Kind wil niet naar vader: omgangsregeling

Kind wil niet naar vader: omgangsregeling De omgangsregeling en het probleem dat het kind niet meer naar de vader wil (of de moeder). In de meeste gevallen is het in geval van echtscheiding of uit elkaar gaan zo dat het kind bij de moeder blijft en er een omgangsregeling met de vader ontstaat. Maar andersom kan soms ook het geval zijn. Wat te doen wanneer het kind niet meer naar de andere ouder wil?

De omgangsregeling in het gunstige geval

Bij een echtscheiding moeten een aantal zaken geregeld worden. Wanneer er kinderen in het spel zijn, zal bepaald moeten worden bij wie het kind gaat wonen: vader of moeder. In het meest gunstige geval wordt er co-ouderschap afgesproken, waarbij het kind de ene week bij de vader woont en de andere week bij de moeder. In de meeste gevallen is dit echter niet goed haalbaar en verblijft het kind vaak bij de moeder. De vader krijgt dan een omgangsregeling. In een enkel geval gaan de kinderen juist bij de vader wonen en krijgt de moeder een omgangsregeling.

Over het algemeen is het dus zo dat de omgangsregeling inhoudt dat de ouder waarbij het kind niet woont via een vooraf bepaald schema zijn of haar kind mag zien. Vaak zijn dit de weekenden: ieder weekend of om de twee weken. Het kind gaat dan één tot drie nachten logeren bij de andere ouder, die in die periode voor het kind zorgt en eventueel naar sport of school brengt. Beiden ouders kunnen goed met elkaar communiceren over belangrijke zaken die het kind aangaan.

Een echt scheiding wordt een vechtscheiding

Soms verandert een echtscheiding in een vechtscheiding. Hiermee wordt bedoeld dat de echtscheiding niet zonder slag of stoot gaat. Er ontstaat ruzie over allerlei zaken zoals de boedelverdeling, geld, huisdieren of over de kinderen. Beiden ouders kunnen het niet eens worden over afspraken die gemaakt moeten worden. In die gevallen zal een advocaat duidelijk tussenbeide moeten komen en soms zelfs de rechter. De regels zoals die volgens de wet zijn bepaald worden aangehouden.

Een vechtscheiding ontstaat vaak nadat de ouders uit elkaar zijn gegaan met ruzie of met onvrede. Dit wordt vaak gezien wanneer één van de ouders een andere relatie heeft die tijdens of vlak na het huwelijk is ontstaan. Maar ook alcohol-of drugsgebruik kan een vechtscheiding in de hand werken. Daarnaast kan één van de partijen het gewoon niet eens zijn met de echtscheiding.

Machtsstrijd om de kinderen

Bij een vechtscheiding worden vaak de kinderen ingezet als wapen. Er ontstaat tussen beide partijen een machtsstrijd om de kinderen. Wie heeft het meeste recht om de kinderen te zien? Kinderen worden tussen twee ouders heen en weer geslingerd. Soms vertelt de ene ouder slechte dingen aan het kind over de andere ouder. Die dingen hoeven niet altijd waarheid te zijn. Omdat een kind een grote loyaliteit kent richting zijn of haar ouders, zal het altijd meegaan met die verhalen. We hoeven niet uit te leggen wie hier uiteindelijk de dupe van word. Juist ja, het kind zelf. Het voelt zich vaak verplicht om te moeten kiezen tussen één van de ouders. Dit is een onmogelijke opgave voor een kind, want het houdt van beide ouders. Tenminste, in de meeste gevallen.

Het kind wil niet meer naar vader of moeder, wat te doen?

Een kind dat niet meer naar de andere ouder toe wil vormt een groot probleem. De verzorgende ouder (waar het kind woont) wil het kind niet dwingen om toch te gaan, terwijl de andere ouder zich gefrustreerd voelt omdat hij zijn kind niet meer mag of kan zien. Allereerst is het de vraag waarom het kind niet meer wil.

  • Mishandeling: Lichamelijk, geestelijk maar ook verwaarlozing valt onder mishandeling. Uit onderzoek blijkt dat mishandelde kinderen evengoed nog trouw aan hun ouders blijven.
  • Te weinig hechting: vooral hele jonge kinderen die te maken krijgen met een scheiding, zijn nog te weinig gehecht aan de andere ouder. Vooral wanneer het de ouder betreft die al niet vaak bij het kind aanwezig was. Het kind kan zich dan gaan afzetten tegen een omgangsregeling.
  • Hersenspoeling: het kind onder dwang ervan overtuigen dat de andere ouder slecht is en dat het niet meer naar de andere ouder toe moet gaan. Deze methode wordt vaak gebruikt door de verzorgende ouder als machtsstrijd. Ook kan de andere ouder hier gebruik van maken om ervoor te zorgen dat het kind bij hem wil komen wonen.
  • Puberteit: pubers hebben vaak hele andere ideeën en denken vaak niet realistisch. Dit komt door de ontwikkeling die ze op dat moment doormaken. Vaal pubers zetten zich af tegen de omgangsregeling of gaan plots bij de andere ouder wonen, vaak onverwachts. Vooral jongens hebben vaker die neiging.
  • Teleurstelling van het kind: een kind dat niet volgens afspraak wordt afgehaald door de ouder, dat van alles beloofd krijgt maar uiteindelijk met lege handen staat of dat keer op keer teleurgesteld wordt, kan uiteindelijk nog slecht met tegenzin naar de andere ouder toegaan. In sommige gevallen geeft het kind zelfs aan niet meer te willen gaan.
  • Schuldgevoel van het kind: een kind wil altijd trouwen blijven aan zijn ouders. Bij een echtscheiding heeft het kind vaak het gevoel te moeten kiezen, zelfs wanneer beiden ouders goed met elkaar overweg kunnen. Het kind kan plots besluiten niet meer mee te willen met de andere ouder, om zo de verzorgende ouder het gevoel te geven dat het loyaal is naar deze ouder toe

Het is heel belangrijk om van een echtscheiding geen vechtscheiding te gaan maken. Scheiden is soms geen eigen keuze maar komt bijna net zo vaak voor als trouwen. Accepteer dit en probeer ermee om te gaan. Voel je woede of angst, laat dit dan nooit overbrengen via de kinderen. Blijf met de ex-partner praten als het jullie kind betreft. Soms is dit niet meer mogelijk en kan een derde persoon ingeschakeld worden om te bemiddelen. Vermoedt je misbruik of verwaarlozing bij de andere ouder, probeer dit dan bespreekbaar te maken. Lukt dit niet of reageert de andere ouder woedend, dan is er soms toch meer aan de hand. Schakel dan een deskundige in. Probeer nooit het kind uit te horen over het privéleven van de andere ouder. Bemoei je niet met de manier van opvoeden, tenzij je gevaarlijke situaties vermoedt. En praat nooit slecht over de andere ouder. Vaak zal het kind zich later juist tegen je keren.
© 2013 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Erkenning kind door de vaderJe hebt het vast zelf ook weleens om je heen gehoord, mensen die roepen dat de vader van een kind geen rechten heeft. Of…
Ouderschapsplan makenOuders met minderjarige kinderen die gaan scheiden, moeten een ouderschapsplan opstellen en aan de rechter voorleggen. Z…
Omgangsregeling: wanneer het kind niet wilOmgangsregeling: wanneer het kind niet wilBij een scheiding of het uit elkaar gaan van partners, zijn soms kinderen betrokken. Hiervoor wordt een omgangsregeling…
Ouderverstoting: Een groter probleem dan we denkenOuderverstoting: Een groter probleem dan we denkenKinderen hebben van nature een loyaliteitsband met beide ouders. Wanneer één van beide ouders het kind niet meer mag zie…

Luieruitslag van je baby genezenLuieruitslag van je baby genezenLuieruitslag is een veel voorkomende aandoening bij baby en peuters tot 2 jaar. Je kind zal last gaan krijgen van rode,…
Goede voeding voor schoolgaande kinderenNet als andere gezinsleden, moeten ook kinderen in de schoolgaande leeftijd en jongeren gezond en evenwichtig eten. Zij…

Reageer op het artikel "Kind wil niet naar vader: omgangsregeling"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Gunther, 23-08-2020 15:35 #4
Mijn oudste dochter komt niet meer sinds 1 september 2016, zonder enige reden, gewoon met een mail op 1 september 2016 papa ik kom niet meer. Ik doe smsen met haar verjaardag met kerstmis eender wanneer. Ze worden meegesleept door de moeder ze krijgen alles en school komt op de laatste plaats, terwijl ik de school op de eerste plaats zet. Ze wil geen enkel contact meer.
Wat kan ik hieraan doen. Ben al 12 jaar met het gerecht bezig, maar het gerecht trekt constant partij voor mijn ex, en mijn zaken zijn altijd ongegrond. Nu is mijn dochter 20 jaar, weet niks van de schoolresultaten, of ze nog naar school gaat, ik heb dit nooit geweten, waar ze naar school gaan, en we zijn gescheiden sinds 2008. Weet echt geen raad meer.
Gelieve enige raad en uitleg wat ik moet doen,
Gunther

Duval, 27-03-2017 11:28 #3
Bij mishandeling willen kinderen de ouders meestal nog zien uit loyaliteit. Bij teleurstelling, zie ik dat kinderen de ouders dan niet meer willen zien. De loyaliteit verdwijnt dus eerder bij teleurstelling van het kind dan bij mishandeling van het kind? wauw best schokkend.

Moeder, 07-01-2016 22:10 #2
@R.deJong

Moeders het alleenrecht? Zou je graag uit die droom helpen.

Hier het geval van een biologische vader die nergens aan meewerkt, maar wel omgang eist.
Kind nu bijna 2 jaar geen omgang met hem gehad, terwijl er 4(!) trajecten voor omgang zijn gestart.
Biologische vader komt afspraken niet na, is agressief (ook veroordeeld!), dreigt, noem de hele mikmak maar op, maar tijdens iedere zitting zit hij te janken als een baby dat het míjn schuld is.

Verschillende rechters gehad, maar 'meneer' heeft recht op omgang zolang hij tijdens de zitting zegt dat hij ons kind wil zien.

R. de Jong, 31-01-2015 16:16 #1
In mijn geval wordt niet naar mening van mijn dochter gekeken, en wordt ze alweer 2 jaar bij mij als vader en allen familieleden van mijn kant weggehouden.
En er is geen rechtsinstantie die daar ook maar iets van vind of laat staan iets aan doet.

Hebben moeders het alleen recht aangaande kinderen in ons zo democratische landje?

Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 02-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!