Luieruitslag van je baby genezen

Luieruitslag van je baby genezen Luieruitslag is een veel voorkomende aandoening bij baby en peuters tot 2 jaar. Je kind zal last gaan krijgen van rode, branderige billetjes. Hierdoor kan hij veel gaan wenen en moeilijker slapen. Er zijn verschillende oorzaken die de uitslag kunnen opwekken en verergeren.

Luieruitslag

De rode huiduitslag is het gevolg van een irritatie, een infectie of een combinatie van de twee. Deze uitslag verschijnt op de huid onder een luier. Luieruitslag komt dus vooral voor bij zuigelingen en kinderen jonger dan 2 jaar maar kan ook voorkomen bij mensen die incontinent of verlamd zijn.
Bijna iedere baby krijgt wel eens last van luieruitslag en komt vaak voor in de eerste 3 maanden van zijn leven, dit omdat de baby nog veel zit en door verandering naar vast voedsel waardoor de zuurtegraad van de ontlasting veranderd.
De uitslag is te herkennen aan de roodheid van de huid en is terug te vinden op de billen als ook de genitale gebied of in de huidplooien.

Oorzaak luieruitslag

  • Wrijving: De moderne wegwerpluiers sluiten nauw om het lichaam en bevatten niet-doorlatende kunststof. Wanneer deze luiers nat worden resulteert dit met wrijving tegen de huid waardoor deze geïrriteerd word en uitslag zal ontstaan.
  • Infectie: De ontlasting van de baby kan bacteriën bevatten die de huid kunnen. Vooral wanneer de darmflora verstoord is en de baby last heeft van diarree is de kans op het verkrijgen van uitslag het grootst.
  • Allergische reactie: Je baby kan last hebben van een allergische reactie op zeep, de pamper, de lotion, wasmiddel of andere allergische factoren.
  • Seborroe: Last van overmatig talgafscheiding

Luieruitslag behandelen

Verschoon de luier vaker dan normaal per dag en leg hem af en toe zonder luier in de wieg. Hierdoor kan de huid rusten en gelijkmatig aan genezen. Was de huid ook iedere keer grondig met een zachte desinfecterende zeep en vermijd het gebruik van geparfumeerde doekjes. Ga eventueel over op het gebruik van katoenen luiers, let hierbij wel op bij het wassen met de mogelijkheid van overgevoeligheid voor geur en kleurstoffen in het wasmiddel.
In de apotheker zijn verschillende zalfjes te vinden die speciaal ontwikkeld zijn om luieruitslag te behandelen. Breng deze regelmatig aan tot de roodheid is verdwenen. Wanneer de uitslag een oorzaak is van een infectie, kan de arts beslissen om over te gaan tot antibiotica.

Wanneer naar de arts te gaan?

Meestal is het niet nodig de arts te raadplegen voor een eenvoudige luieruitslag. De uitslag moet normaal gezien na een aantal dagen met behulp van een zalfje volledig verdwenen moeten zijn. Ga onder volgende voorwaarden wel naar de arts:

  • Wanneer de uitslag, ondanks behandeling nog steeds blijft aanhouden
  • De uitslag blijft aanhouden en gepaard gaat met diarree
  • Je niet zeker weet wat de oorzaak van de uitslag is
  • De uitslag zich verspreidt naar andere delen van het lichaam
  • Wanneer je kind ernstige pijn lijkt te hebben of de uitslag gepaard gaat met koorts
© 2013 - 2020 Krisdeprest, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Luieruitslag bij baby'sLuieruitslag bij baby'sLees hier alles over luieruitslag en wat je er tegen kunt doen. Hier kun je de oorzaken van luieruitslag vinden.
Luieruitslag, voorkomen en genezenLuieruitslag, voorkomen en genezenElke baby heeft het wel eens, luieruitslag. het is een veel voorkomend en vervelende uitslag op de plek waar de luier zi…
Luieruitslag: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakLuieruitslag: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakLuieruitslag (ook wel luiereczeem of luierdermatitis genoemd) ziet er naar uit. De huid in het luiergebied kleurt rood.…
Luieruitslag bij je babyLuieruitslag bij je babyDit is een veel voorkomende aandoening bij baby's. Voor een baby is dit erg vervelend en geeft heel wat irritatie. Luier…

Liliane Fonds  Wij trekken aan de BelLiliane Fonds Wij trekken aan de BelDuizenden Nederlandse scholieren trekken aan de bel om te vieren dat ze naar school mogen en om aandacht te vragen voor…
Kind wil niet naar vader: omgangsregelingKind wil niet naar vader: omgangsregelingDe omgangsregeling en het probleem dat het kind niet meer naar de vader wil (of de moeder). In de meeste gevallen is het…

Reageer op het artikel "Luieruitslag van je baby genezen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Krisdeprest
Gepubliceerd: 10-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!