Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?

Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts? Hooikoorts komt voor bij 12% tot 28% van alle Nederlanders en Belgen, en bij zo'n 10% van de Westerse bevolking. Hooikoorts is geen virus. Het is een term die gebruikt wordt om te refereren aan de symptomen van verkoudheid die opkomen als gevolg van allergie voor stuifmeel (pollen). Sommige mensen hebben er het hele jaar in meerdere of mindere mate last van maar voor de meeste mensen zijn de klachten seizoensgebonden, afhankelijk van waar ze precies allergisch voor zijn. Hoe kun je erachter komen of de uitslag op je lichaam door hooikoorts wordt veroorzaakt of wordt veroorzaakt door iets anders? De symptomen van hooikoorts zijn tamelijk bekend. Niezen, waterige ogen en verstopte bijholten kunnen reacties zijn op een pollenallergie. Uitslag of irritatie van de huid is een symptoom van hooikoorts dat minder bekend is.

Kan hooikoorts uitslag veroorzaken?

Veel symptomen van hooikoorts worden veroorzaakt door het inademen van pollen en andere allergenen (een allergeen is een stof die de allergische reactie veroorzaakt). Uitslag veroorzaakt door hooikoorts komt vaak doordat de allergenen in direct contact komen met de huid. Als je bijvoorbeeld in de tuin werkt kan het zijn dat je verschillende pollen van planten en bloemen aanraakt, je huid wordt blootgesteld aan verschillende pollen en dit kan een recept zijn voor huiduitslag.

De huiduitslag kan verward worden met een uitslag veroorzaakt door een allergische reactie op iets dat is ingeademd of ingeslikt, maar het kan ook een symptoom zijn van hooikoorts. De eerste klachten die je zult opmerken zijn jeuk en rode vlekken en uitslag op de huid. De rode vlekken zien er meer uit als striemen dan als bultjes en ze hebben duidelijke randen. Het oppervlak van de huid ziet er gezwollen uit, bijna alsof je bent verbrand. Na verloop van tijd kunnen de vlekken groter worden en soms verdwijnen om later weer terug te komen. De vlekken worden wit als je erop drukt.

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem wordt niet veroorzaakt door hooikoorts, maar hooikoorts kan het eczeem verergeren. Atopisch eczeem komt meer voor bij baby's en jonge kinderen dan bij volwassenen. Het eczeem kan gedurende lange tijd aanwezig zijn en vervelende klachten veroorzaken. De verschijnselen van atopisch eczeem zijn roodheid en schilfering van de huid en het voorkomen van kleine bultjes. Ook kunnen blaasjes ontstaan en kan vochtafscheiding optreden. De gehele huid is droog en kan ruw aanvoelen. Er kunnen wondjes zijn door het krabben omdat het erg jeukt. De jeuk wordt vaak als ondraaglijk of intens beschreven.

Andere oorzaken van huiduitslag

Als je de laatste tijd wat tijd buiten hebt doorgebracht zou je kunnen veronderstellen dat je uitslag door hooikoorts is veroorzaakt maar er zijn ook andere factoren die hier de oorzaak van kunnen zijn. Warmte-uitslag is veelvoorkomend, dus als je met warm weer buiten bent geweest of bent wezen sporten kan warmte de bron van de uitslag zijn. Je kan ook per ongeluk in contact zijn gekomen met een giftige plant.

Talloze andere factoren kunnen huiduitslag veroorzaken. Je kan allergisch zijn voor wasverzachter of de zeep die je gebruikt, of voor iets dat in je cosmetica verwerkt is.

Het is belangrijk te weten dat hooikoorts jeuk kan veroorzaken over het hele lichaam, in feite is dit een van de meest voorkomende symptomen. Het krabben kan huidirritatie veroorzaken waardoor mensen geloven dat ze uitslag hebben terwijl ze simpelweg een reactie op het krabben hebben. Antihistamine kan de jeuk verminderen en daarmee de huidirritatie verminderen.

De oorzaak van de huiduitslag vinden

Een sleutel om de oorzaak van je uitslag te vinden is te observeren hoe lang de uitslag er is. Een uitslag die terug blijft komen kan goed gerelateerd zijn aan hooikoorts, het is minder aannemelijk dat deze terugkerende uitslag wordt veroorzaakt doordat je tijdelijk blootgesteld bent geweest aan iets waar je allergisch voor bent. In welke tijd van het jaar heb je gewoonlijk uitslag? Als je merkt dat je gedurende bepaalde seizoenen uitslag hebt (zoals in de lente), kan het door pollen worden veroorzaakt.

Een belangrijk feit is dat hooikoorts niet alleen wordt veroorzaakt door pollen in de lente. Hooikoorts komt ook veel voor in de herfst en in sommige gebieden groeien het hele jaar door planten en bomen die huidirritatie kunnen veroorzaken. Gras kan in de lente en zomer hooikoorts veroorzaken, in deze twee seizoenen hebben de mensen met hooikoorts vaak de meeste klachten.

Andere symptomen van hooikoorts

Naast de huiduitslag en jeuk kunnen mensen met hooikoorts wallen onder de ogen krijgen als reactie en er kunnen donkere kringen onder de ogen ontstaan. Iemand met hooikoorts kan zich erg moe voelen zonder te weten dat hooikoorts de oorzaak is. Hoofdpijn komt ook voor. Sommige mensen met hooikoorts voelen zich geïrriteerd, zijn sneller geprikkeld of hebben problemen met hun geheugen of denken en reageren trager dan normaal.

Lees verder

© 2016 - 2020 Tennessee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Een allergie is een afweerreactie van je lichaam. Dit kan zijn bij overgevoeligheid voor bijvoorbeeld, sigarettenrook, h…
Hooikoorst symptomenHooikoorst symptomenJammer genoeg komt het hooikoorts seizoen er weer aan, iets waar een groot deel van de bevolking last van heeft. Het iet…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Dauwworm bij baby of kind: symptomen, oorzaken & behandelingDauwworm bij baby of kind: symptomen, oorzaken & behandelingDauwworm bij baby of kind: wat is dauwworm, wat zijn dauwworm symptomen en hoe wordt het behandeld? Dauwworm is een vorm…

Schimmel tussen tenen: behandeling en voorkomen voetschimmelSchimmel tussen tenen: behandeling en voorkomen voetschimmelSchimmel tussen de tenen wordt voetschimmel of zwemmerseczeem genoemd. De medische benaming van voetschimmel is 'tinea p…
Blauw oog: Wijst soms op oogprobleem of hersenletselBlauw oog: Wijst soms op oogprobleem of hersenletselBij een blauw oog heeft de patiënt blauwe plekken rond de ogen. Een klap op het gezicht, een val of een ander ongeluk zi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tintenfieber, Pixabay
  • http://patient.info/health/hay-fever-leaflet (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://www.webmd.com/allergies/understanding-hay-fever-diagnosis-and-treatment (geraadpleegd in juni 2016)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hooikoorts (geraadpleegd in juni 2016)

Reageer op het artikel "Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Barbera, 26-02-2017 13:20 #1
Nog nooit eerder zo erg gehad, maar kan niet anders dan van de hooikoorts zijn. Een rode huid, soms komt er zelfs vocht uit, lijkt wel in brand te staan en wanneer het geneest dan vervelt de huid en jeukt vreselijk. Vette crèmes zijn zo weg en de huid voelt aan alsof het niet bij jou hoort, heel vreemd.

Infoteur: Tennessee
Laatste update: 09-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!