Constipatie - Symptomen en behandeling

Constipatie - Symptomen en behandeling Iedereen gaat een verschillend aantal keren naar het toilet (ontlasting), bij de één is dit drie keer per dag en bij de ander is dit drie keer per week. Als iemand minder dan drie keer per week naar het toilet gaat dan spreken we van een verstopping. Bij verstopping wordt er te veel vocht onttrokken van de ontlasting. Hierdoor wordt de ontlasting harder en wordt naar het toilet gaan moeilijker en pijnlijker.

Tijdelijke of chronische verstopping

Verstopping kan zowel langdurig aanwezig zijn of in periodes. Veel ouderen hebben last van chronische verstopping. Omdat de hormoonhuishouding verandert, wordt de darmpassage trager. Ook zijn ouderen minder mobiel en hebben minder beweging.Hierdoor wordt naar het toilet gaan lastiger. Ook volwassenen en kinderen kunnen last hebben van een chronische verstopping. Meestal wordt er eerst gekeken naar de leefregels van de persoon die last heeft van verstopping, zo kunnen bijvoorbeeld vezels helpen om de darmpassage beter te laten lopen. Tijdelijke verstopping komt bijvoorbeeld voor bij zwangere vrouwen. Ook bij zwangere vrouwen komt het door verandering in de hormoonhuishouding en door minder beweging.

Symptomen

Mensen die last hebben van verstopping hebben vaak een of meerdere van de volgende klachten:
  • Buikpijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Loze aandrang
  • Aambeien
  • Winderigheid
  • Anale kloofjes
  • Bloed bij de ontlasting
  • Gevoel dat er nog ontlasting in de darmen zit

Laxeermiddelen

Er bestaan verschillende laxeermiddelen om verstopping te verhelpen.

Osmotische laxeermiddelen

Deze vorm van laxeren zorgt er voor dat er meer water aan de ontlasting wordt gebonden zodat deze zachter wordt van textuur en daardoor makkelijker de darmen kan verlaten.

Stimulerende laxeermiddelen

Stimulerende laxeermiddelen zorgen er voor dat de darmspieren samentrekken en zo de ontlasting naar buiten werken. De laxeermiddelen beginnen na een aantal uur te werken. Er zitten alleen twee nadelen aan deze middelen. Ze kunnen namelijk voor veel buikkrampen zorgen en als het langdurig wordt gebruikt kunnen de darmen lui worden. Doordat de stof er telkens voor zorgt dat de darmen hun werk gaan doen zal het lichaam dit niet meer uit zichzelf doen, waardoor elke keer meer van het laxeermiddel moet worden in genomen om hetzelfde effect te behalen.

Bulkvormende laxeermiddelen

Bulkvormende laxeermiddelen bevatten voornamelijk vezels. Door de vezels worden de darmen gestimuleerd om hun werk te gaan doen. In dit geval wordt wel aangeraden om extra water te drinken zodat de vezels ook daadwerkelijk hun werk kunnen doen.

Natuurlijke laxeermiddelen

Sommige etenswaren kunnen er voor zorgen dat u makkelijker naar het toilet kunt gaan.
  • Pruimen
  • Citrus vruchten
  • Tomaten
  • Spruitjes
  • Bonen
  • Erwten
  • Peulvruchten

Leefregels bij verstopping

Soms kunnen een paar aanpassingen in het levenspatroon voldoende zijn om de klachten van verstopping te verminderen of te verhelpen.

Voldoende beweging

Door genoeg te bewegen worden de darmen gestimuleerd om aan het werk te gaan, u hoeft geen sport uit te oefenen maar een half uurtje tot een uurtje wandelen per dag kan al genoeg zijn.

Ontbijt

Door 's ochtends te ontbijten worden de darmen geactiveerd en treden deze in werking.

Vezelrijk eten

Vezels werken als een spons, ze kunnen vocht vasthouden waardoor de ontlasting zacht en soepel blijft. Vezels kunt u vinden in bijvoorbeeld: fruit, peulvruchten, volkoren brood, aardappelen en rauwkost etc.

Minimaal 1,5 liter water per dag drinken

Door water te drinken (zeker in combinatie met de vezels) is er meer vocht om aan de ontlasting te binden. Als u wel vezels eet maar niet genoeg water drinkt kunnen de vezels hun werk niet goed doen.

Tijd nemen op het toilet

Door rustig te gaan zitten op het toilet voorkomt u dat u gaat persen. Door het persen kunnen weer kloofjes in de anus ontstaan waardoor het volgende toiletbezoek onaangenamer wordt. Neem de tijd op het toilet door een boekje mee te nemen en rustig af te wachten tot er aandrang is.

Bij aandrang naar het toilet gaan

Als u aandrang voelt is het belangrijk om hier aan toe te geven, hoe langer de ontlasting in de darmen blijft zitten des te harder de ontlasting wordt.

Gevolgen van verstopping

Als u last heeft van verstopping kan dat vervelende klachten geven.

Anale kloofjes

Anale kloofjes zijn kleine scheurtjes rondom de anuswand. Doordat de harde ontlasting naar buiten wordt gedrukt kan de anus kleine scheurtjes krijgen. Voordat u naar het toilet gaat kunt u een beetje vaseline aanbrengen in en rondom de anus om de stoelgang makkelijker te laten passeren.

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen aan de binnenkant van de anus. Door te hard persen op het toilet komen deze uitstulpingen naar buiten toe en worden zij zichtbaar. Aambeien kunnen jeuken, irriteren en pijnlijk zijn. Om aambeien te verhelpen kunt u bij de drogist of apotheek een aambeiencrème kopen.
© 2015 - 2024 Taranaomi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
Wat te doen tegen constipatie? Tips bij verstoppingWat te doen tegen constipatie? Tips bij verstoppingStel je hebt een enorme aandrang om naar de wc te gaan en eens je er bent lukt het maar niet. Je blijft met een opgeblaz…
Aambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakEen aambei komt voor aan de binnenkant van de anus. De aambei kan het beste worden omschreven als een uitstulping. Aambe…
Verstopping en diarreeVerstopping en diarreeTwee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moe…

Spierpijn in de onderarmSpierpijn in de onderarmDe onderarm is het gedeelte tussen de elleboog en de pols. Vaak komt spierpijn in de bovenarm voor maar kan ook in de on…
Pijn aan de tongPijn aan de tongIedereen bijt wel eens op de tong: dit veroorzaakt veel pijn en soms een bloeding. Maar de tong kan ook om andere oorzak…
Bronnen en referenties
  • http://www.obstipatie.nu/obstipatie-ouderen/
  • http://www.darmgezondheid.nl/consumenten/darmklachten/darmaandoeningen/zwangerschap-en-obstipatie.html
  • http://www.mlds.nl/ziekten/39/verstopping-bij-volwassenen/tips-en-adviezen/
  • https://www.thuisarts.nl/aambeien/ik-heb-last-van-aambeien
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bulkvormer
  • http://www.consumed.nl/medicijnen/groepen/2156/Laxeermiddelen_waterbinders_osmotische_laxeermiddelen
Taranaomi (15 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.