Hooikoorts: Hoe kun je je voorbereiden?

Hooikoorts: Hoe kun je je voorbereiden? Terwijl de meeste mensen blij zijn met het mooie weer in de lente en zomer en gelukkig zijn dat ze weer lekker in de tuin kunnen zitten zijn er ook veel mensen met last van hooikoorts in deze periode. Zij moeten deze tijd snotterend en niezend door zien te komen. Als het warmer weer wordt betekent dit meer pollen in de lucht. Hooikoorts is geen virus maar een allergie voor pollen, zoals graspollen of berkenpollen. Je kunt allergisch zijn voor een of meerdere soorten pollen. Hoe kun je je voorbereiden op hooikoorts?

Wacht niet tot je last van hooikoorts krijgt

Het lijkt simpel maar weten in welke periode de pollen waar je allergisch voor bent in de lucht aanwezig zijn betekent dat je er in die periode rekening mee kunt houden. Je kan als voorbereiding je activiteiten aanpassen en zorgen dat je de benodigde medicatie in huis hebt. Zo'n twee weken voor je ze echt nodig hebt al starten met gebruik van medicatie, zoals antihistamine en neusspray met steroïden, is bewezen meer effectief te zijn dan starten met het gebruik hiervan als je al symptomen van hooikoorts hebt.

Hoewel de exacte data altijd afhankelijk zijn van het weer is het over het algemeen zo dat pollen van bomen van eind maart tot half mei in de lucht zijn. Graspollen, de oorzaak van de hooikoorts in 95% van de gevallen, zijn over het algemeen tussen half mei tot eind juli in de lucht. Begin dus voor die tijd al met antihistamine als je last van deze pollen hebt. Op warme droge dagen zijn er meer pollen in de lucht. Op internet kun je de pollenverwachtingen volgen op meerdere websites, zoals op www.pollennieuws.nl en www.allergieradar.nl.

Droog je kleding binnen

Je blootstelling aan pollen beperken, zeker in je eigen huis, kan helpen. Probeer je huis zoveel mogelijk vrij van allergenen (een allergeen is de stof die de allergie veroorzaakt) te houden door de ramen en deuren dicht te houden, zeker tussen 11:00 en 18:00 wanneer het aantal pollen in de lucht vaak het hoogst is. Textiel kan pollen aantrekken dus hang je was niet buiten te drogen als er veel pollen in de lucht zijn. Doe iets anders aan en ga douchen en was je haar zodra je thuis bent om zoveel mogelijk pollen kwijt te raken. Kleed je uit in de badkamer en niet in je slaapkamer om te voorkomen dat de allergenen in je bedlinnen terecht komen.

Ga naar het strand

Kam en was je huisdieren wat meer wanneer er pollen in de lucht zijn om te zorgen dat er zo min mogelijk in de vacht zitten. Stof je meubels af met een warme vochtige stofdoek en stofzuig wat vaker dan normaal. Hou je ramen dicht als je gaat rijden en zorg dat je airco staat op de stand dat er geen "frisse" lucht vol pollen van buitenaf in gezogen wordt. Als het echt niet meer uit te houden is kun je naar het strand gaan, aan zee is het aantal pollen in de lucht vaak relatief laag, dit zal verlichting geven.

Haal honing en vaseline in huis

Elke dag een theelepel honing nemen is populair als remedie tegen hooikoorts, het idee hierachter is dat de honing pollen bevat en dat dit je lichaam helpt om immuniteit op te bouwen tegen de pollen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit werkt. Veel patiënten zeggen dat het wel helpt dus je kan het misschien proberen als je een natuurlijke remedie tegen hooikoorts wil proberen. Smeer vaseline rond je neusgaten, de pollen blijven daaraan plakken en er komen er minder in je neus terecht. Het is niet nodig een fortuin uit tegen geven aan speciale balsems of spray, de simpelste vaseline werkt. Als je last hebt van tranende ogen kun je wat vaseline onder je ogen smeren, net boven je jukbeenderen, of aan de randen van de onderkant van je bril of zonnebril.

Voorkom stress

Neem tijd om te relaxen en zorg dat je genoeg slaap krijgt. Onderzoek heeft uitgewezen dat stress hooikoorts verergert. Gedacht wordt dat het hormoon cortisol, dat vrijkomt in je lichaam als je stress hebt, invloed heeft op het immuunsysteem. Personen uit hetzelfde onderzoek die minstens 7 uur per nacht sliepen hadden mildere symptomen dan personen die minder uren hadden geslapen.

Vraag je apotheker om advies

Het is niet erg om antihistamine en neusspray met steroïden wat langer te gebruiken. De nieuwe medicijnen die je niet slaperig maken zijn erg veilig en effectiever als je ze regelmatig inneemt. Vraag de apotheker advies over het beste product tegen jouw specifieke klachten, en wees bereid om een aantal verschillende merken en ingrediënten te proberen om het product te vinden dat voor jou het beste werkt. Als je blijft worstelen met je symptomen zou je huisarts wellicht een hogere dosis van een bepaald medicijn voor kunnen schrijven.

Ben je ten einde raad?

Als de standaard behandelingen allemaal niet werken en je hebt het gevoel dat de hooikoorts je leven verpest zou je immunotherapie kunnen overwegen. Deze behandeling, het innemen van tabletten met een kleine dosis graspollen, wordt veel gebruikt. De behandeling moet ongeveer twee maanden voor het hooikoortsseizoen worden gestart en de tabletten moeten maandenlang elke dag worden ingenomen om te werken. De resultaten zijn indrukwekkend, met significante verlichting van de symptomen en een verlaging van het aantal medicijnen dat nodig is in het hooikoortsseizoen. Vaak is er binnen drie jaar een sterke vermindering van de symptomen van de hooikoorts, het wordt elk jaar iets minder heftig. Een nadeel is bij sommige mensen een jeukende tong als bijwerking.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is hooikoorts en wat kun je hiertegen doen?Wat is hooikoorts en wat kun je hiertegen doen?In de lente beginnen de planten te bloeien en daarbij krijgen veel mensen last van hooikoorts. Het is een van de meest v…
Last van hooikoortsLast van hooikoortsMeer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. De gevolgen zijn: niezen, tranende ogen en een loopn…
Tips om hooikoortsklachten te verminderenTips om hooikoortsklachten te verminderenZodra het buiten weer warmer wordt, is het heerlijk om er lekker op uit te trekken. Maar wanneer je last van hooikoorts…
Hooikoorts Bestrijding: Tips tegen hooikoortsHooikoorts Bestrijding: Tips tegen hooikoortsHooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, struiken o…

Hoe kan ik mijn hoofdpijn verminderen?Hoe kan ik mijn hoofdpijn verminderen?Hoofdpijn is een signaal dat er iets uit balans is. Het is daarom van belang om op zo'n moment na te gaan wat je precies…
Mesothelioom: Kanker in longen door blootstelling aan asbestMesothelioom: Kanker in longen door blootstelling aan asbestHet weefsel dat de longen, de maag, het hart en andere organen bekleedt, is gekend als het mesothelium. Mesothelioom is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • https://www.expresspharmacy.co.uk/blog/posts/everything-you-need-to-know-about-pollen-and-hay-fever (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://patient.info/health/hay-fever-leaflet (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://homeopathyplus.com/hay-fever-help-homeopathic-treatment-and-other-self-help-tips/ (geraadpleegd in juni 2016)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hooikoorts (geraadpleegd in juni 2016)
Tennessee (40 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.