Tips om hooikoortsklachten te verminderen

Tips om hooikoortsklachten te verminderen Zodra het buiten weer warmer wordt, is het heerlijk om er lekker op uit te trekken. Maar wanneer je last van hooikoorts hebt, kan dit de pret aardig bederven. Hooikoorts geeft onder andere niesbuien, rode jeukende ogen en verkoudheidsklachten. Hooikoorts is vooralsnog helaas niet te genezen. Gelukkig zijn er veel tips die je hooikoorts klachten kunnen verminderen. Vermijd plaatsen waar veel pollen zijn en draag een goede zonnebril tegen het tranen van de ogen. Verder dien je regelmatig je haar te wassen, want ook daar kunnen pollen inzitten die niesbuien veroorzaken!

Tips voor thuis

Je eigen huis, de plaats waar je doorgaans de meeste tijd doorbrengt en de plaats waar je iedere nacht slaapt. Helaas blijft je huis, zonder maatregelen, niet zomaar vrij van pollen. Gelukkig zijn er een aantal tips die zoveel mogelijk pollen uit je leefomgeving verwijderen, waardoor je minder last hebt van vervelende klachten.

Ramen en deuren zoveel mogelijk sluiten

Het is verstandig om ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden. Zo kunnen de pollen niet naar binnen komen. Wil je toch het huis even luchten, doe dit dan bij voorkeur 's morgens. Dan zijn er nog weinig pollen in de lucht. Ook net na een regenbui is een goed moment om de ramen en deuren even open te zetten.

Wasgoed buiten laten drogen

Het is heerlijk om de was lekker buiten te drogen. Maar voor hooikoorts patiënten is het een bron van pollen, die voor veel narigheid zorgen. De pollen nestelen zich namelijk in je kleding. Droog je was daarom bij voorkeur binnen.

Verder is het belangrijk om je kleding en beddengoed zeer regelmatig te wassen, zodat je zo min mogelijk last hebt van de pollen die zich hierin nestelen.

Huisdieren verspreiden pollen

Huisdieren zorgen voor de verspreiding van pollen, doordat zij vaak buiten komen. De pollen komen in huis terecht, doordat huisdieren ze van buiten meebrengen. Borstel de huisdieren regelmatig.

Stofzuigen

Stofzuig regelmatig het huis. Pollen vallen snel op de grond, en kun je zo gemakkelijk opzuigen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je een stofzuiger gebruikt met een goed filter.

Even geen bloemen

Het is heerlijk om een vaas met verse bloemen op tafel te zetten, echter voor hooikoorts patiënten zorgt het voor erg veel irritatie. Haal daarom liever geen bloemen in huis.

Regelmatig je haar wassen

Het haar is een plaats waar zich veel pollen in kunnen nestelen. Was het haar regelmatig, en zorg ervoor dat je het haar borstelt voordat je naar bed gaat. zo voorkom je dat de pollen in je hoofdkussen terecht komen.

Stop met roken en vermijd rokerige ruimtes

Rook zorgt ervoor dat de slijmvliezen geïrriteerd raken. Dit kan ervoor zorgen dat je nog sneller/heftiger reageert op pollen. Vermijd daarom rokerige ruimten, en rook zelf niet.

Tips voor buiten

Bekijk de pollenverwachting

Wanneer je de deur uit moet, doe je er verstandig aan om de pollenverwachting te bekijken. Deze is bij veel weerberichten op internet en teletekst te vinden. De pollenverwachting geeft aan hoeveel pollen er in de lucht zijn die dag, zodat je je hierop kunt voorbereiden.

Vermijd plaatsen waar veel pollen zijn

Vermijd plaatsen waar veel pollen in de lucht zitten, zoals parken en bossen. Op het platteland vind je tot wel vijf keer zoveel pollen als in de stad.

Draag een zonnebril

Het dragen van een zonnebril beschermt de ogen niet alleen tegen UV straling, maar ook tegen stuifmeel dat in de ogen kan waaien.

Vaseline

Wanneer je naar buiten gaat, smeer dan een beetje vaseline onder de neus. Dit houdt de pollen tegen, zodat ze de neus niet kunnen binnendringen.

Kies een goede vakantiebestemming

Mocht je vakantieplannen hebben in de periode dat je last hebt van hooikoorts, dan doe je er verstandig aan om voor een goede locatie te kiezen. In een bosrijke omgeving zullen hooikoorts-patiënten meer last ondervinden van klachten. Je kunt daarom beter kiezen voor een bestemming aan zee of hoog in de bergen. Hier zijn een stuk minder pollen,waardoor er veel minder klachten zullen zijn.
© 2013 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorts Bestrijding: Tips tegen hooikoortsHooikoorts Bestrijding: Tips tegen hooikoortsHooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, struiken o…
Hooikoorts; van oorzaak tot behandelingHooikoorts; van oorzaak tot behandelingDe lente komt er weer aan. Voor velen zal dit weer fijn zijn, eindelijk wat warmer en beter weer, maar voor heel wat Ned…
Hooikoorts: hoe verlicht je de klachten op de juiste manier?Hooikoorts: hoe verlicht je de klachten op de juiste manier?Hooikoorts is een aandoening waar veel Nederlanders last van hebben. De symptomen van hooikoorts zijn verschillend, enke…
Hooikoorts: HooikoortskalenderHooikoortspatiënten hebben het meestal al gemerkt: in de ene maand heb je meer last van hooikoorts dan in de andere. Dat…

Een blaasontsteking. Symptomen, voorkomen en genezenEen blaasontsteking. Symptomen, voorkomen en genezenEen blaasontsteking is een vervelende aandoening, waar vooral vrouwen veel mee te maken hebben. Het is belangrijk om de…
Steunzolen een weldaad voor voetafwijkingenEen steunzool is een losse zool die in een schoen wordt gelegd en de voetbogen ondersteunt. Een steunzool wordt ook wel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Blickpixel, Pixabay
  • www.hooikoorts.info
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 07-02-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.