10 manieren om je metabolisme te versnellen/verhogen

De ene persoon komt veel sneller aan dan de andere, dit heeft te maken met het metabolisme, oftewel de stofwisseling. Als je een goede stofwisseling hebt, val je makkelijker af. Je kan zelf een aantal dingen doen om het metabolisme te verhogen, waardoor je beter afvalt dan wanneer je op een streng dieet bent. Het metabolisme is een benaming voor hoe snel je lichaam voedsel omzet in energie. Het boosten van je metabolisme resulteert in een hogere calorieverbranding. De snelheid van je metabolisme hangt af van je geslacht, leeftijd, lengte, hormoonhuishouding en erfelijke aanleg. Mannen verbranden sneller calorieën dan vrouwen, en (helaas) hoe ouder je wordt, hoe trager je metabolisme. Op deze dingen kan je nou eenmaal geen invloed uitoefenen, maar je kan wel veranderingen aanbrengen in je eetpatroon en leefstijl die je metabolisme versnellen.

1) Spiermassa

De beste manier om je metabolisme te versnellen is door je spieren aan het werk te zetten, lekker bewegen dus! Het meest effectief is krachttraining, met gewichten. Spieren verbruiken een heleboel meer calorieën dan vetweefsel. 2,3 kilogram extra spiermassa resulteert in een extra verbranding van 100 calorieën per dag! Laat je niet leiden door veranderingen op de weegschaal, want die kunnen je verwarren. Spierweefsel weegt namelijk meer dan vetweefsel. De beste manier is dus door naar je lichaam te kijken en de veranderingen op te merken. Als het goed is wordt je lichaam strakker. Als je veel wilt afvallen zal je wel lichter worden op den duur.

2) Ochtendgymnastiek

Dat sporten goed is voor je stofwisseling en calorieverbranding wist je natuurlijk al, maar op welke deel van de dag je sport heeft ook invloed. Sport het liefst vroeg in de ochtend, want dat werkt de hele dag door op je stofwisseling. Ga voor je werk hardlopen of neem de fiets naar je werk in plaats van de auto, en je zal merken dat je de hele dag minder trek hebt.

3) Water!

Het is heel belangrijk om veel water te drinken. Bij lichte dehydratatie vertraagt je metabolisme namelijk al. Als je ongeveer 8 glazen drinkwater drinkt per dag, verbrand je een stuk meer calorieën dan als je er maar 4 drinkt. IJskoud water drinken versnelt je metabolisme ook, maar is niet aan te raden als je een gevoelige maag hebt. Naast dat water goed is voor de stofwisseling krijgt ook je huid er een betere conditie van.

4) Meer kleine porties

Het is beter voor je om verdeeld over de dag kleine porties te eten, dan 3 keer op een dag een grote maaltijd. Tussen die maaltijden gaat je lichaam namelijk op spaarstand, en dan train je je metabolisme al het ware om te vertragen, niet wat je wil dus. Sla al helemaal geen maaltijden over. Als je meerdere kleine porties per dag eet zal je zien dat je over het algemeen minder trek hebt, en ’s avonds sneller verzadigd bent.

5) Vermijd crashdiëten

Een crashdieet volgens is een ramp voor je metabolisme. Bij een crashdieet krijg je per dag maar 1000 calorieën (of minder) binnen. Hierdoor zul je op korte termijn snel afvallen, maar dit gaat ten koste van je spieren en gezonde voeding. Je leert zo dus je lichaam om langzaam calorieën te verbranden. Een crashdieet is niet lang vol te houden, en wanneer je weer een normaal eetpatroon wilt, is je metabolisme sterk vertraagd, waardoor de kilo’s er weer aanvliegen…

6) Proteïnen en pepers

Je lichaam verbruikt 2 keer zoveel energie bij het verteren van proteïnen dan bij het verteren van koolhydraten en vetten. Proteïnen zitten in zuivelproducten, kip, vis, eieren, tofu, mager vlees, noten en bonen.
Om extra calorieën te verbranden kan je je eten pittig kruiden. Chilipepers verhogen de stofwisseling met 20% gedurende een half uur na de maaltijd. Dit is dus geen lange termijn oplossing, maar alle beetje helpen.

7) Zwarte koffie

Koffie verbetert je geheugen en bevat veel belangrijke anti-oxydanten, en daarnaast heeft een bakkie troost ook een stimulerende werking op je stofwisseling door de cafeïne die er in zit. Drink je koffie wel zwart, want door melk, room en suiker neem je meer calorieën op dan je verbrandt. Koffie drinken jaagt je metabolisme voor een paar uur de hoogte in. Cafeïne onttrekt wel vocht uit je lichaam, dus blijf goed water drinken, sowieso voor elk kopjes koffie één glas water.

8) Groene thee

Drink je geen koffie, drink dan groene thee. Ook dat heeft een stimulerende werking. Groene thee bevat én cafeïne, én plantaardig eiwitten die het helpen vetten te verbranden. Drie tot vier kopjes per dag wordt aangeraden, elk kopje stimuleert je metabolisme voor een paar uur. Koffie en thee zullen je niet tien kilo doen afvallen, maar zijn gewoon een steuntje in de rug van je stofwisseling.

9) Geniet met mate

Alcohol onderdruk met vermogen van je lichaam om vet te verbranden, denk maar aan de bekende bierbuik… Als je alcohol drinkt tijdens de maaltijd verbrand je lichaam het vet trager dan normaal tijdens de zelfde maaltijd. Alcohol onttrekt ook nog een vocht uit het lichaam. Let dus goed op je alcohol gebruik, drink in ieder geval niet meer dan één glas gemiddeld per dag. Rode wijn lijkt het gezondst te zijn bij de maaltijd.

10) Slaap voldoende

Als je te weinig slaapt wordt het vermogen van je lichaam om koolhydraten te verbranden aangetast. Dit leidt tot meer honger en een vertraagd metabolisme. Ook wordt je hele energieniveau over de dag beïnvloed, waardoor je waarschijnlijk minder wil bewegen en daardoor de metabolisme ook vertraagd.
© 2011 - 2024 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen en de stofwisseling verhogen: afvallen zonder dieetAfvallen en de stofwisseling verhogen: afvallen zonder dieetDe stofwisseling speelt een grote rol bij het gewicht van de mens en afvallen en dieet. De stofwisseling kan sneller of…
Afvallen met Rauw VoedselAfvallen met Rauw VoedselAfvallen met rauw voedsel is een zeer gezonde manier om gewicht te verliezen. De enzymen in rauw voedsel zullen meer vet…
Metabolisme verhogen: Versnellen van stofwisselingMetabolisme verhogen: Versnellen van stofwisselingHet metabolisme van een persoon staat voor de snelheid waarmee calorieën verbrand worden voor het verkrijgen van energie…
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…

Vetvrije diëten, succesvol afslankmiddel?Vetvrije diëten, succesvol afslankmiddel?Effectief gewicht verliezen, kan dat? Hoe kan het dat veel mensen een dieet volgen, vaak een vetvrij dieet, maar niet sl…
Vetverbranding verhogenVetverbranding verhogenDe vetverbranding verhogen: de werkende tip! De vetverbranding is iets waar we allemaal mee bezig zijn tijdens het afval…
Bronnen en referenties
  • www.giantpt.nl
  • www.goedgevoel.be
  • www.dokterdokter.nl
Appleann (93 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.