Oestrogeen remt de veroudering

Oestrogenen, vrouwelijke hormonen voor vitale lichaamsfuncties
Oestrogenen zijn belangrijke vrouwelijke hormonen. Ze zijn nodig om de gezondheid van nagenoeg alle lichaamsweefsels te behouden. Oestrogenen helpen de beenderen versterken en zo osteoporose te voorkomen. Ze zorgen voor een gezonde, mooie, soepele huid, een normale bloeddruk, een normale cholesterolspiegel en dergelijke. Ze houden de slagaderwanden elastisch. Ze zorgen voor een goede hersenfunctie en een gezond emotioneel evenwicht. Bij vrouwen gaan oestrogenen verouderingsverschijnselen tegen. Jonge meisjes produceren zeer veel oestrogeen. Oestrogenen spelen een rol bij de ontwikkeling en de functie van de geslachtsorganen.Oestrogenen, hormoonbalans en kankerpreventie
Oestrogenen zijn dus zeer belangrijk, maar wat van even groot belang is, ze kunnen zorgen voor een evenwicht in de hormoonbalans. Zoals al zo vaak aangegeven in de discussie over kankerpreventie, ligt een teveel aan oestrogeen aan de basis van veel westerse beschavingsziekten, van borstkanker tot andere kanker en hart- en vaatziekten. Vanaf ongeveer 35 jaar begint de productie van oestrogeen in de regel te dalen. Het toedienen van kunstmatige oestrogenen kan op zijn beurt leiden tot een teveel aan oestrogeen, wat een verhoogd risico op hormoongerelateerde kankers met zich meebrengt.Utrogestan: wat is het en waarvoor wordt het gebruikt?
Vaak wordt als aanvulling op een behandeling met oestrogeen het middel Utrogestan gebruikt. Utrogestan bevat de werkzame stof progesteron, een vrouwelijk geslachtshormoon van de groep progestagenen. Progesteron wordt uitgescheiden door de eierstokken. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de vrouwelijke menstruatiecyclus en normale verloop van de zwangerschap. Het in Utrogestan-capsules voorkomende progesteron, komt qua structuur overeen met de natuurlijke vorm van het hormoon zoals dat in het verloop van de vrouwelijke cyclus wordt geproduceerd. Afhankelijk van de behandeling worden de Utrogestan-capsules via de mond (oraal) of de vagina (vaginaal) toegediend.Mogelijke bijwerkingen Utrogestan
De volgende bijwerkingen kunnen optreden bij orale toediening:
- onregelmatig maandelijks bloedverlies;
- hoofdpijn;
- spanning in de borsten;
- slaperigheid;
- duizeligheid;
- depressie;
- jeuk;
- huiduitslag (netelroos );
- geelzucht;
- acne;
- huidvlekken;
- maag- en darmongemakken zoals misselijkheid en braken;
- In incidentele gevallen gewichtstoename of verandering in de glucosetolerantie.
Mogelijke bijwerkingen Utrogestan bij vaginale toediening:
- lokale intolerantie (branderig gevoel, jeuk of kleverige afscheiding;
- of algemene bijwerkingen zoals slaperigheid en duizeligheid.
Plantaardig oestrogeen als vervanger van menselijk oestrogeen
Een alternatief voor kunstmatig oestrogeen is plantaardig (ook wel fyto-oestrogeen genoemd). Plantaardig oestrogeen heeft een duizendmaal zwakkere werking dan menselijke oestrogenen. Plantaardige oestrogenen zijn al eeuwenlang aanwezig in ons dieet (voornamelijk in groenten en fruit). Ze zijn eigenlijk de primitieve voorlopers van het eigen menselijk oestrogeen. Hoe ouder een vrouw wordt, hoe belangrijker de rol van de plantaardige oestrogenen wordt. Jonge vrouwen maken genoeg eigen krachtig oestrogeen aan. Die hebben daarom weinig plantaardig oestrogeen nodig. Maar naarmate de productie van het eigen oestrogeen afneemt, moet het fyto-oestrogeen de rol van het eigen oestrogeen overnemen. En dus op die manier zorgen voor een goede oestrogeenbalans.Waar vinden we plantaardige oestrogenen?
Plantaardige oestrogenen zitten in een groot aantal groenten- en fruitsoorten. De meest voorkomende types van plantaardige oestrogenen zijn isoflavonen en lignanen. Ze hebben niet alleen de eigenschap dat ze oestrogeenreceptoren blokkeren en zo menopauzesymptomen verlichten, ze remmen ook de productie van enzymes af die betrokken zijn bij de groei van kankercellen. Enkele voedingsmiddelen die rijk aan oestrogenen zijn:- alfalfa;
- appelen;
- asperges;
- bonen;
- broccoli;
- erwtjes;
- groene paprika;
- knoflook;
- melk;
- olijfolie;
- peren;
- peulvruchten;
- sojaproducten;
- tarwekiemen;
- uien;
- volle rijst;
- en wortelen.