Lactulose: een laxeermiddel

Lactulose: een laxeermiddel Wanneer je minder dan drie keer in de week ontlasting hebt, is er sprake van verstopping. Veel mensen hebben problemen met de stoelgang, zoals verstopping of een harde ontlasting. De meest voorkomende oorzaken zijn een vezelarme voeding, te weinig drinken of een aandoening. Er zijn ook mensen die lijden aan het Prikkelbaar Darm Syndroom, waardoor de stoelgang ontregeld is. In sommige gevallen is het gebruik van lactulose de oplossing bij chronische constipatie.

Wat een verstopping is

Sommige mensen denken dat het normaal is dat er dagelijks ontlasting is. Ieder mens heeft hierin zijn eigen patroon. Voor de een is het normaal dat hij een keer in de drie dagen gaat, terwijl een ander drie keer per dag gaat. Er is pas sprake van een verstopping wanneer iemand minder dan drie keer per week ontlasting heeft of dat er ineens een verandering is in het ontlastingspatroon. Verstopping wordt ook wel obstipatie of constipatie genoemd en het houdt in dat de ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. Hierdoor wordt de ontlasting harder en droger doordat er vocht uit onttrokken wordt.

Oorzaken

Vaak wordt verstopping gezien bij mensen die te weinig vezels eten. Vezels trekken vocht aan in de darmen, waardoor de ontlasting zacht blijft en gemakkelijk eruit kan. Vezels komen voor in groenten, fruit, volkorenproducten en zemelen. Een andere oorzaak van obstipatie is te weinig drinken. Andere oorzaken kunnen zijn: te weinig beweging, onregelmatig leven, stress of het gevolg van een ziekte, zoals het Prikkelbaar Darm Syndroom. Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), ook wel spastische darm genoemd, is een chronische darmaandoening waarbij er zowel verstopping als diarree kan ontstaan. Sommige mensen houden hun ontlasting te lang op, waardoor er vocht onttrokken wordt en het hard wordt.

Voor wie is het bedoeld?

In geval van chronische verstopping kan de huisarts lactulose voorschrijven. Het is veilig voor alle leeftijden. Bij kinderen wordt het gebruikt als zij angst hebben om te poepen omdat ze niet naar de wc durven op school uit schaamte of omdat ze bang zijn voor pijn. Bij ouderen wordt het gebruikt omdat soms de mentale of fysieke capaciteit niet meer hebben om ontlasting te produceren. Bij mensen die het signaal dat ze naar de wc moeten steeds maar negeren, kan het signaal om te moeten ontlasten geheel verdwijnen. In geval van aambeien wordt het soms ook voorgeschreven. Lactulose kan de stoelgang weer op gang brengen.

De werking

Het beste kan er met een lage dosering worden begonnen. De dosering kan geleidelijk aan worden opgebouwd, totdat er een signaal ontstaat dat je naar de wc moet die je niet kunt negeren. In overleg met je arts wordt gekeken hoe lang het medicijn gebruikt mag worden. Als de stoelgang weer normaal is, kan het gebruik van het middel worden afgebouwd. Lactulose bestaat uit suikermoleculen die door bacteriën in de darmen worden afgebroken. Dit zorgt ervoor dat er minder water aan de ontlasting wordt onttrokken, waardoor het sneller door de darm gaat. Na inname begint het meestal tussen de 24 en 28 uur te werken, maar als je het dagelijks gebruikt, is het na 4 uur merkbaar. Lactulose werkt het beste als je het tijdens je ontbijt inneemt.

Bijwerkingen

Zoals geldt voor elk geneesmiddel, kunnen er naast het gewenste resultaat ook bijwerkingen ontstaan. Lactulose staat erom bekend dat het bij een lage dosering weinig bijwerkingen geeft. Bij hogere dosering kunnen er de volgende klachten ontstaan: buikkrampen, gasvorming en winderigheid, een oncontroleerbare diarree, misselijk en braken. Als je verder gezond bent, is het ongemakkelijk en niet levensbedreigend.

Misbruik

Bij langdurig gebruik van laxeermiddelen kan er uiteindelijk een verstopping ontstaan omdat de darmen beschadigd raken. Sommige mensen gebruiken laxeermiddelen om af te vallen. Vaak worden er dan andere laxeermiddelen gebruikt omdat die de darmen meer prikkelen. Soms is lactulose nuttig bij mensen die misbruik maken van laxeermiddelen, omdat dit middel relatief weinig bijwerkingen heeft. Ze moeten dan dit middel als enige laxeermiddel gebruiken. Uiteraard is het beter om af te vallen zonder het gebruik van laxeermiddelen.
© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopping van de darmen; oorzaken en behandelingVerstopping van de darmen; oorzaken en behandelingIedereen heeft wel eens last van verstopping van de darmen. Vaak ten gevolge van stress, te weinig beweging, tijdens vak…
Laxeermiddel, werking en afvallenLaxeermiddel, werking en afvallenLaxeermiddelen worden gebruikt bij verstopping of obstipatie. De oorzaak voor verstopping van de darmen is voedsel dat t…
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Niet kunnen poepen: klachten en symptomen bij verstoppingNiet kunnen poepen: klachten en symptomen bij verstoppingNiet kunnen poepen of moeilijk kunnen poepen is een veel voorkomende klacht. Het niet kunnen poepen kan optreden bij zow…

Het behandelen van kalknagels met azijnIedereen heeft er wel eens last van: een kalknagel. Meestal doet het geen pijn en heeft men er geen last van, maar het k…
Ziekte van Addison: oranjebruine huid, moe en duizeligheidZiekte van Addison: oranjebruine huid, moe en duizeligheidDe bijnierschors is verantwoordelijk voor de afgifte van een drietal zeer essentiële hormonen. Dat zijn androgenen, aldo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • www.lactulose.nl
  • www.mlds.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 14-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.