Polyneuropathie bij diabetes mellitus
Diabetes mellitus is een ziekte die steeds vaker voorkomt in de Westerse wereld. De stijging in het aantal diabetes patiënten wordt met name veroorzaakt door een stijging in het aantal patiënten met diabetes type II. De belangrijkste risicofactor hiervoor is overgewicht, iets wat steeds vaker voorkomt in onze samenleving. Omdat diabetes mellitus een ziekte is die steeds vaker voorkomt, worden er ook steeds vaker de complicaties van diabetes gezien. Een daarvan is diabetische polyneuropathie, een aandoening aan de zenuwen die voorkomt bij patiënten met diabetes. De hoge bloedsuikerspiegels die bij diabetes aanwezig kunnen zijn, zorgen voor hoge concentraties glucose in de zenuwcellen, waardoor deze moeilijker bouw- en afvalstoffen kan aan- en afvoeren. Daarnaast veranderen ook de kleine bloedvaatjes die de zenuwen van zuurstof onder invloed van hoge suikerspiegels, waardoor de zenuwcel minder zuurstof krijgt.
Wat is polyneuropathie?
Het woord polyneuropathie geeft eigenlijk gelijk aan wat voor een aandoening het is. Het woord neuropathie betekent niets meer dan zenuwlijden, terwijl poly staat voor veel. Bij polyneuropathie is er dus sprake van afwijkingen aan meerdere zenuwen. Polyneuropathie kan worden veroorzaakt door vele verschillende aandoeningen, waaronder diabetes mellitus een van de meest bekende oorzaken is, maar ook een tekort of overmaat aan bepaalde vitaminen, een slechte nierfunctie en een verminderde werking van de schildklier kan deze aandoening veroorzaken.
Wat zijn de symptomen van diabetische polyneuropathie?
In de meeste gevallen is er van iemand bekend dat hij diabetes heeft en wordt daarom de mogelijke ontwikkeling van polyneuropathie door zijn of haar arts in de gaten gehouden. Toch kan het ook zo zijn dat polyneuropathie de eerste manifestatie is van diabetes. Iemand loopt dan waarschijnlijk al jaren rond met hoge bloedsuikers en mogelijk verscheidene vage klachten, maar deze waren nooit ernstig genoeg om een arts te bezoeken of te denken aan diabetes. De meest bekende klachten van polyneuropathie zijn vaak symmetrische gevoelsstoornissen aan de uiteinden van de ledematen, vaak de kuiten en voeten, maar in een later stadium kunnen ook de handen zijn aangedaan. Een vaak gehoorde omschrijving, is het gevoel op watten te lopen. Ook kan er sprake zijn van pijn en kan de aanraking met de huid onaangenaam zijn. Symptomen die ook kunnen voorkomen zijn stoornissen van het autonome zenuwstelsel. Voorbeelden hiervan zijn zweetstoornissen, obstipatie of diarree, incontinentie voor urine, erectiestoornissen of orthostatische hypotensie. Orthostatische hypotensie houdt in dat men duizelig is bij opstaan, vanwege een lage bloeddruk.
Krijgen alle diabetes patiënten last van polyneuropathie?
Zeker niet alle diabetes patiënten krijgen last van polyneuropathie. De kans op polyneuropathie neemt toe naarmate de ziekte langer bestaat. Daarnaast is de kans om polyneuropathie te krijgen als complicatie van diabetes groter als de diabetes slecht is ingesteld en de suikerwaarden van het bloed vaker erg hoog zijn. Toch kan niet alles hiermee worden verklaard.
Is er een behandeling voor diabetische polyneuropathie?
De meest belangrijke behandeling van diabetische polyneuropathie is ervoor te zorgen dat de diabetes goed is ingesteld. De polyneuropathie treedt eerder op bij diabetes patiënten die slecht gereguleerd zijn en vaak hoge bloedsuikers hebben. Door de diabetes goed in te stellen, kan verdere schade zoveel mogelijk worden vermeden. Echter, veel verbetering van de polyneuropathie door het goed instellen van de diabetes is helaas niet te verwachten. Bij patiënten met veel pijn kan er worden gekeken of met behulp van pijnstillers deze zoveel mogelijk kan worden onderdrukt. Het is bij diabetes patiënten, maar zeker bij diabetes patiënten met polyneuropathie zeer belangrijk om in de gaten te houden of er geen wondjes zijn of ontstaan, vooral op de voeten, maar ook op de onderbenen. Patiënten met polyneuropathie hebben minder snel in de gaten dat ze wondjes hebben of ontwikkelen. Een belangrijke oorzaak voor het ontwikkelen van wondjes bij polyneuropathie is het dragen van verkeerd schoeisel dat kan lijden tot drukpunten op de voeten. Door verlies aan gevoel in de voeten wordt dit minder snel opgemerkt en kunnen wondjes ontwikkelen. Deze wondjes bij diabetes patiënten helen vaak moeilijker, omdat de bloedtoevoer naar de voeten door de ziekte ook vaak verminderd is. Wondjes moeten daarom snel worden opgemerkt en behandeld.
© 2013 - 2024 Atotz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suikerziekte - DiabetesSuikerziekte. Een veel voorkomende ziekte in Nederland. Niet alleen oudere mensen hebben er mee te maken, maar ook bij d…
Bronnen en referenties
- Hijdra, Koudstaal en Roos, Neurologie. 2003 3e druk.