Oorzaken van bruin bloed tijdens menstruatie

Oorzaken van bruin bloed tijdens menstruatie Het verliezen van bruin bloed tijdens een menstruatie zal de meerderheid van de vrouwen minimaal een keer in hun leven meemaken. Het is een vrij normaal fenomeen. Er zijn een aantal redenen waarom uw bloed bruin zou kunnen zijn tijdens uw menstruatie. In de meeste gevallen zal dit er niet op wijzen dat er iets ernstig aan de hand is met uw lichaam, echter dit is niet in alle gevallen zo.

Oud bloed

De kleur, textuur en hoeveelheid bloed die een vrouw verliest tijdens haar menstruatie kan zeer afwisselend zijn. Dus u hoeft niet te schrikken wanneer uw bloed bruin is. In de meeste gevallen is uw bloed bruin van kleur, omdat het oud bloed is. De meeste vrouwen zullen last hebben van bruin bloed aan het einde van hun ongesteldheid, echter het kan ook voorkomen op andere periodes in uw menstruatie.

Innestelingsbloed

Het kan zijn dat u tijdens de dagen dat u gewoonlijk ongesteld zou worden, ook bloedverlies zal hebben terwijl dit niet menstruatiebloed zal zijn, maar innestelingsbloed. Dit kan verschillende kleuren aannemen, de kleur van het bloed kan namelijk variëren van lichtroze tot bloedrood of lichtbruin tot een bijna zwarte kleur. Er zijn verscheidene manieren waarop u kunt merken of er wellicht sprake zou kunnen zijn van innestelingsbloed. Over het algemeen, zal er niet veel bloedverlies zijn en u kunt ook te maken hebben met verscheidene zwangerschapssymptomen. Dus als u deze symptomen heeft, zal het wellicht verstandig zijn om een zwangerschapstest te doen. Echter u moet er rekening mee houden dat als u probeert zwanger te worden en u deze symptomen opmerkt, dit niet automatisch betekent dat u daadwerkelijk zwanger bent.

De overgang en menopauze

Het is niet ongewoon dat u tijdens de overgang of uw menopauze te maken zou kunnen krijgen met bruin bloedverlies. Dit kan ook gepaard gaan met bloedklonters. Dit is meestal een resultaat van de hormonale disbalans die plaats vindt in uw lichaam, echter soms kan dit er ook op wijzen dat er lichamelijk niet iets in orde is. Echter de kans hierop is gering.

Een obstructie

Zoals al vermeld was, is bruin bloedverlies in feite oud bloedverlies. Het zou dus mogelijk zijn dat u te maken heeft met bruin bloedverlies wegens obstructies in uw baarmoeder. Bruin bloedverlies zou dus een gevolg kunnen zijn van endometriose, een vleesboom of een poliep om een paar voorbeelden op te noemen.

Andere niet zorgwekkende factoren

Er zijn een aantal redenen waarom u te maken zou kunnen krijgen met bruin bloedverlies. Het zou namelijk o.a. het gevolg kunnen zijn van factoren zoals:
  • Een vergrote baarmoeder
  • Emotionele disbalans. Hier kunt u bijvoorbeeld denken aan stress of depressie
  • Medicatiegebruik
  • Vaginale atrofie
  • Zwangerschap

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA)

Er zijn een aantal SOA's waarvan bruin bloedverlies een symptoom van kan zijn. U kunt denken aan SOA's zoals chlamydia, gonorroe en genitale wratten. Echter hierbij zult u vaak ook andere klachten hebben. U kunt denken aan klachten zoals chronische pijn, een brandende sensatie, onvruchtbaarheid, verlies van eetlust, braken en andere vervelende symptomen. Als u denkt dat u een SOA hebt, zou het verstandig zijn om zo snel mogelijk naar uw dokter te gaan.

Bekkenontstekingen

Als u last heeft van bekkenontsteking, is het niet ongewoon dat u ook bruin bloedverlies heeft. Bij een bekkenontsteking is er sprake van ontstekingen die zich verspreiden door middel van slijmvlies naar uw eileiders, eierstokken, baarmoeder en vagina. Het is zeer pijnlijk en een aantal symptomen hiervan zijn koorts, chronische bekkenpijn en pijn tijdens seks. Als u denkt dat u dit heeft, zou het verstandig zijn om naar een arts te gaan. Een bekkenontsteking kan namelijke nare complicaties veroorzaken, zoals onvruchtbaarheid, het syndroom van Reiter, een verhoogde kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en
een grotere kans op complicaties tijdens een zwangerschap, denk hierbij aan een een miskraam bijvoorbeeld.

Baarmoederhalskanker

Bruin bloedverlies kan ook een symptoom zijn van baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt meestal voor bij dames boven de dertig jaar. Bruin bloedverlies is meestal een van de eerste symptomen die een vrouw die baarmoederhalskanker heeft, opmerkt. De twee meest voorkomende symptomen bij baarmoederhalskanker zijn pijn tijdens seks en ongewoon vaginaal bloedverlies, hierbij kunt u denken aan bloedverlies na uw menopauze of na dat u seks heeft gehad. Als u het gevoel heeft dat u dit heeft, moet u gelijk een afspraak maken bij uw arts. Beter voorkomen dan genezen!

Lees verder

© 2014 - 2024 Fenrir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en toch ongesteld?Zwanger en toch ongesteld?De menstruatie is een bloeding welke optreedt als je niet bevrucht bent. Dit betekent dat je, indien je zwanger bent, ni…
Novasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieNovasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieVeel last hebben van de menstruatie of heel heftige bloedingen tijdens de ongesteldheid. Een deel van de vrouwen heeft e…
Bloedverlies na een bevallingDe eerste dagen en weken na een bevalling blijven er nog steeds bloedingen plaatsvinden. De ene vrouw ervaart het als vr…
Bloedverlies na de overgangBloedverlies na de overgangDe gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de overgang komt ligt tussen de vijfenveertig en vijfenvijftig jaar. Op het mome…

Carpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersCarpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersBij Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is er sprake van een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pol…
Onze darmen: cruciaal voor ons welbevindenOnze darmen: cruciaal voor ons welbevindenOver onze darmen spreken we niet graag. Dat is een beetje gênant. En dat terwijl onze darmen een van de meest invloedrij…
Bronnen en referenties
  • http://www.md-health.com/Brown-Vaginal-Discharge.html
Fenrir (46 artikelen)
Laatste update: 29-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.