Afvallen en de stofwisseling verhogen: afvallen zonder dieet

Afvallen en de stofwisseling verhogen: afvallen zonder dieet De stofwisseling speelt een grote rol bij het gewicht van de mens en afvallen en dieet. De stofwisseling kan sneller of langzamer zijn, afhankelijk van meerdere factoren. Afvallen door rekening te houden met de stofwisseling is raadzaam en komt neer op afvallen zonder dieet. De stofwisseling verhogen is mogelijk met enkele voedingsmiddelen en supplementen. De stofwisseling kan ook beïnvloed worden door zaken als stress en ziekte.

Wat is stofwisseling?

De snelheid waarmee het menselijk lichaam calorieën verbrandt is van diverse factoren afhankelijk, waaronder je leeftijd, lengte, gewicht, conditie, voeding en beweging. Ook spelen erfelijke en hormonale factoren dikwijls een rol. De Wereledgezondheidsorganisatie schat dat de basale stofwisseling van twee mensen tot wel 25% kan variëren. Daarom kan het zo zijn dat jij heel veel werk hebt om je gewicht op peil te houden en je vriend alles kan eten wat hij maar wil.

Dikkere mensen hebben geen tragere stofwisseling dan dunnere mensen. Sterker nog, in principe is het zo dat hoe zwaarder je weegt, hoe hoger je stofwisseling is omdat een zwaar lichaam meer energie verbruikt bij inspanning. Wanneer je afvalt wordt je stofwisseling verlaagt.

Stress en de stofwisseling

Adrenaline, een hormoon dat ons lichaam afscheidt wanneer we angstig of opgewonden zijn, verhoogt de stofwisseling. Stress kan zo honderden calorieën op een dag verbranden. Stress kan echter op de lange termijn ook dikheid in de hand werken. Door stress wordt namelijk ook cortisol afgescheiden, een bijnierschorshormoon dat de vetopslag in de buik kan vermeerderen omdat het buikvet receptoren heeft waar cortisol zich graag aan hecht. Tenslotte zet cortisol de afgifte van glucose in werking, als voorbereiding op de vlucht- of vechtreactie. Wanneer deze reactie echter uitblijft zet insuline de glucose om in vet en wordt het vet opgeslagen.

De stofwisseling verhogen

Er zijn een aantal manieren om de stofwisseling te verhogen. Zo kan je meer spierweefsel kweken, daar spierweefsel meer calorieën verbrandt dan ander soort weefsel. De beste manier om je stofwisseling te verhogen is echter meer en regelmatig bewegen. Intensieve inspanning verhoogt de hartslag, stofwisseling en energieverbruik gedurende enkele uren.

Voedsel dat de stofwisseling verhoogt

Om ons lichaam warm te houden worden calorieën verbrandt. Eiwitrijke voeding heeft een bovengemiddelde invloed op de warmteproductie. Eiwitrijke voeding verhoogt onze stofwisseling dus. Maar te eiwitrijk voedsel is slecht voor de nieren en de lever. Bovendien wordt eiwitrijk voedsel in verband gebracht met botontkalking en een verhoogde bloeddruk.

  • Sommige eiwitrijke producten, zoals rood vlees en zuivel, bevatten een vetzuur dat samengesteld linolzuur heet. Samengesteld linolzuur kan het spiefweefsel vermeerderen en dus indirect de stofwisseling verhogen.
  • Kruiden, en dan met name chilipoeder, verhogen de stofwisseling tot wel 3 uur lang met 50%, vermoedelijk omdat de hartslag toeneemt. Kruiden zijn een gezonde manier van het verhogen van de stofwisseling.
  • Cafeïnehoudende drankjes, zoals energiedrank, verhogen de stofwisseling ook. Waarschijnlijk is dit omdat deze drankjes de vluchtreactie van het zenuwstelsel aanspoort en adrenaline vrij laat geven. Koffie en cola zijn de dranken met de meeste cafeïne. Meer dan drie of vier koppen koffie per dag is echter ongezond voor het lichaam.
  • Groene thee is ook een mogelijk middel om de stofwisseling te verhogen. En dat zonder dat de hartslag toeneemt. Groene thee bevat plantaardige, flavine bevattende eitwitten die het proces van verbranden van vetten versnellen.

Stofwisseling versnellen met supplementen

  • Capsules die samengesteld linolzuur bevatten blijken de stofwisseling te verhogen door de spiermassa te vergroten. Deze pillen zijn echter behoorlijk duur maar voor zover bekend wel onschuldig.
  • Supplementen met DHEA (dehydro-epiandrosteron), een natuurlijk hormoon, vergroten de spiermassa en verminderen het lichaamsvet. Je moet echter voorzichtig zijn met DHEA, de veiligheid op langere termijn is niet gegarandeerd, evenals de werking.
  • De supplementen van een Chinees kruid, Ma Huang genaamd, blijkt te helpen bij het afvallen zonder dat men streng moet lijnen. Dit middel heeft ook een minder ongewenst effect op de bloeddruk dan het nieuwe, op recept verkrijgbare vermageringsmiddel sibutramine.

Ziekte en stofwisseling

Aandoeningen aan de stofwisselingsregulerende schildklier, of de hypofyse, kunnen een gewichtstoename veroorzaken. Tumoren aan de bijnieren of de hypofyse kunnen het syndroom van cushing veroorzaken, wat leidt tot een vollemaansgezicht en vetzucht in de buikstreek.

Een ernstige depressie, en enkele (tricyclische) antidepressiva voor de behandeling hiervan, kunnen de stofwisseling verlagen. Dit geldt ook voor bepaalde longziekten.

Wanneer je hoge koorts hebt kan je stofwisseling tijdelijk met 10% versnellen. In latere stadia van kanker kan men ook plotseling snel afvallen. Dit is niet te wijten aan het feit dat mensen minder eten, maar waarschijnlijk aan de versnelde stofwisseling.

Lees verder

© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: verhoog je stofwisselingAfvallen: verhoog je stofwisselingWanneer je wilt afvallen, is je stofwisseling van groot belang. Hoe hoger je stofwisseling is, hoe meer je verbrandt in…
Afvallen met Rauw VoedselAfvallen met Rauw VoedselAfvallen met rauw voedsel is een zeer gezonde manier om gewicht te verliezen. De enzymen in rauw voedsel zullen meer vet…
Op dieet en toch zoveel eten als je wiltOp dieet en toch zoveel eten als je wiltAfvallen met een dieet is niet makkelijk. Het kan dan enorm helpen om één dag in de week zoveel te eten als je wilt. Die…
Afvallen met een crashdieetAfvallen met een crashdieetVeel mensen die bezig zijn met afvallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is motiverend om te zien hoe de kil…

Bloedgroep dieetBloedgroep dieetHet bloedgroep dieet is een dieet dat gebaseerd is op welke type bloedgroep je hebt, het is een eenvoudig principe. Eet…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 31-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.