Brandende rug: oorzaken van een branderig gevoel in de rug

Brandende rug: oorzaken van een branderig gevoel in de rug Een branderige rug of branderige rugpijn is een erg vervelend gevoel en kan behoorlijk verstorend werken. Er zijn veel redenen waarom een warm en branderig gevoel in de rug ontstaat en de aard van de pijn kan een belangrijke aanwijzing vormen voor de diagnose. Terwijl de symptomen van een branderige rug variëren van persoon tot persoon, is het hebben van een brandende pijn in de rug vaak het gevolg van spierverstrakking, waardoor de spieren opwarmen en de huid zelfs een roodachtig uiterlijk kan vertonen. De meeste oorzaken van een branderig aanvoelende rug zijn goed te behandelen of gaan vanzelf met rust en zelfzorg weer over. Het type behandeling voor een brandende rug hangt af van de onderliggende oorzaak. In de meeste gevallen volstaat zelfzorg en door de arts voorgeschreven medicatie om de brandende sensaties aan de rug te verlichten. Raadpleeg tijdig de huisarts. Deze kan een diagnose stellen en een behandeling inzetten.
Cervicale wervel met tussenwervelschijf. De nucleus pulposus en de omringende anulus fibrosus zijn te zien. / Bron: debivort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cervicale wervel met tussenwervelschijf. De nucleus pulposus en de omringende anulus fibrosus zijn te zien. / Bron: debivort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oorzaken van een brandende rug

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een brandende pijn in de rug.

Problemen met de wervelkolom

Een tussenwervelschijf tref je aan in de wervelkolom tussen twee afzonderlijke wervels. Deze tussenwervelschijven kunnen beschadigd raken als gevolg van degeneratie of letsel. De degeneratie begint vaak met een uitdrogen van de tussenwervelschijf, waardoor deze minder elastisch wordt en aan volume en hoogte inboet. De tussenwervelschijf kan hierdoor wat gaan uitpuilen. Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Dit kan leiden tot rugpijn. De onderrug, ook wel het lumbale gebied genoemd, is het meest kwetsbaar voor degeneratie, verwondingen en andere aandoeningen. Dit komt doordat dit gebied zwaarder belast wordt gedurende de dag en sterk betrokken is bij activiteiten zoals het tillen van zware voorwerpen en sporten. De meest voorkomende oorzaak van overbelasting is het gebruik van de rugspieren bij activiteiten waar je niet aan gewend bent, zoals zware voorwerpen tillen of werken in de tuin, bijvoorbeeld spitten.

Skeletafwijkingen

De vorm van de wervelkolom is van invloed op je houding je houding. Een verkeerde houding van de wervelkolom kan zowel fysieke (zoals rugpijn) als psychologische (door het uiterlijk) klachten tot gevolg hebben. Aandoeningen van de wervelkolom kunnen het spierstelsel rond het ruggenmerg veranderen en zelfs de wervelkolomzenuwen samendrukken, waardoor (brandende) rugpijn ontstaat.

Letsel of trauma

Het overstrekken (dat wil zeggen het tot zoverre uitrekken van een spier dat deze pijn gaat doen), scheuren of blesseren van de spieren in de rug kan leiden tot een plotselinge spierspasme of spierspanning. Dit treedt meestal op bij het tillen van zware voorwerpen of bij plotselinge, ongecontroleerde bewegingen waarbij de spieren ver buiten hun normale bereik gebracht worden. Langdurige herhaalde belasting (overbelasting) of letsel van de rug kan ervoor zorgen dat de spieren in de loop van de tijd verzwakken. Dan maakt ze kwetsbaarder voor spasmen en branderige sensaties.

Blessure aan de rug / Bron: Maridav/Shutterstock.comBlessure aan de rug / Bron: Maridav/Shutterstock.com

Blessures

Ernstige brandende rugpijn kan het gevolg zijn van directe verwondingen aan het zachte weefsel dat de wervelkolom ondersteunt. De kans hierop is groter naarmate je ouder wordt. Als je ouder wordt slijten de zachte weefsels van je wervelkolom en beschermen de ruggengraat niet meer zo goed als voorheen tegen beschadiging. Soms kan een blessure op een later tijdstip ongemak veroorzaken. De wervelkolom is een soort ketting van botjes (wervels). Aanhoudende spanning op (structuren van) de wervelkolom, zoals tussenwervelschijven of zenuwen, kan leiden tot brandende rugpijn.

Spierpijn in de rug

Spierpijn in de rug is vaak beperkt tot een specifieke regio in de rug. Chronische spierpijn door overbelasting voel je bijvoorbeeld vaak in de nek, schouders en/of rug. Opgehoopt melkzuur in de spier kan zorgen voor verzuring. Hierdoor kunnen de zenuwuiteinden of sensoren in de spier geprikkeld raken, hetgeen een branderig gevoel tot gevolg heeft.

Rugpijn door zuurstofgebrek

Een branderig gevoel in de rug kan ontstaan door zuurstofgebrek als gevolg van een een gebrek aan bloedtoevoer. Normaal gesproken wordt zuurstofrijk bloed aan de weefsels afgegeven. Wanneer de bloedtoevoer wordt beperkt of wordt afgesneden, kan er zelfs weefselbeschadiging of -sterfte optreden. Schade aan spieren kan worden ervaren als warmte, tintelingen, zwakte en gevoelloosheid.

Radiculitis

Radiculitis duidt op een ontsteking van een zenuw op de plaats waar deze uit het ruggenmerg komt. Het kan worden veroorzaakt door een breuk van de annulus fibrosus (buitenkant van de tussenwervelschijf) en de verspreiding van tussenwervelvloeistof langs de zenuwwortel. Deze toestand is een reactie op herhaald letsel van de wervelkolom. Bepaalde gedragingen kunnen bijdragen aan radiculitis, waaronder zwaar tillen, een slechte houding en repetitieve activiteiten of bewegingen.

De 18 symmetrische drukpunten of tenderpoints bij fibromyalgie / Bron: Sav vas, Wikimedia Commons (CC0)De 18 symmetrische drukpunten of tenderpoints bij fibromyalgie / Bron: Sav vas, Wikimedia Commons (CC0)

Fibromyalgie

Fibromyalgie kenmerkt zich door klachten als pijn, stijfheid en vermoeidheid. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom. Het gaat hierbij om pijn in bindweefsel en spieren. De meest voorkomende pijnplekken zijn hoofd, nek, schouders, rug, borst, bekken en knieën. De pijn kan stekend, brandend of zeurend zijn. Je kunt bij fibromyalgie dus ook last krijgen van een brandende rug.

Gordelroos

Gordelroos wordt veroorzaakt door een virus die ook waterpokken veroorzaakt. Gordelroos vangt aan met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur of zuurbranden wordt veelal gevoeld in het midden van de borst of keel, maar in ernstige gevallen ontstaat uitstralende pijn naar de rug. Hierdoor je last krijgen van ene brandende rug, met name in het midden van de bovenrug.

Multiple sclerose (MS)

Multiple sclerose, meestal afgekort tot MS, is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Bij MS kun je last hebben van verschillende klachten, zoals acute of chronische pijn ervaren, zoals brandende of schrijnende of prikkelende pijn.

Nierstenen

Nierstenen geven niet altijd klachten, maar ze kunnen ook behoorlijke zeurende pijnklachten (zoals een doffe of brandende pijn in de rug) geven of pijnaanvallen (koliekpijnen) veroorzaken.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie die wordt overgedragen door een teek. De ziekte kenmerkt zich door onder meer spierpijn, gewrichtspijn en extreme vermoeidheid. Soms wordt ook het zenuwstelsel getroffen, waardoor een ontsteking ontstaat van de zenuwuiteinden in de wervelkolom ontstaat. Je kunt als gevolg hiervan branderige gevoelens in het ruggebied ervaren.

Diabetische neuropathie

Diabetische neuropathie is schade aan de zenuwen als gevolg van diabetes. Je kunt hierbij onder meer last krijgen van brandende pijn.

Zonnebrand op de rug kan leiden tot een brandende rug / Bron: Istock.com/moflesZonnebrand op de rug kan leiden tot een brandende rug / Bron: Istock.com/mofles

Zonnebrand

Zonnebrand op de rug kan een branden rug veroorzaken.

Bijkomende symptomen

Een brandende rug kun je over de hele rug voelen of in een specifiek gebied of bepaalde plek van de rug, bijvoorbeeld boven (de bovenrug, bijvoorbeeld richting de schouders of nek), onder (de onderrug), in het midden of juist meer rechts of links. Afhankelijk van de oorzaak, kan een brandende rug gepaard gaan met een of meer van de volgende symptomen:

Preventie van branderige gevoel in de rug

Het hebben van scherpe brandende pijn in het gebied van de rug kan een verveld gevoel zijn wat interfereert met je dagelijkse bezigheden, maar het kan tot op zekere hoogte worden voorkomen. Verschillende oefeningen, het vermijden van situaties die rugklachten kunnen veroorzaken en het gebruik van gezond verstand zijn allemaal methoden ter preventie van brandende rugpijn.

Rugoefeningen

Thuis oefeningen voor de rug uitvoeren kunnen je helpen klachten te verminderen en te voorkomen. Het verbetert je houding, het versterkt je rug en verbetert de flexibiliteit. Ook biedt het stabiliteit en stevigheid.

Tips voor tillen en bukken

Neem de volgende voorzorgsmaatregelen in acht bij tillen en bullen:
 • Til zware lasten met twee personen.
 • Gebruik zo nodig hulpmiddelen.
 • Zorg (eerst) dat je stabiel staat, door je voeten uit elkaar te zetten.
 • Ga zo dicht mogelijk bij het object staan ​​wanneer je het optilt.
 • Buig door de benen, niet door je rug.
 • Span je buikspieren aan wanneer je een object optilt of laat zakken om stabiliteit te bieden
 • Houd het voorwerp zo dicht mogelijk bij je lichaam.
 • Til op met je beenspieren en niet met je rug.
 • Als je met het object opstaat, buig dan niet voorover.
 • Vermijd draaien wanneer je bukt voor het voorwerp, of deze optilt of draagt.
 • Pas je werkhoogte aan, want tillen gebeurt het best tussen vuist- en ellebooghoogte.
 • Zoek steunpunten: met de benen of vrije arm ergens tegen steunen ontlast de rug.

Afvallen bij overgewicht / Bron: Taniadimas, PixabayAfvallen bij overgewicht / Bron: Taniadimas, Pixabay

Andere tips

Voorkom dat je langdurig staat. Als je beroepshalve lang moet staan, neem dan elke gelegenheid te baat om te zitten of te leunen om de stress van je rug te halen. Vermijd het dragen van hoge hakken. Draag comfortabele schoenen met voldoende ondersteuning. Wanneer je langere tijd zit, moet je ervoor zorgen dat je stoel een rechte rug heeft met een verstelbare zitting en rugleuning, armleuningen en zitvlak. Plaats een klein kussen of een opgerolde handdoek achter je onderrug terwijl je zit of rijdt. Dit biedt lendensteun voor lange ritten of op kantoor. Je kunt ook een McKenzie lendenrol daarvoor gebruiken. Als je een lange afstand rijdt, neem dan elk uur een pauze en maak een korte wandeling. Dit zal het je helpen om je rugspieren te ontlasten. Verder is het belangrijk om te stoppen met roken. De spieren van rokers zijn namelijk sneller uitgeput dan de spieren van niet-rokers. Verlies gewicht bij overgewicht of obesitas.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De huisarts zal je rug onderzoeken en beoordelen of je klachten hebt als je gaat zitten, staan, lopen en bij het optillen van je benen. Je huisarts kan je ook vragen je pijn te beoordelen op een schaal van 0 tot 10 en met je bespreken in hoeverre de pijn je hindert in je dagelijkse functioneren. Deze beoordelingen helpen bepalen waar de pijn vandaan komt, hoeveel je kunt bewegen voordat de pijn je dwingt te stoppen en of je spierkrampen hebt. Ze kunnen ook bijdragen aan het uitsluiten van meer serieuze oorzaken van brandende rugpijn.

Vervolgonderzoek

Als er reden is om te vermoeden dat een specifieke aandoening de brandende rugpijn veroorzaakt, kan de arts vervolgonderzoek instellen:
 • Röntgenfoto's. Deze afbeeldingen tonen de uitlijning van je botten en of er sprake is van artritis of gebroken botten heeft. Deze beelden zullen geen problemen met je ruggenmerg, spieren, zenuwen of (tussen)wervelschijven aan het licht brengen.
 • MRI- of CT-scans. Deze scans genereren beelden die hernia's of problemen met botten, spieren, weefsels, pezen, zenuwen, ligamenten en bloedvaten kunnen onthullen.
  CT-scan / Bron: Anekoho/Shutterstock.comCT-scan / Bron: Anekoho/Shutterstock.com
 • Bloedonderzoek. Dit kan uitwijzen of er sprake is van een infectie of andere aandoening die de pijn zou kunnen veroorzaken.
 • Botscan. In zeldzame gevallen kan de arts een botscan gebruiken om te zoeken naar bottumoren of compressiefracturen veroorzaakt door osteoporose (botontkalking).
 • Zenuwonderzoek. Elektromyografie (EMG) meet de elektrische impulsen geproduceerd door de zenuwen en de reacties van je spieren. Deze test kan zenuwcompressie bevestigen die wordt veroorzaakt door een hernia of vernauwing van het wervelkanaal (spinale stenose).

Behandeling van brandende rugpijn

De meeste acute rugpijn herstelt vaak vanzelf of met zelfzorg. Iedereen is echter anders en rugpijn is een complexe aandoening. De klachten kunnen ontstaan maar ook blijven bestaan door fysieke alsook psychische factoren. Bij veel mensen gaat de pijn niet zo eenvoudig weg en zij kunnen last hebben van aanhoudende pijnklachten. Voor acute rugpijn zijn vrij verkrijgbare pijnstillers en het gebruik van warmte alles wat je nodig heeft. Bedrust wordt niet aanbevolen. Vermijd activiteiten die de klachten verergeren of uitlokken. Vermijd echter geen activiteit uit angst voor pijn. Probeer lichte activiteiten, zoals wandelen en activiteiten van het dagelijks leven. Als thuisbehandeling na enkele weken niet werkt, kan de arts sterkere medicijnen of andere therapieën voorstellen.

Prognose van een warme, brandende rug

Over het algemeen is de uitkomst voor acute lage rugpijn positief. Pijn en andere klachten verbeteren meestal in de eerste zes weken, waarbij een volledig herstel wordt gerapporteerd bij 40 tot 90% van de gevallen. Bij degenen die na zes weken nog steeds symptomen hebben, is de verbetering over het algemeen langzamer met slechts kleine verbeteringen tot één jaar. Na één jaar zijn de pijn- en invaliditeitsniveaus bij de meeste mensen laag tot minimaal.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandende hoofdhuid: oorzaken van een branderige hoofdhuidBrandende hoofdhuid: oorzaken van een branderige hoofdhuidEen brandende hoofdhuid kan worden veroorzaakt door psoriasis, huiduitslag, verwondingen, zonnebrand en nog veel meer. V…
Brandende tepels: oorzaken branderig gevoel aan tepel(s)Brandende tepels: oorzaken branderig gevoel aan tepel(s)Tepels zijn erg gevoelig en het komt vaak voor dat je tepels wat geïrriteerd zijn of branderig aanvoelen. Hoewel dit pij…
Brandend gehemelte: oorzaken van een branderig gehemelteBrandend gehemelte: oorzaken van een branderig gehemelteEen brandend gehemelte is een symptoom en geen ziekte op zichzelf. Een branderig gevoel aan je gehemelte kan verschillen…
Brandende nek: oorzaken branderige pijn in nek en schoudersBrandende nek: oorzaken branderige pijn in nek en schoudersNekpijn is een veel voorkomende klacht. Dit kan bestaan uit een brandende nek of een branderige pijn in de nek. Je neksp…

Voortijdige puberteit: Oorzaken van vroeg begin puberteitVoortijdige puberteit: Oorzaken van vroeg begin puberteitCirca 1 op 5000 tot 10.000 kinderen lijdt aan een voortijdige puberteit (pubertas praecox). Bij een vroege puberteit is…
Pijn in het midden van de bovenbuik: oorzaken en behandelingPijn in het midden van de bovenbuik: oorzaken en behandelingPijn in het midden van de bovenbuik is een courante klacht. Epigastrische pijn is de benaming voor pijn of ongemak direc…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rawpixel, Unsplash
 • Ergonomie site. Tips heffen en tillen. https://www.ergonomiesite.be/tips-heffen-tillen/ (ingezien op 28-11-2021)
 • https://www.avl.nl/diagnostiek/botscan/
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/diagnosis-treatment/drc-20369911
 • https://www.belmarrahealth.com/causes-burning-back-pain/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tussenwervelschijf
 • https://www.mdedge.com/jfponline/article/65386/pain/what-prognosis-acute-low-back-pain
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Low_back_pain#Prognosis
 • Neurochirurgie-zwolle. Rugpijn. https://neurochirurgie-zwolle.nl/patienteninformatie/wervels-en-ruggenmerg/rugpijn/ (ingezien op 28-11-2021)
 • RIVM. Gordelroos. https://www.rivm.nl/gordelroos (ingezien op 22-7-2019)
 • Thuisarts. Ik heb fibromyalgie. https://www.thuisarts.nl/fibromyalgie/ik-heb-fibromyalgie (ingezien op 22-7-2019)
 • Afbeelding bron 1: debivort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Maridav/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Sav vas, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/mofles
 • Afbeelding bron 5: Taniadimas, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Anekoho/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.