Impetigo (krentenbaard)

Impetigo (krentenbaard) Impetigo, ook wel krentenbaard genoemd, is een zeer besmettelijke infectie. Het komt vaak voor bij kinderen tussen de 2 en de 12 jaar. Hygiëne is een goede bestrijding om krentenbaard te voorkomen.

Krentenbaard


Impetigo

Impetigo wordt ook wel kinderzeer of krentenbaard genoemd. Het is een bacteriële infectie en komt veel voor rond de mond, en kan van hals tot de voeten de huid betasten. Krentenbaard wordt gezien als groepen rode bultjes op de huid. De bultjes veranderen snel in blaasjes. Op plekken waar de huid dik is, kunnen grote blaren ontstaan. De blaasjes worden geelachtige bultjes en komt er vocht uit. Goede hygiëne is erg belangrijk om zo infectie's te voorkomen. Was vaak je handen, gebruik eigen handdoeken. Kijk ook uit met het aanraken van speelgoed, je kind kan daar andere kinderen mee besmetten.

Symptomen

  • Rode plekken
  • Jeuk
  • Zeer zelden bloedvergiftiging of nierontsteking
  • Blaasjes
  • Gele blaren
  • Honingkleurige korstjes

Soorten impetigo

  • Impetigo crustosa (korstende vorm)
Dit is de meest voorkomende soort impetigo. Komt vaak voor rond de mond en handen. Risico factoren zijn een warme en vochtige omgeving.
  • Impetigo bullosa (blarende vorm)
Deze vorm wordt veroorzaakt door Stafylokokken. De blaren gaan heel gemakkelijk stuk, en komt er vocht uit. Als iemand teveel vocht verliest en op een gegeven moment stukke huid gaat verliezen, meteen een arts waarschuwen.

Behandeling

Als je helemaal niks qua behandeling tegen krentenbaard doet, komen er steeds meer korstjes bij en wordt het niet beter. De behandeling voor een kleine infectie van krentenbaard bestaat uit een antibioticazalf of crème. Wanneer het kind ziek is of minder weerstand heeft, krijgt het kind meer wondjes en kan je je kind antibiotica geven in de vorm van tabletten.

Naar school of thuis blijven?

Kinderen die krentenbaard hebben kunnen beter thuis blijven om verdere besmetting naar anderen te voorkomen. Als het kind jeuk heeft, laat het dan niet krabben aan de plekken, en knip de nagels zeer kort en hou ze schoon. Informeer wel naar de kinderopvang of school dat het kind niet kan komen vanwege de besmettelijke aandoening. Hou het kind thuis tot dat de blaasjes opgedroogd zijn, of na de start van een behandeling. Tegen de aandoening bestaat geen immuniteit, dus een kind kan steeds weer ziek worden als het in aanraking is gekomen met de bacterie.
© 2010 - 2025 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bacteriële infectie: krentenbaard of kinderzeer (Impetigo)Bacteriële infectie: krentenbaard of kinderzeer (Impetigo)Impetigo is een oppervlakkige infectie van de huid die vrij onschuldig maar zeer besmettelijk is. Het komt vooral voor b…
Krentenbaard, een infectie van de huid met gele plekkenKrentenbaard, een infectie van de huid met gele plekkenKrentenbaard, of Impetigo, is een vervelende infectie van de huid deze wordt veroorzaakt door een bacterie. Krentenbaard…
Krentenbaard, een vervelende kinderziekteKrentenbaard, een vervelende kinderziekteKrentenbaard of impetigo is een zeer besmettelijke infectie van de huid, veroorzaakt door bacteriën. Bij kinderen komt h…
Krentenbaard baby, kind, volwassenen: symptomen, behandelingKrentenbaard baby, kind, volwassenen: symptomen, behandelingKrentenbaard is een bacteriële huidinfectie, die gepaard gaat met rode vlekken of bultjes. Deze veranderen in blaasjes m…

Bijholteontsteking: verschijnselen en behandelingBijholteontsteking: verschijnselen en behandelingBij een bijholteontsteking is de bekleding van een of meer holten in de botten rond de neus geïnfecteerd.Vaak zetten de…
Beauty: Kalknagels behandelen of voorkomenBeauty: Kalknagels behandelen of voorkomenJe kunt ronduit stellen dat het lastig is als je kalknagels hebt, ook wel schimmelnagel genoemd. Het is niet levensbedre…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Krentenbaard
  • http://www.huidarts.com/cgi-bin/patinfo.pl?cgifunction=form&fid=1035744665
  • http://www.medicinfo.nl/%7B2431fa34-fa43-45dd-840a-0791324c2117%7D
  • http://www.tipswerkendeouders.nl/Gezondheid/baby-s-en-kinderen/krentenbaard-impetigo-symptomen-incubatietijd-en-behandeling.html
  • http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z/infectieziekten/Impetigo/
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 22-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.