Het kinderschoenendrama
Heeft jouw kindje smalle voetjes? Misschien wel in combinatie met een hoge wreef? Of juist erg brede voetjes? Heeft je kindje extra steun in zijn schoenen nodig? Of schoenen die zweetvoetjes voorkomen? Welke schoenen koop je dan? En vanaf welke leeftijd? Welke merken geven een stevige pasvorm, een goede aansluiting en zien er ook nog eens aantrekkelijk uit? Een goede, mooie en ook nog betaalbare kinderschoen vinden is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Tips, trucs en veel informatie over merken, kindervoetjes en schoenen, iets wat iedere ouder nodig heeft.
Wanneer koop je het eerste echte kinderschoentje?
Geadviseerd wordt om je kindje zo lang en zoveel mogelijk op blote voetjes, of wel sokjes te laten rondlopen. De kwetsbare kindervoetjes kunnen zich op deze manier goed ontwikkelen, omdat ze niet belemmerd worden in hun bewegingsvrijheid. Wanneer een kindje te vroeg schoentjes gaat dragen kunnen de voeten in een bepaalde vorm en houding geduwd worden. Een schoen dient immers voor bescherming en niet om de voetjes te vormen. Wanneer je kindje echt kan lopen, kun je kijken naar de eerste echte schoentjes. Het best kun je bij de aanschaf van iedere kinderschoen het voetje van je kind laten opmeten, zodat je zeker weten dat je een juiste maat en model aanschaft.
Het smalle voetje
Wanneer je kind een smal voetje heeft, is het vaak lastig om een schoen te vinden die goed aansluit. De schoentjes zijn vaak in wijdte te groot, waardoor de voet niet goed op zijn plaats blijft zitten bij het stappen en lopen. Dit kan zorgen voor allerlei ongemakken als blaren en wondjes. Het grootste probleem zit echter in de houding die je kindje aanneemt bij een de wijde schoen. Doordat de schoen bij iedere stap automatisch los van het voetje komt, gaat je kindje proberen de schoen op zijn plaats te houden door het voetje in een knijp stand te zetten. Dit zorgt voor een verkeerde afwikkeling van de voetjes en een constante spanning. Wanneer een kindje zo op lange termijn loopt kan dit gevolgen hebben voor de latere houding, maar ook voor botten, spieren en gewrichten. Soms is een leren inlegzooltje een goede oplossing, omdat het voetje dan wat hoger in de schoen komt te zitten. Een goede veterschoen of erg stevige klittenband zijn ideaal voor smalle voetjes omdat je ze goed kunt aantrekken, maar je kunt je het best laten adviseren in een goede (kinder)schoenenwinkel.
Een aantal merken met kinderschoentjes speciaal voor het smalle voetje
- Brakkies
- Replay
- Mod8
- Gattino
- Redzz
- Rondinella
- Hip
- Pom d’ Api
- Gallucci
- Shoesme
Het brede voetje
Ook wanneer je kindje een breed voetje heeft is het vaak extra lastig om de juiste schoen te vinden. Wanneer je een schoen koopt die niet wijd genoeg is, zal het voetje automatisch te strak in het schoentje zitten. Je kind krijgt zo niet de nodige bewegingsvrijheid die het nodig is in zijn schoen. Het voetje wordt hierdoor in een bepaalde houding geduwd, wat gevolgen heeft voor de groei en de stand van de voet. Een te strakke schoen zorgt er ook voor dat je kindje een verkeerde loophouding aanneemt. Ook dit kan voor latere problemen zorgen bij houding, rug, botten, spieren en gewrichten. Ook hier geldt, ga voor advies eens langs bij een goede schoenenwinkel, zodat je niet alleen de juiste wijdte, maar ook de juiste maat krijgt. Bij brede voetjes kun je het best niet kiezen voor schoentjes zonder sluiting, omdat het voetje daar niet gemakkelijk in kan komen.
Een aantal merken met kinderschoentjes speciaal voor het brede voetje
- Braqeez
- Bunnies
- Zecchino d’Ore
- Bo-Bell
- Clarks
- Kickers
- Ricosta, de pepino reeks
- Geox
- Ecco
De hoge wreef
Kindervoetjes met een hoge wreef gaan vaak ook gepaard met brede of en soms juist met erg smalle voetjes. Een hoge wreef gaat vaak gepaard met een holvoet. Je voet staat zoals de naam al zegt behoorlijk hol, enkel hak en voorvoet raken de grond. De voetzool staat hierdoor vaak gespannen en de tenen krijgen hier de neiging om in klauw- of knijp stand te staan. Belangrijk is hier dan ook weer een juiste maat en model te kiezen om latere problemen bij houding, botten, spieren en gewrichten te voorkomen. Bij een hoge wreef is een laarsje vaak niet handig, omdat het vaak lastig is hier in te komen. Wanneer het kindje er wel in komt, is er een grote kans dat de laars op de wreef gaat schuren en irriteren. Laat je goed adviseren in een schoenenzaak, er zijn laarsjes die speciaal ontwikkeld zijn voor voetjes met een hoge wreef.
Een aantal merken met kinderschoentjes speciaal voor de hoge wreef
- Ecco
- Hush Puppies
- Trackstyle
- LittleDavid
- Bardossa
- Clic
- Petit Shoes
Zweetvoetjes
Wanneer kindjes last hebben van een overmatige zweetproductie aan de voetjes, is het extra belangrijk om een schoen te kiezen die goed ademt. De kans op voetschimmels en bacteriën is bij deze kindjes een stuk groter en wordt enkel verergerd wanneer er geen lucht in de schoen kan stromen. Om zweetvoetjes te voorkomen en te verminderen is het belangrijk om kwalitatief goede schoenen en sokken te dragen. Kunstleer verergert de zweetproductie en zorgt voor een optimaal klimaat voor schimmels en bacteriën. Echt leder daarentegen zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de zweetproductie.
Een aantal merken met kinderschoentjes speciaal voor zweetvoetjes
- Geox (de schoen die ademt)
- Lepi
- Zecchino d’Ore
- Twins
- Red Rag
Wat extra tips bij het kopen van een goede schoen voor je kindje
- Het best kun je om de drie maanden controleren of een schoentje nog goed past.
- Wanneer je schoenen gaat kopen voor je kind, neem hem of haar dan zeker meer. Voetjes kunnen gelijk opgemeten worden en zo heb je altijd de juiste maat.
- Schoenen vormen zich naar een voet, een eerder veel gedragen schoen is niet meer zo flexibel. De schoen zal zich niet meer zo goed aanpassen aan de voet van je kindje.
- Het best koop je pas een schoen wanneer je kindje echt kan lopen.
- Voor kinderen tot twee jaar kies je het best voor een gesloten schoen of sandaal met gesloten hiel.
- Kies voor een platte, soepele, maar toch stevige zool.
- Zorg tijdens het passen van schoentjes dat je kind altijd een sokje draagt.