Krentenbaard baby, kind, volwassenen: symptomen, behandeling

Krentenbaard baby, kind, volwassenen: symptomen, behandeling Krentenbaard is een bacteriële huidinfectie, die gepaard gaat met rode vlekken of bultjes. Deze veranderen in blaasjes met gelig vocht, waar een korstje op komt. De blaasjes en korstjes kunnen zich snel uitbreiden en de huid kan pijn doen en jeuken. Soms zijn er bij krentenbaard in het gezicht zwellingen in de hals voelbaar; dit zijn lymfeklieren die opzwellen als reactie op de infectie. Krentenbaard is besmettelijk totdat de wondjes zijn ingedroogd of genezen. Probeer vanwege de besmettelijkheid (nauw) contact met iemand die krentenbaard heeft te vermijden. Krentenbaard wordt behandeld met een antibioticum.
Typische plek van krentenbaard is rond de mond / Bron: CNX OpenStax, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)Typische plek van krentenbaard is rond de mond / Bron: CNX OpenStax, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)

Wat is een krentenbaard?

Krentenbaard, ook bekend als impetigo, is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door bacteriën, meestal Streptococcus pyogenes of Staphylococcus aureus. Dit gaat gepaard met rode vlekken of bultjes. Deze veranderen later in blaasjes die zijn gevuld met een gelig vocht. Wanneer deze opengaan, ontstaan er vochtige plekjes waar een geelbruine korst op komt. Deze plekken kunnen zich snel uitbreiden en de huid kan jeuken en pijn doen. Deze zweren kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar meestal verschijnen ze rond de mond en neus. Als reactie op de infectie kunnen de lymfeklieren in de hals opzwellen.

Krentenbaard bij baby, kind en volwassenen

Krentenbaard is één van de meest voorkomende infecties van de huid bij kinderen. Het kan voorkomen bij volwassenen, maar het wordt vaker bij jonge kinderen gezien. Dit komt omdat baby's en jonge kinderen nog geen volledig afweersysteem hebben ontwikkeld, waardoor ze vatbaar zijn voor besmetting.

Krentenbaard is besmettelijk

Impetigo is besmettelijk en kan worden verspreid naar anderen door middel van nauw contact en rechtstreekse aanraking of door het delen van handdoeken, lakens, kleding, speelgoed, of andere voorwerpen. Door te krabben kunnen de zweren verspreid worden naar andere delen van het lichaam.

Delen van handdoeken / Bron: Mama_mia/Shutterstock.comDelen van handdoeken / Bron: Mama_mia/Shutterstock.com
Het vocht uit de blaasjes is zeer besmettelijk. Zolang de blaasjes vocht afscheiden blijft de patiënt besmettelijk voor anderen. Als de wondjes zijn ingedroogd of genezen, is het besmettingsgevaar geweken. De incubatieperiode is ongeveer 1 tot 3 dagen.

Synoniemen

De medische benaming van krentenbaard is impetigo.

Oorzaken

Bacteriën

Krentenbaard wordt veroorzaakt door één van de volgende twee soorten bacteriën:
  • Streptococcus pyogenes; of
  • Staphylococcus aureus.

In 80% van de gevallen betreft het een besmetting met Staphylococcus aureus en in 10% van de gevallen is de boosdoener Streptococcus pyogenes. De overige 10% wordt veroorzaakt door een combinatie van beide bacteriën.

Porte d'entrée

Vaak dringen deze bacteriën het lichaam binnen wanneer de huid is geïrriteerd of beschadigd vanwege andere huidproblemen of aandoeningen, zoals eczeem, krabwondjes, schaafwondjes, insectenbeten, waterpokken, brandwonden of snijwonden. Kinderen kunnen ook na een keelinfectie, een verkoudheid of bronchitis krentenbaard krijgen.

Risicofactoren

Iedereen kan krentenbaard oplopen. Er zijn echter enkele risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van krentenbaard kunnen verhogen. Hier zijn enkele van die risicofactoren:

Leeftijd

Krentenbaard komt het meest voor bij kinderen, vooral tussen de leeftijd van 2 en 6 jaar. Dit komt waarschijnlijk door de grotere kans op huidletsel en de nabijheid van andere kinderen in kinderdagverblijven en scholen.

Huidletsel

Beschadiging van de huid, zoals snijwonden, schaafwonden, insectenbeten of huidaandoeningen zoals eczeem, kan de kans op infectie met krentenbaard vergroten. Bacteriën kunnen gemakkelijker binnendringen in de beschadigde huid en een infectie veroorzaken.

Verminderde immuniteit

Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een groter risico op het ontwikkelen van krentenbaard. Dit kan het gevolg zijn van onderliggende gezondheidsproblemen, zoals diabetes mellitus, HIV/AIDS, kanker of het gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken.

Veel mensen bijelkaar

Krentenbaard verspreidt zich gemakkelijker in omgevingen waar veel mensen dicht bij elkaar wonen of werken, zoals gezinnen, kinderdagverblijven, scholen en gevangenissen. De bacteriën kunnen zich gemakkelijk van persoon tot persoon verspreiden via direct contact of gedeelde voorwerpen.

Slechte hygiëne

Onvoldoende handen wassen, vuile omgevingen en gebrek aan persoonlijke hygiëne kunnen bijdragen aan de verspreiding van krentenbaard. Regelmatig en grondig je handen wassen vermindert het risico op besmetting.

Krentenbaard op elleboog / Bron: Evanherk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Krentenbaard op elleboog / Bron: Evanherk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Symptomen van krentenbaard

Verschijnselen

De huid wordt eerst rood en er ontstaan vervolgens groepjes blaasjes (blaren) met gelig vocht, die later opengaan. Wanneer de blaasjes indrogen ontstaan er gelige korsten die jeuken. De plekjes kunnen zo klein zijn als een puistje of groter dan een muntstuk.

Voorkeursplekken

Het vocht uit de blaasjes is zeer besmettelijk, waardoor ze zich snel kunnen uitbreiden. Krentenbaard wordt vooral op de huid rond de neus en mond aangetroffen, maar ook op de rest van het gezicht, armen en benen. Soms zijn bij krentenbaard in het gezicht de lymfeklieren in de hals opgezwollen. Krentenbaard is besmettelijk totdat de wondjes zijn ingedroogd of genezen.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De huisarts zal meestal de diagnose krentenbaard stellen aan de hand van de symptomen. Soms zal de arts voorzichtig wat vocht afnemen, wat daarna op kweek wordt gezet in een laboratorium om onderzocht te worden op de aanwezigheid van bacteriën.

Differentiële diagnose

Enkele huidaandoeningen lijken sterk op krentenbaard en worden daarom bestempeld als de differentiële diagnose:

Behandeling van krentenbaard

Krentenbaard wordt behandeld met antibiotica. Voor gevallen van milde impetigo, zal een arts een antibioticazalf of -crème voorschrijven. Voor meer ernstige gevallen, kan de arts ook orale antibiotica voorschrijven. Binnen één tot drie weken is krentenbaard gewoonlijk volledig genezen.

Prognose

De prognose voor krentenbaard is over het algemeen goed met behandeling met antibiotica, zoals penicilline of een zalf met neomycine. Zonder behandeling kan de infectie zich verspreiden en ernstiger worden. Het is van belang om de infectie goed te behandelen om verdere verspreiding te voorkomen en de kans op herhaling te verminderen.

Hoe kan impetigo worden voorkómen?

Probeer (nauw) contact met iemand die krentenbaard heeft te vermijden. Door het in acht nemen van hygiënische maatregelen kan verergering en uitbreiding van de verschijnselen tegengegaan wordee en kan besmetting van anderen voorkomen worden. Deel geen handdoeken, kussens, lakens, kleding, speelgoed of andere voorwerpen met een besmet persoon. Indien mogelijk, was dan het gedeelde voorwerp in heet water voordat u ze weer gebruikt. Voorkom dat een besmet kind de wondjes aanraakt of eraan krabt. Zorg dat de nagels van het kind met krentenbaard schoon en kort zijn. Was zijn handen regelmatig met zeep. Was het kind eenmaal daags met ontsmettende zeep en verwijder daarbij korstjes en vocht.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Impetigo (krentenbaard)Impetigo (krentenbaard)Impetigo, ook wel krentenbaard genoemd, is een zeer besmettelijke infectie. Het komt vaak voor bij kinderen tussen de 2…
Krentenbaard bij kinderenKrentenbaard is een lastige aandoening. Hoe kun je krentenbaard herkennen, en wat kun je er aan doen? In dit artikel lee…
Krentenbaard bij baby, volwassen en zwangerschapKrentenbaard bij baby, volwassen en zwangerschapKrentenbaard valt onder Impetigo, een huidinfectie. Het komt het meest voor bij kinderen. Volwassenen en zwangere vrouwe…
Wat te doen bij krentenbaardBlaasjes op het gezicht, vaak rond de mond, de ogen en de neus. Meestal komen ze voor bij kinderen, maar het kan ook voo…

Last van gebarsten lippen?Last van gebarsten lippen?Veel mensen hebben wel eens last gehad van gebarsten of gesprongen lippen. Meestal komt dit voor in de herfst of winter.…
De symptomen en behandeling van griepDe symptomen en behandeling van griepGriep wordt veroorzaakt door een specifiek virus. Het is bijzonder lastig om te hebben. Griep heeft namelijk allerlei la…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pp96, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk, 2006.
  • http://nl.wikipedia.org
  • Thuisarts. Mijn kind heeft krentenbaard. https://www.thuisarts.nl/krentenbaard/mijn-kind-heeft-krentenbaard (ingezien op 10-6-2023)
  • Afbeelding bron 1: CNX OpenStax, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Mama_mia/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Evanherk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Cixia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Ulrike, 25-06-2014
Bij mijn kleinzoon van 14 maanden werd de diagnose 'krentenbaard' gesteld. na een succesvolle orale AB kuur is er nu sprake van herbesmetting (vermoedelijk door zijn besmette ouders). op aanraden van onze huisarts nu behandeling met AB zalf. het gezin is op dit moment op vakantie in Frankrijk. vraag: mag het kind - tijdens de behandeling - in een openbaar peuterbad (h2o met chloor)? of in natuurwater, meer, rivier? Reactie infoteur, 25-06-2014
GGD Fryslân komt met de volgende adviezen m.b.t. zwemmen en baden als een kind krentenbaard heeft:
- Ieder kind moet na het baden zijn eigen handdoek gebruiken, de handdoek dagelijks verschonen.
- Zwemmen in gechloreerd water belemmert de wondgenezing (verweking van de huid), maar is wat betreft besmettelijkheid voor anderen geen bezwaar.
- Zwemmen in ongechloreerd water vermijden: dat kan wel besmettelijk zijn voor anderen.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-06-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.