Gebroken teen: symptomen en behandeling gebroken tenen
Een gebroken teen of teenfractuur komt relatief vaak voor. Een gebroken teen is vaak een gevolg van een verwonding of trauma. Een gebroken teen is een veelvoorkomend en pijnlijk letsel. Symptomen van een gebroken teen zijn pijn, zwelling of stijfheid, bloeduitstorting (in de loop van de eerste week een blauwe verkleuring), soms gevoelsstoornissen in de teen en moeilijk kunnen lopen als de grote teen is gebroken. Een gebroken kleine teen geeft vaak veel minder problemen. Een gebroken teen kan meestal worden gediagnosticeerd door het maken van een röntgenfoto. Als de pijn en verkleuring niet na een paar dagen wegtrekken, moet je zeker een arts raadplegen. Een gebroken teen of teenbreuk die niet goed kan genezen kan leiden tot artrose, een pijnlijke aandoening die chronische pijn veroorzaakt in één of meer gewrichten. Gebroken tenen worden in de meeste gevallen conservatief behandeld met een pleisterverband, maar soms is een operatie nodig als je je teen gebroken hebt.
Een gebroken teen
Teenfractuur
Een gebroken teen of teenfractuur is een breuk van een van de in de tenen gelegen botjes of teenkootjes, de
phalanges genoemd. Elke teen heeft drie kootjes, uitgezonderd de grote teen die er twee heeft. De drie kootjes zijn:
- phalanx proximali: het kootje dat contact maakt met het middenvoetsbeen of de metatarsalia;
- phalanx media: het middelste kootje; en
- phalanx distalis; het derde kootje.
Waar kan de breuk optreden?
Er kan een fractuur optreden in één of meerdere kootjes van één of meerdere tenen of in het gewrichtje. Soms wordt een afscheuring gezien van de pezen.
Oorzaken van gebroken tenen
In vogelvlucht
Vaak ontstaat een fractuur na direct trauma op de teen (doordat er bijvoorbeeld een zwaar voorwerp op valt), door beknelling van de teen, bij hard stoten van de teen of door het schoppen tegen iets zwaars. Een gebroken teen wordt ook vrij vaak opgelopen tijdens fysiek contact sporten, zoals rugby en voetbal.
25 mogelijke oorzaken van een gebroken teen
- Het laten vallen van een zwaar voorwerp op de teen.
- Beknelling van de teen in een deur of ander object.
- Het stoten van de teen tegen een hard object zoals een meubelstuk.
- Schoppen tegen een zwaar voorwerp, zoals een muur of meubel.
- Een val waarbij de teen ongelukkig landt.
- Verkeerd landen na een sprong.
- Een sportblessure tijdens voetbal.
- Een sportblessure tijdens rugby.
- Een sportblessure tijdens basketbal.
- Een sportblessure tijdens hockey.
- Een sportblessure tijdens handbal.
- Een sportblessure tijdens karate of een andere vechtsport.
- Een ongeval tijdens het hardlopen of joggen.
- Een fietsongeluk waarbij de voet onder het wiel komt.
- Een auto-ongeluk waarbij de voet bekneld raakt.
- Een ongeluk met een motorfiets of scooter.
- Het laten vallen van gewichten tijdens krachttraining.
- Een val van een ladder.
- Verkeerd op de trap stappen en daardoor de teen verdraaien of stoten.
- Een kind dat op de voet van een volwassene springt.
- Struikelen en met de voet ergens tegenaan slaan.
- Een trap van een paard of ander groot dier.
- Het stampen van iemand anders op de voet tijdens een drukke bijeenkomst.
- Het dragen van slecht passend schoeisel dat leidt tot een ongelukkige beweging.
- Een ongeluk tijdens het werken met zwaar gereedschap of machines.
Symptomen gebroken teen
Verschijnselen
Symptomen van een gebroken teen zijn:
- pijn (bij rust en beweging)
- drukpijn
- zwelling
- stijfheid
- bloeduitstorting
- moeite met lopen
- (soms) standsafwijking van de teen
Pijn, zwelling en stijfheid
Er kan sprake zijn van één gebroken teen, maar je kunt ook last hebben van meerdere gebroken tenen. Pijn, zwelling of stijfheid zullen optreden als je een gebroken teen hebt. Vaak is de hele teen
gezwollen en is er een bloeduitstorting zichtbaar op de plaats waar het botje gebroken is. Het kan moeilijk zijn om te lopen als gevolg van de pijn, vooral met een gebroken grote teen. Dit komt doordat het gewricht tussen de grote teen en de voorvoet bij iedere stap vrijwel het volle lichaamsgewicht draagt. Een gebroken kleine teen kan pijnlijk zijn, maar beperkt je meestal niet in je mobiliteit. Andere symptomen zijn drukpijn op de fractuurplaats en pijn in de teen in rust en bij beweging, evenals pijn bij buigen of strekken van de teen. Soms kan er een standsafwijking van de teen optreden.
Gekneusd of gebroken?
Een gebroken teen moet worden onderscheiden van een verstuikte of
gekneusde teen, waarbij ook pijn, zwelling en stijfheid kunnen optreden. Vaak kan je een verstuikte teen beter bewegen dan een gebroken en is de pijn niet zo ernstig als bij een gebroken teen. Ook treedt bij een gekneusde teen geen vervorming of scheefstaand op van de teen.
Wandelen met een gebroken teen
Dat een gebroken teen het lopen kan bemoeilijken, ondervond ook een deelneemster aan de Nijmeegse Vierdaags in 2014. De enthousiaste deelneemster had als doel gesteld om vier keer 40 km te wandelen. Geen sinecure, temeer omdat zij te kampen had met een gebroken teen, als gevolg waarvan ze de laatste maanden voorafgaande de vierdaagse amper had kunnen trainen. Toch reisde ze af naar Nijmegen om voor de derde keer mee te doen aan de Vierdaagse. Hoe lastig lopen met een gebroken teen is merkte deze gedecideerde wandelaarster onder meer tijdens haar deelname aan de 40 km tocht bij de wandelvierdaagse in Hardenberg, waarbij ze na ruim dertig kilometer moest afhaken omdat het niet meer ging. (Bron: www.hardenberg.nu, 15 juli 2014)
Gebroken tweede, lange teen /
Bron: Gabriela Insuratelu/Shutterstock.comComplicaties teenbreuk
Complicaties die kunnen optreden bij een gebroken teen of teenbreuk, zijn:
Nagelbeschadiging
Een verzameling bloed kan zich ontwikkelen onder de teennagel. De medische benaming van een bloeduitstorting onder de nagel is
subunguaal hematoom. Bij hevige pijn kan de arts een klein gaatje in de nagel maken, waardoor het bloed kan weglopen. Als het hematoom zeer groot of pijnlijk is, moet de gehele teennagel verwijderd worden.
Open botbreuk
Soms is er sprake van een open botbreuk. Bij een open breuk is haast geboden, aangezien er sprake kan zijn van veel bloedverlies. Ook bestaat het risico op ontstekingen of necrose (afsterven van weefsel door gebrek aan zuurstof).
Latere complicaties
Nadat de botbreuk genezen is, kan de persoon last krijgen van pijn, stijfheid of zelfs een vervorming. Een gebroken teen die niet goed kan genezen kan leiden tot
artrose, wat blijvende pijn tot gevolg heeft. (Bij artrose verandert het kraakbeen met klachten als stijfheid en
gewrichtspijn.) Soms zal het gebroken bot helemaal niet genezen (een non-union genoemd), of het groeit verkeerd vast (een malunion genoemd). Soms is een operatie nodig om dit probleem op te lossen.
Gevolgen van het niet (goed) behandelen van een teenfractuur
Het is een veel voorkomende misvatting dat ene gebroken teen niet kan worden behandeld en vanzelf wel zal genezen. De waarheid is dat het niet behandelen van een gebroken teen kan leiden tot complicaties die niet alleen het genezingsproces langer laten duren, maar ook blijvende schade kunnen veroorzaken.
Wanneer een gebroken teen niet wordt gestabiliseerd, kan het bot niet goed genezen, wat kan leiden tot beperkte mobiliteit in die teen. Bovendien passen je schoenen mogelijk niet meer goed en dit kan van invloed zijn op de manier waarop je loopt. Dit kan leiden tot andere complicaties, zoals enkel-, knie- en rugklachten.
Ook kunnen de gebroken helften van het bot zo slecht genezen dat een operatie nodig kan zijn. Deze invasieve procedure kan worden vermeden als een gebroken teen tijdig en goed wordt behandeld.
Een open wond moet onmiddellijk worden behandeld om het risico op infectie te verminderen.
Wanneer medische hulp inschakelen?
Veel mensen denken dat als ze op een gewonde teen kunnen lopen, deze dan niet gebroken is. Dit is echter niet altijd het geval. Het komt heel vaak voor dat je een teen breekt en toch nog steeds in staat bent om erop te lopen.
Spoedeisende hulp
Ga direct naar een spoedeisende-eerstehulpafdeling van een ziekenhuis als zich één van de volgende symptomen voordoet:
- Eventuele symptomen van een samengestelde of open breuk, waarbij het gebroken bot door de huid heen steekt, als gevolg waarvan bacteriën uit de omgeving kunnen binnendringen, wat de kans op infectie vergroot.
- Koud, verdoofd, tintelend of ongebruikelijk gevoel in de tenen.
- Blauwe of grijze huid in de buurt van het letsel.
- Als de aangetaste teen is vervormd of in de verkeerde richting wijst.
Arts
Laat altijd een arts je teen beoordelen bij (vermoeden van) een gebroken teen. Raadpleeg na behandeling wederom een arts als één van de volgende symptomen optreedt:
- Een plotselinge toename van pijn of zwelling.
- Bij zweren, roodheid of open wondjes bij de aangedane teen.
- Bij slechte genezing.
- In geval van koorts of koude rillingen.
Eerste hulp en diagnose
Bij (vermoeden van) een gebroken teen is het verstandig de teen te koelen volgens gedurende 10 minuten onder de kraan. Doe dit koelen bij voorkeur niet met een coldpack of icepack vanwege risico op bevriezing. Geef de aangedane teen steun en rust (dat wil zeggen staken van inspanning) en houd het aangedane lichaamsdeel hoog (elevatie). Schakel vervolgens een (huis)arts in. De diagnose wordt gesteld op basis van lichamelijk onderzoek en soms ook röntgenopnames.
Behandeling gebroken teen
Wie een gebroken teen of vinger niet adequaat laat behandelen, kan daar later veel hinder van ondervinden.
Pleisterverband of gebroken teen tapen
Een gebroken teen (tweede tot en met kleine teen) wordt in de meeste gevallen conservatief behandeld met een pleisterverband, een zogenaamde 'pleisterspalk' waarbij de gebroken teen gefixeerd wordt door deze met een pleister aan een naastliggende teen te plakken of te tapen. Dit wordt buddytaping' genoemd. Je kunt daarmee doen wat mogelijk is, zonder dat je daarbij pijn krijgt. Een dergelijke spalk mag niet nat worden. Als je gaat douchen, kun je je voet in een plastic zak doen die je hebt dichtgebonden. Meestal is na één tot twee weken zo'n spalk niet meer nodig. Je kunt eventueel tussentijds zelf de spalk vernieuwen. De breuk is na grofweg drie weken vastgegroeid. Meestal duurt het zes tot acht weken voordat alle klachten zijn verdwenen.
Voor een goede genezing is rust belangrijk. Een stevige schoen met een stugge zool kan het lopen enigszins vergemakkelijken. De eerste dagen is de teen gezwollen en dit veroorzaakt pijn. Je voet omhoog leggen biedt verlichting van de klachten. Bij pijnklachten kun je
paracetamol nemen.
Na 1-2 weken mag je de buddytape verwijderen zodra de pijn dit toelaat. Blijf wel een stevige schoen dragen. Na 3 weken kun je weer sporten en gymmen als de pijn dit toelaat.
Paracetamol bij pijn a.g.v. een gebroken teen /
Bron: Martin SulmanGips of gipsverband / drukverband en verbandschoen
Een fractuur van de grote teen kan zo nodig met een gipsverbandbehandeling worden behandeld. Of een drukverband en verbandschoen. Dit is vaak nodig omdat de grote teen flink wordt belast bij het afwikkelen tijdens het lopen.
Na een paar weken mag het gips er af en krijg je loopgips gedurende een aantal weken. Daarna kan het nog een tijd duren voordat je volledig hersteld bent.
Na 0-1 week mag je het drukverband en verbandschoen verwijderen als de pijn dit toelaat. Na 1-3 weken ma je de voet weer belasten met een stevige schoen. Na 3 weken mag je weer sporten en gymmen als de pijn dit toelaat.
Operatieve ingreep
Een open of gecompliceerde breuk aan een teen wordt vaak operatief behandeld.
Prognose en vooruitzicht
De sleutel voor een goed herstel van gebroken tenen ligt in het opvolgen van het advies van de arts. Leer hoe je eventueel een spalk kunt vernieuwen. Probeer voorzichtig elke dag iets meer druk uit te oefenen op je gebroken om te zien hoe het zich herstelt. Kleine verbeteringen in pijn en ongemak die je ervaart, kun je beschouwen als een teken dat het letsel aan het genezen is.
Preventie van een teenfractuur
In sommige gevallen is een gebroken teen niet te voorkomen, maar er zijn dingen die je kan doen om het risico om je teen te breken te verminderen. Enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen zijn:
- Draag schoenen die je tenen goed beschermen, vooral op je werk en tijdens het sporten.
- Draag schoenen die goed passen.
- Neem thuis maatregelen om te voorkomen dat je valt:
- Werk losliggende snoeren weg langs de plinten.
- Zorg voor goede verlichting.
- Leg een antislipmat in bad of onder een los kleed.
- Verstevig je trapleuning en laat niets op de trap liggen.
- Als je een medische aandoening hebt, zoals osteoporose (botontkalking), volg dan het behandelingsplan op om letsel te vermijden.
- Wees extra voorzichtig wanneer je deelneemt aan high-impact activiteiten of sporten waarbij intensief, fysiek contact plaatsvindt.
- Verhoog je vitamine C- en zinkinname voor krachtige en gezonde botten.
- Zoek medische hulp als je vermoedt dat er sprake is van een gebroken teen.
Casus: Gebroken teen
Patiënt
Peter, 40 jaar, logistiek medewerker.
Klachten
Peter heeft sinds een paar dagen last van hevige pijn en zwelling aan zijn linker grote teen na een ongeluk waarbij een zwaar voorwerp op zijn voet viel. Hij kan moeilijk lopen en merkt dat de teen blauw en gezwollen is.
Onderzoek
- Anamnese: Peter is niet bekend met botziekten of eerdere voetblessures. Het ongeluk vond plaats op het werk, waarbij een zwaar voorwerp op zijn voet viel. Hij gebruikt geen medicatie.
- Fysiek onderzoek: Zichtbare zwelling, blauwe plekken en gevoeligheid bij palpatie van de linker grote teen van Peter. Bewegingsbeperking en pijn bij het proberen te bewegen van de teen.
- Beeldvorming: Röntgenfoto van de voet toont een duidelijke breuk van het proximale falanx van de linker grote teen.
Diagnose
Gebroken grote teen (proximale falanxfractuur) door trauma.
Behandeling
- Immobilisatie: Peter krijgt een buddy taping, waarbij de gebroken teen wordt vastgebonden aan de naastgelegen teen ter stabilisatie. In ernstige gevallen kan een loopgips of speciale schoen nodig zijn.
- Pijnstilling: Zo nodig gebruik van paracetamol om de pijn en zwelling te verminderen.
- Rust en ijs: Aanbrengen van ijs op de gebroken teen gedurende 15-20 minuten, meerdere keren per dag, en rusten om de zwelling te verminderen. Hij mag nooit rechtstreeks ijs op de huid aanbrengen; wikkel ijs in een dunne handdoek.
Advies
- Voetverzorging: Peter moet vermijden dat hij zijn voet belast en hij moet proberen de voet hoog te houden om de zwelling te verminderen.
- Schoeisel: De arts adviseert Peter om stevige, beschermende schoenen te dragen teneinde verdere schade te voorkomen.
- Medische follow-up: Peter moet terugkomen na 1-2 weken voor controle en mogelijk nieuwe röntgenfoto's om de genezing te beoordelen.
Prognose
Met de juiste behandeling en zorg kan Peter's gebroken teen binnen 4-6 weken genezen. Peter dient de instructies voor immobilisatie en rust volgt op te volgen om een goede genezing te bevorderen. Regelmatige controle is essentieel om complicaties te voorkomen alsook de voortgang van de genezing te monitoren.
Lees verder
Reacties
Natascha, 18-08-2017
Ik heb gistermiddag een kruiwagen met zand op mijn grote teen gehad. Het is superblauw en kan hem niet bewegen. Ik heb ook diabetisch. Wat moet ik hier nou mee doen?
Reactie infoteur, 18-08-2017
Direct naar de huisarts om uw teen te laten beoordelen.
Nathalie, 11-08-2017
2 maanden geleden heb ik zowel de kleine teen als die ernaast gebroken en die daarnaast zwaar gekneusd. Ik kon toen weinig informatie vinden over hoe het beste te tapen dus ik wil graag hier wat info kwijt. De tenen moeten afzonderlijk getaped worden en dan aan elkaar getaped worden. Zeker de eerste week laten zitten. Daarna nieuwe tape doen en weer 1 week laten zitten. Mijn fout is dat ik elke dag de tape erafhaalde, behalve dat het pijn doet heeft het de botgenezing vertraagd, en zijn de fracturen pas na 8 weken echt genezen.
Reactie infoteur, 18-08-2017
Bedankt voor het delen van uw ervaring!
K., 04-07-2017
Zondag een week geleden mijn ring teen, zal ik maar zeggen, flink gestoten. Nu nog dik en pijnlijk! Wat ermee doen?
Reactie infoteur, 04-07-2017
Even laten nakijken door de huisarts.
Lida, 11-06-2017
Iedereen heeft het over de kleine teen ik heb gisterenavond m'n kleine teen gestoten. De teen stond wat naar buiten, het teentje is nu dik en blauw en doet veel pijn. Kan ik de teen zelf intapen
Reactie infoteur, 12-06-2017
Het lijkt mij verstandig om uw huisarts naar uw kleine teen te laten kijken. Hij of zij kan vervolgens beoordelen wat er aan de hand is en welke behandeling er nodig is.
M., 06-04-2017
Er is vandaag een paard van +/- 600kg op de top van mijn grote teen gaan staan. Ik kan mijn teen nog bewegen, het is echt de top.Teen is stijf, kan er nog op stappen maar is pijnlijk. Bloed onder de nagel en is rood gezwollen. Als ik niks doe doet het geen pijn maar krijg soms plots een pijnscheut, moet ik hiervoor naar de dokter gaan of wacht ik best nog even af?
Reactie infoteur, 07-04-2017
U kunt dit het beste laten beoordelen door een (huis)arts,
Wessel, 09-12-2016
Dank voor deze informatie, ik heb blijkelijk mijn teen gebroken maar dankzij deze pagina word ik enigszins gerustgesteld. Morgen maar naar de dokter in Spanje!
Met vriendelijke groet,
Wessel
Reactie infoteur, 02-01-2017
Beterschap!
Zoë, 22-04-2016
Ik heb m'n teen heel hard gestoten hij is erg opgezwollen en een iets andere kleur dan m'n andere tenen, ook staat hij redelijk krom en ik kan er niet op lopen. Zou ik naar de huisarts moeten gaan?
Reactie infoteur, 30-04-2016
Het is verstandig naar de huisarts te gaan. Wie een gebroken teen of vinger niet adequaat laat behandelen, kan daar later veel hinder van ondervinden. Een scheefgegroeide of kromme teen kan bovendien een probleem worden bij het kopen van schoenen.
Egbertina, 11-04-2016
Dag,
Ik mis wat extra informatie bij 'behandeling gebroken teen'. Ik heb 1,5 week geleden mijn grote teen gebroken en heb toen gips gekregen (van tenen tot net onder de knie). Na +/- 10 dagen mocht het gips er weer af. Ik heb nu loopgips (van tenen tot begin kuit) en zo'n charmante schoen. Hiermee moet ik 2 weken 'lopen'. Autorijden kan niet, te lang (stil)staan is niet verstandig, maar lopen lukt aardig. Wat mij over 2 weken te wachten staat, weet ik nog niet precies… zeker is dat ik hier tot een jaar nog last van kan hebben.
Met vriendelijke groet,
Egbertina
Reactie infoteur, 10-10-2016
Bedankt voor de aanvulling en een goed herstel gewenst!