Het behandelen van kalknagels met azijn

Iedereen heeft er wel eens last van: een kalknagel. Meestal doet het geen pijn en heeft men er geen last van, maar het kan er erg vervelend en vies uitzien. Er bestaan allerlei dure middeltjes die zouden moeten werken tegen kalknagels, maar helaas blijkt dat vaak tegen te vallen. Er is een veel goedkopere en effectievere manier om kalknagels tegen te gaan!

Een kalknagel

Kalknagels worden veroorzaakt door schimmels die de nagel of de huid binnendringen. De schimmel nestelt zich onder de nagel, waaronder een schimmelafscheiding geproduceerd wordt die de kalknagel veroorzaakt. De schimmels die kalknagels veroorzaken komen vooral voor in vochtige omgevingen en worden dus vaak opgelopen in bijvoorbeeld de sauna, het zwembad of de sportschool, maar ook het tropisch regenwoud is een broeinest voor zulke schimmels.

In het begin van de infectie zal de rand van de nagel verkleuren tot geel, bruin of groenig. Dit zal zich langzaam uitbreiden over de hele nagel en na verloop van tijd zal de hele nagel geel of wit zijn. De nagel wordt dik en brokkelig en vaak worden nu ook andere nagels geïnfecteerd. Ook is het mogelijk dat de nagel vanzelf helemaal loslaat. Gelukkig heeft men meestal geen last van een kalknagel, maar soms kan het een beetje jeuken rondom de nagel of de huid wordt wat gevoeliger.

Behandeling

Er bestaan veel middeltjes om kalknagels tegen te gaan. Zo kan zonder recept een anti-schimmelmiddel bij de apotheek gekocht worden en zijn ook anti-schimmeltabletten een optie. Dit is de beste optie, omdat het de schimmelsporen in het bloed direct aanpakt. Helaas hebben deze tabletten erg veel bijwerkingen. Zo zijn de tabletten slecht voor de nieren en de lever en kan het ook het verteringsstelsel ontregelen. Ook hartritmestoornissen, bloedafwijkingen, allergieën en hoofdpijn en duizeligheid behoren tot de mogelijkheden. Het is dus niet aan te raden om deze tabletten te nemen als de kalknagel geen grote problemen veroorzaakt.
Een andere mogelijkheid is het kopen van een anti-schimmelnagellak. Deze moet één maal per dag op de nagel worden aangebracht, waarna de stof miconazolnitraat zijn werk doet. Helaas is het probleem hiermee dat het lastig is voor de stof om helemaal door de nagel te dringen. Daardoor verliest de stof al een groot deel van zijn werkzaamheid. Daar komt bij dat de middeltjes vaak erg duur zijn en dus niet goed werken. Maar wat werkt dan wel?

Azijn?

Azijn kan een goede oplossing zijn voor kalknagels. Azijn staat bekend om zijn zure bestanddelen (4-15% azijnzuur) en vormt daarom een perfecte oplossing tegen kalknagels. De schimmel die kalknagels veroorzaakt kan namelijk niet leven in een zeer zuur milieu. Er zijn twee manieren waarop azijn gebruikt kan worden:
 • Tweemaal daags de nagel deppen met een watje azijn
 • Eenmaal daags de nagel weken in pure azijn voor 15 minuten

Voor mensen die weinig tijd hebben is de eerste optie natuurlijk ideaal, omdat het weinig tijd kost en snel kan gebeuren. Deze optie is echter wel minder effectief dan het weken in azijn, omdat de azijn bij deze optie niet goed door de nagel en onder de nagel kan komen waardoor de werking minder goed is.

De tweede optie is ideaal: azijn kan onder de nagel komen en maakt de nagel bovendien zachter, waardoor het azijnzuur ook door de nagel kan trekken. Als men dit iedere dag een kwartier doet, zult u binnen twee weken effect zien. Het is hierbij wel belangrijk om de nagels kort te houden en de bovenkant van de kalknagels goed te veilen. Ook zijn er een paar andere maatregelen die genomen moeten worden
 • Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep.
 • Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen.
 • Trek elke dag schone sokken aan.
 • Draag zoveel mogelijk open schoenen.
 • Verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken.
 • Wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar.
 • Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel.

Kortom

Kalknagels zijn hardnekkig en moeilijk weg te krijgen, maar met de juiste inzet en een zeer vast behandelingsregime zijn ze zeker weg te krijgen. Azijn is hier een goede en ook nog goedkope optie voor. Werkt dit nou niet, of is de schimmelinfectie al erg verspreid, is het aan te raden om langs de huisarts te gaan en mogelijk toch voor anti-schimmeltabletten te kiezen.
© 2014 - 2024 Tsimon92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kalknagel: oorzaak en behandelenKalknagel: oorzaak en behandelenEen kalknagel is een dikke vergeelde nagel. Het ziet er niet altijd even fris uit. Veel mensen hebben last van een kalkn…
Kalknagels behandelen/ behandeling van kalknagelsWelke medicijnen hebben hun effectiviteit bewezen? Hoe kunnen kalknagels het beste worden behandeld? Wat zijn de symptom…
Schimmel- en kalknagels genezenSchimmel- en kalknagels genezenHet probleem met kalknagels is dat de schimmel zich onderaan de nagel bevindt en dus moeilijk bereikbaar is als u ze uit…
Beauty: Kalknagels behandelen of voorkomenBeauty: Kalknagels behandelen of voorkomenJe kunt ronduit stellen dat het lastig is als je kalknagels hebt, ook wel schimmelnagel genoemd. Het is niet levensbedre…

Hemopyrrollactamurie (HPU): een onderbelichte aandoeningHemopyrrollactamurie (HPU): een onderbelichte aandoeningHemopyrrollactamurie (HPU) is een erfelijke stofwisselingsziekte en bijna uitsluitend voorbehouden aan vrouwen. Bij deze…
Lactulose: een laxeermiddelLactulose: een laxeermiddelWanneer je minder dan drie keer in de week ontlasting hebt, is er sprake van verstopping. Veel mensen hebben problemen m…
Bronnen en referenties
 • http://www.kalknagel.eu/
 • http://www.kalknagels-info.nl/kalknagels-en-azijn/
Tsimon92 (29 artikelen)
Laatste update: 01-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.