Oorzaken van het uitblijven van de menstruatie

Oorzaken van het uitblijven van de menstruatie Niet op tijd ongesteld worden komt redelijk vaak voor. Wanneer u dit voor de eerst keer meemaakt, zal u misschien wel schrikken. In de meeste gevallen zal het uitblijven van de menstruatie er niet op wijzen dat er iets ernstig aan de hand is met uw lichaam. Er zijn een aantal veel voorkomende oorzaken waarom u niet op tijd ongesteld bent geworden. Neem pas contact op met uw huisarts als uw menstruatie heel lang overtijd is.

Zwangerschap

Een zeer belangrijke oorzaak van een uitblijvende menstruatie is de zwangerschap. U kunt hierbij ook te maken hebben met verscheidene zwangerschapssymptomen. Dus als u deze symptomen heeft, zal het wellicht verstandig zijn om een zwangerschapstest te doen. Echter, dit betekent niet automatisch dat u daadwerkelijk zwanger bent, maar deze mogelijke oorzaak zal waarschijnlijk eerst uitgesloten moeten worden voordat men verder gaat kijken.

Hormoonbalans

Een verstoring van de natuurlijke hormoonbalans is vaak de belangrijkste oorzaak van het overtijd zijn. Het heeft namelijk een invloed op uw baarmoeder en uw menstruatie. In de meeste gevallen is emotionele disbalans de veroorzaker van een onregelmatige menstruatie. Stress en depressie zorgen er vaak voor dat uw hormoonbalans wordt ontregeld. Een onregelmatige menstruatie kan dan ook worden veroorzaakt door spanningen, vermoeidheid, angst en andere vormen van emotionele disbalans.

Alcohol, drugs en bepaalde medicijnen

Het uitblijven van de menstruatie kan ook door alcohol- en drugsgebruik worden veroorzaakt. Alcohol- en drugsgebruik ontregelt namelijk uw natuurlijke hormoonbalans. Daarnaast kan medicatie er ook voor zorgen dat de menstruatie zal uitblijven. De meest voorkomende vorm van medicatie dat een onregelmatige menstruatie kan veroorzaken is het gebruik van de anticonceptiepil. Als u pas begint met de pil komt het redelijk vaak voor dat u niet regelmatig ongesteld wordt. Het lichaam moet namelijk aan de toename van hormonen wennen. Ook als u besluit geen pil te slikken of het één keer vergeet, kan ervoor zorgen dat u een tijdje last heeft van een onregelmatige menstruatie.

Menarche en menopauze

Tijdens de menarche en de menopauze blijft de menstruatie ook vaak uit. Dit komt door de veranderingen die plaatsvinden in uw lichaam. Bij de menarche zal men ontdekken dat door de jaren heen de menstruatie minder vaak zal uitblijven. Het lichaam moet nog wennen aan de menstruatiecyclus waardoor veel vrouwen onregelmatig ongesteld zijn in de beginperiode.

Leefgewoonten

Een van de belangrijkste oorzaken van het uitblijven van de menstruatie is een verandering in uw leefgewoonten. Een onregelmatige menstruatie kan verschillende oorzaken hebben. Men kan hierbij vooral denken aan het eetpatroon en intensief sporten. Bij veel vrouwen blijf de menstruatie uit als ze sporten. Het is een vrij normaal fenomeen. Dus u hoeft niet te schrikken. Ook kunt u overtijd zijn bij andere zeer intense fysieke activiteiten. Een goed eetpatroon heeft ook een grote invloed op het regulering van de menstruatiecyclus. Het niet ongesteld worden kan hierbij verschillende oorzaken hebben. Het niet op tijd ongesteld worden kan o.a. veroorzaakt worden door een slecht eetpatroon, ondergewicht, overgewicht, eetstoornissen en een plotselinge toename of afname in gewicht.

Een obstructie

Een obstructie kan er ook voor zorgen dat u onregelmatig ongesteld wordt. Men kan hierbij vooral denken aan vleesbomen en het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). PCOS is de meest voorkomende hormoonstoornis bij vrouwen. Bijna 10% van alle vrouwen heeft last van symptomen op het gebied van PCOS. Men heeft hierbij een onregelmatige eisprong waardoor de menstruatie kan uitblijven. Vleesboom is ook een vaak voorkomende verschijnsel tijdens de vruchtbare jaren van een vrouw. Volgens schattingen heeft meer dan 20% van alle vrouwen vleesbomen in hun baarmoeder. Bij negroïde vrouwen komt het zelfs bij meer dan 50 procent van de vrouwen voor. Hierdoor kan het zijn dat u vaak overtijd bent. Echter, u moet er rekening mee houden dat niet alle vrouwen met vleesbomen of PCOS last hebben van een onregelmatige menstruatie.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fenrir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitblijven van de menstruatieUitblijven van de menstruatieDe menstruatie is het begin van iedere nieuwe vruchtbaarheidscyclus. De cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Overtijd zijn b…
Niet ongesteld, niet zwanger  Mogelijke redenenNiet ongesteld, niet zwanger Mogelijke redenenEen regelmatige menstruatie wordt beschouwd als een teken dat je niet zwanger bent. Maar wat nu als je niet ongesteld wo…
Nooit meer ongesteld, kan dat?Nooit meer ongesteld, kan dat?Veel vrouwen hebben last van hun menstruatie of van PMS. Iedere maand is het weer opzien tegen de vervelendste dagen van…
Alles over de eerste keer ongesteldAlles over de eerste keer ongesteldIeder meisje maakt het mee, voor de eerste keer ongesteld. Het is altijd even schrikken, maar het is zeker niet iets om…

Bijensteek: wat te doen en zwelling behandelen en verzorgenBijensteek: wat te doen en zwelling behandelen en verzorgenEen bijensteek symptomen zijn lokale roodheid en zwelling van de huid en soms ontstaat bij een bijensteek eerst een witt…
Oftalmoscopie (fundoscopie): Onderzoek achterkant van oogOftalmoscopie (fundoscopie): Onderzoek achterkant van oogOftalmoscopie is van onschatbare waarde voor het opsporen van tal van oogaandoeningen. De oogarts bekijkt via een oftalm…
Bronnen en referenties
  • http://www.ladycarehealth.com/reasons-for-irregular-periods/
Fenrir (46 artikelen)
Laatste update: 16-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.