Wat is hooikoorts en wat kun je hiertegen doen?
In de lente beginnen de planten te bloeien en daarbij krijgen veel mensen last van hooikoorts. Het is een van de meest voorkomende allergieën. Je krijgt een jeukende neus, traanogen en bent vaak vermoeid. Je voelt je rot en dat is vervelend, zeker als het net mooi weer aan het worden is. Dus waarom heb je last van hooikoorts? Wat is het precies en hoe kom je er vanaf?
Wat is hooikoorts?
Om te hooikoorts (pollinosis) te verhelpen, is het belangrijk om te weten wat hooikoorts precies is. Wat gebeurt er in je lichaam als je hooikoorts hebt en hoe herken je hooikoorts?
Symptomen
Bij hooikoorts komen heel wat symptomen kijken. Je kunt er meerdere tegelijk hebben, maar ook bijvoorbeeld alleen last hebben van traanogen. Over het algemeen lijkt hooikoorts op verkoudheid. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Veel niezen.
- Pijnlijke of jeukende neus.
- Een loopneus of verstopte neus.
- Pijnlijke, jeukende, tranende of rode ogen.
- Hoofdpijn.
- Vermoeidheid of lusteloosheid.
- Benauwdheid.
- Keelpijn of een opgezwollen keel.
- Veel hoesten, jeukende keel of gehemelte.
- Eczeem en andere huidirritaties.
- Verstopte oren (oorholtes).
Wat er in het lichaam gebeurt bij hooikoorts
Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel (pollen). Planten zoals grassen en boomsoorten worden in de lente bestoven door insecten. Er ontstaan pollen die te zwaar worden voor de planten om vast te houden, deze worden door de wind door de lucht verspreid. Hooikoorts is dan ook seizoensgebonden (alleen in de lente).
Als de pollen in de lucht in aanraking komen met een lichaam dat daar allergisch voor is, reageert het afweersysteem heftig. Het lichaam maakt antistoffen aan, waardoor je klachten krijgt. De pollen zijn verder onschadelijk voor het lichaam, maar het afweersysteem ziet het door de allergische reactie als indringers. Hevige hooikoorts is ontstaan doordat het slijmvlies steeds geïrriteerder is geraakt door de pollen. Op een gegeven moment is de allergische reactie in werking gezet.
Hoe krijg je hooikoorts?
Hoewel tot 28% van de Nederlanders last heeft van hooikoorts, krijgt niet iedereen zomaar last van deze allergie. Of je lichaam tegen pollen kan, is erfelijk bepaald. Als je ouders beide last van hooikoorts hebben, is de kans dat jij hooikoorts hebt groot. Heeft één van je ouders last van hooikoorts is de kans kleiner, en als geen van beide allergisch is ben jij dat hoogst waarschijnlijk ook niet.
Combinatie met andere allergieën.
Mensen met hooikoorts reageren vaak ook al allergisch op onschuldige stoffen zoals stuifmeel en huisstof. Vaak komt het voor dat hooikoorts tegelijkertijd op komt zetten met een voedselallergie. Er is dan sprake van kruisallergie.
Wat kun je doen tegen hooikoorts?
Als je weet dat je last van hooikoorts hebt, hoe kun je het dan het best behandelen?
Preventief
Als het lenteseizoen er aan komt, en je weet dat je gevoelig bent voor hooikoorts, kun je al een aantal dingen doen:
- Probeer geen planten in je tuin te hebben die veel pollen met zich mee brengen, plant bijvoorbeeld geen berk als je allergisch bent voor de pollen hiervan.
- Boek een vakantie aan zee of in een stad. Als je vrij bent in de lente en je wilt hooikoorts mijden, kun je in de lente het best veel in de stad of aan het strand zijn. Hier hangen weinig pollen in de lucht (vanwege druk verkeer in de stad en wind aan zee). Boek bijvoorbeeld een vakantie of verdrijf veel tijd aan zee of in de stad.
- Begin op tijd met het slikken van medicatie tegen hooikoorts (mocht je deze hebben), denk aan een aantal weken voordat de pollen meestal vrijkomen.
- Houd je huis schoon. Maak veel schoon en zet de deuren en ramen niet te veel open. Zo komen de pollen moeilijk in het huis en blijven deze er niet hangen.
- Draag een zonnebril als je buiten bent. Zo komen de pollen minder snel en goed bij en in de ogen.
- Smeer vaseline rond je neus. Een groot deel van de pollen blijft dan in de vaseline plakken en komt niet in de neus.
- Was en borstel je haar regelmatig, zo verwijder je eventuele pollen die in het haar zijn blijven kleven en voorkom je allergische reacties.
Bron: Ponce Photography, Pixabay Tijdens de allergie
Heb je al duidelijk klachten, wat kun je dan het beste doen om deze te behandelen?
- Je kunt natuurlijk altijd naar je huisarts of apotheker gaan, deze zullen medicijnen voorschrijven tegen je klachten.
- Bij een drogisterij kun je ook gemakkelijk neusspray, oogdruppels en keelverzachting kopen.
- Wrijf niet veel in de ogen of neus bij jeuk. Wrijven kan juist meer irritatie tot gevolg hebben. Gebruik een washandje, zo wrijf je de pollen en bacteriën niet in de neus en ogen en hou je je gezicht juist schoon.
- Drink veel thee met honing. In honing zit een kleine hoeveelheid pollen. Zo went je lichaam hier aan.
- Eet veel groente en fruit. Vitamine C zorgt voor een beter afweersysteem. Bij het aanmaken van de antistoffen worden de klachten dan minder.
- Vermijd prikkende stoffen zoals sigarettenrook, verf en huisstof. Deze stoffen kunnen de allergische reactie versterken.
- Neem voor het slapen een douche. Zo verwijder je pollen van het lichaam, en kun je tijdens het slapen herstellen. Je wordt dan een stuk frisser wakker.