Complicaties diabetes mellitus: Been- en voetproblemen

Complicaties diabetes mellitus: Been- en voetproblemen De voeten en benen zijn veel voorkomende plaatsen voor complicaties bij patiënten met diabetes mellitus, en daarom is goede voetverzorging erg belangrijk. Bij diabetici ontstaat mogelijk schade aan de zenuwen en bloedvaten die de benen en voeten voeden. Hierdoor lopen de getroffen patiënten een verhoogd risico op het ontwikkelen van zweren aan de voeten en benen die geïnfecteerd kunnen raken, en in de ergste gevallen gangreen veroorzaken. Dit resulteert in weefselversterf, waardoor een amputatie noodzakelijk is. Patiënten met diabetes mellitus moeten een goede voetzorg hanteren, waarbij het eveneens belangrijk is om de voeten dagelijks te controleren. Vaak helpt een goede levensstijl in combinatie met adviezen van de arts om voet- en beenproblemen te voorkomen of te behandelen.

Infecties aan de voeten en benen door diabetes mellitus

Hoge bloedsuikerspiegels (hyperglykemie) verhogen het risico op infecties. Zweren aan de voeten en benen raken sneller geïnfecteerd en bij patiënten met diabetes mellitus is de wondgenezing trager (een langzame wondgenezing) in vergelijking met patiënten die geen diabetes mellitus hebben. Een infectie verspreidt zich ook sneller naar andere weefsels, inclusief de onderliggende botten.

Slechte bloedcirculatie en been- en voetproblemen

Bij patiënten met suikerziekte treden vaak verstoppingen op in de slagaders in de onderste ledematen. Als de benen of voeten gewond zijn, genezen deze gebieden slecht bij een slechte bloedsomloop. Onbehandeld leiden dergelijke verwondingen tot zweren of zelfs gangreen (afsterven van weefsel met wijzigingen aan de huid). Als de bloedtoevoer ernstig verminderd is, verschijnen zelfs zweren zonder de aanwezigheid van een letsel. Een gebrek aan bloedtoevoer naar de beenspieren leidt ook tot pijn in de benen tijdens het lopen. Meestal ontstaat deze pijn na het lopen van een bepaalde afstand en vermindert of verdwijnt deze na het nemen van rust. Dit probleem staat bekend als claudicatio intermittens (pijn in benen tijdens het wandelen). Enkele tips verbeteren de bloedsomloop.

Zenuwschade bij diabetes mellitus

Een verwonding aan de voet of het been is mogelijk pijnlijk (voetpijn), maar bij patiënten met diabetische neuropathie (zenuwbeschadiging door diabetes mellitus) zijn de gewaarwordingen afgezwakt en blijven lichte verwondingen vaak onopgemerkt. Wanneer deze letsels onbehandeld blijven, leidt dit tot meer ernstige schade. Een verlies van temperatuursensatie is ook een belangrijke risicofactor voor letsels bij patiënten met suikerziekte. Dit leidt tot problemen zoals brandwonden door het gebruik van te heet water of door te dicht bij een verwarming te staan. Diabetische neuropathie leidt eveneens tot schade aan de gewrichten, de botten, de spieren en de structuur van de voeten. Naast gevoelloosheid veroorzaakt diabetische neuropathie soms onaangename gevoelens zoals tintelingen (paresthesieën), zenuwpijn, beenkrampen en een brandend gevoel in de benen en voeten.

Voetgezondheid bij patiënten met diabetes mellitus

Een patiënt met suikerziekte moet de voeten dagelijks verzorgen, regelmatig een gezondheidswerker (arts of podotherapeut) bezoeken en diabetische neuropathie en/of slechte circulatie indien nodig laten behandelen.

Verzorging van de voeten

Een goede voetverzorging is van vitaal belang voor patiënten met suikerziekte.
 • Was de voeten dagelijks in warm (niet heet) water en droog ze zorgvuldig af, ook tussen de tenen.
 • Breng na het wassen en drogen een vochtinbrengende crème aan op de voeten, maar vermijd vochtinbrengende crème tussen de tenen.
 • Als eeltvorming aanwezig is, mag deze voorzichtig verwijderd worden (bijvoorbeeld met een puimsteen). Als eenmaal eelt gevormd is, mag alleen een professional dit behandelen.
 • Knip de teennagels recht naar beneden af en vijl eventuele scherpe randen naar beneden. Gebruik een nagelknipper in plaats van een schaar.
 • Draag altijd schoenen en sokken en kies de schoenen zorgvuldig. Schoenen moeten groot genoeg zijn om comfortabel te zijn, maar niet groot genoeg om weg te glijden. Goed passende schoenen moeten veerkrachtige (maar niet te zachte) inlegzolen hebben en aan de binnenkant soepel zijn, zonder ruwe delen.
 • Likdoornpleisters mogen niet worden gebruikt, omdat ze mogelijk voetzweren veroorzaken.

Controle van de voeten

Het is belangrijk om dagelijks de voeten te controleren want bij volgende symptomen is medische hulp nodig:

Als het gezichtsvermogen slecht is, is het belangrijk om de voeten regelmatig te laten controleren.

Alarmsymptomen bij suikerziekte

Elke breuk in de huid moet een diabeticus meteen laten behandelen door de arts of podotherapeut. Als één van de voeten warm en gezwollen is, moet een patiënt dit de dag nadien controleren. Zijn de symptomen nog steeds aanwezig, dan is medisch advies nodig. Antibiotica zijn namelijk nodig wanneer sprake is van een infectie. Teennagelinfecties vereisen een onmiddellijke medische behandeling. Ook bij pijn in de voeten en benen (beenpijn) of veranderingen in de kleur of temperatuur van de voeten en benen is een bezoek aan de arts noodzakelijk. De arts, diabetesspecialist en/of podoloog moet ook regelmatig de voeten onderzoeken. De professionele zorgverlener geeft eveneens adviezen over de voetverzorging en ook over het aankopen van geschikt schoeisel.

Stoppen met roken is essentieel / Bron: Geralt, PixabayStoppen met roken is essentieel / Bron: Geralt, Pixabay

Behandeling van diabetische neuropathie en een slechte bloedsomloop

Een specifieke behandeling is nodig bij aandoeningen die de benen en voeten aantasten bij patiënten met diabetes mellitus. Een goede hoeveelheid glucose in de bloedbaan vermindert het risico op neuropathie, vertraagt de voortgang en helpt de symptomen te verbeteren. Het verminderen van andere risicofactoren voor diabetische neuropathie en een slechte bloedsomloop naar de benen en voeten is ook nuttig.

Volgende tips zijn aanbevolen:

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de voeten of benen is een veel voorkomend probleem. Jeuk is hebben is heel vervelend en bovendien kunnen jeuken…
Verzorging van de voeten bij diabetes of suikerziekteVerzorging van de voeten bij diabetes of suikerziekteEen veelvoorkomende ziekte: diabetes of suikerziekte. Deze chronische stofwisselingsziekte kent vele nare bijverschijnse…
Polyneuropathie bij diabetes mellitusDiabetes mellitus is een ziekte die steeds vaker voorkomt in de Westerse wereld. De stijging in het aantal diabetes pati…
Voeding en suikerziekteDiabetes of suikerziekte is geen gemakkelijke ziekte. Het gaat niet over en je moet voortdurend opletten!

Complicaties diabetes mellitus: SlaapproblemenComplicaties diabetes mellitus: SlaapproblemenPatiënten met diabetes mellitus hebben vaak slechte slaapgewoonten, zoals moeilijk in slaap vallen of slecht door kunnen…
Complicaties diabetes mellitus (suikerziekte): HandproblemenComplicaties diabetes mellitus (suikerziekte): HandproblemenDiabetes mellitus (suikerziekte) heeft een groot aantal complicaties, zoals nefropathie (nieraandoening) of neuropathie…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 9 november 2018:
 • 3 SIGNS OF DIABETES LEG PAIN WHICH MEAN TROUBLE, https://www.instructables.com/id/3-signs-of-diabetes-foot-pain-which-mean-trouble/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Diabetes Leg Pain and Cramps: Treatment Tips, https://www.healthline.com/health/diabetes/leg-pain-cramps-treatment
 • Diabetic conditions affecting the legs and feet, https://www.mydr.com.au/diabetes mellitus/diabetic-conditions-affecting-the-legs-and-feet
 • Diabetic Leg Pain and Peripheral Arterial Disease, https://www.diabetesselfmanagement.com/managing-diabetes/complications-prevention/diabetic-leg-pain-and-peripheral-arterial-disease/
 • The Diabetic Foot and Risk: How to Prevent Losing Your Leg, http://www.aofas.org/footcaremd/conditions/diabetic-foot/Pages/The-Diabetic-Foot-and-Risk-How-to-Prevent-Losing-Your-Leg.aspx
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.