Leven met een lijmallergie

Leven met een lijmallergie Een lijmallergie is een allergie die niet heel erg bekend is. Meestal kunnen huisartsen ook geen verklaring vinden voor vervelende uitslag op voeten, schenen en andere delen van het lichaam. Deze uitslag kan te maken hebben met een allergie voor lijmproducten. Het staat niet bekend als een groot probleem, maar deze allergie kan in dagelijkse situaties erg hinderlijk zijn.

Wat is lijmallergie?

Er bestaan veel allergische aandoeningen en één daarvan is een lijmallergie. Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op een, voor het immuunsysteem, lichaamsvreemde stof. Het lichaam reageert op deze stof en geeft verschillende klachten. De klachten komen niet door de stof zelf, in dit artikel lijm, maar door het lichaam van de persoon die allergisch is voor de stof. Een lijmallergie komt voor in contact met het menselijk lichaam en er zijn een aantal veel voorkomende allergieën, zoals nikkelallergie en chroomallergie. Bij een lijmallergie reageert het immuunsysteem op de aanwezigheid van lijm in bijvoorbeeld schoenen, pleisters, zwaluwstaartjes, scheenbeschermers en allerlei andere producten waar lijm in zit.

Wat zijn de klachten?

De meest voorkomende klachten van een lijmallergie zijn jeukende voeten. Door de jeuk wordt er gekrabd aan het voetbed en kan het zijn dat de huid zo aangetast is dat het gaat bloeden. Het is een hele vervelende reactie op lijm en meestal de meest voorkomende reactie. Met name de voeten worden aangetast doordat er lijm in de schoenzolen zit en schoenen veel gedragen worden. In combinatie met de warmte van de voet wordt de lijm zachter en reageert het voetbed op de lijm door een allergische reactie. Dat wordt vooral versterkt in sportschoenen, zoals skischoenen, schaatsen en voetbalschoenen. Op op andere delen van het lichaam kan lijm een vervelende reactie geven, voorbeelden zijn:
 • Pols; jeukende pols met uitslag door de aanwezigheid van lijm in een horloge
 • Schenen; jeukende schenen door de aanwezigheid van lijm in scheenbeschermers
 • Pleisterplekken; jeuk op plekken waar de pleister heeft gezeten
 • Handen; jeuk en uitslag op handen door het werken met lijmproducten

Wat kun je doen tegen een lijmallergie?

Tegen een allergie kunnen artsen in het reguliere circuit weinig doen. Belangrijk is eerst om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van een lijmallergie. Zijn de klachten zoals net beschreven, dan kan ook zonder testen een lijmallergie vastgesteld worden. Het voornaamste doel tegen de reacties van een lijmallergie is het voorkomen van het contact van de huid met lijmproducten. Een aantal tips tegen de klachten zijn:
 • Schoenen met gestikte zool in plaats van gelijmde zool
 • Toch schoenen met gelijmde zool, dan dragen van een dubbel paar sokken
 • Masseren van voeten ondersteund de doorbloeding
 • Op tijd luchten van de voeten
 • Bij uitslag raadpleeg huisarts voor zalf ter verzachting
 • Geen pleisters gebruiken
 • Geen postzegels likken
 • Alle vormen van lijm vermijden

Alternatieve geneeswijzen tegen lijmallergie

In het alternatieve circuit bestaan er geneeswijzen tegen diverse allergieën, waaronder ook voor een lijmallergie. Laat je goed voorlichten over de methode en behandeling. Een uitgebreide test voor allergieën is aan te raden, meestal kan de alternatieve genezer specifieke allergieën benoemen. Probeer eerst wel in contact te komen met anderen die ook onder behandeling hebben gestaan. Over het algemeen geldt het dat men niet kan genezen van een lijmallergie, maar dat de klachten wel verminderd kunnen worden. Dat kan ook voor het hanteren van de tips hierboven.

Kortom

Het leven met een lijmallergie hoeft geen groot probleem te zijn. Het vergt creatieve oplossingen om vooral lijmproducten te vermijden. Bij het goed op letten bij het gebruik van producten met lijm kunnen de klachten verminderen en zelfs geheel wegtrekken.
© 2011 - 2022 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem, wat kun je er tegen doen?Eczeem is een ziekte in de genen die zich uit in de huid. Bij de meeste gevallen is het uitslag gepaard met jeuk. Is hie…
Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Hooikoorts komt voor bij 12% tot 28% van alle Nederlanders en Belgen, en bij zo'n 10% van de Westerse bevolking. Hooikoo…
PAP 3b, PAP 4 en PAP 5PAP 3b, PAP 4 en PAP 5Uitstrijkje met uitslag PAP 3b, PAP 4 of PAP 5. Wat betekent dit voor jou? Waarschijnlijk heb je deze uitslag van je hui…
Luieruitslag van je baby genezenLuieruitslag van je baby genezenLuieruitslag is een veel voorkomende aandoening bij baby en peuters tot 2 jaar. Je kind zal last gaan krijgen van rode,…

Jeuk in bilnaad, oksels, tussen tenen, liezen, op hoofd etcJeuk in bilnaad, oksels, tussen tenen, liezen, op hoofd etcJeuk is irritant en hinderlijk waardoor je de huid gaat krabben met de nagels, of stevig wrijven, zodat de pijn de jeuk…
Achondroplasie: levensverwachting, erfelijkheidAchondroplasie: levensverwachting, erfelijkheidAchondroplasie is een zeldzame afwijkingen die aangeboren is. Het grootste kenmerk is relatief korte armen en benen, waa…
Annfinance (119 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.