Verslaafd aan laxeermiddelen: wat te doen?

Verslaafd aan laxeermiddelen: wat te doen? In geval van verstopping gebruiken veel mensen een laxeermiddel. Soms wordt er al erg snel een laxeermiddel gebruikt. Vaak wordt het gebruikt met een verkeerde reden, bijvoorbeeld om af te willen vallen. Door te veel laxeermiddelen te gebruiken kunnen de darmen hun functie verliezen en beschadigd raken. Hierdoor ben je nog meer geneigd om laxeermiddelen te gebruiken, waardoor stoppen niet meer mogelijk is. Wat zijn de risico’s van het overmatig gebruik van laxeermiddelen?

Verstopping

Het is normaal om een stoelgang te hebben dat varieert van drie keer per dag tot drie keer per week. Dat is per persoon verschillend. Mocht er ineens een verandering komen in het patroon, waardoor je veel minder vaak naar de wc kunt dan normaal, kan er sprake zijn van een verstopping. Vaak gaat dit gepaard met een harde en pijnlijke ontlasting, met een opgezette buik en minder eetlust. Verstopping kan verschillende oorzaken hebben, zoals een vezelarme voeding, stress, depressie, slecht functionerende nieren, te weinig beweging of te weinig drinken. Door het gevoel van aandrang steeds te negeren, kan het reflex uiteindelijk verdwijnen, waardoor je geen aandrang meer voelt als de endeldarm vol zit. Ga daarom het liefst zo snel mogelijk naar de wc als er aandrang is.

Wanneer gebruiken?

Veel mensen grijpen dan al snel naar een laxeermiddel om het probleem te verhelpen. Laxeermiddelen worden onderverdeeld in de volgende groepen: middelen die de darminhoud vergroten, middelen die de darmen prikkelen en middelen die de ontlasting zachter maken.Als je ze voor een korte periode wilt gebruiken of je krijgt het op doktersadvies, kan het gebruik van een laxeermiddel helpen. Meestal wordt er eerst geadviseerd om je voeding aan te passen en een gezondere leefstijl te hanteren waarbij er voldoende wordt gedronken. Mocht dit niet baten, dan kan het zinvol zijn om tijdelijk een laxeermiddel te gebruiken. Ook al bevatten sommige laxeermiddelen alleen maar natuurlijke producten, je mag het nooit beschouwen als een natuurlijk middel om de darmen te stimuleren. Zorg dat je goed de bijsluiter leest en je hieraan houdt. Er kan al gauw een gewenning ontstaan aan laxeermiddelen en het kan zelfs leiden tot verslaving.

Verslaving

Sommige mensen negeren het advies om het slechts tijdelijk te gebruiken en denken dat ze zonder laxeermiddelen niet meer in staat zijn om een normale stoelgang te hebben. Vaak hebben ze het middel al veel te lang gebruikt, waardoor de darmen steeds minder goed functioneren. Dit wordt ook wel een luie darm genoemd. Hierdoor nemen sommigen steeds meer laxeermiddelen in om het gewenste effect te krijgen. Stoppen wordt dan steeds moeilijker omdat de werking van de darmen achteruit gaat. Er zijn ook mensen die verslaafd raken aan laxeerpillen omdat ze een eetstoornis hebben.

Laxeermiddelen om af te vallen

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze laxeermiddelen nodig hebben om af te kunnen vallen. Ze denken dat ze ervan afvallen, omdat ze door de diarree veel vocht verliezen. Door het vele vochtverlies is er afname van het gewicht, maar je zult er niet het gewenste resultaat mee bereiken. Er is geen sprake van verlies van vetweefsel, maar van vochtverlies. Mensen die lijden aan een eetstoornis doen er alles aan om af te vallen. Ter compensatie van een maaltijd zullen sommigen gaan vasten, extreem gaan sporten, overgeven of laxeermiddelen gebruiken. Een laxeermiddel is geen afslankmiddel en het kan zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

De gevolgen

Door misbruik van laxeermiddelen kan de opname van essentiële voedingsstoffen verstoord worden waardoor er een tekort aan vitaminen en mineralen kan ontstaan. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, maar ook krampen en buikpijn. De verslaving kan leiden tot darmen die niet meer uit zichzelf werken, waardoor de controle van de zenuwen en spieren van de dikke darm verloren gaat. De ontlasting raakt helemaal verstoord, waardoor er als gevolg van de laxeermiddelen juist verstopping zal ontstaan. In extreme gevallen is een darmoperatie of stoma noodzakelijk.

Hoe stop je met de laxeerpillen

Als je al geruime tijd laxeermiddelen gebruikt, is de kans groot dat er een beschadiging is opgetreden van de darmen. Het is belangrijk zo snel mogelijk te stoppen en zo gezond mogelijk te leven. Het kan even duren voordat de darmen weer op gang komen. Drink veel water en geef de darmen de tijd om te herstellen. Meestal zijn de darmen helemaal leeg als gevolg van het laxeermiddel en hebben ze even de tijd nodig om weer te vullen. Mocht het leiden tot vervelende klachten of de darmen lijken niet te gaan functioneren, raadpleeg dan een huisarts. Mocht je extreem veel laxeermiddelen gebruiken, kan het misschien beter zijn om het geleidelijk af te bouwen. Mocht er een achterliggende eetstoornis zijn, schakel dan professionele hulp in om hier aan te werken.

Achterhaal de oorzaak

Probeer te achterhalen waarom je aan verstopping lijdt. Meestal ligt het aan voeding, leefstijl en stress. Maar het kan ook een onderliggende oorzaak hebben zoals een nierziekte, slecht werkende schildklier, een tumor in de dikke darm of een blindedarmontsteking. Door laxeermiddelen te gebruiken, maskeer je de symptomen, waardoor een diagnose te laat kan worden gesteld. Mocht je last krijgen van een ongewone stoelgang, zoals bloed in de ontlasting, een plotselinge verstopping, pijn en krampen of een verandering in de frequentie, wees dan alert en raadpleeg een huisarts.

Voeding

Om de minste kans op verstopping te krijgen, moet je voldoende vezels eten en genoeg drinken. Een aanpassing van de voeding is meestal voldoende om de verstopping te verhelpen. Vezelrijke voedingsmiddelen zijn volkorenproducten zoals bruin brood, bonen, aardappelen en vers fruit. Wees matig met vezelarme voedingsmiddelen zoals belegen kaas, witbrood en zoete frisdrank. Gemiddeld heeft een volwassen persoon 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag nodig. Een glas water of kopje koffie op de nuchtere maag in de ochtend kan bevorderend werken op de stoelgang. Eventueel kun je extra vezels toevoegen aan je voeding door zemelen te gebruiken.
© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
Een slechte stoelgang en opgezette buikEen slechte stoelgang en opgezette buikEen slechte stoelgang hebben is ontzettend vervelend. Verstopping is iets waar vooral vrouwen last van hebben. Veel vrou…
Constipatie - Symptomen en behandelingConstipatie - Symptomen en behandelingIedereen gaat een verschillend aantal keren naar het toilet (ontlasting), bij de één is dit drie keer per dag en bij de…
Laxeermiddel, werking en afvallenLaxeermiddel, werking en afvallenLaxeermiddelen worden gebruikt bij verstopping of obstipatie. De oorzaak voor verstopping van de darmen is voedsel dat t…

Boek: 'Bemoei je ermee' en de zeven stappen van bemoeizorgBoek: 'Bemoei je ermee' en de zeven stappen van bemoeizorgHet boek 'Bemoei je ermee' van Simone Lindt is een leidraad voor assertieve psychiatrische hulp aan zorgmijders. In het…
Gipsplaten eten als gevolg van een eetstoornis: PicaGipsplaten eten als gevolg van een eetstoornis: PicaIets opeten wat niet eetbaar is, dat hebben we als klein kind allemaal wel gedaan. Maar wanneer je dit als volwassene no…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kropekk Pl, Pixabay
  • www.gezondheid.be
  • www.menselijk-lichaam.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 19-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.