Problemen met stoelgang: feiten en fabels

Problemen met stoelgang: feiten en fabels Volkoren brood is beter voor je stoelgang dan wit brood, maar is dat ook zo? Waarom moet je pruimen eten als je last hebt van verstopping? Veel mensen hebben last van hun stoelgang. Het kan gaan om verstopping waarbij je last hebt van een opgeblazen gevoel, maar het kan ook zijn dat je aan de diarree bent, heftige krampen hebt en moet rennen om het toilet te halen. Stoelgangproblemen kunnen erg vervelend zijn en veel mensen schamen zich ervoor. Er bestaan een heleboel feiten en fabels over wat goed of slecht is voor je stoelgang.

Problemen met de stoelgang

Voor de een is het normaal om drie keer per dag ontlasting te hebben, terwijl de ander maar één keer in de drie dagen hoeft. Wanneer je ineens een ander patroon hebt met je stoelgang, kan het zijn dat er wat aan de hand is. Veel stoelgangproblemen zijn gerelateerd aan voeding. Zo moet je voldoende vezels eten en genoeg vocht drinken om je darmen te stimuleren. We denken dat het eten van volkorenbrood het beste is, maar klopt dat ook? We denken dat het zo is omdat iedereen het zegt. Hier volgen wat feiten en fabels over de stoelgang.

Grof volkorenbrood is beter voor je stoelgang dan fijn volkorenbrood

Sommige mensen denken dat hoe grover het brood is hoe beter is het. Dit is een fabel. Wanneer het brood fijn volkoren is, is de graankorrel verder fijngemalen dan bij grof volkorenbrood. Hoe grover het brood is, hoe beter je erop moet kauwen. Dit betekent dat je bij grof volkorenbrood rustiger eet wat een gunstig effect heeft op de spijsvertering. Voor wit brood wordt de buitenste laag van de korrel niet gebruikt. Er zitten wel dezelfde voedingsvezels, vitaminen en mineralen in witbrood, maar in een veel kleinere hoeveelheid dan in volkorenbrood.

Winden laten is een teken van een slechte stoelgang

Dit is een fabel. Het is normaal dat je winden moet laten. Het heeft te maken met de hoeveelheid lucht die in je darmen zit. Dat heeft te maken met hoe je eet, ademt, drinkt en praat. Mensen die gulzig eten en veel praten tijdens het eten zullen meer last hebben van lucht in de darmen. Ook kunnen er gassen vrijkomen tijdens het verteren van de maaltijd. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen leiden tot meer gasvorming, zoals uien en peulvruchten. Hoewel het niet zo netjes is, kun je winden beter laten gaan. Het ophouden kan zorgen voor buikkrampen en opgeblazen gevoel. Het wordt gewaardeerd wanneer je dan even een plek voor jezelf opzoekt.

Pruimen zorgen voor een goede stoelgang

Dit is waar. Pruimen zitten vol vezels en vezels stimuleren de darmbewegingen. Daarbij bevatten pruimen de stof fenylsateïne en dat werkt laxerend. Niet iedereen houdt van deze vrucht. In dat geval kun je ook ander fruit nemen, zoals een appel, peer of een handje bramen.

Van bananen krijg je verstopping

Dit is een fabel. Veel mensen denken dat je verstopping krijgt van bananen, maar deze vrucht bevat veel vezels. De vezels worden niet verteerd in de dunnen darm en ze komen onveranderd aan in de dikke darm. Daar worden ze bewerkt door darmbacteriën en dit stimuleert de beweging van de darmen. Bananen zijn dus net zoals andere fruitsoorten, groente, peulvruchten en volkorenbrood goed voor de stoelgang. Eet dan wel rijpe bananen omdat onrijpe bananen klachten kunnen geven omdat ze een onverteerbaar zetmeel bevatten.

Koffie veroorzaakt maagproblemen

Hoewel het niet wetenschappelijk is aangetoond dat koffie maagklachten geeft, krijgen veel mensen wel last van hun maag na het drinken van veel koffie. Als je geen maagklachten krijgt, kun je gewoon koffie blijven drinken. Wanneer er wel klachten ontstaan, kun je beter minder koffie drinken of het tijdelijk even helemaal laten staan. Als je maag tot rust is gekomen, kun je weer proberen om koffie te drinken.

Ontbijtkoek werkt laxerend

Dit is niet waar. Normale ontbijtkoek bevat meestal weinig vezels en het heeft geen stimulerende werking op de darmen. Het is vergelijkbaar met de hoeveelheid vezels die er in witbrood zitten. Beter is om volkoren ontbijtkoek te nemen, omdat dit meer vezels bevat.

Vezelrijk voedsel is niet goed bij diarree

Dit is een fabel. Bij diarree kun je beter juist wel vezelrijke voeding eten. Vezels kunnen namelijk vocht opnemen. Dit bevordert de spijsvertering en zorgt ervoor dat er minder vocht wordt uitgescheiden. Eet kleine beetjes om de darmen niet te veel te belasten en drink voldoende vocht.

Diarree kan het gevolg zijn van verstopping

Dit is een feit. In de volksmond wordt dit ook wel overloopdiarree genoemd. In de darmen zit een verstopping, waardoor er harde proppen ontstaan. De dunne ontlasting lekt langs de opstopping weg, waardoor er diarree ontstaat.

Laxeermiddelen beschadigen de darmen niet

Bij normaal gebruik van een laxeermiddel conform doktersadvies of bijsluiter, zal het niet leiden tot beschadiging van de darmen. Het kan zelfs noodzakelijk zijn om van verstopping af te komen. Bij normaal gebruik zullen er geen luie darmen ontstaan. Laxeermiddelen werken niet als afslankmiddel. Er wordt door veel mensen misbruik gemaakt van laxeermiddelen om gewicht te verliezen. Dit kan uiteindelijk leiden tot beschadigingen van de darmen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moeilijke stoelgang: wat doe je eraan?Moeilijke stoelgang: wat doe je eraan?Als je last hebt van je darmen en een moeilijke stoelgang ben je niet de enige. Een moeilijke stoelgang komt bij veel me…
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Mensen die lijden aan obstipatie hebben te maken met darmproblemen. Obstipatie komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen…
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…

Schedel- en hersenletsels: een overzichtSchedel- en hersenletsels: een overzichtDe hersenen zijn zowaar ons belangrijkste orgaan. Een mogelijke beschadiging ervan heeft voor ons dan ook verstrekkende…
Hartspier-verdikking: borstpijn, hartruis en -ritmestoornisHartspier-verdikking: borstpijn, hartruis en -ritmestoornisHet hart vormt de belangrijkste motor in ons lichaam, waarmee zuurstofrijk bloed naar alle lichaamsdelen wordt gepompt.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DizzyRoseblade, Pixabay
  • www.gezondheidsplein.nl
  • www.spijsvertering.info
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 06-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.