (basaal metabolisme)?Het wordt vaak gebruikt als excuus: ‘ik heb een trage stofwisseling!’ Men bedoelt hiermee hun basaal metabolisme (in de…
Voedingstips voor een beter metabolismeVoedingstips voor een beter metabolismeEen verhoogde metabolisme betekend dat je lichaam veel meer calorieën verbrand. Dus als je een hoge metabolisme hebt dat…
Metabolisme verhogen: Versnellen van stofwisselingMetabolisme verhogen: Versnellen van stofwisselingHet metabolisme van een persoon staat voor de snelheid waarmee calorieën verbrand worden voor het verkrijgen van energie…

Waarom aardappelen en brood goed voor je zijnBij veel methodieken om af te vallen wordt aangeraden om geen brood, aardappelen en andere koolhydraatrijke producten te…
Minder suiker eten voor een betere gezondheidDe laatste tijd blijkt uit steeds meer onderzoek dat suiker helemaal niet zo goed is voor het menselijk lichaam. En het…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Stofwisseling
  • http://www.salusi.nl/hogere-snellere-stofwisseling-tips/
  • http://www.leeftijdlozeschoonheid.nl/Artikel/Kijk!-9-slimme-trucs-die-je-stofwisseling-verhogen-A123.php
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.